Assalamualaikum,

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini akan sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang oleh Allah.

Sekarang ini, sudah banyak negeri yang MEWAJIBKAN PEMBINAAN REBAN AYAM TERTUTUP untuk reban ayam baru.

Dan untuk reban ayam tertutup pula, ada dua jenis sistem makanan ayam.

Manual Vs Auto

Yang manual, kos lebih rendah. Maintenance lebih rendah, kos operasi letrik rendah, cuma nak kena pakai pekerja lebih sket. Sebab nak kena tuang manual dedak kat dalam tong tu.


Contoh reban makanan manual

Yang auto pula, kos tinggi sikit di permulaan.

Maintenance after few years akan mula naik. Banyak sangat sistem yang canggih manggih. Itu yang akan mula ada problem after 4 to 5 years. Especially sensor. Itu cepat ajer nak rosak sebab very sensitif.

reban ayam tertutup
Contoh makanan auto

Bila guna auto, bilangan pekerja berkurang. So boleh jimat kos gaji pekerja. Cuma bila nak cuci reban nanti la. Nak kene import orang luar kalau nak cepatkan proses masuk.

Gitulah. Ada pro dan con.

Personally saya suka yang manual ajer. Sebab yang nak tuang dedak tu bukan saya pun. Hehe. Ada pekerja lebih senang nak buat kerja kerja lain. Ni pandangan peribadi ajer ye.


Gambar reban di Changlun, Kedah. Saya buat reban ayam ni.

Gitulah story ringkas saya hari ni.

Nak belajar pasal ayam? Klik ternakan ayam kat atas tu. Ada banyak story ayam di situ.

Mohd Firdaus Mat Saad
Kontraktor Reban Ayam Daging
019-5782515


================


Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka setiap bulan dari rumah?

Hubungi kami untuk:-
KONSULTASI PERCUMA,
HARGA PRODUK TERBAIK DAN
PELUANG BISNES BERSAMA SHAKLEE!

CONTACT : Click to CALL (019-2592731)
Click to WHATSAPP

FACEBOOK : Kam Maria Abdul Mutalib

INSTAGRAM : Kam Maria Abdul Mutalib

EMAIL : come_maria@yahoo.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

EBOOK PERCUMA!



Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!

==================

Adakah anda suka dengan perkongsian di Mariafirdaus.Com.My?
Nak dapatkan update blog terbaru terus ke WHATSAPP anda?

Click link ini : http://mariafirdausblog.wasap.my

Kami akan broadcast update blog terbaru yang bermanfaat, terus ke WHATSAPP anda. Terima kasih kerana sentiasa menyokong kami.

0 comments:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top