CARA ORDER SHAKLEE ONLINE - HARGA TERMURAH TERUS DARI HQ!

Travelog Haji - Part 20 - Nasihat Prof Kamil ( I )

Assalamualaikum,

Pada hari pertama saya di Madinah, saya menghubungi Prof Kamil. Beliau lapang pada hari keesokannya. Jadi, kami berjanji untuk bertemu berhampiran tandas 11A sekitar jam 10.30 pagi. Hari Jumaat.

Seperti dijanjikan, beliau tiba tepat pada masanya. Saya dan bapa mertua bersalam dan memeluknya. Saya rasa amat bertuah kerana dapat bertemu dengan orang sehebat ini. Seorang yang banyak memberi kesedaran kepada saya tentang konsep ibadah dalam kehidupan. Hanya melalui penulisan beliau dalam buku, blog dan ceramah.

Kami masuk ke dalam masjid dan menunaikan Solat Tahiyatul Masjid dan Solat Sunat Dhuha. Beliau membawa kami ke satu sudut masjid. Di sebelah kiri, kemudian, beliau terus memulakan tazkirah beliau.

Secara keseluruhannya, saya sempat mendengar tazkirah daripada beliau sebanyak 3 kali. Jumlah masa sekitar 4 jam. Tetapi 4 jam yang terasa singkat. 4 jam yang amat bermakna. 4 jam yang mengubah perjalanan haji saya. Dan 4 jam yang mengubah hidup saya.

Prof Kamil sedang memberi tazkirah kepada saya dan bapa mertua di ruang sebelah kiri masjid

Oleh kerana terlalu banyak pengajaran yang saya peroleh melalui 3 sessi tazkirah yang beliau sampaikan. Saya bahagikan nasihat nasihat beliau kepada dua entry. Supaya tidak memenatkan saya menulis dan tidak memenatkan anda membaca. Yang penting, kita sama sama dapat mengambil iktibar daripada apa yang beliau cuba sampaikan. Antara nasihat beliau:

1) BERUBAH

"Firdaus, saya mahu you berfikir, bagaimana you nak berubah. Bagaimana you nak menjadikan haji yang you lalui sebagai sempadan untuk merubah iman. Meletakkan iman ke tahap yang lebih tinggi."

Prof memulakan perbualan. Saya mendengar dengan penuh khusyuk. Kerana, saya terasa seperti ada aura yang keluar dari mulut Prof dan terus masuk ke hati saya. Bukan mudah saya nak terasa begini.

Saya perlu pastikan semua yang Prof cakapkan ini dicatat dengan baik untuk berkongsi dengan para pembaca blog saya nanti. Saya tak mahu anda terlepas nasihat nasihat penting yang ingin beliau sampaikan. Jari jemari saya pantas menaip nota nota penting di telefon sambil mendengar tazkirah dari beliau.

Prof meneruskan bicara, "Pernah tak kita fikir, bagaimana haji yang kita lalui akan menjadikan kita insan yang lebih bertakwa. Saya nak you sedar, inilah peluang terbesar yang Allah berikan kepada you untuk berubah. Peluang yang datang sekali seumur hidup. Sekiranya semasa haji ini you tidak boleh berubah, jangan mimpi you boleh berubah apabila pulang ke Malaysia."

Tegas amaran yang cuba dilaungkan oleh Prof. Meminta saya berfikir kepetingan haji yang bakal saya lalui. Saya semakin teruja. Peluang yang Allah berikan kepada saya dan tak seharusnya saya lepaskan. Peluang yang pertama, dan mungkin yang terakhir.

Saya mula terfikir, amat malanglah bagi seseorang yang menunaikan haji, apabila dia pulang amalannya masa sama seperti sebelum dia menunaikan haji. Nauzubillah. Saya tidak mahu jadi begitu.

Pengajaran yang pertama, seharusnya bagi jemaah haji, sebelum datang menunaikan haji lagi. Mereka perlu beriltizam dan beriktiqad untuk 'BERUBAH'. Tanamkan dalam hati kita. "YA ALLAH, AKU NAK BERUBAH, JADIKANLAH IBADAH HAJI KU INI SEBAGAI MERUBAH SEMPADAN IMANKU"

2) HAJI MABRUR

"Firdaus, sebelum menunaikan haji. Dalam hati kita mesti ada perasaan. AKU MAHU HAJI YANG MABRUR. Ini mesti clear." Tegas Prof. Meminta saya menanam dalam hati untuk memperoleh haji yang mabrur.
Prof kemudian membaca sebuah hadis Nabi yang bermaksud "Haji Mabrur itu tidak ada ganjaran baginya melainkan syurga". Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

Kefahaman saya bertambah jelas. Sekiranya kita memperoleh haji yang Mabrur, kita akan pulang ke Malaysia dalam keadaan suci. Bersih dari segala dosa. Kerana kita sudah bertaubat semasa kita berada di Tanah Suci. Itu yang kita semua mahu.

Prof kemudian menerangkan bukan mudah untuk memperoleh haji yang mabrur. Kita perlu berubah sekiranya kita ingin memperoleh Haji Mabrur.

Dan, memperoleh Haji Mabrur bukan sekadar kita memenuhi syarat rukun dan wajib haji. Ia lebih daripada itu. Segala persiapan kita, perlaksaan haji kita dan kesan terhadap diri kita selepas haji akan menentukan adakah kita layak menerima haji yang mabrur.

Hakikatnya, pemberian Haji Mabrur itu milik Allah jua. Bersamalah kita berdoa.

3) KEMATIAN

Sambil memerhatikan ke arah kami berdua. Prof mengajak kami berdua berfikir dengan sebuah Hadis Qudsi yang bermaksud. "Di akhirat kelak, Allah menyuruh Nabi Adam membawa seluruh umatnya. Hanya seorang dalam seribu dari umatnya yang akan masuk ke dalam syurga tanpa dihisab."
Prof kemudian menjelaskan "Maksudnya, 999 orang yang lain akan dimasukkan ke dalam neraka terlebih dahulu sama ada sesaat. Seminit. Sejam. Sehari. Seminggu. Sebulan Setahun atau pun selama lamanya. Nauzubillah. Bergantung kepada amalan mereka ketika hidup di dunia"

Prof mahu kami berdua faham betul betul dengan angka ini. Hanya seorang dari seribu. Hanya 0.1% akan masuk syurga tanpa dihisab. Yang lain akan 'singgah' di neraka sama ada sekejap atau selama lamanya.

Statistik ini menakutkan saya. Adakah saya termasuk dalam yang satu itu. Kalau bukan yang satu, saya termasuk ke dalam golongan 999 orang. Nauzubillah. Saya tak mahu. Saya tak mahu masuk neraka.

Prof kemudian bertanya kepada kami berdua, "Andai katalah, Allah menjemput kita bertemu dengan Nya sekarang ini. Adakah amalan amalan yang telah kita lakukan sebelum ini melayakkan kita untuk menjadi insan terpilih, termasuk ke dalam golongan yang 'satu'?"

Prof melihat ke arah saya. Saya hanya mampu menggelengkan kepala. Kemudian Prof melihat ke arah bapa mertua saya. Dia turut menggelengkan kepala.

"Jadi, kira sekarang ni sanggup la untuk masuk ke dalam neraka barang sesaat. Sanggup tak masuk neraka untuk satu saat? Satu saat sahaja?" Prof bertanya balik kepada kami berdua. Sekali lagi kami menggelengkan kepala.

"Mana boleh macam ni, hanya ada satu pilihan. Menjadi golongan terpilih, iaitu golongan yang satu ataupun golongan yang 999 orang tu. Kita kena pilih satu."

Kira ini soalan perangkap untuk kami berdua. Saya mula tersedar, amalan saya selama ini tidak melayakkan saya untuk dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab. Tapi, saya juga tak nak masuk ke dalam neraka walaupun sesaat. Itu pasti.

Prof menerangkan lagi, "Inilah masanya untuk merubah sempadan iman kita, mudah mudahan kita boleh termasuk ke dalam golongan yang 'satu' ini. Dan peluang ini hanya datang sekali sahaja. Kalau kita tak gunakan masa yang Allah berikan semasa menunaikan haji kali ini. Kita takut kita tak diberi peluang yang sama lagi selepas ini". Prof memotivasikan kami berdua.

Soalan seterusnya yang datang kepada kami berdua.

"Firdaus sekarang umur berapa?". "30 tahun"
. Saya menjawab pantas.

"Pak cik?".

Ayah saya menjawab, "64 tahun".

Prof kemudian memaklumkan kami. "Tahu tak, mengikut perangkaan purata umur rakyat Malaysia adalah 74 tahun. Maksudnya, secara purata, pak cik hanya ada 10 tahun lagi untuk hidup. Dan cara untuk menjadi insan yang terpilih, masuk ke dalam golongan yang 'satu' hanyalah dengan melakukan yang terbaik semasa menunaikan haji. Berubah menjadi lebih baik. Buat ibadah yang terbaik disini. Bertaubat sesungguh sunguhnya. Dan kekalkan ibadah ini apabila pulang ke Malaysia. Insya Allah, kita mampu untuk masuk ke dalam golongan insan yang terpilih ini. Jika tidak, kita akan termasuk ke dalam golongan 999 "

Rahsia menjadi golongan yang satu ini dedahkan Prof. Bahasanya mudah. Senang difahami. Analoginya juga tidak sukar difahami. Alhamdulillah. Saya faham.

Saya bergambar bersama Prof selepas habis sessi tazkirah
.
Insya Allah, nasihat nasihat Prof yang seterusnya akan saya sambung dalam entry yang seterusnya. Wassalam

Semoga anda yang membaca lebih memahami dan dapat mengamalkan dengan baik daripada saya yang menulis.

COMMENTS

BLOGGER: 1
  1. Assalam,

    Masya Allah! Alhamdulillah! Terima kasih berkongsi tazkirah prof dengan kita semua.

    Semuga kita semua dapat melakukannya dengan istiqamah dengan pertolongan Allah. Insya Allah.

    AJ

    ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,5,Aidilfitri,7,Aidilfitri 2020,1,Aidilfitri 2023,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,Beauty On The Go,4,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,Beza Vivix Resv Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,16,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Online Shaklee,5,Bisnes Shaklee,33,BLNC,2,BMW,1,BMW X4,1,Bomoh Patah Selama Perak,1,BOTG by MFMS,4,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,16,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,182,Business Shaklee,19,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Cara Order Shaklee Online,1,Carotomax,1,Cash Rebate,2,Cash Rebate Shaklee,2,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,3,COQ-TROL PLUS SHAKLEE,1,CoQ10,3,COQHealth,1,COQTROL Tenaga,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Duit Raya,1,Duit Raya Awal,1,Duit Raya Shaklee,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Protein,2,ESP Shaklee,2,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,57,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,4,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Gambar Raya,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Hari Raya Dengan Shaklee,2,Hari Raya Open House,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hero Kiddo,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,3,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IF,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Insentif Shaklee,4,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interchange,1,Interior Design,1,Intermittent Fasting,5,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,Jamuan Aidilfitri,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,4,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,Kebaikan Vitamin E Untuk Lelaki Wanita,1,Keburukan Intermittent Fasting,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelas Bisnes Facial,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Keperluan Wanita Mengandung,2,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kesuburan Lelaki,1,Kesuburan Wanita,1,Keunikan Vivix,1,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Komuniti Bisnes Shaklee,3,Konsultan Reban Ayam,59,Kontraktor Reban Ayam,53,Korban,1,Krabi,2,Kursus Ayam Daging,64,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Haji,2,Kursus Haji Online,1,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,3,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Kurus Dengan Cepat,2,Kurus Sebelum Raya,1,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1763,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,6,Maria Firdaus Empire,6,Maria Firdaus Kids,1,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,6,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,16,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,68,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,33,Master Maria Firdaus,1,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,16,MFMS Empire,61,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,My Shaklee Effect,1,MYVI,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,9,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Offline Coaching,2,Omega-3,7,OmegaGuard,16,Omegaguard Shaklee,1,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,139,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,2,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,62,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Percutian Shaklee,6,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Photoshoot,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,2,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,130,Produk Tradisional Bahaya,1,Projek Blog Mega Shaklee,1,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,24,Projek SPA,19,Promosi Shaklee,4,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,2,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Raya Dengan Shaklee,1,Reban Ayam Tertutup,57,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,ResV,1,ResV Shaklee,1,Reunion MRSM Taiping,1,Reverse Aging,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,1,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpantang Shaklee,1,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,8,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Cantik Shaklee,1,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,4,Set Hamil Shaklee,2,Set Hello New You,1,Set Ibu Hamil Shaklee,3,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,15,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,3,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,2,Set Kurus Shaklee,7,Set Lutut,1,Set Mengandung,5,Set Mengandung Shaklee,3,Set Menyusu,17,Set Menyusu Shaklee,5,Set Minda Shaklee,1,Set Puasa Shaklee,2,Set Ramadan Shaklee,3,Set Raya Shaklee,1,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,2,Set Sistem Imun,2,Set Slimming,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,5,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,2,Shaklee Berkesan,2,Shaklee Business,50,Shaklee Business Leaders Conference,2,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Car Bonus Achievers,5,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Difference,2,Shaklee Effects,16,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,25,Shaklee Free Trip to Switzerland,1,Shaklee Fun Day,1,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,2,Shaklee Japan Trip 2017,7,Shaklee Kids,2,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Mama,4,Shaklee Murah,2,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,2,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,2,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Ready Stock,1,Shaklee Rewards,64,Shaklee Selamat,3,Shaklee Semulajadi,2,Shaklee Shop,1,Shaklee Skincare,1,Shaklee Story,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Terbaik,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Vita-E Complex,1,Shaklee Vitamin E,2,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Supplements Shaklee,2,Supplements Terbaik,2,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,7,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Switzerland,2,Tahi Ayam,6,Tazkirah,173,Ternakan Ayam,344,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimoni Shaklee,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,3,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,2,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,1,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,6,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,2,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Tips Travel,1,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,110,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,7,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,24,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tukar Nombor Plate,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Ibadah,1,Video Shooting,1,Video Sirah Nabi,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,2,Vitalea for Kids,2,Vitamin C,5,Vitamin C Shaklee,2,Vitamin E,2,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Kulit,1,Vitamin Kulit Cantik,1,Vitamin Rahmah,2,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee,2,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin Tenaga,1,Vitamin Umrah Haji,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vitamin Untuk Wanita,1,Vivix,12,Vivix Shaklee,4,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Wanita Bersalin,1,Wanita Mengandung,3,WanitaKeperluan Wanita Mengandung,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Why Shaklee,1,Womens Health Set,2,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Travelog Haji - Part 20 - Nasihat Prof Kamil ( I )
Travelog Haji - Part 20 - Nasihat Prof Kamil ( I )
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWdBbGPn9EXhIntStf7hBVsfy9bo8bfibuR1-A0JPBzLcsV9Vt6MOsFpx_pIw7-hd3XZKRB-0fmNVVqc6DE6YGPPzISzLIa-JdoalJLpLVoSbERKV7OcSk3K3ocIYt5puU3Ey9L_DamG0p/s400/951.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWdBbGPn9EXhIntStf7hBVsfy9bo8bfibuR1-A0JPBzLcsV9Vt6MOsFpx_pIw7-hd3XZKRB-0fmNVVqc6DE6YGPPzISzLIa-JdoalJLpLVoSbERKV7OcSk3K3ocIYt5puU3Ey9L_DamG0p/s72-c/951.JPG
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2011/12/travelog-haji-part-20-nasihat-prof.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2011/12/travelog-haji-part-20-nasihat-prof.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy