CARA ORDER SHAKLEE ONLINE - HARGA TERMURAH TERUS DARI HQ!

Travelog Haji - Part 1 - Persiapan Menunaikan Haji

Assalamualaikum,

Bismillahirrahmanirahim, Segala puji bagi Allah, tuhan sekian alam.

Alhamdulillah, itu adalah kalimah yang saya mulakan untuk mula menaip selepas hampir 2 bulan saya tak dapat update blog ni. Kali terakhir saya update blog ni pun 4 Oktober 2011. Dan sekarang dah pun 2 Disember 2011. Tak pernah saya tinggalkan blog ni selama ni.

Pertama sekali, saya sekeluarga bersyukur kepada Allah kerana kami sekeluarga telah selamat menunaikan Fardhu Haji yang merupakan Rukun Islam yang ke-5 buat kita semua umat Islam. Saya bersyukur kepada Allah kerana semua perjalanan haji kami sekeluarga telah dipermudahkan Allah dan kami sentiasa berada dibawah peliharaan Nya sepanjang perjalanan ini. Saya juga bersyukur kepada Allah kerana kami semua selamat pergi dan selamat balik ke rumah dan semua harta benda dan ahli keluarga kami turut berada dibawah lembayung rahmat Allah. Sujud syukur saya kepada Allah atas segala pertolongan yang diberikan Nya. Alhamdulillah.

Yang kedua, saya memohon maaf kepada para pembaca kerana saya mengambil masa yang terlalu lama untuk mula mengupdate blog ni. Ramai pembaca yang hantar mesej ke HP saya dan ke emel saya bertanya mengenai kepulangan saya. Terima kasih atas perhatian saudara. Ada yang sedar, saya sebenarnya dah balik ke Malaysia pada 21 November yang lepas, tapi blog ni sepi tanpa khabar berita. Puncanya, internet connection ke rumah sy 'down' selama sebulan dan baru saja ok dalam 3-4 hari lepas. Dan lepas internet dah ok, saya pulak sibuk dengan urusan menjual ayam. Dan saya kurang masa untuk menaip. Alhamdulillah, sekarang ni Allah dah berikan masa kepada saya untuk mula bercerita.

Azam saya, satu hari satu cerita untuk saya kongsi bersama dengan para pembaca blog ni. Semoga apa yang saya sekeluarga lalui sepanjang kami mengerjakan haji dapat memberi pengajaran bukan saja kepada kami sekeluarga, tapi juga kepada masyarakat di Malaysia. Insya Allah. Saya jangkakan ada sekitar 20-30 cerita yang saya nak kongsi dengan para pembaca. Saya mohon Allah memberi ilham yang terbaik kepada saya untuk saya mengolah ayat dan menyusun cerita, mudah mudahan apa yang saya tulis ni lebih mudah difahami dan memberi iktibar kepada kita semua.

Semasa di Mekah dan Madinah, saya dah rasa tak sabar untuk menulis pengalaman haji saya. Banyak kali dan ketika saya berada di sana, saya berasa seronoknya kalau saya boleh menaip terus waktu itu. Sebab waktu itu, ingatan saya masih segar dan saya pasti lebih boleh bercerita dengan penuh perasaan. Tapi, tanpa laptop mana mungkin saya boleh menaip. Jadi, saya terpaksalah menulis nota nota kecil dalam handphone saya, agar saya tak lupa apa yang saya lalui.

Sebelum saya pulang ke Malaysia, semasa dihadapan Kaabah. Saya berdoa kepada Allah.

"Ya Allah, aku berhasrat untuk menulis pengalaman haji aku ini di blog aku. Untuk aku kongsi dengan sahabat-sahabat dan saudara maraku di Malaysia.

Ya Allah, apa yang aku nak tulis ni adalah semata mata kerana Mu ya Allah. Semata mata kerana Mu ya Allah. Aku nak kongsi dengan sahabat sahabat ku sebab aku nak mereka rasa apa yang aku rasa. Aku nak mereka rasa Kehebatan Mu, aku nak berkongsi dengan mereka akan Kekuasaan Mu. Aku nak mereka dapat mengetahui dengan lebih jelas perjalanan haji ini. Aku nak lepas mereka baca, tertanam dihati mereka untuk pergi menunaikan haji di usia muda.

Ya Allah, aku takut, apa yang aku tulis nanti boleh menimbulkan perasaan riya' dalam diriku, aku mohon ampun kepada mu sekiranya ia berlaku. Tapi aku rasa penting untuk aku ceritakan kepada sahabat sahabatku supaya mereka sendiri tahu apa yang perlu dilakukan apabila berada di Mekah nanti. Mudah mudahan, mereka dapat melakukan lebih baik dari apa yang telah aku lakukan."

Bagi saya, perjalanan haji ini boleh dibahagikan kepada 4 bahagian. Bahagian pertama adalah persediaan sebelum pergi menunaikan haji. Persediaan dari segi ilmu, persediaan dari segi fizikal dan mental, persediaan dari segi kewangan. Yang kedua adalah amalan amalan yang perlu kita lakukan semasa berada di Mekah dan Madinah. Yang ketiga, perlaksanaan perjalanan haji yang hanya mengambil masa 5 hari dan yang keempat, apa yang perlu dilakukan selepas pulang ke Malaysia.

Sebagai mukaddimah penceritaan saya ni, saya akan bercerita mengenai Persiapan Menunaikan Haji dari segi persediaan ilmu haji. Mengapa saya mulakan dengan persediaan mencari ilmu haji, kerana ini adalah yang paling penting. Dan saya memang mengambil berat akan hal ini.

Saya rasa ramai pembaca tahu, saya mengerjakan Umrah pada April 2010 bersama Maria dan mak mertua saya. Dan niat kami untuk mengerjakan haji mula terdetik selepas beberapa bulan kami pulang dari menunaikan Umrah. Saya mula mencari ilmu mengenai haji sejurus lepas hati saya terdetik untuk mengerjakan haji.

BAHAN CERAMAH

Perkara pertama yang saya lakukan adalah membeli CD Kuliah Bab Haji yang disampaikan oleh Al Fadhil Dato' Ustaz Haji Shamsuri Bin Ahmad. Untuk makluman semua, saya memang pendegar setia kuliah Ustaz Shamsuri. Saya ada simpanan sebanyak 200 ceramah yang beliau sampaikan yang saya download dari internet. Dan kebiasaanya, saya dengar ceramah beliau di dalam kereta.

Bagi mereka yang baru dengan Al Fadhil Ustaz, cuba cari di internet ceramah ceramah beliau dalam mp3 dan cuba dengar, sekali anda dengar pasti anda akan tertarik. Dan 200 ceramah tu saya dah dengar berulang ulang kali. Dan ada yang saya dengar lebih dari 10 kali. Sebab itu sajalah 'hiburan' saya dalam kereta ketika memandu. Dan saya tak pernah rasa bosan walaupun dah dengar berkali kali.

Seperti ceramah ceramah yang lain, kuliah haji yang beliau sampaikan benar benar memberi kesan kepada saya. Saya rasa tuan tuan tak akan jumpa mana mana ceramah yang boleh memberi penerangan mengenai haji se'detail' seperti yang beliau sampaikan. Beliau akan menceritakan dari sebesar besar perkara hinggalah ke sekecil kecil perkara yang Nabi Muhammad lakukan semasa baginda menunaikan haji berdasarkan hadis-hadis sohih.

Dalam setiap CD ni, ada 15 buah ceramah yang tajuk tajuknya seperti yang tertera dibawah. Dalam 2 CD, saya telah dihidangkan dengan 30 buah ceramah yang begitu lengkap mengenai haji. Saya rasa Al-Fadhil Dato' telah menyentuh dengan begitu baik dan memberi nasihat-nasihat yang amat berguna semasa saya di sana. Apabila beliau bercerita dalam kuliahnya, kita akan berasa seolah olah kita turut berada di tempat yang diceritanya. Kita seolah olah dibawa mengembara bersamanya. Inilah kehebatan yang beliau miliki. Apa yang beliau katakan mudah memberi kesan kepada diri kita. Ada perkara yang kita dah dengar berpuluh puluh kali, tapi kita buat tak kisah. Tapi bila beliau yang bercakap perkara yang sama, kita rasa terdetik di hati untuk buat sesuatu yang selama ni kita buat tak kisah.


Ini adalah CD Pertama. Ada 15 tajuk seperti yang tertera.


CD Ke Dua. Juga mengandugi 15 Ceramah.


Sekiranya tuan-tuan berhasrat untuk membeli CD ceramah ni, pastikan kita beli yang original. Sebab untuk mencari keberkatan dalam ilmu yang kita peroleh. Harga satu CD adalah RM24. Dua CD RM48. Tuan tuan boleh beli CD ni di kedai kedai ataupun di www.cdustazshamsuri.com/kuliah_MP3_Haji_Detail.html . Untuk makluman, saya tiada kaitan dengan pengeluaran CD ni. Saya hanya mencadangkan tuan tuan dengar ceramah ceramah ni untuk memberi motivasi kepada tuan tuan untuk pergi menunaikan haji di usia muda.

BAHAN BACAAN

Sebenarnya, sebelum saya pergi menunaikan haji, banyak buku yang saya baca mengenai haji. Tetapi terus terang saya katakan hampir kesemua buku menceritakan perkara yang sama iaitu perjalanan haji. Sekiranya anda mencari buku yang menceritakan mengenai perjalanan haji, pada pandangan saya buku yang terbaik adalah buku Kursus Kesempurnaan Ibadah Haji Dan Umrah yang ditulis oleh yang berbahagia Dato' Md Daud Che Ngah. Buku yang saya rasakan lengkap dari pelbagai aspek dalam mengerjakan haji. Anda boleh cari buku ni internet.

Dalam banyak-banyak buku, saya nak mencadangkan kepada para pembaca untuk beli dan baca buku ni. Bagi saya, buku wajib baca sebelum pergi menunaikan haji. Buku Travelog Haji: Mengubah Sempadan Iman ditulis oleh Prof Muhd Kamil Ibrahim. Dalam buku ni, Prof telah menceritakan pengalaman beliau semasa pergi menunaikan haji dalam bentuk penceritaan yang bersantai. Beliau menceritakan bagaimana perjalanan haji yang beliau lalui benar benar telah mengubah sempadan iman beliau. Beliau menceritakan bagaimana beliau yang sebelum menunaikan haji tidak mengambil berat akan solat, tidak tahu membaca al-quran pada usia 40 tahun, berjudi ketika bermain golf dengan kawan menjadikan perjalanan haji sebagai sesuatu yang mengubah kehidupan beliau secara total selepas menunaikan haji.

Dalam buku ni, ada VCD Motivasi Haji. Saya rasa pasti akan mengalir air mata kalau kita dengar ceramah beliau dalam VCD tu. VCD tu menceritakan pengalaman beliau semasa menunaikan haji dalam bentuk audio visual. Dan ianya percuma. Ada didalam buku ni.


Belilah, bacalah, anda pasti akan rasa insaf dengan cerita yang beliau sampaikan.


Ni buku kedua yang beliau hasilkan. 50 Tips Motivasi Haji & Umrah.

Saya bersyukur kepada Allah sebab saya hanya berjumpa dengan buku ni 2 minggu sebelum saya pergi menunaikan haji. Masya Allah, tips tips yang ada dalam buku ni benar benar membantu. Saya rasa satu kerugian bagi mereka yang pergi haji kalau tak baca kedua dua buku ni. Bila kita baca dan kita amalkan, insya Allah langkah untuk menperoleh haji yang mambrur lebih mudah dicapai. Percayalah....


Walaupun anda masih belum bercita cita nak pergi menunaikan haji dalam masa terdekat, beli lah buku ni dan dengarlah. Pasti hati anda akan terdetik untuk menunaikan haji. Insya Allah.
.


Sebagai tambahan, Travelog Dakwah: Meniti Hari Esok hasil karya beliau yang penuh dengan motivasi dan tazkirah diri. Buku ini tidak berkaitan dengan ibadah haji, tetapi ia sebagai bahan bacaan untuk kita merenung dan muhasabah diri kita sendiri.


Bagi mereka yang tidak berkesempatan untuk beli dan baca buku ni, anda masih lagi boleh membaca hasil karya beliau secara percuma di http://www.muhdkamil.org/ Ada kawan saya yang lepas dia baca buku dan blog prof dah jadi ketagih dengan hasil karya prof. Saya pun begitu. Bukalah blog beliau, beliau dengan istiqamahnya boleh menaip tazkirah kehidupan untuk kita setiap hari. Kalau anda baca semua buku dan karya beliau dalam blog, anda akan kata...


"Subhanallah. Ada lagi orang macam ni dalam dunia hari ni. Dan anda akan rasa, macam mana aku nak buat macam yang dia buat."

Saya menekankan utk tuan tuan membaca buku karya Prof Kamil sebab bagi saya beliau adalah contoh terbaik yang kita boleh ikut pada zaman sekarang. Beliau menjadikan Perjalanan Haji sebagai medan untuk merubah diri menjadi insan yang lebih baik. Dan itu yang sepatutnya berlaku kepada kita semua yang pergi menunaikan haji.

Sekarang ini, Prof Kamil menetap di Madinah. Dan Alhamdulillah, Allah telah mempertemukan saya dengan dia di Masjidil Nabawi. Beliau secara langsung memberi tazkirah kepada saya sebanyak 3 kali. Insya Allah, saya akan menceritakan pengalaman saya bertemu beliau nanti.

Bagi saya, sesiapa pun wajar mendengar kuliah yang disampaikan oleh Al Fadhil Dato' Shamsuri dan membaca buku yang ditulis oleh Prof Kamil. Walaupun sekarang ini anda belum bercita cita nak pergi menunaikan haji. Percayalah, jika anda mendengar dan membaca kedua dua bahan ni, insya Allah akan terdetik dihati kecil anda, "Aku nak pergi haji dalam masa terdekat ni".

Jangan fikirkan masalah duit, jangan fikirkan masalah anak, jangan fikirkan masalah kerja, jangan fikirkan masalah perniagaan. Apa yang penting, niat dihati kita. "Ya Allah, aku nak pergi menunaikan haji. Bantulah aku dan permudahkan urusanku". Insya Allah, Allah akan atur segalanya untuk kita...

Insya Allah lepas ni saya akan menceritakan apa yang perlu kita lakukan lepas kita berazam untuk pergi menunaikan haji.


Wassalam

* Saya mohon kepada anda untuk kongsikan dengan sahabat atau saudara mara anda mengenai perjalanan haji yang telah saya lalui ini. Semoga lebih ramai yang mendapat manfaat dan semoga ia menjadi 'pencen kubur' saya suatu hari nanti. 

* Anda juga bebas untuk copy & paste segala artikel berkaitan haji dalam blog ini di blog anda asalkan anda letakkan linknya di situ selagi ia tidak bertujuan komersial. Anda juga boleh print segala doa doa yang telah saya tulis di dalam blog ini. Semoga kita semua mendapat manfaat dan dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab. Amin.

COMMENTS

BLOGGER: 8
 1. Assalamualaikum Tuan Haji Firdaus dan Hajjah Kam Karia.
  Selamat kembali ke tanah air.

  Scroll punya scroll and turn out my name takde dlm list himpunan org yg mintak doa kat Tanah Suci Mekah. Allah Maha Mengetahui bcoz hang ada remind aku hantar doa sblm hang pi Mekah.

  Alhamdulillah Allah telah memakbulkan doa2 ku. Mungkin ada terlintas kat hati hang pasal aku dan keluarga, Allah dah tahu isi doa aku.

  Anyway. selamat kembali. Semoga coretan haji ini menjadi panduann utk ku dan sahabat2 lain.

  Wallahualam and Jazakallah.

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum...

  Selamat kembali ke tanah air Haji Firdaus. Alhamdulilah semuanya selamat.. Semoga kehidupan anda lebih berkat selepas ini.. Amin..

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum, Tuan Haji..... hehehehehe......

  Alhamdulillah.... setelah beberapa kali diingatkan utk membaca blog ini, dapat juga aku selitkan masa untuk go through blog ko nie.... Hari ni baru la aku ade sikit kelapangan nak intai-intai blog....

  Terima kasih atas usaha ko untuk memberi kesedaran dan berkongsi pengalaman kepada kawan-kawan ko nie....

  Insya'Allah, aku akan ikut nasihat2 yang ko sampaikan melalui blog ko nie! Thank you very much....

  Nampaknye I have a lot of things to catch up with your TRAVELOG nie.... :)

  Doakan aku ya?!

  ReplyDelete
 4. assalam,

  Saya mendapat blog tuan dari komen yg tuan buat di blog prof kamil.

  Terima kasih tuan sudi kongsi pengalaman haji. Baru lepas baca part 1. Begitu teruja untuk membaca yang selanjutnya.

  Semuga tuan dan keluarga dalam rahmat Allah.

  Syukran

  AJ

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum Hj Firdaus/Hajah Maria..
  Baru nak baca travelog ni. I'll go slow, sebab nak dpt feel. =) Anyway, Ustaz Shamsuri has been our dondang sayang for a while too in the car. Dah selalu dengar mmg cam ketagih plak. But usually for long journeys balik kg di butterworth/s'ban, dpt dgr the whole cd uninterrupted. Thanks for the book suggestion, will look for them, InsyaAllah.

  ReplyDelete
 6. Waalaikumsalam semua,

  Terima kasih atas segala komen. Semoga kita semua mendapat iktibar dari apa yang cuba saya sampaikan.

  Semoga bermanfaat untuk kita semua.

  Wassalam

  ReplyDelete
 7. Assslammualaikum..tahniah kejayaan menunaikan haji.

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum, Master berdua..

  Dah lama nak follow travelog nie. Asyik pending je.. Semoga Allah permudahkan diri ini habiskan semua bacaan part by part.

  Tadi, melangkah ke part-98. Hehehe..
  Sekarang, start from part-1.

  InsyaAllah, semoga peroleh sesuatu dari travelog ini.

  Tahniah, Master berdua atas pencapaian kalian hingga ke hari ini.

  Alhamdulillah.

  ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,5,Aidilfitri,7,Aidilfitri 2020,1,Aidilfitri 2023,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,Beauty On The Go,4,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,Beza Vivix Resv Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,16,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Online Shaklee,5,Bisnes Shaklee,33,BLNC,2,BMW,1,BMW X4,1,Bomoh Patah Selama Perak,1,BOTG by MFMS,4,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,16,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,182,Business Shaklee,19,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Cara Order Shaklee Online,1,Carotomax,1,Cash Rebate,2,Cash Rebate Shaklee,2,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,3,COQ-TROL PLUS SHAKLEE,1,CoQ10,3,COQHealth,1,COQTROL Tenaga,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Duit Raya,1,Duit Raya Awal,1,Duit Raya Shaklee,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Protein,2,ESP Shaklee,2,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,57,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,4,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Gambar Raya,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Hari Raya Dengan Shaklee,2,Hari Raya Open House,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hero Kiddo,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,3,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IF,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Insentif Shaklee,4,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interchange,1,Interior Design,1,Intermittent Fasting,5,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,Jamuan Aidilfitri,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,4,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,Kebaikan Vitamin E Untuk Lelaki Wanita,1,Keburukan Intermittent Fasting,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelas Bisnes Facial,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Keperluan Wanita Mengandung,2,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kesuburan Lelaki,1,Kesuburan Wanita,1,Keunikan Vivix,1,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Komuniti Bisnes Shaklee,3,Konsultan Reban Ayam,59,Kontraktor Reban Ayam,53,Korban,1,Krabi,2,Kursus Ayam Daging,64,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Haji,2,Kursus Haji Online,1,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,3,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Kurus Dengan Cepat,2,Kurus Sebelum Raya,1,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1763,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,6,Maria Firdaus Empire,6,Maria Firdaus Kids,1,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,6,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,16,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,68,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,33,Master Maria Firdaus,1,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,16,MFMS Empire,61,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,My Shaklee Effect,1,MYVI,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,9,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Offline Coaching,2,Omega-3,7,OmegaGuard,16,Omegaguard Shaklee,1,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,139,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,2,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,62,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Percutian Shaklee,6,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Photoshoot,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,2,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,130,Produk Tradisional Bahaya,1,Projek Blog Mega Shaklee,1,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,24,Projek SPA,19,Promosi Shaklee,4,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,2,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Raya Dengan Shaklee,1,Reban Ayam Tertutup,57,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,ResV,1,ResV Shaklee,1,Reunion MRSM Taiping,1,Reverse Aging,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,1,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpantang Shaklee,1,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,8,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Cantik Shaklee,1,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,4,Set Hamil Shaklee,2,Set Hello New You,1,Set Ibu Hamil Shaklee,3,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,15,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,3,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,2,Set Kurus Shaklee,7,Set Lutut,1,Set Mengandung,5,Set Mengandung Shaklee,3,Set Menyusu,17,Set Menyusu Shaklee,5,Set Minda Shaklee,1,Set Puasa Shaklee,2,Set Ramadan Shaklee,3,Set Raya Shaklee,1,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,2,Set Sistem Imun,2,Set Slimming,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,5,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,2,Shaklee Berkesan,2,Shaklee Business,50,Shaklee Business Leaders Conference,2,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Car Bonus Achievers,5,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Difference,2,Shaklee Effects,16,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,25,Shaklee Free Trip to Switzerland,1,Shaklee Fun Day,1,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,2,Shaklee Japan Trip 2017,7,Shaklee Kids,2,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Mama,4,Shaklee Murah,2,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,2,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,2,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Ready Stock,1,Shaklee Rewards,64,Shaklee Selamat,3,Shaklee Semulajadi,2,Shaklee Shop,1,Shaklee Skincare,1,Shaklee Story,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Terbaik,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Vita-E Complex,1,Shaklee Vitamin E,2,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Supplements Shaklee,2,Supplements Terbaik,2,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,7,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Switzerland,2,Tahi Ayam,6,Tazkirah,173,Ternakan Ayam,344,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimoni Shaklee,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,3,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,2,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,1,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,6,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,2,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Tips Travel,1,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,110,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,7,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,24,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tukar Nombor Plate,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Ibadah,1,Video Shooting,1,Video Sirah Nabi,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,2,Vitalea for Kids,2,Vitamin C,5,Vitamin C Shaklee,2,Vitamin E,2,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Kulit,1,Vitamin Kulit Cantik,1,Vitamin Rahmah,2,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee,2,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin Tenaga,1,Vitamin Umrah Haji,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vitamin Untuk Wanita,1,Vivix,12,Vivix Shaklee,4,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Wanita Bersalin,1,Wanita Mengandung,3,WanitaKeperluan Wanita Mengandung,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Why Shaklee,1,Womens Health Set,2,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Travelog Haji - Part 1 - Persiapan Menunaikan Haji
Travelog Haji - Part 1 - Persiapan Menunaikan Haji
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSptYexi8avUXe8S-5u6h9stFuMAHL_43jLjtigq15X_1zldMdncJffWq2WnbLLUGcKFgTcyK4KpegzFCxa38rVVHqfq_WGKSC19g8FEKueJbwfK8Hv_4kvxPQC8yFU6oX0D99qPa9poXc/s400/U.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSptYexi8avUXe8S-5u6h9stFuMAHL_43jLjtigq15X_1zldMdncJffWq2WnbLLUGcKFgTcyK4KpegzFCxa38rVVHqfq_WGKSC19g8FEKueJbwfK8Hv_4kvxPQC8yFU6oX0D99qPa9poXc/s72-c/U.png
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2011/12/th-part-1-persiapan-menunaikan-haji.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2011/12/th-part-1-persiapan-menunaikan-haji.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy