Assalamualaikum,

Hari ni Maria nak share tentang ayat-ayat Al-Quran yang menceritakan tentang SUSU IBU.

Rupa-rupanya banyak Allah ceritakan tentang susu ibu dalam Al-Quran.

“Para ibu HENDAKLAH menyusukan  anak-anaknya selama DUA TAHUN PENUH, iaitu bagi yang ingin MENYEMPURNAKAN  penyusuan itu”  
– Surah Al-Baqarah, Ayat 233

Maksudnya ia menjadi PERINTAH AGAMA supaya ibu-ibu menyusukan bayi mereka, selama 2 TAHUN, iaitu TEMPOH YANG PALING SEMPURNA untuk kebaikan Ibu dan Anak.

Susu yang dimaksudkan pula, pastilah SUSU IBU dan bukannya SUSU FORMULA. (Klik untuk mengetahui Sejarah Susu Formula)

SUSU IBU adalah makanan terbaik yang Allah ciptakan khas untuk bayi sehingga berumur 2 tahun.

Bagi Maria, ayat di atas lah yang telah memberi motivasi kepada Maria untuk berusaha bersungguh-sungguh menyusukan anak-anak Maria dengan susu badan sahaja selama 6 BULAN PERTAMA. 

Kemudian ditambah dengan solid food bermula 6 bulan di samping meneruskan penyusuan susu ibu sehingga berumur 2 TAHUN.



Polisi Kebangsaan Penyusuan Susu Ibu. 



Betapa banyaknya kebaikan Susu Ibu kepada bayi. Sanggupkah kita sebagai ibu bapa menafikan HAK ANAK kita mendapatkan yang terbaik untuk dirinya?


PENGALAMAN MENYUSUKAN 3 ANAK LELAKI SEHINGGA 2 TAHUN.

Breastfeeding memang TIDAK MUDAH pada mulanya, terutama untuk pengalaman anak sulung.

Tapi Maria dah berazam, walau apa pun yang terjadi, Maria akan tetap menyusukan anak-anak Maria sehinggalah berumur 2 tahun.

Memang banyak halangan dan cabaran yang Maria hadapi untuk fully breastfeeding.

Dulu masa masih bekerjaya, setiap hari terpaksa berjauhan dengan baby selama 12 jam.

Masa menyusukan anak sulung Farees, Maria belum kenal vitamin Shaklee lagi, so rasa letih memang tak tau nak describe macam mana.

Ini termasuk terpaksa berjauhan dengan Farees selama 2 minggu untuk menunaikan Umrah semasa Farees berumur 10 bulan.

Tapi Alhamdulillah, Maria dapat meninggalkan 1 freezer yang penuh dengan susu yang telah dipam dan dibekukan.

Ini adalah hasil usaha gigih mengepam setiap hari, siang dan malam, selama 3 bulan mengumpul stok susu sebelum menunaikan umrah.

Alhamdulillah, stok ini pun hanya cukup-cukup untuk Farees dari waktu kami bertolak ke Mekah sehingga pulang ke Malaysia.

Syukurlah waktu itu Farees dah umur 10 bulan, so dah mula makan solid food. Jadi keperluan susu ibu dah boleh cover sikit dengan solid food.

Kisah ini ada Firdaus ceritakan dalam Travelog Umrah kami (klik di SINI)

Untuk pengalaman menyusu anak seterusnya pula, sekarang ini adalah lebih mudah selepas Maria mengenali SET MENYUSU SHAKLEE sebelum melahirkan anak kedua, Fateh.

Alhamdulillah, Maria juga berjaya menyusukan Fateh sejak dari lahir sehingga 2 tahun.

Selepas berhenti menyusukan Fateh, Maria mula pregnant anak ketiga, Fawwaz pula.

Fawwaz sekarang berumur 1 tahun. Masa Fawwaz berumur 5 bulan, Maria pergi bercuti ke Italy tajaan Shaklee selama 8 hari.

Masa tu Fawwaz masih menyusu susu ibu saja tanpa sebarang susu formula atau solid food.

Syukur Alhamdulillah, dengan usaha pengambilan SET MENYUSU SHAKLEE, Maria dapat menyediakan stok susu frozen yang cukup (malah terlebih-lebih lagi) untuk Fawwaz sepanjang 8 hari tu.

Yang paling best, dengan pengambilan SET MENYUSU SHAKLEEbadan sentiasa rasa cergas, mudah menyusukan dan susu pun lebih banyak!!

Syukur Alhamdulillah, dengan izin Allah, setakat ini anak-anak kami semuanya sihat dan cerdas.

Kalau demam atau selsema pun, tidak teruk dan cepat juga sembuh.

Mudah-mudahan Allah terus memberikan nikmat kesihatan kepada kami sekeluarga. Amin.


Kalau saya tetap tak boleh menyusu, boleh ke terus bagi susu formula?

Untuk masalah ini, mari kita baca firman Allah seterusnya dalam ayat yang sama:-

“Apabila keduanya ingin menyapih (memberhentikan penyusuan) sebelum dua tahun dengan kerelaan keduanya dan permesyuaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya.  

Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut dan bertakwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan." 

Surah Al-Baqarah, ayat 233
Dalam ayat ini, menunjukkan kalau ibu kandung ada masalah yang menyebabkan langsung tidak boleh menyusu, ibu boleh berhenti menyusukan sebelum bayi berumur 2 tahun.

Tapi mestilah dikenalpasti dulu faktor kenapa ibu tu tak dapat menyusukan bayi yer. 

Kalau disebabkan tiada susu atau bayi tak mahu menyusu, perlulah dapatkan nasihat pakar terlebih dulu. 

Itu bukan ALASAN mudah untuk terus memberi susu formula, dan give up mengatakan "Saya takde susu". 

Ini kerana, penyusuan perlukan ILMU. Banyak faktor yang effect penghasilan susu ibu tau. 

Macam pengalaman Maria sendiri masa anak pertama dulu, memang hampir-hampir give up nak menyusu sebab takde ilmu!!

Kalaulah Maria terus give up masa tu, tentu Maria tak berjaya menyusukan anak-anak yang lain pula. 

Kisah pengalaman pahit ini ada Maria share DI SINI (Sila Click). 

Yakinlah, jika cukup ilmu dan teknik yang betul, nutrisi yang cukup, usaha yang gigih, InsyaAllah ibu-ibu pasti berjaya menyusukan bayi.

Tapi kalau tak mahu menyusukan sebab nak JAGA KECANTIKAN atau MALAS dengan hal-hal nak handle susu ibu yang memang agak leceh pada mulanya, sanggup kah kita menafikan hak anak kita untuk dapat MAKANAN TERBAIK? 

Melainkan si ibu menghadapi komplikasi kesihatan atau halangan yang betul-betul tak dapat dielakkan, barulah pergi kepada alternative IBU SUSUAN pula.

Ini satu lagi ayat Al-Quran yang berkaitan ibu susuan:-

”Dan Jika mereka menyusukan (anak-anakmu) untukmu, maka berikanlah pada mereka upahnya; dan mesyuaratlah di antara kamu (segala sesuatu dengan baik; dan jika kamu menemui kesulitan, maka perempuan lain boleh menyusukan (anak itu) untuknya”
Surah At-Thalaq, Ayat 6

Jadi sebenarnya susu ibu tetap MAKANAN YANG TERBAIK untuk bayi selama 6 BULAN PERTAMA, dan perlu diteruskan penyusuan susu ibu sehingga berumur 2 TAHUN di samping makanan pejal lain bermula 6 bulan.

Yakinlah, jika Allah dah perintahkan sesuatu, pasti dan pasti ada hikmah dan kebaikan yang Allah nak berikan kepada kita.

Tugas kita berusaha yang terbaik untuk mentaati perintah Allah itu.

Susu ibu memberi kebaikan untuk kesihatan dan tumbesaran tubuh badan dan minda anak-anak kita.

Breastfeeding bukan saja baik untuk bayi, tetapi juga kepada ibu yang menyusu itu sendiri.



Semoga entry ini dapat MEMBUKA HATI dan MINDA kita semua tentang kepentingan susu ibu seperti yang telah Allah perintahkan di dalam Al-Quran.

Dan semoga ia memberi MOTIVASI kepada semua ibu bapa untuk berusaha yang TERBAIK untuk memberikan yang TERBAIK untuk anak-anak soleh dan solehah kita. InsyaAllah. Amin.

Thanks for reading! :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

1 comments:

  1. Tahniah info yang sangat berguna.......Mommie yg ingin mengetahui rahsia anak pintar & cerdas jemput ke blog saya : http://umiwarham.blogspot.com/

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top