Assalamualaikum,

Dalam entry yang lepas, Maria ada share pengalaman semasa berpantang (sila click) dengan Set Bersalin Shaklee. Sebagai pengguna, Alhamdulillah Maria memang sangat berpuas hati dengan hasilnya. Hari ini Maria nak kongsikan pula kebaikan yang ada dalam setiap Vitamin Shaklee.


Menurut Pakar Sakit Puan Dr Hamid Arshat, setiap wanita, terutama sejak hamil, perlu makan vitamin untuk kesihatan badan yang menyeluruh. Dan sepatutnya pengambilan vitamin ini diteruskan sehingga akhir hayat.

Vitamin Shaklee yang dicadangkan untuk para ibu bermula dari saat kehamilan hingga semasa menyusu bayi ialah:-
1) Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)
2) Sustained Release Vita-C
3) B-Complex
4) Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP)
5) Ostematrix (Calcium & Magnesium)
6) OmegaGuard (EPA dan DHA)
7) Alfafa Complex (Selepas bersalin dan semasa menyusu - as MILK BOOSTER)



 
Set lengkap untuk ibu bermula dari saat kehamilan, selepas bersalin dan semasa menyusu bayi

Sumber : MamaCergas.com

1) Vita-Lea® Iron Formula (Multivitamin)
Vitalea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Sangat perlu demi memastikan tubuh badan menerima semua zat dan vitamin yang penting untuk kesihatan optimum dan perlu dalam menjamin kesejahteraan secara am.

Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

2) Vitamin-C
 Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik.

3) B-Complex
Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu lebih baik.

4) Energizing Soy Protein Isolate Powder (ESP)
Antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

ESP membantu memekatkan susu, memberi tenaga berkekalan untuk ibu yang tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal.

5) Ostematrix (Calcium and Magnesium)
Dalam susu ibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang mengandung atau menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period.

6) OmegaGuard (EPA and DHA)
DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutama pada otak. DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.

Bayi tidak mampu menghasilkan DHA mereka sendiri, mereka memperoleh DHA daripada susu ibu. Sebelum mereka dilahirkan, DHA didapati dari ibu melalui plasenta. Dengan itu, ibu akan mengalami kekurangan DHA.

Atas sebab ini pakar mencadangkan supliment Omega 3 kepada ibu-ibu yang mengandung dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri.

Omega 3 juga membantu pembakaran lemak, dan membantu ibu kembali slim dengan lebih cepat selepas bersalin.

7) Alfafa Complex (Selepas bersalin dan menyusu - as MILK BOOSTER)
Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU.

Pengambilan makanan dengan nutrisi yang lengkap bagi setiap IBU adalah sangat penting. Jagalah kesihatan diri anda terlebih dahulu agar anda dapat menjaga keluarga dengan lebih sempurna, InsyaAllah...

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Thanks for reading! :)

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

9 ulasan:

  1. Saya nak tanya kalau baby prem boleh ke ambil milk booster. Other blogers kata x boleh. Conffuse

    BalasPadam
  2. Kalau baby premature dan doctor kata boleh pam dan bagi susu badan melalui botol, saya rasa tak salah untuk makan milk booster. Susu ibu tetap terbaik berbanding susu formula.
    Tapi fungsi utama vitamin adalah untuk elakkan ibu keletihan & stress selepas bersalin, terutama bila ibu tidak cukup tidur selepas baby lahir. Kalau ada apa-apa persoalan boleh hubungi atau email Maria ye. Tq.

    BalasPadam
  3. saya baru pregnant 3bulan...dulu anak pertama, xde susu langsung...sampai kering kulit baby sbb tiga hari tak minum apa2..

    Klu amik set shaklee ni mmg 1st day ada susu ker? kena amik set ni dari sekarang ker?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam. sy tolong jawab bagi pihak puan maria ye... sangat perlu ambik ESP dari awal klu mcm tu. (wlupun keadaan ibu tak sama bagi setiap ank). Sy sarankan cikpuan ida ambik ESP dari sekarang ataupun sekurang2nya semasa trimester ke3. Pastikan ms trimester ke3 tu lakukan urutan pada breast dan nipple guna minyak kelapa dara untuk mengaktifkan sel...

      Padam
    2. Tq Mummy Putri sebab tolong jawabkan,,

      Btw,,hari pertama bersalin mmg biasanya susu belum ada, sebab perut bayi pun hanya sekecil guli..

      Boleh dapatkan info selanjutnya di sini...
      http://www.mariafirdaus.com.my/2013/03/susu-tiada-selepas-bersalin.html

      Padam
  4. Since ada banyak jenis vitamin yg dicadangkan, confuse bila and berapa banyak nak makan.
    Selalunya schedule pengambilan ubat mcm mana ya?
    And berapa biji nak makan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Puan Dira Isa, saya ada sediakan jadual pengambilan vitamin eksklusif untuk customer2 saya. Jadi, pastikan anda dapatkan cara pengambilan vitamin yang betul daripada dealer Shaklee anda untuk kesan yang optimum yer.. :)

      Padam
  5. Saya ade bace kisah pn mase melahirkan anak pertama & memang terjadi kat saya sekarang.. sampai sekarang baby saya minum susu formula.. kalau saya baru nak makan produk shaklee untuk hasilkan susu, leh kuar lagi ke susu tu?

    BalasPadam
  6. Baby umur berapa bulan ye? Memang dah berhenti menyusu sepenuhnya atau tak?

    Supplement bukan saja untuk banyakkan susu, tapi utk kecergasan badan supaya ibu mudah bangun malam untuk menyusukan baby dan pam susu untuk stimulate lebih banyak susu. Konsep demand and supply mestilah sentiasa di jaga.

    Saya rasa kalau baby bawah 3 bulan masih boleh generate balik susu ibu. Cuma kena usaha keras dan tak mudah putus asa. It's not easy but not impossible. Kalau betul2 bertekad untuk menyusukan baby, insyaAllah pasti dipermudahkan... :)

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top