CARA ORDER SHAKLEE ONLINE - HARGA TERMURAH TERUS DARI HQ!

Travelog Haji - Part 62 - Solat Di Dataran Kaabah

Assalamualaikum,

Di dalam buku Prof Kamil, beliau menceritakan pengalaman beliau yang hampir 90% -95% menunaikan solat di Dataran Kaabah. Beliau meletakkan satu penanda aras yang amat tinggi untuk saya ikuti.

Kalau nak dikira baik. Itu memang yang terbaik. Seperti yang saya ceritakan dalam entri di Madinah. Bersolat di saf pertama lebih baik dari saf kedua. Bersolat di saf ke dua lebih baik dari saf ketiga. Bersolat di saf kesepuluh lebih baik dari bersolat di saf ke dua puluh. Begitulah seterusnya.

Pokok pangkalnya, bersolat di saf hadapan amat besar ganjarannya. Inilah yang patut kita kejarkan.

Apa yang saya ceritakan dalam entri kali ini lebih relevan untuk jemaah lelaki. Ini kerana pada musim haji, jemaah wanita tidak dibenarkan bersolat Fardhu di dataran Kaabah. Jemaah wanita perlu bersolat di dalam kawasan bangunan masjid sahaja. Jemaah wanita hanya boleh bersolat di dataran Kaabah di luar waktu puncak.

Semasa di Madinah, saya bertanya kepada Prof Kamil macam mana hendak menahan 'panas' ketika bersolat di dataran Kaabah.

"Tak panas ka Prof solat waktu Zuhur di dataran Kaabah, panas terik tu?"

Mudah sahaja jawapan Prof.

"Panas is very subjective. Bahang panas boleh dirasa oleh satu orang sebagai panas. Bahang panas yang sama juga boleh tidak dirasai oleh orang lain"

"Ingat tak kisah Nabi Ibrahim, api yang marak menjulang tidak memanaskan Nabi Ibrahim. Sebaliknya ia menyejukkan Nabi Ibrahim. Mengapa? Sebab Allah yang jadikan api yang sifat ia panas menjadi sejuk untuk Nabi Ibrahim"

"Jadi, mohonlah kepada Allah agar bahang panas itu tidak dirasai oleh kita ketika hendak bersolat di dataran Kaabah"

"Yang pentingkan Firdaus, niatkan semata mata kerana Allah. Insya Allah. Allah akan bantu. Saya nak cerita pengalaman saya sendiri. Saya sendiri tak rasa panas apabila bersolat di dataran. Mengapa? Saya berdoa kepada Allah. Jadi berdoa dan mintalah kepada Allah. Berceritalah kepada Nya"

Kata kata Prof itu memotivasikan saya. Bagi saya sangat mudah untuk bersolat di dataran. Pokok pangkalnya kita mesti datang awal ke masjid. Insya Allah. Ruang itu akan tersedia untuk kita.

Sebagai contoh, saya keluar ke Masjidil Haram sekitar jam 2.00 pagi. Pada waktu itu, saya masih sempat untuk melakukan tawaf sunat dan kemudian saya boleh memilih untuk duduk dimana mana sahaja kerana orang masih kurang pada waktu itu.

Pada awal pagi, jemaah wanita masih boleh menunaikan Solat Sunat di dataran Kaabah. Namun, sekitar jam 4 pagi, jemaah wanita akan disuruh masuk ke dalam bangunan masjid bagi memberi ruang kepada para jemaah lelaki bersolat di dataran Kaabah.

Gambar di atas diambil sekitar jam 3 pagi. Lihat pada waktu ini masih banyak lagi ruang ruang kosong untuk kita bersolat di sini. Yang penting, datang awal ke Masjid.

Yang penting, saya perlu datang awal. Sekiranya datang selepas pukul 4.00 pagi, ruang di dataran akan penuh dan pihak polis yang mengawal Masjidil Haram tidak akan membenarkan kita untuk turun ke dataran lagi. Itu sahaja tips untuk bersolat di dataran pada waktu pagi.

Jika terlewat datang ke Masjid. Inilah akibatnya. Kita akan terperangkap didalam kesesakan jemaah yang sudah memenuhi kawasan ruang masjid.

Cabaran menunaikan solat di dataran Kaabah bermula pada waktu Zuhur. Sekitar jam 10.00 pagi. Cuaca mulai panas di dataran Kaabah. Panas yang saya maksudkan adalah panas terik.

Sekitar jam 10 pagi, cuaca mulai panas di dataran Kaabah.

Ketika melakukan tawaf sunat sekitar jam 10.00 pagi, saya dan Maria sudahpun berpayung. Walaupun tidak ramai yang berpayung, saya dan Maria memilih untuk menggunakan payung bagi menahan 'panas terik' matahari.

Selepas tawaf, saya dan Maria meninggalkan dataran dan masuk ke dalam bangunan masjid dahulu. Sementara menunggu masuk waktu Zuhur.

Saya berazam untuk menunaikan solat Zuhur di dataran.

Pada waktu Zuhur, cuaca agak panas di dataran Kaabah. Hanya insan insan terpilih sahaja akan memilih untuk bersolat di sini. Semoga kita termasuk ke dalam golongan yang terpilih ini.

"Ya Allah, aku mohon kepada Mu ya Allah. Aku mahu bersolat fardhu di dataran Kaabah ya Allah. Kau bantulah aku untuk hilangkan rasa panas semasa aku bersolat di dataran Kaabah nanti. Aku lakukan ini semata mata kerana Mu ya Allah. Bantulah aku ya Allah"

Apabila tiba untuk bersolat waktu Zuhur, saya pergi minum air zam zam untuk menghilangkan rasa kering di tekak.

Alhamdulillah. Allah ilhamkan saya bagaimana untuk menghilangkan rasa panas di dataran Kaabah. Semasa saya pergi minum, saya terlihat ada satu jemaah haji mengambil air zam zam dan membasahkan sedikit baju dan kepiahnya. Kemudian, beliau meluru ke dataran Kaabah.

Saya yakin. Dengan cara itu. Beliau tidak akan terasa panas apabila bersolat di dataran nanti.

Saya mencuba. Saya basahkan keseluruhan kepiah saya. Saya basahkan serban yang saya bawa dengan air zam zam. Kemudian saya pun menuju ke dataran Kaabah.

Subhanallah. Bahang panas yang saya rasa sebentar tadi hilang. Bahkan seluruh kepala saya berasa sejuk. Serban yang saya gunakan untuk menutup kepala itu juga membantu untuk menyejukkan badan saya. Ini kerana saya tidak 'mengikat' serban ini dikepala, sebaliknya saya hanya meletakkan kain serban itu diatas kepala sehingga ke bahu.

Alhamdulillah. Saya terasa dingin berada di dataran Kaabah. Benarlah apa yang Prof Kamil katakan dahulu. Mohon dengan Allah. Insya Allah, Allah akan sejukkan kita walaupun berada di tempat yang akal mengatakan panas.

Syukur kepada Allah.

Berdasarkan pengalaman saya, bersolat di dataran pada waktu Zohor dan Asar adalah yang paling mudah. Ini kerana cuaca pada waktu itu 'panas' dan orang kurang berminat untuk bersolat di dataran pada waktu itu.

Setiap waktu pasti ada ruang untuk saya menunaikan solat di dataran Kaabah pada waktu ini.

Selepas menunaikan solat Asar, saya keluar dari dataran Kaabah dan kembali masuk ke dalam bangunan masjid. Saya mengambil kesempatan untuk menghafal Al Quran sementara menunggu masuk waktu Maghrib.

Apabila keadaan di dataran Kaabah sudah redup, para jemaah haji mula memenuhi ruang dataran Kaabah. Saya mula turun ke dataran bagi bersolat di situ.

Menjelang masuk waktu Maghrib. Dataran Kaabah akan mulai penuh.

Dan apabila sudah berada di dataran Kaabah pada waktu Maghrib, kebiasaannya saya akan terus duduk di dataran Kaabah sehingga waktu Isyak sambil membaca Al Quran. Jika tidak, saya akan pergi melakukan tawaf sunat. Kebiasaannya, saya sempat untuk menghabiskan tawaf 7 pusingan sebelum masuk waktu Isyak.

Lakukanlah tawaf sunat selepas Solat Maghrib. Insya Allah. Anda akan sempat menghabiskan tawaf 7 pusingan sebelum masuk waktu Isyak.

Dengan cara ini, saya rasa saya tidak ada alasan lagi untuk tidak bersolat di dataran Kaabah.

Walaubagaimana pun, disebabkan ada beberapa faktor lain saya tidak dapat bersolat sepenuhnya di dataran Kaabah. Namun, saya akan cuba sedaya upaya untuk bersolat di situ.

Pandangan di dataran Kaabah selepas waktu Maghrib sementara menunggu waktu Isyak

Kebiasaannya, mereka yang bersolat di dataran pada waktu Maghrib akan terus duduk disitu sehingga waktu Isyak.

Para jemaah sedang menunggu waktu Isyak. Jika tidak mampu melakukan tawaf sunat atau solat sunat, maka lihatlah Kaabah. Amat besar pahalanya dengan hanya melihat Kaabah.

Sekiranya saya mahu bersolat di 20 saf dihadapan Kaabah. Tipsnya mudah. 15 minit sebelum masuk waktu Solat Fardhu, saya akan melakukan tawaf sunat. Dan semasa saya bertawaf, para jemaah akan mula membuat saf berhampiran dengan Kaabah. Bermula dari saf pertama, kemudian saf kedua. Dan begitulah seterusnya.

Para jemaah yang melakukan tawaf sunat akan berhenti apabila masuk waktu solat fardhu. Buatlah saf pada ketika itu dan anda akan berada di 20 saf pertama dihadapan Kaabah.

Pada waktu ini, saya akan berhenti melakukan tawaf sunat untuk membuat saf bagi menunaikan solat fardhu. Selepas solat fardhu, saya akan menyambung kembali tawaf sunat saya bagi melengkapkan tawaf 7 pusingan.

Saya berharap, dengan sedikit perkongsian ini para pembaca dapat sedikit panduan untuk menunaikan solat di dataran Kaabah apabila anda berkunjung ke Masjidil Haram nanti.

Wassalaam

* Saya mohon kepada anda untuk kongsikan dengan sahabat atau saudara mara anda mengenai perjalanan haji yang telah saya lalui ini. Semoga lebih ramai yang mendapat manfaat dan semoga ia menjadi 'pencen kubur' saya suatu hari nanti. 

* Anda juga bebas untuk copy & paste segala artikel berkaitan haji dalam blog ini di blog anda asalkan anda letakkan linknya di situ selagi ia tidak bertujuan komersial. Anda juga boleh print segala doa doa yang telah saya tulis di dalam blog ini. Semoga kita semua mendapat manfaat dan dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab. Amin.

COMMENTS

BLOGGER: 2
 1. Salam sejahtera Tn Hj Firdaus. Macam2 perasaan yang timbul bila baca pengalaman anda. Kadang2 rasa betapa kerdilnya diri di sisi Allah membuat saya terfikir adakah kami akan terpilih olehNya sebagai tetamuNya?? Terima kasih atas semua perkongsian. Semoga Allah merahmati usaha anda ini.

  P/s - ingat bila2 ada peluang nak ziarah Hj & Hajjah, nak dapatkan keberkatan.

  K Husnidar

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum,

  Kak Husnidar, terima kasih kerana sudi baca blog saya ni. Siap tolong promote lagi di facebook kak. Jutaan terima kasih saya ucapkan.

  Mengenai terpilih atau tidak untuk menjadi tetamuNya, tipsnya mudah.

  Bangunlah setiap malam. Satu jam sebelum subuh. Bersolat dan berdoalah pada waktu itu. Mohon Allah berikan yang terbaik. Berceritalah kepada Allah.

  Yakinlah dengan kekuasaan Allah. Allah akan pilih kita. Insya Allah.

  Saya dan Maria benar benar dapat merasakan perjalanan haji kami merubah sempadan iman kami. Perjalanan haji kami banyak mengajar kami untuk lebih mendekatkan diri kepadanya dan meletakkan Allah dihadapan dalam membuat keputusan.

  Sebab itulah saya rasakan pentingnya saya kongsi pengalaman saya yang sedikit ini dengan para pembaca. Moga jika tidak ramai, ada seorang dua yang terkesan dihati. Jadilah.... Mungkin itu saham untuk saya di sana nanti.

  Kalau ada kelapangan, datanglah ke rumah saya. Insya Allah.

  Wassalam.

  * Saya mohon kepada para pembaca yang lain, agar dapat mempromosikan blog ini kepada sahabat sahabat anda di facebook masing masing. Semoga, usaha kita yang kecil ini jika terkesan dihati sahabat sahabat kita yang lain. Pahala yang besar menanti kita di akhirat kelak.

  ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,5,Aidilfitri,7,Aidilfitri 2020,1,Aidilfitri 2023,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,Beauty On The Go,4,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,Beza Vivix Resv Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,16,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Online Shaklee,5,Bisnes Shaklee,33,BLNC,2,BMW,1,BMW X4,1,Bomoh Patah Selama Perak,1,BOTG by MFMS,4,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,16,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,182,Business Shaklee,19,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Cara Order Shaklee Online,1,Carotomax,1,Cash Rebate,2,Cash Rebate Shaklee,2,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,3,COQ-TROL PLUS SHAKLEE,1,CoQ10,3,COQHealth,1,COQTROL Tenaga,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Duit Raya,1,Duit Raya Awal,1,Duit Raya Shaklee,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Protein,2,ESP Shaklee,2,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,57,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,4,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Gambar Raya,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Hari Raya Dengan Shaklee,2,Hari Raya Open House,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hero Kiddo,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,3,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IF,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Insentif Shaklee,4,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interchange,1,Interior Design,1,Intermittent Fasting,5,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,Jamuan Aidilfitri,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,4,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,Kebaikan Vitamin E Untuk Lelaki Wanita,1,Keburukan Intermittent Fasting,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelas Bisnes Facial,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Keperluan Wanita Mengandung,2,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kesuburan Lelaki,1,Kesuburan Wanita,1,Keunikan Vivix,1,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Komuniti Bisnes Shaklee,3,Konsultan Reban Ayam,59,Kontraktor Reban Ayam,53,Korban,1,Krabi,2,Kursus Ayam Daging,64,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Haji,2,Kursus Haji Online,1,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,3,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Kurus Dengan Cepat,2,Kurus Sebelum Raya,1,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1763,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,6,Maria Firdaus Empire,6,Maria Firdaus Kids,1,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,6,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,16,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,68,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,33,Master Maria Firdaus,1,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,16,MFMS Empire,61,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,My Shaklee Effect,1,MYVI,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,9,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Offline Coaching,2,Omega-3,7,OmegaGuard,16,Omegaguard Shaklee,1,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,139,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,2,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,62,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Percutian Shaklee,6,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Photoshoot,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,2,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,130,Produk Tradisional Bahaya,1,Projek Blog Mega Shaklee,1,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,24,Projek SPA,19,Promosi Shaklee,4,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,2,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Raya Dengan Shaklee,1,Reban Ayam Tertutup,57,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,ResV,1,ResV Shaklee,1,Reunion MRSM Taiping,1,Reverse Aging,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,1,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpantang Shaklee,1,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,8,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Cantik Shaklee,1,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,4,Set Hamil Shaklee,2,Set Hello New You,1,Set Ibu Hamil Shaklee,3,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,15,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,3,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,2,Set Kurus Shaklee,7,Set Lutut,1,Set Mengandung,5,Set Mengandung Shaklee,3,Set Menyusu,17,Set Menyusu Shaklee,5,Set Minda Shaklee,1,Set Puasa Shaklee,2,Set Ramadan Shaklee,3,Set Raya Shaklee,1,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,2,Set Sistem Imun,2,Set Slimming,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,5,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,2,Shaklee Berkesan,2,Shaklee Business,50,Shaklee Business Leaders Conference,2,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Car Bonus Achievers,5,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Difference,2,Shaklee Effects,16,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,25,Shaklee Free Trip to Switzerland,1,Shaklee Fun Day,1,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,2,Shaklee Japan Trip 2017,7,Shaklee Kids,2,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Mama,4,Shaklee Murah,2,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,2,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,2,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Ready Stock,1,Shaklee Rewards,64,Shaklee Selamat,3,Shaklee Semulajadi,2,Shaklee Shop,1,Shaklee Skincare,1,Shaklee Story,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Terbaik,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Vita-E Complex,1,Shaklee Vitamin E,2,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Supplements Shaklee,2,Supplements Terbaik,2,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,7,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Switzerland,2,Tahi Ayam,6,Tazkirah,173,Ternakan Ayam,344,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimoni Shaklee,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,3,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,2,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,1,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,6,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,2,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Tips Travel,1,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,110,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,7,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,24,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tukar Nombor Plate,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Ibadah,1,Video Shooting,1,Video Sirah Nabi,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,2,Vitalea for Kids,2,Vitamin C,5,Vitamin C Shaklee,2,Vitamin E,2,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Kulit,1,Vitamin Kulit Cantik,1,Vitamin Rahmah,2,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee,2,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin Tenaga,1,Vitamin Umrah Haji,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vitamin Untuk Wanita,1,Vivix,12,Vivix Shaklee,4,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Wanita Bersalin,1,Wanita Mengandung,3,WanitaKeperluan Wanita Mengandung,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Why Shaklee,1,Womens Health Set,2,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Travelog Haji - Part 62 - Solat Di Dataran Kaabah
Travelog Haji - Part 62 - Solat Di Dataran Kaabah
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNGvUOubxUolq_joRDo2qn4_QmIb0xkE9hOjX2ONdAt68xbqua8vVf-fh1N5UqytTasQcX3o_NEU4cXOt1DIzsA-SlakTH9jG6VOjk-rPyxP2mprIcvccDdUSs353oormRNeKKhJ9npH7t/s400/3.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNGvUOubxUolq_joRDo2qn4_QmIb0xkE9hOjX2ONdAt68xbqua8vVf-fh1N5UqytTasQcX3o_NEU4cXOt1DIzsA-SlakTH9jG6VOjk-rPyxP2mprIcvccDdUSs353oormRNeKKhJ9npH7t/s72-c/3.JPG
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/01/travelog-haji-part-62-solat-di-dataran.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/01/travelog-haji-part-62-solat-di-dataran.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy