CARA ORDER SHAKLEE ONLINE - HARGA TERMURAH TERUS DARI HQ!

Travelog Haji - Part 58 - Belajar Tajwid

Assalamualaikum,

Saya memohon kepada Allah agar menemukan saya dengan mereka yang baik baik. Mereka yang boleh membantu saya untuk mendekatkan diri saya kepada Nya.

Allah bukan sahaja menghantar Hani kepada saya untuk mengajar teknik teknik menghafal Al Quran. Allah juga telah menghantar seorang lagi guru agama untuk saya.

Suatu hari, ketika saya sedang membuat ulangan hafalan di dataran Kaabah. Saya duduk disitu kerana saya mahu mengulang surah surah yang sudah dihafal sambil melihat Kaabah.

Tiba tiba saya ditegur oleh orang disebelah saya.

"Haji, dari Malaysia ka?" tegur haji ini.

"Ya, saya dari Malaysia."

"Saya dari Patani, Thailand" beliau menjawab.

Kami bersembang seketika. Dia menceritakan yang dia merupakan guru Tahfiz di Maahad Tahfiz di Pattani. Dan dia merupakan pakar bahagian Tajwid Al Quran.

Subhanallah. Allah sekali lagi menemukan saya dengan orang yang betul betul boleh membantu saya.

Beliau ada melihat kesungguhan saya untuk menghafal juzuk terakhir di dalam Al Quran itu. Beliau kemudiannya berkongsi sedikit pengalaman beliau dalam mendidik para pelajarnya untuk menghafal Al Quran.

Antara nasihat yang diberikan kepada saya adalah untuk memperbanyakkan Solat Sunat Taubat. Mohon ampun kepada Allah dengan sebenar benarnya. Lakukan Taubat Nasuha sebanyak mungkin bagi membersihkan hati saya.

Dia menceritakan, Al Quran hanya akan masuk ke dalam hati orang yang bersih. Ia lebih mudah dihafal oleh mereka yang kurang dosa berbanding mereka yang banyak dosa.

Dia juga menerangkan, untuk menghafal Al Quran seseorang itu tidak boleh melakukan dosa dosa besar dan tidak boleh berkekalan melakukan dosa dosa kecil. Ini bagi memastikan Al Quran yang ada di dalam hati tidak 'terhakis' oleh dosa dosa yang dilakukan.

Dari segi tips teknik hafalan, beliau menceritakan teknik yang sama seperti yang digunakan oleh Hani. Seperti yang saya ceritakan dalam entri saya yang terdahulu.

Beliau juga menasihatkan perkara yang sama. Untuk menghafal Al Quran, saya perlu berdoa daripada Allah kerana Al Quran yang masuk ke dalam hati seseorang adalah "Anugerah Allah". Bukan semua orang memperoleh 'anugerah' ini. Maka saya perlu berdoa agar Allah memudahkan hafalan saya ini.

Ini hanya sebahagian kecil dari nasihat beliau sebagai seorang guru tahfiz kepada saya.

Perbualan kami berakhir di situ.

Haji Yatim. Guru Tajwid yang Allah temukan dengan saya di bumi Mekah. Dia menjadi kawan baik saya selama 2 minggu terakhir saya di sana. Syukur Allah temukan saya dengan beliau.

Keesokannya harinya, saya duduk berhampiran dengan bahagian Babul Fatah. Pada waktu itu saya sedang menghafal Surah Al Buruj. Secara tidak sengaja, Allah temukan saya dengan beliau sekali lagi.

Beliau mendengar bacaan saya.

"Haji, saya dengar haji baca Quran bagus. Suara bagus. Intonasi bagus. Orang 'biasa' akan kata haji baca Quran bagus. Tapi bagi saya sebagai guru Tajwid, saya rasa haji perlu memperbaiki beberapa cara sebutan huruf dan tajwid," beliau memberi nasihat kepada saya.

Mengetahui beliau merupakan pakar tajwid dari Maahada Tahfiz berkenaan. Saya memohon bantuan beliau.

"Boleh tak haji bantu untuk mengajar saya cara menyebut huruf dengan betul dan hukum tajwid sekali?" Saya meminta bantuan daripada beliau.

"Insya Allah. Boleh. Sebagai permulaan. Kita belajar dahulu untuk memperbaiki bacaan Al Fatihah. Kalau boleh sebut semua huruf dalam Al Fatihah dengan betul. Insya Allah boleh baca surah surah lain dengan betul."

Sebelum ini, saya sudah pun mengikuti kursus "Memperbaiki Bacaan Al Fatihah" secara informal dengan seorang ustaz. Tujuannya bagi memastikan saya menyebut dengan betul setiap huruf di dalam surah Al Fatihah.

Bukan mudah untuk bertemu dengan seorang pakar Tajwid. Peluang sebegini tidak boleh dilepaskan.

Saya mula memperdengarkan Bacaan Al Fatihah kepada beliau.

Secara asasnya, beliau mengatakan bacaan saya tidak banyak kesalahannya. Hanya ada beberapa huruf yang beliau minta saya tekankan agar sebutan huruf itu bertambah baik. Supaya bacaan Al Fatihah 100% dibaca dengan betul.

Kalau saya yang sudah mengikuti kursus "Memperbaiki Bacaan Al Fatihah" dengan beberapa Ustaz sebelum ini, masih ada beberapa tempat untuk diperbaiki. Saya rasakan kita semua ummat Islam perlu berusaha untuk memastikan bacaan Al Fatihah kita betul.

Kerana, jika kita tidak belajar untuk membaca Al Fatihah dengan betul, dan bacaan kita salah. Ini bermakna Solat yang kita lakukan setiap hari tidak sah. Betapa ruginya kita kerana amal ibadah kita yang utama ini tidak diterima oleh Allah.

Semua ini hanya kerana bacaan "Al Fatihah" yang tidak betul.


Contoh bacaan Al Fatihah yang baik. Kita semua WAJIB untuk menyemak bacaan Al Fatihah kita. Bacaan Al Fatihah anak anak kita dan ahli keluarga kita supaya bacaan kita betul seperti yang disyariatkan. Jika bacaan Al Fatihah kita tidak betul, solat kita tidak diterima oleh Allah.

BELAJAR TAJWID
Saya mengambil masa sekitar satu jam hanya untuk memperbaiki bacaan Al Fatihah bersama beliau. Beliau mahu memastikan mulut saya mengeluarkan bunyi huruf yang betul. Bukan mudah.

Beliau menceritakan pengalaman beliau yang mengambil masa seminggu hanya untuk belajar Al Fatihah. Beliau mengatakan perkara ini TERAMAT penting.

Mengapa?

Kerana jika bacaan Al Fatihah tidak betul, solat kita tidak akan sah. Tak gunalah kita solat 'tungging terbalik' tetapi tidak membawa apa apa makna di akhirat kelak.

Puncanya apa? Hanya kerana bacaan Al Fatihah kita tidak betul sedangkan ia merupakan Rukun di dalam solat kita.

Jadi Ustaz Yatim menyarankan untuk terus belajar Al Fatihah apabila pulang ke Malaysia nanti. Dia amat menekankan perkara ini kepada saya. Ia 'kecil tetapi amat signifikan'.

SAYA JUGA BERHARAP AGAR PARA PEMBACA TURUT MENGAMBIL INISIATIF YANG SAMA. MARILAH KITA MEMPERBETULKAN BACAAN AL FATIHAH KITA SUPAYA SOLAT KITA DITERIMA ALLAH.

Beliau juga menceritakan, Al Fatihah adalah asas kepada seluruh bacaan Al Quran. Jika kita boleh membaca dengan tajwid yang betul. Insya Allah mudah untuk kita membaca Al Quran dengan betul.

Alhamdulillah. Terima kasih Ustaz Yatim atas segala ilmu yang dicurahkan kepada saya.

Selepas itu, beliau banyak menjadi 'mentor' saya untuk menghafal surah surah dari Juzuk Amma. Beliau menjadi 'pendengar' untuk memastikan saya menghafal dengan betul.

Dalam masa yang sama, beliau juga menegur saya jika tajwid yang saya baca tidak betul.

Kami bertukar tukar nombor telefon di Mekah untuk memudahkan kami berhubung. Saya selalu berjumpa dengan beliau di dalam Masjidil Haram untuk kami sama sama melakukan amal ibadah bersama.

Kami melakukan tawaf sunat bersama. Kami melakukan Umrah sunat bersama. Masuk ke Hijir Ismail bersama. Bersolat di saf saf hadapan Kaabah bersama. Pendek kata, saya menjadi rakan baik kepada beliau di sana.

Saya gembira kerana dalam kebanyakan waktu, beliau akan menggunakan kesempatan yang ada untuk membantu saya menghabiskan hafalan saya. Bagi saya, beliau antara orang yang 'memotivasikan' saya untuk menghabiskan hafalan di sana. Terima kasih banyak banyak saya ucapkan kepada beliau.

Beliau menasihatkan saya agar membaca Al Quran dengan perlahan. Tidak terlalu laju dan terburu buru. Ini bagi memastikan sebutannya betul. Biarlah ia bacaan yang berkualiti.

Jutaan terima kasih saya ucapkan kepada Ustaz Yatim. Semoga Allah sentiasa memberkati hidup beliau.

Wassalam

COMMENTS

BLOGGER: 3
 1. salam firdaus sefamili, entri diakhiri dgn.tanda soal. ini yg.....

  ReplyDelete
 2. Oh Kak Roha...

  Saya sedang taip la. Belum habis. Kadang kadang saya try publish dan kemudian edit balik. Itu sebabnya kak terbaca entri saya yang belum habis.

  Skrg pun belum habis taip lagi. Sedang berusaha. Saya nak ke Alor Setar pagi ni. Petang baru balik.

  Semoga Allah membantu. Wasaslam

  ReplyDelete
 3. Assalam,

  Alhamdulillah! Begitu besar nya nikmat Allah.

  saya pun turut belajar dalam entry tuan haji. Takut juga bila Al Fatihah tak betul baca. Semuga Allah menerima amal ibadat yang kita lakukan.

  Semuga tuan haji dan keluarga di rahmati Allah dan di permudahkan semua urusan.

  AJ

  ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,5,Aidilfitri,7,Aidilfitri 2020,1,Aidilfitri 2023,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,Beauty On The Go,4,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,Beza Vivix Resv Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,16,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Online Shaklee,5,Bisnes Shaklee,33,BLNC,2,BMW,1,BMW X4,1,Bomoh Patah Selama Perak,1,BOTG by MFMS,4,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,16,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,182,Business Shaklee,19,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Cara Order Shaklee Online,1,Carotomax,1,Cash Rebate,2,Cash Rebate Shaklee,2,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,3,COQ-TROL PLUS SHAKLEE,1,CoQ10,3,COQHealth,1,COQTROL Tenaga,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Duit Raya,1,Duit Raya Awal,1,Duit Raya Shaklee,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Protein,2,ESP Shaklee,2,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,57,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,4,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Gambar Raya,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Hari Raya Dengan Shaklee,2,Hari Raya Open House,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hero Kiddo,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,3,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IF,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Insentif Shaklee,4,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interchange,1,Interior Design,1,Intermittent Fasting,5,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,Jamuan Aidilfitri,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,4,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,Kebaikan Vitamin E Untuk Lelaki Wanita,1,Keburukan Intermittent Fasting,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelas Bisnes Facial,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Keperluan Wanita Mengandung,2,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kesuburan Lelaki,1,Kesuburan Wanita,1,Keunikan Vivix,1,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Komuniti Bisnes Shaklee,3,Konsultan Reban Ayam,59,Kontraktor Reban Ayam,53,Korban,1,Krabi,2,Kursus Ayam Daging,64,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Haji,2,Kursus Haji Online,1,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,3,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Kurus Dengan Cepat,2,Kurus Sebelum Raya,1,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1763,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,6,Maria Firdaus Empire,6,Maria Firdaus Kids,1,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,6,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,16,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,68,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,33,Master Maria Firdaus,1,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,16,MFMS Empire,61,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,My Shaklee Effect,1,MYVI,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,9,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Offline Coaching,2,Omega-3,7,OmegaGuard,16,Omegaguard Shaklee,1,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,139,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,2,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,62,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Percutian Shaklee,6,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Photoshoot,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,2,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,130,Produk Tradisional Bahaya,1,Projek Blog Mega Shaklee,1,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,24,Projek SPA,19,Promosi Shaklee,4,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,2,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Raya Dengan Shaklee,1,Reban Ayam Tertutup,57,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,ResV,1,ResV Shaklee,1,Reunion MRSM Taiping,1,Reverse Aging,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,1,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpantang Shaklee,1,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,8,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Cantik Shaklee,1,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,4,Set Hamil Shaklee,2,Set Hello New You,1,Set Ibu Hamil Shaklee,3,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,15,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,3,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,2,Set Kurus Shaklee,7,Set Lutut,1,Set Mengandung,5,Set Mengandung Shaklee,3,Set Menyusu,17,Set Menyusu Shaklee,5,Set Minda Shaklee,1,Set Puasa Shaklee,2,Set Ramadan Shaklee,3,Set Raya Shaklee,1,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,2,Set Sistem Imun,2,Set Slimming,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,5,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,2,Shaklee Berkesan,2,Shaklee Business,50,Shaklee Business Leaders Conference,2,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Car Bonus Achievers,5,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Difference,2,Shaklee Effects,16,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,25,Shaklee Free Trip to Switzerland,1,Shaklee Fun Day,1,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,2,Shaklee Japan Trip 2017,7,Shaklee Kids,2,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Mama,4,Shaklee Murah,2,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,2,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,2,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Ready Stock,1,Shaklee Rewards,64,Shaklee Selamat,3,Shaklee Semulajadi,2,Shaklee Shop,1,Shaklee Skincare,1,Shaklee Story,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Terbaik,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Vita-E Complex,1,Shaklee Vitamin E,2,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Supplements Shaklee,2,Supplements Terbaik,2,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,7,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Switzerland,2,Tahi Ayam,6,Tazkirah,173,Ternakan Ayam,344,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimoni Shaklee,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,3,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,2,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,1,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,6,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,2,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Tips Travel,1,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,110,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,7,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,24,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tukar Nombor Plate,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Ibadah,1,Video Shooting,1,Video Sirah Nabi,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,2,Vitalea for Kids,2,Vitamin C,5,Vitamin C Shaklee,2,Vitamin E,2,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Kulit,1,Vitamin Kulit Cantik,1,Vitamin Rahmah,2,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee,2,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin Tenaga,1,Vitamin Umrah Haji,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vitamin Untuk Wanita,1,Vivix,12,Vivix Shaklee,4,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Wanita Bersalin,1,Wanita Mengandung,3,WanitaKeperluan Wanita Mengandung,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Why Shaklee,1,Womens Health Set,2,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Travelog Haji - Part 58 - Belajar Tajwid
Travelog Haji - Part 58 - Belajar Tajwid
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEvTQapOfaMDsrYKT-jgMnJOWIG8aSZ4w0JFFu7QiFsb3vmJh0-GCptfcyyxHjSKdqHuL1CqmTQCMdtKJkV_n0U4RAHBt_DGDV6lSd_jVeYZGvRIN1Im_9CRB4F1EMdqjWmYifTH3P2e4I/s400/7.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEvTQapOfaMDsrYKT-jgMnJOWIG8aSZ4w0JFFu7QiFsb3vmJh0-GCptfcyyxHjSKdqHuL1CqmTQCMdtKJkV_n0U4RAHBt_DGDV6lSd_jVeYZGvRIN1Im_9CRB4F1EMdqjWmYifTH3P2e4I/s72-c/7.JPG
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/01/travelog-haji-part-58-belajar-tajwid.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/01/travelog-haji-part-58-belajar-tajwid.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy