CARA ORDER SHAKLEE ONLINE - HARGA TERMURAH TERUS DARI HQ!

Travelog Haji Part - 59 - Wakaf Al Quran

Assalamualaikum,

Sebelum saya pergi menunaikan haji, saya ada memaklumkan di dalam blog saya ini jika ada mereka yang berhajat untuk mewakafkan Al Quran di Masjidil Haram.

Sebelum ini, saya tidak 'arif' mengenai wakaf Al Quran di Masjidil Haram. Namun, ziarah Umrah saya pada tahun 2010 menambah pengetahuan saya. Mutawif yang membawa kami menggalakkan kami para jemaah untuk mewakafkan Al Quran di Masjidil Haram.

PAHALA WAKAF

Ganjarannya amat besar. Selagi Al Quran itu berada di dalam Masjidil Haram dan dibaca oleh para jemaah di situ, selagi itulah pahalanya akan sampai kepada kita. Sudahlah kita ni baca Quran pun kurang. Semoga dengan mewakafkan Al Quran ini, pahalanya akan sedikit sebanyak sampai kepada kita. Amin.

Tahukah anda apa yang Raja Saudi lakukan?

Beliau mewakafkan kesemua Al Quran yang terdapat di dalam Masjidil Haram dan Masjidil Nabawi. Dan beliau juga mewakafkan senaskah Al Quran untuk setiap jemaah haji yang datang menunaikan haji pada setiap tahun.

Bayangkan betapa besar pahala yang beliau peroleh apabila kita semua membaca Al Quran yang diwakafkan oleh beliau di Masjidil Nabawi dan Masjidil Haram.

BAGAIMANA HENDAK MEWAKAFKAN AL QURANCara termudah adalah dengan meminta pertolongan Mutawif yang mengetuai rombongan anda. Semasa menunaikan Umrah pada tahun 2010, Mutawif saya menolong menguruskan urusan ini. Senaskah Al Quran berharga SR35.

Namun, semasa saya menunaikan haji kali ini lain pula ceritanya. Pihak Zahafiz tidak menawarkan pertolongan untuk menguruskan Wakaf Al Quran ini. Maka ia perlu diuruskan sendiri.

Maka saya perlu menguruskan sendiri 'amanah' yang diterima di Malaysia tempoh hari.

PEMBELIAN AL QURAN

Semasa di Madinah, kami dibawa untuk menziarahi Kilang Mencetak Al Quran. Di sini Al Quran dijual pada harga SR31 senaskah. Al Quran yang dicetak disini adalah yang sama dengan Al Quran yang terdapat di Masjidil Haram dan Masjidil Nabawi.

Di Kilang Mencetak Al Quran yang terletak di Madinah, Al Quran ini dijual pada harga yang lebih murah. Yang kecil berharga SR31. Yang besar berharga SR50. Dan super besar berharga SR137. Jika anda hendak Wakaf di Masjidil Haram dan Masjidil Nabawi. Belilah di sini. Ia lebih murah dan ia sama seperti yang terdapat di dalam kedua dua masjid.

Saya harus membeli Al Quran ini untuk diwakafkan di masjid-masjid ini.

Namun, saya tersalah percaturan. Ketika di Madinah, saya menyangka yang pihak Zahafiz akan menguruskan wakaf Al Quran di Mekah nanti.

Maka, saya pun tidak membeli sebarang Al Quran di sini. Ini kerana jika saya membeli Al Quran di sini, saya terpaksa membawa Al Quran ini ke Mekah pula.

Setibanya di Mekah, saya sedar saya sudah tersalah langkah kerana tidak membeli Al Quran di Kilang Mencetak Al Quran tempoh hari.

Saya mula keluar ke kedai kedai di sekitar Masjidil Haram bagi membeli Al Quran yang sama untuk diwakafkan.

Subhanallah. Harganya SR50 setiap satu. Tiada diskaun.

Jumlah kutipan yang saya peroleh untuk "Projek Wakaf Quran" adalah sekitar SR1000. Jika saya beli di Kilang Mencetak Al Quran di Madinah tempoh hari, saya boleh mendapat 33 naskah Al Quran. Namun, di Mekah saya hanya mendapat 20 naskah Al Quran bila dibeli di kedai kedai sekitar Masjidil Haram.

Nak buat macam mana?

Saya terus mencari dari satu kedai ke satu kedai. Macam ada perjanjian di antara mereka. Semua kedai tidak mahu memberi diskaun walaupun saya hendak membeli dengan jumlah yang banyak.

Sehinggalah saya tiba ke satu kedai. Kedai itu mahu memberikan saya harga SR38 untuk senaskah kerana saya membeli dalam jumlah yang banyak.

Sebelum membeli, saya terperasan bahawa Al Quran yang dijual oleh kedai itu merupakan Al Quran yang telah diwakafkan oleh Raja Saudi. Dihadapan Al Quran itu tertulis dalam Bahasa Arab "Diwakafkan Oleh Khadam Dua Masjid, Raja Saudi. Tidak Boleh Dijual Beli".

Rupa rupanya, Al Quran ini telah diseludup keluar oleh pihak pihak yang tidak bertanggung jawab. Mereka mahu mendapat keuntungan dengan cara yang mudah.

Saya tidak bersetuju membeli Al Quran itu. Ini kerana terdapat unsur syubhah di situ. Saya tidak mahu melakukan perkara yang haram semata mata mahu melakukan perkara yang sunat.

Tauke kedai itu memarahi saya kerana tidak mahu membeli Al Quran itu.

Saya keluar dari kedai itu dan menuju ke kedai lain. Dan akhir sekali, saya mendapat Al Quran yang dijual pada harga SR45. Inilah yang paling murah. Saya membeli 23 naskah Al Quran untuk diwakafkan di Masjidil Haram bagi menunaikan 'amanah' yang saya terima di Malaysia tempoh hari.

Saya membeli 23 Naskah Al Quran untuk diwakafkan di Masjidil Haram. Jika saya beli di Kilang, saya boleh mendapat 33 naskah dengan harga yang sama.

Sebelum itu, saya meminta peniaga itu untuk dicop Al Quran itu dengan tanda 'WAKAF LIL HARAM' supaya Al Quran ini tidak diambil keluar oleh jemaah dari Masjidil Haram.

Penjual mengecop dahulu pada Al Quran sebelum saya memasukkan Al Quran ini ke dalam Masjid.

CONTOH AL QURAN DI MASJIDIL HARAM

Jika anda hendak membeli Al Quran untuk diwakafkan. Pastikan ia benar benar sama seperti yang terdapat di dalam Masjidil Haram dan Masjidil Nabawi.

Ini adalah Kulit Al Quran yang digunakan di kedua dua masjid ini. Pastikan ia sama. Jika tidak, ia akan dikeluarkan dari Masjid oleh para petugas.

Contoh tulisan Al Quran di muka surat dalam.

Jika tidak sama, Al Quran yang diwakafkan itu akan dikeluarkan dari Masjid oleh para petugas di dalam Masjid.

Jadi, pastikan anda betul betul arif dengan Al Quran yang sebenar ini. Di Mekah, terdapat pelbagai jenis Al Quran yang kelihatan seakan akan sama seperti yang terdapat di Masjid. Maka, berhati hatilah anda.

DI MANA HENDAK DILETAKKAN AL QURAN

Sebelum memasukkan Al Quran ke dalam Masjid, saya mengkaji tempat tempat yang strategik untuk diletakkan Al Quran ini. Tempat yang saya maksudkan adalah tempat yang orang ramai duduk disitu tetapi kurang terdapat Al Quran.

Sekiranya saya meletakkan Al Quran disitu, maka kebarangkalian untuk Quran itu dibaca oleh para jemaah lebih tinggi berbanding saya letakkan Al Quran itu ditempat yang kurang menjadi tumpuan jemaah.

Kesannya, apabila saya letakkan Al Quran dirak itu, kurang dari satu minit Al Quran itu diambil dan dibaca oleh para jemaah haji. Secara automatiknya, pahalanya akan terus sampai kepada mereka yang mewakafkan Al Quran ini walaupun mereka semua berada di Malaysia.

Jutaan terima kasih kepada mereka yang 'mempercayai' saya untuk diberikan amanah ini.

Semoga usaha kecil kita ini mendapat perhatian Allah dan mendekatkan diri kita kepada Nya.

Wassalam.

* Saya mohon kepada anda untuk kongsikan dengan sahabat atau saudara mara anda mengenai perjalanan haji yang telah saya lalui ini. Semoga lebih ramai yang mendapat manfaat dan semoga ia menjadi 'pencen kubur' saya suatu hari nanti. 

* Anda juga bebas untuk copy & paste segala artikel berkaitan haji dalam blog ini di blog anda asalkan anda letakkan linknya di situ selagi ia tidak bertujuan komersial. Anda juga boleh print segala doa doa yang telah saya tulis di dalam blog ini. Semoga kita semua mendapat manfaat dan dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab. Amin.

COMMENTS

BLOGGER: 2
 1. Assalam,

  Semuga di rahmati Allah.

  Terima kasih kongsi bab waqaf al Quran ini.

  Semuga dalam peliharaan Allah hendaknya.

  AJ

  ReplyDelete
 2. Salam tn hj....alhamdulillah saya berksmptan membaca blog tn hj, kini hampir stp ari saya membaca blog tn hj & prof kamil...saya berksmptn dgn izin drNYA menunaikan umrah thn 2010..apa saya ingin kongsikan bab wakaf al-quran....semasa disana saya berksmptan bertanya petugas masjidil haram yg sedang mengutip al-quran yg bkn cetakan dr kilang raja saudi.DI DLM MASJIDIL HARAM &MASJID NABAWI hanya al-quran cetakan kilang raja saudi saje diletakkan ,yg bkan dr kilang tersebut,katanya..akan diagih2kan ke masjid2 sekitar mekah & madinah...sekurang2nya alquran yg kita wakafkan jgk akan dibaca oleh jemaah2 di masjid lain & harganya jgk lebih....maaf jika info yg saya dpt tersilap.....wallahualam


  FBM

  ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,5,Aidilfitri,7,Aidilfitri 2020,1,Aidilfitri 2023,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,Beauty On The Go,4,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,Beza Vivix Resv Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,16,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Online Shaklee,5,Bisnes Shaklee,33,BLNC,2,BMW,1,BMW X4,1,Bomoh Patah Selama Perak,1,BOTG by MFMS,4,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,16,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,182,Business Shaklee,19,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Cara Order Shaklee Online,1,Carotomax,1,Cash Rebate,2,Cash Rebate Shaklee,2,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,3,COQ-TROL PLUS SHAKLEE,1,CoQ10,3,COQHealth,1,COQTROL Tenaga,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Duit Raya,1,Duit Raya Awal,1,Duit Raya Shaklee,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Protein,2,ESP Shaklee,2,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,57,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,4,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Gambar Raya,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Hari Raya Dengan Shaklee,2,Hari Raya Open House,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hero Kiddo,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,3,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IF,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Insentif Shaklee,4,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interchange,1,Interior Design,1,Intermittent Fasting,5,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,Jamuan Aidilfitri,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,4,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,Kebaikan Vitamin E Untuk Lelaki Wanita,1,Keburukan Intermittent Fasting,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelas Bisnes Facial,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Keperluan Wanita Mengandung,2,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kesuburan Lelaki,1,Kesuburan Wanita,1,Keunikan Vivix,1,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Komuniti Bisnes Shaklee,3,Konsultan Reban Ayam,59,Kontraktor Reban Ayam,53,Korban,1,Krabi,2,Kursus Ayam Daging,64,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Haji,2,Kursus Haji Online,1,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,3,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Kurus Dengan Cepat,2,Kurus Sebelum Raya,1,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1763,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,6,Maria Firdaus Empire,6,Maria Firdaus Kids,1,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,6,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,16,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,68,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,33,Master Maria Firdaus,1,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,16,MFMS Empire,61,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,My Shaklee Effect,1,MYVI,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,9,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Offline Coaching,2,Omega-3,7,OmegaGuard,16,Omegaguard Shaklee,1,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,139,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,2,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,62,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Percutian Shaklee,6,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Photoshoot,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,2,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,130,Produk Tradisional Bahaya,1,Projek Blog Mega Shaklee,1,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,24,Projek SPA,19,Promosi Shaklee,4,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,2,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Raya Dengan Shaklee,1,Reban Ayam Tertutup,57,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,ResV,1,ResV Shaklee,1,Reunion MRSM Taiping,1,Reverse Aging,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,1,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpantang Shaklee,1,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,8,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Cantik Shaklee,1,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,4,Set Hamil Shaklee,2,Set Hello New You,1,Set Ibu Hamil Shaklee,3,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,15,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,3,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,2,Set Kurus Shaklee,7,Set Lutut,1,Set Mengandung,5,Set Mengandung Shaklee,3,Set Menyusu,17,Set Menyusu Shaklee,5,Set Minda Shaklee,1,Set Puasa Shaklee,2,Set Ramadan Shaklee,3,Set Raya Shaklee,1,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,2,Set Sistem Imun,2,Set Slimming,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,5,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,2,Shaklee Berkesan,2,Shaklee Business,50,Shaklee Business Leaders Conference,2,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Car Bonus Achievers,5,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Difference,2,Shaklee Effects,16,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,25,Shaklee Free Trip to Switzerland,1,Shaklee Fun Day,1,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,2,Shaklee Japan Trip 2017,7,Shaklee Kids,2,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Mama,4,Shaklee Murah,2,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,2,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,2,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Ready Stock,1,Shaklee Rewards,64,Shaklee Selamat,3,Shaklee Semulajadi,2,Shaklee Shop,1,Shaklee Skincare,1,Shaklee Story,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Terbaik,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Vita-E Complex,1,Shaklee Vitamin E,2,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Supplements Shaklee,2,Supplements Terbaik,2,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,7,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Switzerland,2,Tahi Ayam,6,Tazkirah,173,Ternakan Ayam,344,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimoni Shaklee,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,3,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,2,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,1,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,6,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,2,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Tips Travel,1,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,110,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,7,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,24,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tukar Nombor Plate,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Ibadah,1,Video Shooting,1,Video Sirah Nabi,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,2,Vitalea for Kids,2,Vitamin C,5,Vitamin C Shaklee,2,Vitamin E,2,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Kulit,1,Vitamin Kulit Cantik,1,Vitamin Rahmah,2,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee,2,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin Tenaga,1,Vitamin Umrah Haji,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vitamin Untuk Wanita,1,Vivix,12,Vivix Shaklee,4,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Wanita Bersalin,1,Wanita Mengandung,3,WanitaKeperluan Wanita Mengandung,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Why Shaklee,1,Womens Health Set,2,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Travelog Haji Part - 59 - Wakaf Al Quran
Travelog Haji Part - 59 - Wakaf Al Quran
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWo19Q-BfJKiGrR4PoDGpokoNDEhpL0QJUVftHbZ8STn4-NegG-2g_z4u-_pqeRNVFATD_LfIgdGzebp7gcTD_0brISyfkMGQctZQLSING0TGLtu8et04fYEjcZRISQ9udF4HPpGh2-R8F/s400/5.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWo19Q-BfJKiGrR4PoDGpokoNDEhpL0QJUVftHbZ8STn4-NegG-2g_z4u-_pqeRNVFATD_LfIgdGzebp7gcTD_0brISyfkMGQctZQLSING0TGLtu8et04fYEjcZRISQ9udF4HPpGh2-R8F/s72-c/5.JPG
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/01/travelog-haji-part-59-wakaf-al-quran.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/01/travelog-haji-part-59-wakaf-al-quran.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy