Saya Bebas Rokok Sekarang 

Assalamualaikum,

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini akan sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang dari Allah.

Semoga Allah memasukkan kita semua ke dalam syurga tanpa dihisab.

Now Everyone Can Stop Smoking

Saya ada interview seorang sahabat yang dah berjaya berhenti merokok. Ini kisah beliau.


1. Bila Start Merokok Dan Punca Merokok?

Saya mula belajar merokok ketika mula memasuki alam sekolah menengah, atas faktor rakan sebaya dan sifat ingin tahu yang meluap2, ape rase nye rokok, kalau ikut kan memang tak sedap lansung, tapi tak tahu kenapa, saya masih teruskan

2. Bila dah merokok, apa kata family seperti, ibu bapa, anak, isteri?

Saya berjaya menyembunyikan rahsia ni (merokok) sebaik mungkin dari pengetahuan ibu bapa saya sehinggalah suatu hari ketika pulang dari kelas tamabahan, saya terserempak dengan makcik sy di dalam bus dan ketika itu saya sedang merokok, dan masa tu sy berumur 15 tahun . 

Memang teruk la saya kene cuci mase tu, yela, mane ade ibu bala tak sedih kan.

3. Pernah cuba berhenti merokok? Kongsikan pengalaman. Jika pernah gagal? Mengapa gagal?

Saya berjanji dengan parent yang sy akan berhenti, tapi, bukan semudah tu je, tambah lagi sy mula berjauhan dengan keluarga, sebab masuk sekolah berasrama smpai spm di sekolah teknik, kemudian masuk institiut kemahiran di miri pulak, jadi kebebasan tu memang luas, so tak de cube lansung nak berenti mase study, lagi2 bile stress je, rokok mesti on. 

Saya pernah cube nak berenti mase umur 22, tapi tak azam yang kuat sebulan dua je berenti.

Faktor kawan yang merokok memang main peranan, lagi2 kalau tak kuat. So punca gagal memang dari diri sendiri masa tu.

4. Kongsi sket pengalaman tengok kawan atau sedara sakit sebab merokok.

Saya belum ade pengalaman lagi, tapi untuk diri sendiri, saya memang selalu batuk dan badan memang kurus kering. Saya tak sihat sebab merokok

5. Bila terdetik untuk berhenti merokok dan mengapa? What is the moment that trigger you.

Saya diperkenal kan dengan vivix, dan mase tu memang saya dah tanam azam, yang kali memang sy tekad, sbb nye sy nak tambah berat badan, nak sihat, dan paling saya rase bab duit, rokok makin mahal.

6. Share apa buat untuk berhenti?

Saya start ambik vivix jan 2015, tapi sya tak kate sy trus berenti la dengan skali makan je, tapi bile sy isap rokok, jadi tak sedap, so mule lah sy dah slow merokok, tapi still nak berasap, dah tabiat setiap kali lepas makan memang nak kne merokok, tapi bile jadi dah tak sedap, rokok dari sehari sekotak, dah jadi seminggu sekotak, dan akhirnya sebulan pun tak habis.

7. Cabaran utk berhenti :

i. Seminggu pertama - nak buat mcm mana
ii. Sebulan pertama - nak buat mcm mana
iii. Lepas 2 bulan - nak buat mcm mana

Untuk minggu2 diatas ni, sy tak brape nak rase sangat, maybe sebab kesan vivix, tapi dalam seminggu dua lepas kurang merokok ngan ambik vivix, batuk agak teruk, lagi teruk dari mase kuat merokok, pagi2 minggu pertama teruk jgk kahak saya. 

8. Perasaan selepas berjaya berhenti merokok. apa kata keluarga?

Paling saya happy lepas berhenti merokok ni, saya dah boleh cium dan peluk ibu saya tanpa rasa takut busuk rokok lagi, dah tentu2 ibu saya antara yang paling gembira, berat badan saya pun alhamdulillah, memang jauh beza dulu dengan sekarang. 

Rase lebih sihat, tak cepat mengah, dan saya pulak jadi rimas bile bau asap rokok, so sy nak mintak maaf kat sape yang saya penah aniaya dengan asap rokok dulu.

9. Nasihat kepada perokok lain.

Memang betul tak semua orang merokok tu jahat, tapi kan lebih baik kalau tak merokok, fatwa pun dah keluar, rokok tu haram, memudarat kan kesihatan, membazir, dan paling saya sedih bile ade ibu bapa yang selamba merokok walaupun anak dalam pangkuan.

Kalau tak sayang nyawa sendiri pun, tolong lah pertimbangkan masa depan anak anak kecil anda. 

Saya yang masih bujang ni pun tak pernah sekali pun merokok depan budak2 sebab saya tau kesan asap rokok ni kepada mereka. Saya merayu sangat, jika dah tak sayang nyawa sendiri pun, tolong la pikir mase depan anak2 tu, kids watch kids learn.



Saya guna Vivix untuk bantu saya berhenti MEROKOK. Vivix menyebabkan saya rasa rokok itu pahit dan akhirnya saya TERPAKSA BERHENTI MEROKOK. 

Untuk dapatkan Vivix dan cara penggunaan yang betul untuk berhenti merokok. Sila hubungi Maria, 019-2592731.

Insya Allah, Maria akan bantu anda.

Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top