Assalamualaikum,

Baru baru ini, saya ada tulis di blog saya yang saya menerima panggilan telefon daripada pihak Richworks untuk video shooting testimony bekas peserta Advanced Marketing Power. Anda boleh baca kisah itu DI SINI.

Mengikut perancangan, rakaman video akan dijalankan pada hari Khamis pagi. Tetapi, disebabkan pihak Richworks turut mengambil rakaman video di tempat lain juga. Mereka minta saya percepatkan rakaman kepada hari Rabu malam.

Gulp.... Masa saya terima panggilan telefon, saya sebenarnya on the way ke Sungkai. Saya perlu sampaikan ceramah motivasi keusahawanan kepada anak anak peladang dari seluruh negeri Perak yang sedang mengikuti kursus keusahawanan di Felda Trolak Residency.

Allahuakbar. Ia hari yang memenatkan buat saya. Saya terpaksa travel pergi balik selama 6 jam untuk ke Sungkai. Nak bawak PA saya, dia kena uruskan kerja lain pula. So, terpaksalah saya drive sendiri.

Finally, jam 5.00 petang baru saya sampai rumah. Allahuakbar. Sangat letih. Terpaksa ambil supplemen Shaklee untuk tenaga tambahan.

Saya balik rumah, terus mengadap soalan yang akan ditanya kepada saya nanti. Nak kena jawab betul betul. Nak make sure jawapan saya up to their standard.

Mengapa Saya?

Ada orang tanya, mengapa saya yang terpilih untuk jadi testimoni? Sebabnya saya mengamalkan semua ilmu yang Dr Azizan ajarkan di dalam kelas yang beliau anjurkan. 

Alhamdulillah, selepas mengamalkan tips yang doktor ajar. Saya berjaya buat sales keseluruhan pada bulan November 2013 sebanyak RM360,000. Semuanya melalui online sahaja. 

Itu yang menyebabkan mereka mahu saya berkongsi dengan orang lain. Buat bisnes lebih mudah kalau kita tahu caranya.

Ketibaan Staf ABC Media Di Rumah

Alhamdulillah, sekitar jam 11 malam. Mereka tiba di rumah saya. Ini sedikit perkongsian daripada saya mengenai video shooting malam tadi.


Saya berbincang dengan Iqram. Staff Richwork. Plan jawapan yang nak saya jawab nanti.


Sementara itu, staf MyEvent sedang siapkan kamera dan lighting.


Test lampu dulu. FYI, untuk sesuatu video nampak cantik. Mesti kena ada lighting control yang bagus.


Disebabkan saya nak pakai baju hitam. Kena tukar kerusi warna coklat. Baru kontra. Lighting di bahagian hadapan dah siap. Kamera sedang diadjust.


Saya mengambil tempat. Buat gaya tangan dulu. Untuk sesuaikan dengan keadaan semasa rakaman nanti.


Take 1. Testing ambil video. Saya cuba bercakap nak test gambar dan gaya saya dalam video.


Microphone dipasang di baju saya. Ada dua unit microphone diselitkan supaya tidak nampak.


Iqram dah mula gelak gelak. "Cuttt!!!! Bang, bang keras sangat ni. Jangan skema bang. Belasah aja."

Darah gemuruh mula menjelma. Saya mula cuak. Mereka tak nak saya hafal apa nak cakap. Mereka nak saya cakap dari hati. Baru nampak natural.

Frankly speaking, I never expect this thing to happen. Saya ingat rakaman ini sangat simple. Ia akan berjalan dengan lancar. Itu yang saya ingat pada peringkat awal.

But, thing just didn't work. Saya cuak. Cuak sampai tahap berpeluh. Di sini tak boleh buka aircond, tak boleh buka kipas. Sebab akan ganggu kualiti sound nanti. Dalam keadaan cuak, jantung berdegup kencang, saya hampir berpeluh.

Ini menyukarkan lagi keadaan saya. 

Allahuakbar. Selawat banyak banyak. Take 2.


Take 2, Action !!! 

"Nama saya Mohd Firdaus bin Mat Saad. Saya berasal dari Parit Buntar, Perak."

"Kepakaran saya adalah dalam membantu mereka yang.......... yang ........ yang........."

"Cut !!!!! Bang, rileks bang. Rileks....  Tak der aper pun. Haha.... Jangan cuak."

Kemudian, Maria mencelah. "Abang ni, cakap rileks aje. Buat macam tengah bersembang ngan Iqram aje."

"Amboi amboi, senangnye cakap. Mai duduk sini baru tau." Saya membalas.

Semua orang gelak.

"Tak per bang. Memang semua orang macam ni. Saya dah shoot banyak orang bang. Memang ramai orang susah nak cakap bab kepakaran ni." Iqram cuba menenangkan saya.

Iqram menambah, "Kalau abang nak tahu, Dr Azizan saja yang boleh cakap tanpa ada masalah cut ni. Dia cakap terus jadi. So, abang ok sebenarnya"

                     

Hafal skrip balik. Ayat kepakaran.

Bismillahirahmanirahim.

"Kepakaran saya adalah membantu mereka yang ingin menjalankan perniagaan secara online dan memperoleh pendapatan 4-5 angka sebulan dalam tempoh 3 bulan dengan cara yang mudah, praktikal dan yang paling best, tanpa modal."

"Cut!!! Terbaik bang." Iqram membalas.

Saya sambung lagi.


"Matlamat kami adalah untuk memastikan lebih ramai rakyat Malaysia berpeluang untuk hidup dengan lebih sihat, cergas dan bertenaga dengan produk kesihatan yang kami pasarkan melalui Online."


"Dulu, sebelum saya mengikuti kelas Dr Azizan Osman. Saya bla bla bla.........."


"Alhamdulillah, selepas mengikuti kelas Dr Azizan Osman, saya rasa pening. Banyak sangat ilmu yang saya belajar. Dan saya rasa kalau saya tak guna ilmu ni, rugi saya."


"Saya berbincang dan menyuruh isteri saya untuk buat bisnes secara online. Selepas 6 bulan buat bisnes secara online, isteri saya terpaksa berhenti kerja. Banyak ilmu yang kami amalkan dari kelas Advanced Marketing Power dahulu. 

Saya teringat Doc cakap, kalau kita nak kaya. Kit kena bantu orang lain untuk jadi kaya. Nanti, kita terpaksa kaya.

Kita buat bisnes bukan sebab nak kaya. Kita buat bisnes sebab nak bantu orang lain. Nak permudahkan hidup orang lain. Nak selesaikan masalah orang lain. Nak tambah nilai hidup orang lain. Kalau kita buat bisnes sebab ini, kita terpaksa berjaya." 

Banyak lagi yang dikongsikan selepas itu. Berkongsi kisah kejayaan mampu buat sales keseluruhan sekitar RM360,000 untuk bulan November 2013 yang lepas. Kebanyakannya, melalui online sahaja.


Selepas itu, ada rakaman video. Berlakon macam Maria sedang cek stok barang dengan saya. Adoyai. Mana ada stok sangat pun. Kami banyak order barang direct dari Shaklee dan terus hantar ke customer. Tapi, ini wayang aja la. Nampak macam kami tengah bincang. Hehe...


Sedang merakam gambar Maria sedang surfing www.mariafirdaus.com.my


Fokus bang fokus. Make sure nampak MARIA FIRDAUS tu terang terang. Hehe..


Untuk satu satu angle, gambar kami ini diambil sebanyak 3-4 kali. Ini bagi memastikan mereka mendapat kualiti yang terbaik.


Ini nak shoot gambar kahwin kami di belakang sana tu, then terus masuk ke blog kami and then terus ke Shaklee punya gambar. 


Bukan senang beb. Cer tengok  Selepas itu, kami buat beberapa lakonan lagi untuk dimasukkan ke dalam video.


Mereka turut mengambil video beberapa produk yang terletak di dalam almari.



Kenangan bersama crew Richworks dan MyEvent selepas selesai shooting. Great job!!

Jam 1.00 pagi, shooting tamat. Cer bayangkan. Mereka bermula jam 11.00 malam. Tamat jam 1.00 pagi untuk shoot video berdurasi 2-3 minit sahaja.

Haha... Bukan senang beb...

What's Next?

Pihak Richworks meminta saya menjawab soalan dalam bentuk penulisan pula. Minta disertakan gambar sekali. 

Mereka akan buat copywriting. Ada beberapa orang lain turut melakukan perkara yang sama. 

Mereka yang mempunyai testimoni terhebat akan dimasukkan ke dalam HARIAN METRO hari Ahad ini.

Dan mereka cakap lagi, "Bang, kalau bang masuk paper. Siap la bang. Hidup jadi huru hara bang."

Allahuakbar.

Syukur Alhamdulillah

Alhamdulillah. Saya rasa bertuah. Bersyukur dipilih Allah untuk menjadi testimoni kepada program AMP Dr  Azizan Osman.

Sejujurnya, banyak tips yang dikongikan dengan DAO semasa program AMP. Namun saya hanya menggunakan beberapa tips sahaja.

Iaitu penguasaan blog dan juga facebook sahaja. Tiada medium lain setakat ini.

Tapi, saya gunakan dengan cara yang betul. Inilah yang menyebabkan mengapa bisnes Maria dapat naik dengan pantas. Alhamdulillah.

Pagi tadi, sempat bersolat tahjud. Saya sujud syukur. Bersyukur atas peluang yang Allah berikan ini. Semoga kisah kejayaan saya ini dapat memberi inspirasi kepada orang lain untuk sama sama kita berjaya.

Wassalam

Jika Anda Suka Entri Ini, Mohon Anda Tekan LIKE Button Di Bawah Sebagai Tanda Sokongan Anda Kepada Saya.

5 comments:

  1. Tahniah...:) terujanya saya...seronok sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah.. tuan... anda kaya dan berjaya menjadi inspirasi saya untuk berjaya seperti tuan... aminn...

      Delete
  2. Alhamdulillah syukur. Mudah2an tuan bertambah2 kaya dan berjaya.. amin!! :)

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top