Assalamualaikum,

Baru baru ni, kawan saya ajak bercuti di Pulau Perhentian. 

Jika ikut plan asal, macam dah tak nak ikut. Tapi bagi memenuhi hajat kenkawan, saya join ja la. Ada banyak lagi kerja kerja lain yang perlu diselesaikan. 

Tapi disebabkan saya dah ada di Terengganu, kawan kawan ajak, layan jer la. 

Pakej Perhentian

Sebenarnya, ada terlalu banyak pakej. Harga pakej lebih bergantung kepada hotel yang anda pilih. 

Jika anda pilih hotel yang have have, harga pun have have. 

Kalau anda pilih hotel yang bishe bishe, harga pun jadi bishe bishe.

Macam kami ni, kami pilih hotel 2 star yang bishe bishe jer... Harga pun jadi sangat murah.

Ini pakej yang kami pilih yer.

PROMOSI 3D2N BUDGET PAKEJ KE PULAU PERHENTIAN

Pakej termasuk :

- Speedboat transfer pegi balik dari Kuala Besut jeti
- 3H2M stay at aircond room of Sealife Inn
- 2x breakfast
- 2x lunch
- 1x dinner
- 1x BBQ dinner
- 1x Snorkeling Trip by boat with equipment.

5-6 snorkeling points. 10.30am-4.30@5.00pm

Contact Agen : 019-945 2751. 

Harga Pakej Kami Untuk Semua Di Atas Adalah Di Bawah RM300. Bagi saya, sangat murah. 

ITINERARY FOR 3D2N 

Day 01

8am - Register name at sealife office
9.30am - Departure to Pulau Perhentian
10am - Arrival to Sealife Inn

# Check-in time is at 1.00pm. If there is vacancy, then u can check-in straight away to the room

12.30pm - Lunch 
7.30pm   - Dinner 

DAY 02

8am - Breakfast 
10.30am - Snorkeling trip by the boat

Location: 

- Turtle Beach
- Turtle Bay
- Shark Point
- Lunch At Village 
- The Lighthouse
- Romantic Beach

8.00pm - BBQ dinner 

DAY 03

8.00   am - Breakfast 
12.00 pm - Departure by boat to Kuala Besut
12.30 pm - Arrival at Kuala Besut 

Jom layan gambar kami :

Kami semua berkumpul di Jeti Kuala Besut sekitar jam 8.30 pagi.


Peserta kali ni, Ustaz Syukur, Ustaz Okaz, dan Ustaz Syed. Hehe.. Geng geng Ustaz semua ni. Boat ni ambil masa 30 minit dari Kuala Besut ke Pulau Perhentian. Memang laju gak la driver bawa.

Image result for pulau perhentian

Selamat sampai ke Jeti Taman Laut Pulau Perhentian


Pemandangan dari atas jeti. Air tu cantik sebenarnya, tapi dah masuk whatsapp, gambar dah jadi tak berapa cantik lak.


Nilah bajet hotel yang kami duduk. Di bawah ni ada banyak kedai runcit menjual barang barang keperluan. Di sebelah depan pula ada berbelas kedai makan. So, jangan takut lapar yer kalau ke sana nanti. 


Kami lepak di Pulau Perhentian Kecil.


Dengan kepadatan penduduk melebihi 2000 orang, di sini ada sekolah untuk pelajar sekolah rendah.


Kalau ikut itenary Day 1, lepas sampai di pulau adalah Free And Easy. So, kami ambil pakej extra iaitu ke Pulau Rawa. Kami akan snorkeling di situ. Bayaran adalah RM50-RM60 bergantung kepada jumlah orang yang naik boat tu.


Sampai di check point yang pertama.... 


Nampak tak gamat... Yang macam batu karang dan bengkok sket tu....


Okaz mula ber snorkeling.


Sekali kami semua terjumpa belut laut ni. Agak panjang dan dia menyorok di bawah batu karang di sini.


Banyak sungguh ikan bilis di kawasan ni. 


Then kami ke Point yang kedua. Air di sini lebih cantik.


Masalah utama, hari ni casing go pro saya pula masuk air. Hadoi, so, dalam casing tu macam berwap. Jadi gambar sangat tak clear hari ni. Huhu...


Ambil jer la gambar sendiri. 


Okaz tunjuk skil buat bulat dalam laut guna bubble.... 


Syed pula tunjuk skill free dive... Tak pakai dah life jaket masa ni. 


Boleh tahan dalam juga tempat dia dive ni...


Yang tak berani dive, sila pakai life jaket diam diam yer... Hehe.


Batu karang... Jika nak dibandingkan, air laut di Pulau Redang lagi jernih berbanding di Pulau Perhentian.


Sekitar jam 2 petang, kami semua tiba kembali di jeti. Rasa lapar ya ampun...


Kami makan apa yang disediakan oleh pihak agen. Menu hari ni, sotong masak merah dan ayam masak kicap serta sayur goreng. Sangat sedap, ditambah pula waktu makan tu lapar..... Memang licin habis. 


Kami menunaikan solat Zuhur dan Asar secara jamak di Masjid yang berhampiran dengan hotel kami.


Bergambar di luar masjid


Ustaz Syukur dan Sheikh Okaz


Senibina masjid di pulau ini.


Sheikh Okaz makan ais krim la pulak... 


Sebelah petang, kami jalan jalan ronda pusing pulau.... Actually, ada pilihan untuk ke Long Beach melalui jungle tracking. Akan ambil masa 2 jam untuk ke Long Beach. Kalau yang suka cabaran, leh la ke Long Beach. 


Terjumpa bebudak dok main bola sepak pantai...


Kami pusing pulau, nampak satu bukit. Kami panjat bukit tu pulak... Tinggi sangat aih.... Nampak jer semua tu senyum, tapi semua tengah tercungap cungap tu..


Gunung Kinabalu lagi ku daki, inikan bukit di Pulau Perhentian... Hehe... Nak baca pengalaman saya mendaki Gunung Kinabalu, KLIK SINI. 


Untuk yang duduk Back Packer, leh naik atas ni.


Ronda ronda jap kawasan back packer


Then kami tunaikan solat Maghrib dan Isyak di Masjid ini.


Ustaz Syed....


Nama member ni Syed Firdaus.. Ha.. dua Firdaus dah bergabung...


Licin pinggan, maksudnya sedap lah tu.


Awal pagi hari kedua, kami berkumpul di jeti. Kami mula tengok orang ramai memulakan aktiviti mereka masing masing. Minah saleh ni dah mula nak pi scuba diving ni....


Yang bishe bishe ni pi snorkeling jer la.... 


Lokasi pertama Romantic Beach. Air sangat jernih... Pasir sangat cantik. Cumanya, ikan tak banyak.... 


Check point kami yang kedua untuk pagi ni. Ada 6 point yang kami akan pergi. 4 point sebelah pagi dan 2 lagi point di sebelah petang.  


Layan jer la...


Kena terjun ni.... Gaya mau power.. Biar pun tak pandai berenang... 


Next kami ke Turtle Point.. Memang jumpa penyu la kat situ...


Syed turun free dive...


Kira dalam gak dia turun.. Respect la...


 Baru saya tau, penyu ni dok makan rumput kat dasar laut ni...


Saya pun dah tak tahu ni point ke berapa


Air kat kawasan ni sangat jernih


Okaz...


Bila dah air jernih, ikan pulak kurang....


Next point tempat ni banyak lak ikan.... So, ambil gambar dulu...


Okaz bagi makan ikan guna roti


Memang sangat banyak ikan lah kawasan ni...


Ini rahsia nak tarik ikan datang kat kita yer.. Bubuh roti dalam botol air. Then lepaskan sikit sikit. Kalau kita pegang roti tu, habis dengan tangan tangan kita dia gigit.


Ustaz Syukur


Batu karang ada macam macam bentuk di sini


Menikmati keindahan alam di bawah laut


Saya nak bergambar kene selfie jer la...


Sekali........ Ternampak jerung ni..... Semua terkejut.... Hehe.. Jangan risau yer, saya buat lawak yer. Saya google jer gambar ni. Hehe..



Bagus juga duduk di hotel Sealife ni, masjid dekat. Senang nak solat berjemaah.


Balik dari solat, terus kami ke gerai makan malam.


Menu malam ni barbeku... Alhamdulillah... Ada nasi juga... Layan jer la... Ni dah jadi malam terakhir kami di pulau ni...



Esok pagi, jam 8 pagi kami gerak balik ke Kuala Besut... Alhamdulillah, a very great experience journey for everybody.

Untuk pakej bawah RM300 seorang termasuk makan 3 hari dua malam di Pulau Perhentian, sila hubungi : 019-945 2751. 

Saya just rekemen. Tak ada komisyen yer. Anyway, Pulau Perhentian di tutup pada bulan Oktober - February setiap tahun due to musim tengkujuh. Jangan dok PM saya pulak yer..... PM jer nombor atas tu.

Sekian saja sharing kali ni.

Till next time...

Mohd Firdaus Mat Saad
Motivating And Inspiring Others 

0 comments:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top