Pengalaman Di Legoland Malaysia (Water Park And Theme Park)



PERCUTIAN DI LEGOLAND, MALAYSIA

Assalamualaikum,

Saya doakan anda yang menziarahi blog mariafirdaus.com.my ini sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah.

Bulan lepas, saya dan Maria bercuti berdua duaan. Beronok ronok tinggalkan anak di rumah. Huhu. Sob sob sob.

Kami ke Turki selama 10 hari. KLIK DI SINI UNTUK BACA.

Then balik dari Turki, kami bercuti menaiki Kapal Star Cruise 5 Hari 4 Malam. KLIK DI SINI UNTUK BACA.

So, percutian kali ini lebih kepada percutian anak anak. Nak kena bagi anak anak pula berseronok. Asyik mak bapak aja seronok. Hehe.

Percutian Dua Hari Di Legoland

Baru baru ini, Allah beri saya dan keluarga kesempatan untuk bercuti di Johor Bharu dan Singapura selama 6 hari 5 malam.

Untuk entri kali ini, saya ingin kongsikan dengan anda pengalaman percutian dua hari kami di Legoland Johor Bharu Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, anak anak saya dah bertahun dok 'wirid' nak ke Legoland. Tapi disebabkan jaraknya sekitar 750km dari rumah kami, perancangan disana terpaksa ditangguh beberapa kali.

Penginapan Di Sekitar Legoland

Bagi yang nak ke Legoland, anda boleh pilih untuk tidur di Hotel Legoland. Kos satu malam sekitar RM800 satu bilik. Bergantung kepada saiz dan bilangan orang yang hadir.

Since saya dan family datang 20 orang, family adik saya dan family abang saya sekali join this trip. Kami pilih untuk sewa Homestay di 1MEDINI APARTMENT.

Jarak dari Legoland sekitar 2km sahaja. Harga sewa satu malam di sini sekitar RM450. Kami sewa dua rumah yang terletak bersebelahan. So, senang nak move around. So, 5 hari kami di sini sewa adalah RM4500.

Ia adalah guarded area dan lengkap dengan bermacam macam kemudahan.


Kalau nak booking tempat ini, sila google sendiri yer.


Ada kolam renang untuk budak budak.


Kolam renang untuk orang dewasa.


Ada taman mainan kanak kanak


Fateh main rock climbing

Harga Tiket Legoland Malayasia

Kalau anda nak tiket murah, anda boleh survey di :

i. 11street.my
ii. Lazada
iii. Groupon
iv. Klook Aps

Semasa kami nak ke Legoland, saya perhatikan Klook tawarkan tiket yang paling murah. So, anda kena rajin survey. 


Seriously, harga promo berubah ubah. So, kena rajin buat homework kalau nak murah.


Ini contoh harga beli di online. Harga atas ni kira boleh tahan murah la. Masa saya beli tiket 1 day Theme Park RM138 dan Water Park RM91 untuk dewasa.


Nak murah, beli aja tiket Annual Pass. Harga dalam RM344 untuk dewasa. Boleh terus ke kaunter.

Alternatively, jika dah tak tau nak cari kat online, anda boleh beli direct di kaunter guna IC Malaysia. Harga Waterpark dewasa RM100 dan Thempark RM149 seorang.

Dan jika anda guna kad kredit Maybank, anda boleh dapat murah lagi. So, sila semak di kaunter yer.

Legoland Waterpark

Harga tiket untuk masuk ke Waterpark adalam RM100 untuk rakyat Malaysia. Untuk bukan warga negara, harga adalah RM129. Ini harga beli di kaunter dengan kena tunjuk IC.


Tempat mainan ini sesuai untuk semua peringkat umur. 


Bagi wanita, anda boleh beli baju renang muslimah untuk mandi manda. Maria beli brand Bella Ammara. Harga baju ni RM189. Siap tudung sekali yang diberikan percuma. Stokin mandi pun ada, harga RM39 sepasang. 

Baju ni selesa, tak ketat dan bersesuaian dengan wanita yang nak jaga aurat ketika mandi.

Boleh beli di sini :  Baju Renang For Muslimah


Fawwaz bukan main suka lagi mandi di sini. Di sini jaket keselamatan disediakan secara percuma untuk kanak kanak.


Ambil gambar dulu.


Matlamat kami kali ini, nak bagi anak anak seronok. Maklumlah, setiap kali cuti asyik kami aja yang dok berjalan. Kali ni bawa anak anak pula. So, let them enjoy di sini.


"Abi ni, orang nak naik slide, Abi nak ambil gambar pulak..."

Baju renang comel ni kalau nak murah, beli ajer di kedai Mr DIY. Harga hanya  RM27 sepasang. Ada untuk kanak kanak dari umur 2-10 tahun. Kalau nak yang berkualiti dan tahan lama, beli la di kedai renang yer. Contoh di Decathlon, boleh dapat harga RM70-90 sepasang. Tapi kualiti kain lagi bagus. 


Untuk lelaki dan wanita, nak pakai baju kena pakai baju renang yer. Tak boleh pakai baju yang jenis kain cotton tu. Nanti anda akan ada masalah.


Baju renang kanak kanak, kalau nak murah beli di Mr DIY. RM27 sahaja sepasang. Kalau nak yang berkualiti, boleh beli di hyper market. Harga sekitar RM80-RM100 sepasang.


Kalau nak ikutkan, tak lah besar sangat kawasan Waterpark Legoland ni. Setakat sehari tu, insya Allah boleh habis. 

Build A Raft River

Di sini ada satu 'river' yang dalam bentuk satu pusingan. Ada banyak lego dalam air, so boleh cantumkan lego lego ni untuk buat rakit. So boleh lah kalau nak float di situ.

Inilah river tu. Kedalaman paras pinggang sahaja. Untuk kanak kanak ada Life Jacket. So, insya Allah selamat.


Yang nak naik pelampung ini pun diberikan percuma.


Farees realy enjoy his time. Tengoklah jari tangan dia tu, sampai kecut.


Emak saya pun mandi gak. Dia pun ada baju renang gak. Hehe....


Si kenit ni, tengok abang abang mandi dari atas. Badan dia habis kecut kecut sebab lama sangat dalam air.


Saya pula terpaksalah melayan anak anak yang lain.


Dari awal pagi, sampai lewat petang mandi dan main tak berhenti. Semua ride dia naik. Sangat berbaloi bawa dia ni. Hehe.


Build A Boat. Fateh suka main lego, so ada tempat untuk main lego. Buat kapal dan kemudian lawan, kapal siapa lagi laju.


Dah siap kapal dia. Jom main...

Slide Racer. 6 orang boleh naik serentak dan race siapa sampai bawah dulu. Ini untuk mereka yang tinggi 120 cm ke atas sahaja. Mak saya pun naik benda ni, kira ok lah kan.

Actually ada banyak lagi tempat menarik di sini. Tapi sebab sini waterpark. Kami tak ambil gambar banyak sangat sebab susah nak ambil gambar.

Bagi anda yang nak tengok ride ride lain di Legoland Waterpark. KLIK DI SINI 

Legoland Themepark

Legoland di Johor Baharu terbahagi kepada dua bahagian. Themepark dan juga Waterpark. Kami beli dua tiket berasingan untuk ke sini.

Untuk makluman, saya ke sini semasa Cuti Sekolah Akhir Tahun. Bulan Disember. 

Saya ke Themepark pada hari Isnin. So, bilangan pengunjung bagi saya boleh tahan. Tak ramai sangat. 

Orang cakap, kalau pergi weekend, orang sangat ramai. Terutama waktu cuti sekolah.


Pintu masuk Legoland.


Anak anak ambil gambar dulu di depan pintu masuk. Semua dah teruja tak sabar nak main tu.


Maria dan Ainul. Beg ni beli di Jepun masa Shaklee bawa kami melancong di Jepun bulan May 2017 yang lepas. Anello. 


Bagi saya, Legoland Malaysia ni tak lah besar sangat. Kalau nak dibandingkan dengan Disneyland, Legoland ni kira kecil gak la. So, untuk mereka yang nak main satu hari di Themepark, sangat sangat sempat.

Di Legoland Themepark, ia dibahagikan kepada beberapa bahagian. So, anda kena plan siap siap nak masuk ke bahagian mana.

Bila masuk ke sini, kami bahagikan group kami kepada dua. Satu group yang bawa kanak kanak 2-5 tahun, lagi satu group bawa kanak kanak yang besar 8-15 tahun.

Since ride berbeza ikut saiz anak anak, so pembahagian sebegini dapat elak anak anak rasa boring sebab pergi ke tempat yang tidak kena dengan umur mereka.

The Beginning


Pasangan bahagia merpati dua sejoli ambil gambar dulu di depan pintu masuk


Ada banyak patung lego kalau nak ambil gambar. Ni Ninjago. Fawwaz nangis bukan sebab apa, tak nak didukung. Nak main ler tu.


Depan pintu masuk Legoland.

Lego City

Lego City terletak di sebelah kanan selepas kita masuk ke Legoland. Kawasan ini bersesuaian untuk anak anak yang masih kecil.

Ride yang ada disini amat sesuai untuk anak anak umur 2-7 tahun.


Ada Boating School


Jom belajar bawa boat. Driver Fawwaz.


Fateh pun suka bawa boat. Sampai dua kali naik boat ni.


Ummi jadi co-pilot untuk Fateh


Jom main kereta pula.


Fawwaz kalau dah dapat stereng kereta, bukan dia nak lepas.


Kalau boleh nak naik kereta sorang sorang. Oh Anakku... Fawwaz umur dua tahun setengah, so masuk masih percuma. Start kena bayar at 3 years old.


Kami ke Junior Driving School. So anak anak umur 3 tahun - 5 tahun dah boleh bawa kereta ini sorang sorang. Just tekan minyak dan control stereng ajer.

Di Legoland, mereka agak strict dengan umur dan ketinggian. Kalau mainan itu untuk umur 3-5 tahun, kalau anda cakap anak umur 6 tahun dah tak boleh naik. Huhu... Kalau ride di situ untuk 6 tahun ke atas, anda cakap anak umur 5 tahun. Then tak boleh naik juga walaupun tinggi dah lepas.

So, pepandailah yer.


Fateh dah boleh bawa kereta sesorang. Dah besar anak anakku...


Chu chu train yang akan pusing sekitar Lego City.


Next kami naik train pula. Semua peringkat umur boleh naik.


Fateh memang suka ride ride macam ni.


This is my bibik. Tengah pegang stroller untuk Fawwaz. 


Fawwaz pun seronok aja main kat sini.


Ada trak kereta polis dan juga bomba. Boleh la kalau nak naik. Di kawasan Lego City ni, actually ada banyak lagi tempat menarik. Tapi tak sempat ambil gambar. Hehe. Ini jer yang ada yer. Di sini ada tempat mainan 'latihan padam kebakaran'. So mereka yang main boleh tembak air untuk padam api kat bangunan tu.

Miniland

Bersebelahan dengan Lego City ada Miniland. Di sini terdapat puluhan bangunan terkenal didunia yang dibuat replika dalam skala kecil menggunakan lego.


Ini bangunan unik sekitar KL dan Putrajaya.


Ada replika kapal. 


Forbidden City of China.  Dibelakang bangunan ini ada pula dibuat replika Great Wall of China.


Taj Mahal. Semua bangunan ini dibuat menggunakan lego kecil.


Bangunan Sultan Abdul Samad, Menara Maybank, Menara Kuala Lumpur dan beberapa bangunan penting turut dibuat replikanya di sini. Yang bestnya, bila tekan button hijau ni, akan ada beberapa kereta yang akan bergerak atas mini tar tu. Sangat cantik.


Dah nama pun Legoland. Ada juga Wolf yang dibuat menggunakan lego.

Lego Kingdoms

Then kami kena cari ride yang Fateh boleh naik. Dia dah boring tu tengok replika bangunan kecil. Ayat yang diwiridkan, "Ateh nak naik roller coaster..."

Di sini kebanyakan ride perlukan ketinggian 110cm. Fateh pula hanya 105cm. Tak cukup 5 cm lagi.

Disebabkan itu, dia tension sangat. Semua mainan yang best dia tak boleh naik.


Bagi dia naik horse ni. Dia macam nak nangis ajer. Muka tak puas hati cakap Horse ni slow. Dia nak naik roller coster. Huhu.


Naik Merlin's Challenge ni pun dia macam tak suka. Dia kata tak best. Huhu.. Anakku ni, badan kecil tapi jiwa besar. Tak takut langsung naik ride ride ni.


Alhamdulillah. Ada juga satu roller coaster yang Fateh boleh naik. Dragon Apperantice.


Kira mencabar gak la ride ni untuk level Fateh. Disebabkan ini yang dia boleh naik, terpaksalah kami temankan dia naik yang ni berulang ulang kali. Hehe.



Lego Castle.



Apa apa pun, ambil gambar dulu.


Untuk orang dewasa, boleh naik The Dragon. Roller Coaster besar sket. Lebih mencabar berbanding Dragon Apperentice.


Agak laju dan lagi best....


Laluan dia pun panjang dan lebih mencabar. Untuk level kanak kanak, boleh la. Untuk orang dewasa yang mahukan cabaran, ini bukan tempatnya yer.

Imagination

Seterusnya, kami ke tempat Imagination. Kami naik Obeservation Tower. Tower ni tinggi. So, kami naik benda ni dan diangkat naik ke atas dan kemudian benda ni berputar so that kita boleh tengok keseluruhan legoland dari atas.



Observation Tower.



Build And Test. Kanak kanak diberi peluang untuk buat kereta lego mereka sendiri dan kemudian boleh lawan dengan kereta kereta orang lain in term of speed. Ada tempat untuk uji kelajuan kereta.

Farees pun apa lagi, terus buat kereta dia sendiri.


Kereta yang menjadi pertaruhan Farees. Hehe.


Fawwaz pun nak main juga.


Fateh nak buat kereta juga. Tapi kereta dia slow.


Terpaksalah Abi tolong buatkan kereta untuk dia.

Di dalam Legoland ni ada banyak tempat untuk makan. Tapi harga makanan kat dalam ni usah dikenang la.

Harga air minuman mineral water 500ml sebotol RM3.
Kalau air minuman bergas 500ml sebotol RM6. 
Fish and Chips RM30. 
Chips RM9.
Nasi ayam RM30. 

So kos makanan di dalam ni sendiri mau ingatlah yer.

Since kami ambil Day-Pass. Kami tak boleh keluar masuk sebab ia adalah Entry Pass. Hanya boleh masuk sekali saja. Kalau keluar dah tak boleh masuk balik.

Masa nak masuk tadi, semua beg akan diperiksa. So, kalau nak bawa makanan dari luar, pepandailah yer. 

Lego Technic

Seterusnya, kami ke kawasan Lego Technic. Di sini ada la mainan yang sesuai untuk pelbagai peringkat umur.


Bergambar dengan Octopus.


Wave Racers. Ketinggian minimum 102cm. Umur minimum 6 tahun. Disinilah Fateh tersangkut. Tinggi dah lepas, tapi bila nak masuk kami cakap umur 5 tahun. Dia tak bagi masuk pulak. Sian Fateh.


Abang Long besar ni dah boleh naik sorang sorang. Memang seronok Farees ni, sebab semua ride dia boleh naik.


Si kecik ni pula, main Press The Button. Bila ditekan, akan ada letupan bom angin dari dalam air. So, ia akan hasilkan letupan air yang besar. So orang orang yang naik Wave Racers tu akan kena la air sket sket. 


Si kenit ni tak boleh naik ride area ni, so dia ke Lego Academy. Main lego ajer la dia kat sini.


Que untuk roller coaster seterusnya. The world first Lego Virtual Reality Roller Coaster. Suka sungguh bebudak ni naik, sampai dekat 10 kali naik benda ni.


Ni Roller Coaster yang best. Laju. Kita akan pakai Cermin Mata khas masa naik roller coaster ni. So, dia ada stimulation dekat Video Recorder tu. Sort of 4D Ride. Kita akan nampak macam macam halangan ikut video di cermin mata tu. Best gak la.

Lost Kingdom Adventure


Ni geng kanak kanak besar. Since ada Yusuf dan Adam yang dah besar, so mereka berempat ni memang jalan sekali la. Bagi handphone satu, so nak pergi mana pergilah. Senang, sebab semua dah besar panjang dan dah boleh naik semua ride.


Amar dan Farees dok tengok, mana yang dah naik, mana yang belum naik. Dah pandai baca peta bebudak ni. Alhamdulillah, pendedahan yang bagus untuk mereka. Sel sel otak mula berhubung.


Penat bermain, kita makan ais krim dulu.

Dalam Legoland ni, actually ada banyak lagi mainan dan ride untuk bebudak ni. Cumanya cari gambar tak jumpa. 

Bagi anda yang nak tengok detail ride di Legoland Theme Park, KLIK DI SINI.

Bila dah jam 6 petang, Fateh merungut. Dia tak puas hati sebab tengok abang naik banyak ride dan dia tak boleh naik banyak ride.

So, terpaksalah saya bawa dia ke area Lego City sekali lagi. Tempat mainan untuk bebudak 5-6 tahun. Waktu petang ni, orang dah tak ramai. So apa lagi. mereka boleh la naik ride berulang ulang kali tanpa perlu que. 

So, kira dia orang puas hati gak la.

Tips Tambahan Buat Anda Yang Nak Ke Legoland:

1. Untuk anda yang ada bajet lebih, boleh sewa hotel Legoland terus. Boleh ambil pakej family. Masuk dua dua water and theme park serta hotel satu malam, harga dalam RM2k++. 

2. Bagi yang bajet kurang sket, boleh sewa kondo di 1Medini. Ia terletak sekitar 2 km dari Legoland. Sewa semalam di sini sekitar RM450 semalam untuk satu rumah 3 bilik dan 2 bilik air.

3. Bagi yang bajet lagi, sewa aja homestay sekitar JB. Ada banyak. Boleh cari di online. Sewa sekitar RM200-RM300 semalam untuk satu rumah.

4. Makanan tak dibenarkan bawa masuk ke dalam Legoland. So, kalau nak bawa tu, pepandailah yer. Dia ada cek beg. Tapi tak strict sangat. Harga makanan di dalam tu memang lah mahal, so please prepare yer.

5. Bila beli tiket, anda kena tengok jenis tiket anda tu, ada yang tiket dah masuk tak boleh keluar. Ada yang boleh keluar masuk. Kalau boleh keluar masuk, ada banyak kedai makanan kat luar pintu masuk Legoland tu. 

6. Tengok weather forecast sebelum pi. Di Legoland, tiket yang dah dijual tak boleh refund. So, kalau dah masuk sekali hujan. Banyak ride akan di tutup. Tapi duit tak akan dipulangkan. 

7. Kalau bawa anak anak yang pelbagai peringkat umur, kena pecahkan kepada dua group. Satu group dewasa. Satu group kanak kanak riang. Kalau tak, nanti mesti akan jadi boring. Yang besar akan rasa boring tunggu di tempat budak budak kecil. Dan budak budak kecil akan jadi boring dok tunggu orang besar naik ride yang besar.

8. Park buka jam 10 pagi. Anda boleh datang awal, maasuk awal. Tapi ride hanya akan dimulakan pada jam 10 pagi.

9. Bagi yang tak cukup masa, boleh ajer beli tiket Combo. Water Park + Theme Park dalam satu hari yang sama. Harga sekitar RM180 sahaja. Boleh guna kad kredit Maybank untuk diskaun extra. Beli tiket di kaunter sahaja.

10. Waktu cuti sekolah, Taman Tema ditutup pada jam 9 malam. So sekitar jam 6 petang tu, orang dah tak ramai. Kalau nak naik ride pada waktu ini sangat senang.

Ok. Ini lah sahaja perkongsian saya untuk Pengalaman Bercuti Di Legoland. Next trip, kami semua merancang untuk bercuti di tempat tempat berikut :

i. Kapal Cruise Star Libra - Penang - Phuket - Myanmar 4 Hari 3 Malam
ii. Pulau Redang - Pakej RM380 satu kepala All in untuk 3 Hari 2 Malam

Memang seronok bercuti dalam keluarga yang besar. 

Selain Legoland, kami juga bercuti ke Universal Studio Singapore. Nanti saya tulis entri untuk trip ke sini pula.

Saya doakan, Allah juga beri peluang dan kesempatan untuk anda bercuti dengan anak anak anda.

Sekian.

Wassalam.

Mohd Firdaus
Motivating And Inspiring Others

================


Ingin mendapatkan suplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka setiap bulan dari rumah?

Hubungi kami untuk:-
KONSULTASI PERCUMA,
HARGA PRODUK TERBAIK DAN
PELUANG BISNES BERSAMA SHAKLEE!

CONTACT : Click to CALL (019-2592731)
Click to WHATSAPP

FACEBOOK : Kam Maria Abdul Mutalib

INSTAGRAM : Kam Maria Abdul Mutalib

EMAIL : come_maria@yahoo.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

EBOOK PERCUMA!



Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!

==================

Adakah anda suka dengan perkongsian di Mariafirdaus.Com.My?
Nak dapatkan update blog terbaru terus ke WHATSAPP anda?

Click link ini : http://mariafirdausblog.wasap.my

Kami akan broadcast update blog terbaru yang bermanfaat, terus ke WHATSAPP anda. Terima kasih kerana sentiasa menyokong kami.

COMMENTS

BLOGGER: 4
  1. terima kasih kongsi pengalaman.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah anak2 jelas nampak happy kat legoland ni..nanti lepas balik dari legoland taktau nak singgah mana lagi kat Johor ni, link kat bawah ada banyak cadangan tau

    https://www.duaposen.com/tempat-menarik-di-johor/

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,4,Aidilfitri,5,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Aktifkan Keahlian Shaklee,2,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,3,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Atasi Nyanyuk,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Food,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,2,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,15,Biozone,6,Biozone Food Purifier,6,Birthday,1,Bisnes,2,Bisnes Shaklee,24,BLNC,2,Bomoh Patah Selama Perak,1,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,15,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,49,Business Opportunity,170,Business Shaklee,18,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,2,Cara Elak Tulang Rapuh,1,Cara Melakukan Qiamullail,3,Carotomax,1,Cegah Osteoporosis,2,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,2,CoQ10,2,COQHealth,2,Darah Tinggi,4,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,4,Dialisis,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,14,Energizing Soy Protein,7,Enfuselle,1,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,118,Family Day,1,Farees,67,Fateh,9,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,56,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,3,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hamil Dengan Shaklee,1,Hari Raya,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,4,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune System,1,India,2,Indonesia,2,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interior Design,1,Istanbul,2,Italy,6,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,2,Jom Detox Jutawan,2,Jom Rileks,1,Jom Shaklee,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,2,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,Keahlian Shaklee,6,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,4,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Kereta Sewa Baling,1,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Konsultan Reban Ayam,3,Kontraktor Reban Ayam,4,Korban,1,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,2,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,3,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1670,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Lelaki Buat Bisnes Shaklee,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,2,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,2,Maria Firdaus Empire,8,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,7,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,12,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,65,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,26,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,12,MFMS Empire,51,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,7,Now Everyone Can Kurus,53,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,1,Nutriferon,1,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Nutriwhite,1,Offline Coaching,2,Omega-3,6,OmegaGuard,17,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,137,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,1,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kapar,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Klang,1,Pengedar Shaklee Meru,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,1,Pengedar Shaklee Port Klang,1,Pengedar Shaklee Terbaik,1,Pengedar ShakleeTeluk Pulai,1,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penyakit 3 Serangkai,2,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Performance Drink,5,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,Polifenol,1,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,115,Produk Tradisional Bahaya,2,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,20,Projek SPA,15,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,1,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,Reunion MRSM Taiping,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,2,Saintis Shaklee,1,Sakit Buah Pinggang,2,Sakit Jantung,4,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,5,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,3,Set Hamil Shaklee,1,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,12,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,2,Set Kesuburan,2,Set Kesuburan Shaklee,3,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,1,Set Kurus Shaklee,1,Set Lutut,1,Set Mengandung,4,Set Menyusu,15,Set Menyusu Shaklee,2,Set Minda Shaklee,1,Set Ramadan Shaklee,3,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,1,Set Sistem Imun,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,4,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,1,Shaklee Berkesan,3,Shaklee Business,35,Shaklee Business Leaders Conference,1,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Effects,8,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,21,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,1,Shaklee Japan Trip 2017,6,Shaklee Kids,1,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Murah,1,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,1,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,1,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Rewards,51,Shaklee Selamat,4,Shaklee Semulajadi,3,Shaklee Skincare,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Buah Pinggang,1,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,Skincare,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Stroke,2,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,5,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Tazkirah,165,Ternakan Ayam,309,Testimoni,6,Testimoni Buah Pinggang Rosak,1,Testimoni NECK,3,Testimony Alzheimer,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Nyanyuk,1,Testimony Pesakit Buah Pinggang,1,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,2,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,1,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,2,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,5,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,1,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,108,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,6,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,23,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tulang Rapuh,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Shooting,1,Visit Singapore,1,Vit E,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,4,Vitalea for Children,1,Vitalea for Kids,1,Vitamin C,6,Vitamin E,1,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vivix,17,Vivix Shaklee,2,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Womens Health Set,1,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,2,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Pengalaman Di Legoland Malaysia (Water Park And Theme Park)
Pengalaman Di Legoland Malaysia (Water Park And Theme Park)
https://3.bp.blogspot.com/-0tDEGFOEYuc/Wi59_EXR3vI/AAAAAAAAumA/2QsM1KAzlG8q1eXNK8rmc5wxkDssHlUpQCLcBGAs/s640/38.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-0tDEGFOEYuc/Wi59_EXR3vI/AAAAAAAAumA/2QsM1KAzlG8q1eXNK8rmc5wxkDssHlUpQCLcBGAs/s72-c/38.jpg
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2017/12/pengalaman-di-legoland-malaysia.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2017/12/pengalaman-di-legoland-malaysia.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy