Sambungan daripada entri sebelum ini.

 
Assalamualaikum,

Saya doakan anda kaya dan berjaya, dipermudahkan segala kehidupan di dunia dan di akhirat.

Terima kasih kerana anda mengikuti perkembangan percutian kami di US. Sedar tak sedar, dah masuk entri yang ke sepuluh saya berkongsi pengalaman kami bercuti di sana.

Buat anda yang baru kali pertama datang ke blog ini, saya ucapkan Selamat Datang Ke Blog Mariafirdaus.com.my

Blog ini saya tulis untuk berkongsi dengan orang ramai pengalaman hidup kami. Mudah mudahan ada satu dua perkara baik yang boleh dikongsikan bersama.

Lawatan Ke US

Untuk pengetahuan anda, percutian saya sekeluarga ini ditaja sepenuhnya oleh Shaklee Malaysia. Sepanjang tempoh percutian 10 hari ini, kami diberi layanan seperti VVIP. Ini kerana Shaklee mengambil pakej 5 Star Trip Package untuk kami semua. Sememangnya, percutian ini menelan kos yang sangat tinggi iaitu sebanyak RM19,000 untuk setiap seorang.

Untuk kami sekeluarga sahaja yang seramai 5 orang, Shaklee terpaksa mengeluarkan belanja sebanyak RM95,000.

Alhamdulillah.

Lawatan Ke Universal Studio

Seperti yang saya kongsikan sebelum ini, saya telah share dengan anda pelbagai tempat menarik yang kami lawat di US.

Tetapi, jika saya rasa tempat lawatan sebelum ini best. Saya nak bagi tahu anda, lawatan ke Universal Studio adalah yang paling best.

Disebabkan tempat ini yang paling best, so saya share dengan anda ratusan gambar dan video yang sempat saya rakamkan sepanjang kami berada di Universal Studio, Hollywood, California.

Gambaran Awal Mengenai Universal Studio (US)
Sebelum saya pergi ke Universal Studio, selepas ini saya akan gunakan singkatan (US) saya langsung tak tahu apa itu Universal Studio.

Anda jangan gelakkan saya, saya bukan seorang yang gemar menonton movie. Saya tak tengok tv. Jadi saya tak tahu apa itu US.

Sangkaan saya, di US ini akan ada Theme Park. Akan ada Roller Coster, akan ada Ride yang best dan ganas ganas.

Itu tanggapan awal saya mengenai Universal Studio.

Dalam erti kata yang lain, saya ke US dalam keadaan zero knowledge. Saya just pergi dan layan apa yang ada di situ.

Untuk makluman anda, entri ini sangat panjang. Tapi, jujur saya katakan jika anda baca sampai habis. Anda akan faham dan dapat mengalami apa yang saya rasai sepanjang lawatan saya ke US.

Dalam erti kata yang lain, anda tak perlu keluarkan duit riban riban untuk mengalami sendiri pengalaman melawat US.

Lepas ni, kalau ada orang sembang pasal US. Anda akan dapat gambaran apa yang mereka sembangkan itu.

Dengan lafaz Bismillah, saya mula berkongsi dengan anda ratusan gambar dan video pengalaman kami di UNIVERSAL STUDIO.


Bas mula bertolak keluar dari hotel.


US ini terletak di Hollywood.


Alhamdulillah, dah selamat sampai.


The Entertainment Capital of Los Angeles


Tempat parking kereta


Tiket untuk kami masuk ke US. Harga satu tiket untuk masuk sehari adalah USD100. Duit Malaysia sekitar RM320. Semua ini dibayar oleh Shaklee. Kami bawa diri sahaja. Yang lagi best, Shaklee bagi kami USD100 setiap seorang untuk makan tengah hari dan dinner hari itu. Kami berlima, dah dapat USD500 just untuk makan. Hehe.. Kalau convert ni dah RM1600 just untuk makan tengah hari dan makan malam untuk 5 orang. Thanks Shaklee. I love Shaklee.


Bila sampai di depan pintu masuk, saya nampak Globe ni. Tertulis Universal Studio dan ia berpusing. Baru saya perasan, macam pernah ku lihat benda ni. Tapi di mana ya.... Oh... Saya tengok gambar abang saya pergi US di Singapura.


Syarat wajib, kena Selfie dulu.


Baru bergambar dengan Maria pulak.


Antara hiasan yang ada di sekitar pintu masuk US, Hollywood.


Saya dah cakap, saya tak tengok tv. Saya tak tahu ini kartun apa. Tapi dia dah tulis tu, kira betul la. Despicable Me.


Ini situasi di pintu masuk US. Semua beg perlu diperiksa kerana kami tidak dibenarkan membawa makanan masuk ke dalam US.


Di depan pintu masuk US.


Kami pergi berlima. Mak saya berkerusi roda. So, kami dapat priority. Tak perlu beratur. Boleh terus masuk lepas tunjuk tiket.


Mr Edy, Tour Guide kami. Beliau bawa kami masuk dan tunjukkan tempat tempat menarik di dalam US.


Beliau tunjukkan kami Studio Directory. Apa yang ada dalam US ini. Baru saya faham, sebahagian dari apa yang ada dalam US ini adalah LIVE SHOW. So, kami perlu pilih dan berada di tempat yang betul kalau nak tengok show itu.


Cartooniversal. Di sini dijual cenderahati yang berupa karton karton keluaran US.


Ride untuk kanak kanak.


Mr Edy memaklumkan kepada kami, kalau dah sampai US ni, yang wajib kami naik adalah Studio Tour. So, kami semua bergerak ke Studio Tour yang terletak di hujung sekali.


Di US, wheelchair is TOP PRIORITY. Kami tak perlu beratur untuk naik setiap ride. Bawa saja mak dengan kerusi roda, terus boleh masuk. Alhamdulillah, ia adalah rahmat buat kami sebenarnya. Kalau tak, nak beratur untuk naik semua ride tu akan ambil banyak masa.


Tiba di kawasan Studio Tour. 10 minit itu adalah masa menunggu. Maksudnya, kalau kami ke situ kami perlu menunggu sekitar 10 minit. Iaitu beratur mengikut barisan. Hari itu, cuaca sangat panas. So, mereka buatkan embun air macam di kedai mamak di banyak kawasan dalam US untuk orang ramai mengurangkan rasa panas semasa di sana.


On the way to Studio Tour. Hobi orang Malaysia, bergambar.


Hampir sampai ke tempat masuk Studio Tour.


Kami tak perlu beratur. Boleh terus que untuk naik ride.


Apabila naik ke ride Studio Tour ini, kami dibawa menaiki ala ala train. Di sini baru saya tahu what is Studio Tour all about. Kami akan di bawa pusing ke tempat tempat menarik di dalam US. Dalam Ride ini, kami akan ditunjukan tempat shooting filem filem terkenal di dunia.

Baru saya tahu, Universal Studio ni actually tempat shooting filem filem yang hebat. Baru saya tahu, tujuannya adalah untuk mengurangkan kos. Mereka hanya perlu berlakon di set penggambaran tanpa perlu membawa pelakon ke tempat sebenar. 

Banyak filem di US dirakamkan di studio ini. Lagi pun, di US cuaca tidak menentu. Ada musim sejuk, musim panas, musim salji dan macam macam lagi. Mereka tidak boleh buat lakonan pada setiap waktu jika mereka berlakon di luar.

Tetapi, bila berlakon di studio mereka boleh buat stimulasi mengikut keadaan yang diperlukan. Macam best ajer kan...


Yang lebih best, kami diberikan cermin mata 3D. Sebabnya, kami akan dibawa untuk menonton Skrin 3D terbesar di dunia. Subhanallah. Sungguh saya tak sangka. Mereka bagi tahu kami, kami akan dibawa menonton cerita KING KONG secara 3D nanti. 


Tour Guide kami di dalam train.


Kami akan dibawa pusing sebahagian dari US. So, kami refer map yang diberikan untuk memudahkan kami merancang pergerakan kami selepas ini.


Ada banyak banner yang menunjukkan rakaman filem filem yang dibuat di sini. Antaranya, Jurrasic Park yang dibuat pada tahun 1993. Baru ku tahu, rupa rupanya Jurrasic Park ni berlakon di studio. Ingatkan berlakon di hutan betul betul.


Apolly 13. Berlakon dalam Studio terus.


The Nutty Professor. Hampir kesemua babak dalam filem ini dirakamkan dalam studio sahaja. Jika kita lihat dalam filem tu macam berada di dalam rumah, maksudnya mereka design rumah itu di dalam studio. 


American Pie, tahun 1999.  


Subhanallah. Baru saya tahu, di dalam US ada banyak STAGE. Setiap satu STAGE ni saiz dia sangat besar. Dalam dewan yang besar ini lah mereka berlakon. Contoh, filem As Above As Below dirakamkan dalam Stage 41.


Illmunation Enterntainment. Despicable Me turut dibuat di sini.


Filem Ouija dan Parenthood dirakamkan dalam STAGE 44.


Di sini pula, rumah untuk artis duduk sepanjang proses penggambaran. 


Next, kami di bawa ke tempat bangunan bangunan untuk mereka berlakon jika perlu menampakkan keadaan di luar rumah.


Mereka buat bangunan macam ni just untuk berlakon filem filem keluaran US. Tapi, sekali mereka buat mereka boleh guna banyak kali.


Rasa macam mahal ajer dia orang ni buat macam ni. Tapi, mereka cakap tak. Cara ini lebih murah. Lebih mudah untuk berlakon kerana kurang gangguan luar. Cuba bayangkna kalua nak berlakon di bandar, macam mana mereka nak handle gangguan dari orang awam.


Pelbagai bentuk bangunan dibuat di sini mengikut kesesuaian lakonan yang akan mereka buat.



Anda boleh tengok, kren untuk mengangkat kameraman bila buat shooting.


Stesen minyak pun ada.


Contoh, lakonan dari filem Courthouse Square yang dibuat di sini.


Bangunan sebenar.


Filem Bruce Almighty menggunakan tempat yang sama.


Contoh filem Metrpolitan. Gambaran dibuat di studio ini.


Ini contoh bangunan bangunannya...


Filem Animasi Kingkong.



Kemudian, kami di bawa ke King Kong 3D Show. The Biggest 3D Screen On Earth. Rasa teruja pun ada.


Inilah train yang membawa kami semua untuk Studio Tour. Yang menariknya, keratapi ini sangat panjang. Tapi ia boleh membelok pada masa yang tepat.  Padahal di bawah tu tak ada rail pun.


Kami sedang mengikuti 3D King Kong. Pertarungan antara King Kong dan Dinasour.


Ini adalah rakaman video untuk King Kong 3D. Apa yang bestnya, skrin yang sangat besar. Sound system yang sangat best. Dan kami walaupun duduk atas train tu, tapi train tu turut bergerak mengikut pergerakan video yang ditayangkan. Ini bukan 3D dah ni. Ini dah 4D.

Anda tengok la video ni. Ia sangat best.


Selepas itu, kami di bawa melihat kereta kereta yang digunakan untuk penggambaran filem filem US.


Kereta Knigh Rider.


Kereta yang digunakan dalam 2Fast2Furious.



Filem Jurrasic Park III yang dilakonkan di sini.


Ini adalah kenderaan yang digunakan dalam filem Jurrasic Park


Kenderaan yang digunakan untuk menangkap dinasour.


Set penggambaran jika mereka mahu lakukan tsunami atau keadaan empangan pecah.


Air datang dengan laju kepada kami. It's real. Ingat air tu nak langgar train kami. Rupanya tak, air tu tiba tiba hilang ke dalam tanah. 


Contoh penggambaran keadaan empangan pecah yang dilakonkan dalam satu filem.


Kami di bawa ke tempat penggambaran filem yang menggunakan kapal.


To make it real, train akan turun ke bawah untuk kami akan melalui paras yang sama dengan air.


Ready to go.


Contoh gambar kapal yang ada dalam salah satu filem keluaran US. Jika ada shooting untuk pelakon, mereka akan berlakon dalam studio.



Contoh kapal dalam filem Skull Island


Lagi gambar dalam sebuah filem menunjukkan kapal yang sedang dilanda taufan.


Selepas itu, kami di bawa ke tempat yang sedang menjalankan rakaman.


Di sini ditunjukkan bagaimana salah satu filem sedang menjalani proses rakaman.


Penggambaran untuk filem zaman koboi


Para pelakon sedang bersedia untuk buat shooting. Cuma yang saya musykil, adakah ini satu lakonan sebenar atau mereka 'berlakon' buat buat shooting untuk kami.


Contoh rakaman yang dah siap yang diambil dari tempat itu.



Lakonan zaman koboi. Bangunan pun bangunan yang zamana 60-an.


Pelakon ni siap boleh lambai tangan lagi kepada kami.


Kami di bawa melawat tempat shooting untuk zaman 60-an ke 70 an punya tahun.


Kalau anda tengok, ini gambar di luar bangunan. Bila buat shooting, bila pelakon mula masuk ke dalam bangunan ikut pintu, mereka akan mula berlakon di dalam studio sahaja. Bukan di dalam bangunan itu yang sebenarnya.



Here we go. Sekarang, kami di bawa masuk kawasan perumahan. Jika sesuatu filem nak shoot area kawasan perumahan, di sinilah mereka akan buat shooting.


Di sini tempat rehat pelakon, tempat make up dan sebagainya.


Kemudian, kami dibawa untuk merasai pengalaman gempa bumi yang sebenar ketika berada di Underground. Keretapi bawah tanah.


Mereka pernah buat shooting filem di sini. Jika anda tengok ia bergegar, sebenarnya ia adalah keadaan stimulasi gempa bumi. 



Ia mengakibatkan gangguan bekalan elektrik.


Kebocoran gas yang menyebabkan kebakaran.




Tangki air pecah. So, air datang mencurah curah membanjiri kawasan sekitar kami. Sekali lagi, air tak masuk dalam train kami.


It's look so real. 


Jika anda nak merasai gegaran gempa bumi di stesen keretapi bawah tanah. Anda boleh tonton video ini.


Sekali lagi, dibawa ke tempat lakonan filem untuk zaman 50 an.


Semua peralatan yang ada untuk zaman zaman dahulu. Untuk makluman anda, US jarang hujan. So barang barang tu boleh duduk di luar. Kalau di Malaysia, dah lama reput.


Tempat kalau nak berlakon tempat yang seperti tasik atau tepi laut.



Di sini, mereka boleh macam macam. Kalau setakat letupan macam ni. Tiada masalah buat mereka.


Contoh letupan yang dihasilkan.



Sedang kami perhatikan letupan itu, tiba tiba seekor jerung besar melompat dari dalam air. Terkujat boboi....


Siapa yang duduk di belakang tak terkejut lah sebab dah nampak dari awal.



Para pengunjung yang melihat ikan jerung tadi.


Anda boleh tengok, ada kalanya mereka hanya perlu buat papan sahaj sebegini untuk buat gambaran rumah atau bangunan. Sebab bila pelakon masuk saja ke dalam bangunan, mereka akan mula berlakon dalam studio.


Disini tempat berlakon filem Desperate Housewives.


Filem ini dirakamkan sepenuhnya di Universal Studio.


Papan tanda salah sebuah rumah dalam lakonan tersebut.


Semasa kami di dalam train itu, kami ditunjukkan video rakaman filem Desperate Housewife yang sama bangunannya seperti yang ditunjukkan kepada kami.


Macam sama jer kan...


Filem Desperate Housewife.



Untuk rumah yang mereka bina macam ni, kalau perlu berlakon dalam rumah, mereka tidak perlu lagi berlakon di studio.



Saya tak sure ini filem apa.


Mereka bina monumen ini just untuk filem tersebut. Untuk lakonan dalam bangunan, mereka akan berlakon di studio sahaja.


Entah berapa juta mereka keluarkan duit semata mata untuk bina bangunan ini yang akan digunakan hanya untuk satu filem.


This is so real. Tempat kapal terbang terhempas.



Macam real ajer kan. Lokasi ini adalah lokasi sebenar yang mereka buat rakaman.


Gambar dalam shooting.


Pelakon sedang melarikan diri dari rumah yang terbakar.


Enjin kapal terbang yang tercabut


Kereta yang terbakar


Kerusi dalam kapal terbang yang masih melekat pada badan kapal terbang.


Anda seperti berada di tempat berlakunya kapal terbang terhempas. Cuma yang bagi nampak tak real adalah kami berada di atas train tersebut. Kalau kami boleh turun berjalan di kawasan sekitar itu, ia akan nampak lebih real.


Inilah filem Mat Saleh. Kalau mereka buat, mereka sangat particular. 


Ekor kapal terbang.


Seterusnya, kami di bawa ke THE BIGGEST GREEN SCREEN. Tempat berlakon apa saja yang memerlukan pandangan belakang yang luas, mereka akan guna tempat ini. Sebab background biru itu boleh digantikan apa jua gambar dalam komputer nanti.


Pandangan dekat Green Screen.


Ini adalah contoh. Mereka boleh buat seolah olah mereka berada di tasik. Sedangkan tasik itu tidak wujud pun disitu.


Contoh lakonan yang menggunakan Green Screen. Untuk makluman anda, belakang itu sebenarnya adalah skrin hijau. Tetapi, di dalam komputer akan ditukar menjadi gambar yang kita mahukan.



Alhamdulillah, selesai Studio Tour selama 30 minit. Next adalah acara bebas, kami boleh memilih untuk naik sebarang ride yang kami suka dalam Universal Studio ini. Bagi saya, Studio Tour is a great experience untuk saya. Banyak yang saya belajar dari sini. Alhamdulillah.



Bagi anda yang ada masa, anda nak merasai sendiri pengalaman penuh Studio Tour, anda boleh tonton video ini. Anda akan faham apa yang saya kongsikan sebelum ini.


This is Hollywood.



Seterusnya, kami terus menuju ke Waterworld. Ini kerana persembahan akan dimulakan dalam masa yang terdekat. Seperti yang saya kongsikan dengan anda, di sini kalau nak masuk kena ikut waktu yang ditetapkan. Kalau terlepas waktu tu, kena tunggu waktu lain pula.

Mr Edy, Tour Guide kami cakap kami semua wajib masuk Waterworld. Apa yang ada di situ saya tak tahu.


Bila saya masuk, saya nampak set penggambaran macam ni. Saya dah boleh agak. Mesti ada LIVE SHOW. Mereka akan berlakon secara live. Melihat kepada keadaan sekeliling, saya rasa pasti akan ada high impact punya action.


Saya dan Maria berselfie dulu.


Ribuan pengunjung menonton Watarworld sekali masuk.


Kami menunggu persembahan untuk dimulakan


Tepat sekali sangkaan saya, ia adalah Action Show.


Ia menceritakan ada sekumpulan orang jahat yang cuba menawan tempat ini. Jadi, ia berlaku peperangan antara orang baik dan orang jahat.


Pelakon menggunakan jet ski.


Orang baik menembak orang jahat dengan high pressure water pump.


Orang baik tembak guna air.


Orang jahat tembak guna senapang. Apa lagi, berlakulah letupan letupan besar di hadapan kami.


Api semakin membesar.


Pertarungan antara orang baik dan orang jahat.


Tempat berlindung orang baik sudah runtuh ke dalam air.


Orang baik ditawan dan di'bunuh'.


Orang baik dan melarikan diri ke tempat selamat menggunakan 'kabel car'.


Melarikan diri dari satu tempat ke tempat yang lain. Seriously, memang real dia orang ni berlakon.


Bila berlaku tembakan, mesti berlaku letupan. Dengan sound system yang sangat power, rasa macam kami berada dalam situasi peperangan yang sebenar.


Para penonton teruja dengan persembahan yang diberikan.


Lagi tembakan demi tembakan dilepaskan.


Ini yang best, mereka 'terbangkan' sebuah kapal terbang ke dalam tempat ini.


Kapal terbang pula ditembak dan terhempas


Berhenti betul betul dihadapan penonton. This is so real.



Peperangan dan pertarungan terus berlaku


Seluruh kawasan ini terbakar.


Akhirnya, habis orang jahat dibunuh dan orang baik menang.


Sejujurnya, saya sangat kagum dengan perancangan dari segi effect yang mereka tontonkan.


Para pelakon melambaikan tangan kepada para penonton selepas tamat persembahan ini yang berlangsung sekitar 25 minit.


Macam mana saya nak cakap ni.... Actually, cerita ni sangat best. Dan salah seorang penonton dah pun merekodkan rakaman penuh cerita ini dalam bentuk video. Rugi sangat kalau anda tak tengok. Kalau ada masa, anda tonton la, ia SUPERB BEST.

Sound system bagus, posisi cameraman pun bagus. Gambar berkualiti. Anda tengok sikit, kalau anda rasa tak best anda boleh berhenti. Tapi, tengok la sikit. At least kita boleh tahu apa yang ada di luar negara yang tak ada di negara kita.



Selepas habis menonton action 'movie', kami berlima masuk ke rumah hantu pula.


Antara hantu yang akan menakutkan kami di dalam rumah hantu nanti.

Nak masuk rumah hantu boleh la senyum. Keluar rumah hantu terus nangis. Maria oh Maria....


Sebelum masuk rumah hantu ni, awal awal lagi dah warning mereka yang lemah jantung, ibu mengandung, penakut jangan masuk dalam rumah hantu ni. Saya tak takut hantu, tapi Maria... Penakut ya Allah... Ish ish.....


Baru keluar dari rumah hantu. Maria tu senyum dimuka ajer. Dihati masih pucat lagi.


Bergambar di hadapan London Bus.

Selepas itu, kami semua masuk ke 4D Video Animation Shrek. Sayangnya, saya terlupa mengambil gambar. So, kami tak ada gambar di situ.


Keluar dari Shrek, kami turun ke bawah. Tempat Extreme Ride. Kalau anda tengok kawasan berbumbung tu, kami turun dari atas ke bawah. Di situ disediakan escalator untuk mempercepatkan orang ramai naik dan turun.


Maria bergambar dengan kartun.


Masuk dalam kedai untuk beli sedikit souveniour untuk rakan rakan di Malaysia.


Cantikkan.... Tapi harga dia pun cantik. Satu dalam RM25..



Fridge Magnet


Ada patung yang dijual. Yang pasti, kami memang tak tahu kartun aper.


Terjumpa pula gelas nama Maria. Tapi harga RM40++. Maria tak nak beli. Lagi pun kami tak tahu ini kartun aper. So, tak yah beli lah.


This is the best ride ever. Kami masuk dalam satu kapal angkasa dan terbang sambil melihat peperangan antara Transformers dan orang jahat. Seriously, sangat sangat best.



Puas hati naik Ride ni. Dah la tak perlu beratur. Sebab kami bawa mak yang berkerusi roda. Kalau nak beratur, kena que dalam 80 minit.


Di luar tempat ride tu, terjumpa pula Bumble Bee.

\

Ada orang dalam ni. Bumble Bee ni sangat tinggi. Saya agak kagum macam mana orang tu buat balancing agar tidak jatuh. Siap boleh berjalan, tunduk, bercakap dan lain lain lagi. Memang kagumlah tengok.


Sessi bergambar kalau sesiapa yang nak. Tapi kena bayar dalam USD10-USD15 untuk sekali gambar.


Budak kecil ni bergambar dengan Bumble Bee dan Octomus Prime.


Lepas tu jumpa robot ni pulak. Lagi besar dari yang tadi. Lagi saya kagum. Macam manalah orang dalam tu boleh handle robot ni. Jari jari robot boleh bergerak. Lutut boleh membengkok, sedangkan kaki orang tu di atas.


Bagi anda yang nak merasai 3D Ride Ini. Anda boleh menonton video ini.


Next, kami naik The Mummy. This is a high speed roller coaster. Dalam keadaan gelap. Ride ini sangat sangat laju dan sangat sangat best.


Testing tengok tempat duduk untuk ride ini. Yang best, kami tak perlu beratur. Alhamdulillah.



Ini pula Ride The Mummy. Kalau anda nak tengok, anda boleh klik video ini.


Last but not least, Jurrasic Park Ride.


Please expect to get wet riding this boat.


Bersedia untuk naik.


Ketika mana orang lain terpaksa beratur, syukur Alhamdulillah. Kerusi roda mak betul betul jadi 'wonderpet' untuk kami. Saya tak dapat bayang kalau kami tak bawa kerusi roda tu. Yang pertama, mak tak boleh jalan jauh. Bila mak tak leh jalan jauh, kami pun tak leh jalan jauh. Yang kedua, bila bawa mak, dah tak perlu beratur. Kalau nak beratur untuk Jurrasic Park ni pun rasanya dalam 45 minit. Syukur Alhamdulillah.


Tempat turun ride Jurrasic Park. Masa ni semua dah basah.


Tempat boat itu akan menggelungsur dari tempat tinggi.


Ini adalah rakaman penuh ride Jurrasic Park di Universal Studio, Hollywood.


Selesai naik ride, kami juga masuk ke satu dewan. Di sini ditunjukkan peralatan yang digunakan dalam filem filem yang terdahulu.


Kereta yang digunakan dalam filem Back To The Future.


This is the original car.


Ini baju yang dipakai oleh pelakon dalam filem Back To The Future III.


Gambar ketika dalam filem. Baju yang dipakai oleh pelakon ini dipamerkan.


Ditunjukkan sejarah bagaimana Hollywood di bawah ke dunia.


Ini adalah Award yang para pelakon menang dalam The Academy Award. OSCAR. Dulu ia diperbuat daripada emas, sekarang dibuat daripada Pewter Like Alloy.


Setiap OSCAR adalah hand crafted.



Maria ambil kesempatan untuk pegang hadiah ini. Tak pegang pun, dummy ajer.


Selepas itu, kami masuk ke Special Effects Stage. Kami ditunjukkan macam mana mereka buat Special Effects. 


Ribuan orang menonton persembahan ini dalam satu satu masa.


Ini gambar sebenar. Seorang individu berdiri di atas pentas.


Ini apa yang mereka boleh lakukan.


Siap boleh ada tangan king kong lagi untuk ambil wanita ni.


Persembahan lain yang menggunakan Green Screen Effects.


Keenam enam mereka ini merupakan penonton yang diminta naik ke pentas. Sebenarnya, mereka hanya di atas pentas.Tetapi, menggunakan green screen ini, mereka boleh tukar semua mereka ini seolah olah berada di dalam hutan. Syaratnya, mereka tak boleh pakai baju hijau. Kalau tak, sekali dengan mereka akan 'hilang'.


Mereka disuruh berlakon seperti dalam ketakutkan. Sedangkan mereka hanya berada di atas pentas. Beginilah yang sering dilakukan dalam filem filem terkenal di seluruh dunia.


Ini pula Animal Stage Show. Memandangkan kami tak cukup masa, kami tak boleh nak tonton persembahan ini.


Dalam kesuntukan masa itu, kami sempat lagi bergambar di Fun Land. Kiranya, kalau bawa budak budak, boleh bawa ke sini. Sebab kanak kanak tak lepas nak naik ride yang ganas ganas tu.


Ini rumah ala ala di London. Just in case kalau mereka nak berlakon background London.


Baker Street adalah salah satu jalan di London


Sini nampak macam London sikit.


Tak sempat nak naik Ride ni.


Maria dah kepenatan


Kereta yang digunakan dalam filem The Mummy


Tempat kalau nak ambil gambar yang berbayar punya.


Keluar dari US. It's a great experience untuk kami semua.


Last photo sebelum naik bas. Dua dua dah penat.

Alhamdulillah. Syukur rasanya dapat juga merasai pengalaman berjalan di Universal Studio.

Kalau nak diikutkan, tempat ini jauh lebih best dari Disneyland. Ini pandangan peribadi saya. Disneyland kalau bawa anak anak ok lah.

Universal Studio ni kalau bawa anak anak pun takut mereka tak faham.

Akhir sekali, saya ucapkan terima kasih kepada anda semua yang sudi membaca perkongsian saya ini. Semoga apa yang dikongsikan ini sedikit sebanyak memberi motivasi dan inspirasi rasa kepada anda juga untuk turut berjalan, melancong untuk melihat keindahan alam ciptaan Allah.

Jauh perjalanan, luas pengetahuan bertambah pengalaman.

Jika anda nak baca kisah perjalanan saya selama 10 hari, anda boleh bermula dengan KLIK DI SINI

Wassalam

"Alang Alang Buat Shaklee, Biar Sampai Jadi Master"

Master Maria Firdaus
Founder Empayar Maria Firdaus
The Most Happening Shaklee Group In Malaysia

Jemput baca kisah perjalanan kami seterusnya di sini.

USA TRIP - PART 11 : GAMBAR PERCUTIAN DI SAN FRANCISCO, US




Sekiranya tidak keberatan, saya mohon anda tekan LIKE Button di bawah ini. Semoga lebih ramai orang dapat membaca perkongsian yang saya tulis ini. Terima kasih atas sokongan anda.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top