Sambungan daripada entri sebelum ini.

Assalamulaikum,

Hari ini, saya nak berkongsi dengan anda gambar percutian kami di San Francisco.

Saya akan kongsikan gambar hari terakhir kami di Los Angeles sebelum berangkat ke San Francisco.

Dipendekkan cerita, jom layan gambar gambar menarik yang sempat saya rakamkan.


Breakfast terakhir kami di Long Beach Hilton, California sebelum berangkat ke San Francisco.


Roti turut disediakan oleh pihak hotel.


Maria bergambar dengan rakan rakan seperjuangan, Ira, Anisah dan Ainul

FLIGHT DARI LOS ANGELES KE SAN FRANCISCO


Seawal jam 7 pagi, kami sudah check out dari Hotel Hilton. Beg beg mula dibawa keluar dari hotel untuk dinaikkan ke atas bas.


Sampai di LAX, salah sebuah airport di Los Angeles


Gambar dari dalam airpot.


Tiket flight kami pada hari itu


Beg beg diturunkan dari bas, diletak di atas troli sebelum proses check in


Koleksi beg beg kami yang semakin bertambah.


Queue yang sangat panjang. Ramai orang nak check-in pada waktu itu.


Kami menaiki kapal terbang Southwest. Untuk makluman anda, Shaklee membahagikan kami kepada 3 penerbangan. Setiap kapal terbang akan dinaiki oleh 100 orang sahaja. Tak boleh semua orang menaiki satu kapal terbang yang sama. In case anything happen nanti, habis bisnes Shaklee di Malaysia nanti. Nauzubillah.


Dari dalam kapal terbang


Hidangan ringan di atas kapal terbang. Dari Los Angeles ke San Francisco ambil masa sekitar 1 jam lebih sahaja.


Maria duduk disebelah Ainul dan saya duduk disebelah mak.


 Pemandangan San Francisco dari atas kapal terbang


Gambar di atas kapal terbang


Di US, jika ada penumpang yang menaiki wheelchair, pasti akan ada staf yang datang membantu menolak wheelchair


TIBA DI SAN FRANCISCO


Kami selamat tiba di San Francisco dan kini berada di atas bas. Kami tiba sekitar jam 1.00 petang. So, kami terus di bawa melawat sekitar bandar San Francisco.


Pemandangan di bandar. Boleh dikatakan, hampir semua bandar-bandar utama di sana pesat membangun.


Jambatan yang menghubungkan San Francisco dengan tanah seberang sana. Jambatan ini adalah jambatan kedua bagi menampung peningkatan kenderaan yang menggunakan Golden Gate, iaitu jambatan utama di situ.


San Francisco terletak berhampiran dengan laut.


Pemandangan kota San Francisco dari atas jambatan.


Kota yang sangat cantik, kemas dan tersusun


Kami tiba betul-betul di kota raya San Francisco.

PIER 39


Kami di bawa ke Pier 39, salah satu tempat utama untuk melancong dan membeli souvenior.


Di sana pun ada beca juga. Jangan ingat di Malaysia saja.


Di sini juga ada bas Hop On Hop Off untuk kita pusing pusing bandar San Francisco.


Senibina bangunan di sini sangat unik dan sangat cantik. Hampir kesemua bangunan disini diperbuat daripada kayu. Even lantai pun daripada kayu. 


Kami dibawa ke Restoren makanan halal Swiss Louis. Makan masakan Italian yang telah beroperasi di situ sejak 1936. Jom tengok apa yang dihidangkan kepada kami.


Hidangan pertama, Roti France dan juga sup. Ala ala makan Pizza Hut la. Masa makan roti ni pun dah kenyang sebab roti dan sup ni sedap sangat.


Roti France...


Hidangan kedua, sotong goreng tepung dan Mozarella Sticks.


Pemandangan di dalam restoren tersebut.


 Antara hidangan yang diberikan kepada kami untuk lunch hari itu.


Hari ini, Maria memilih untuk makan Ikan Salmon.


Saya pula memilih untuk makan King Crab. Seumur hidup saya, inilah ketam yang paling besar yang pernah saya tengok. Saya tak boleh bayang saya dapat menikmati ketam ini. Pasti sedap....


Close up gambar ketam. Ketam ini memang tersangat besar.


Isi ketam yang sudah siap dimasak. Mencabar nafsu kami untuk memulakan hidangan.


Kulit luar sudah dibuka. Masa untuk makan..... Seranggg.........


Saya berumur 33 tahun. Dah banyak negara saya lawat, dah banyak makanan yang saya makan. Sejujurnya, ingin saya kongsikan. Ketam ini adalah antara makanan yang paling sedap yang pernah saya makan dalam hidup saya. Syukur Alhamdulillah atas nikmat rezeki yang Allah berikan. 


Kami sekeluarga sangat kenyang dan berpuas hati dengan makanan yang dihidangkan.


Lepas dah melantak macam-macam, macam biasa WAJIB lah kami ambil suplemen Shaklee. 

Pertama untuk buang balik semua kolestrol dan lemak yang dah dimakan sebentar tadi. 

Yang kedua untuk memberi tenaga tambahan kepada kami sepanjang kami berada di sana. Ini kerana setiap hari, kami berjalan ke sana ke mari dan menggunakan tenaga yang banyak, Alhamdulillah. Shaklee benar benar membantu. Syukur Allah temukan kami dengan Shaklee.


Bergambar di luar restoren. Pemandangan di sini sangat sangat cantik. Cuaca pun sejuk dan nyaman saja. Saya suka tempat ini.


Walaupun ia kayu, tapi kayu yang digunakan adalah kayu yang berkualiti.


Pemandangan dari atas


Orang ramai sibuk untuk bershopping di sini. Banyak kedai yang boleh dijadikan pilihan untuk membeli belah. 


Turun ke bawah, terjumpa dengan Victor Lim. Presiden Shaklee Malaysia. Terus saya bergambar dengan beliau.


San Francisco terletak di tepi laut. So, tempat ni memang sangat cantik.


Di sini ada kapal besar untuk mereka yang ingin belayar ke tempat lain menggunakan kapal mewah ini. Saya pernah naik kapal sebesar ini dari Stockholm Sweeden ke Helsinki, Finland. Insya Allah satu hari nanti, saya akan bawa family saya untuk menaiki kapal besar macam ni.


Kedai barangan cenderamata dari SF.


Terjumpa kedai ni, apa lagi, serbu la...


Subhanallah. Memang banyak gila key chain dijual di kedai ni. Terus kami borong.


Masuk ke kedai lain pulak. Tapi yang ni cuci mata saja la. Sebab banyak yang berkaca dan harga pun mahal.


Masuk kedai baju, jumpa baju macam ni. Cantik sangat. Tapi, kalau beli pun, bila nak pakai. So, tak jadi beli.


SF ni memang kota ketam agaknya. Sebab tu ada banyak fridge magnet berbentuk ketam. 


Bersama sedikit hasil tangkapan pada hari itu.


Under Golden Gate


Ada sesiapa yang nak naik bot untuk bersiar siar? Boleh sewa di sini.



Sila pilih mana yang berkenan untuk disewa.


Teringin pula nak makan anggur US. Saya beli la satu plastik. Harga satu plastik anggur tu RM20. Buah peach tu pula sebiji RM10. Tak per la, sesekali nak rasa buah fresh. Tapi, memang sedap la. Buah anggur tu makan terasa meletup letup dalam mulut bila gigit. Sangat sedap. Alhamdulillah, dapat rasa kelainan buah anggur berbanding yang ada di Malaysia.


Bergambar di hadapan Hard Rock Cafe San Francisco


Ada replika ketam yang besar di situ. 


Kalau anda sampai ke San Francisco, jangan lupa ke Pier 39.


Bergambar di jalan trem. Free free kena marah. Tak boleh berdiri di situ rupanya. Hehe..

SAN FRANCISCO CITY


Perjalanan diteruskan ke tempat yang seterusnya. Pusing pusing melihat keindahan bandar San Francisco.


Untuk pengetahuan anda, San Francisco merupakan kawasan yang sedikit berbukit. So, kalau nak jalan kaki di sini, memang bagus untuk senaman nak kuruskan badan. Hehe...


Rumah teres di US boleh jadi bermacam macam design antara satu sama lain.Tak macam di Malaysia, kalau rumah teres mesti design sama.


Di SF, selalu berlaku gempa bumi. So, bagi mengelak bangunan runtuh, setiap rumah tidak boleh bersambung. Mesti seunit seunit. Mesti dijarakkan beberapa inci. Ini bagi membolehkan rumah itu bergoyang jika berlaku gempa bumi tanpa meruntuhkan bangunan tersebut.


Bas ini menggunakan elektrik. Tidak menggunakan diesel.

SAN FRANCISCO CITY HALL


Kami di bawa ke City Hall, San Francisco.


Maria wajib ambil gambar dulu.


Giliran saya pula. Di depan pintu masuk City Hall.


Pihak Shaklee minta kami semua masuk ke dalam City Hall untuk bergambar. 


Ukiran dalam bangunan tersebut.


Ini bangunan lama, tapi senibinanya sangat cantik. Tak dapat bayang, macam mana orang dulu buat bangunan ni.


Sessi fotografi di dalam dewan.


Sessi fotografi di luar dewan pula.


Bukan senang nak bergambar dengan 300 orang sekaligus.


Kesemua peserta rombongan yang ditaja sepenuhnya oleh Shaklee.


Semuanya sangat gembira..Alhamdulillah..


Di hadapan City Hall


Satu, dua, tiga lompat!!


Maria pun sibuk nak melompat jugakk..


Pemandangan di luar City Hall.


Happynya Maria..



Trademark style..haha..


Us..


Aksi outdoor photoshoot pulak..


Pengantin 'baru' berbulan madu..


Ala-ala Hindustan lah pulak..


Barisan pokok yang tersusun rapi.


Ada gaya model majalah tak? ;)

SAN FRANCISCO TWIN PEAKS


Next, kami di bawa menuju ke Twin Peaks. Tempat tertinggi di San Francisco.


Kami dapat melihat keseluruhan San Francisco dari sini.


Ibuku dan Isteriku. Dua-dua orang sedang kesejukan. Tempat ni sangat tinggi, sejuk dan berangin.


Saya pula tertinggal jaket di dalam bas. Memang sangat sejuk. Tapi buat-buat macho aja lah..


Selfie dulu!


Masa semakin suntuk. Kami terus dibawa ke tempat yang seterusnya.

THE GOLDEN GATE


The Golden Gate yang merupakan mercu tanda San Francisco.


Tak sah melawat San Fransisco kalau tak melawat Golden Gate.


Maria bersama mentornya. Master Laila.


Maria dan rakan rakan seperjuangannya...


Kalau anda perhatikan mereka yang buat Shaklee dalam group kami ni, semuanya simple ajer. Kebanyakannya bertudung sempurna menutup aurat. Syukur berada dalam group yang betul. Dalam mengejar keduniaan, banyak ditekankan hubungan dengan Allah.


Inilah sahabat kami Hafizudin, suami kepada Master Yani. Banyak gambar dari dia yang saya masukkan dalam blog ni. Thanks so much Din.


Nak ambil gambar, angle mesti baik.


Tak puas lagi bergambar tu.


Spesifikasi jambatan Golden Gate


Kabel sebesar ini yang 'memegang' dan 'menampung' berat keseluruhan jambatan ini.


Saya pun nak bergambar juga


Maria dengan Master Cery


Nak pegang Golden Gate pulak


Di buka pada 27 May 1937


Bila dua Firdaus bertemu. Jadilah Firdaus kuasa dua. Hehe


Gambar 3D. Sangat cantik.


Gambar yang kita lihat di skrin ini akan berubah mengikut posisi kita berdiri. Ia tunjuk sejarah pembinaan bangunan ini dari satu tahun ke satu tahun


Keadaan jambatan pada tahun 1934 semasa dalam proses pembinaan


Tahun 1935.


1937 secara rasminya di buka. Cantikkan... Dari sekeping gambar, boleh tengok perbezaan selama 5 tahun. Bergantung di mana saya berdiri. Jika berdiri di kiri, akan nampak tahun 1934. Berdiri di kanan akan nampak tahun 1937.


Giliran saya pula bergambar di lukisan 3D ini


Chief Engineer yang bertanggung jawab buat jambatan ini


Replika jambatan


Seriously, jambatan ni cantik. Kena pulak model yang macho ada dalam gambar, menyerikan lagi gambar ni. Ala, nak gurau pun tak boleh.


Trademark lagi..haha..



Alhamdulillah..bestnya dapat honeymoon FREE macam ni :)


Maria nak bergambar dengan bunga pulak


Tahun 1937

DINNER DI KEDAI NASI ARAB


Selepas itu, kami di bawa untuk makan malam di kedai nasi arab.


Di mulakan dengan roti nan dahulu


Pencicah roti


Bersama rakan rakan seperjuangan


Daging kambing penuh sampai tak nampak nasi.

CHECK-IN AT MARRIOT MARQUIS HOTEL, SAN FRANCISCO


Dah habis makan malam, barulah kami di bawa ke hotel yang sangat sangat cantik. Marriot Marquis.


Bilik hotel yang sangat selesa


Toilet


Lepas masuk bilik, tinggalkan barang yang di beli tadi, kami terus turun bawah. Meneruskan perjuangan untuk jalan jalan nak shopping sambil menikmati keindahan San Fransisco pada waktu malam.


Kalau dulu kawasan hotel kami di Long Beach, suasana malamnya senyap dan sunyi. Tapi di San Francisco ni suasana malamnya meriah dan ramai orang. 


Nordstrom adalah salah satu shopping complex di US.

So.... inilah kotaraya San Francisco yang dapat saya kongsikan dengan anda.

Insya Allah, selepas ini saya akan kongsikan dengan anda Factory Outlet, tempat kami semua bershopping di US.

Pastikan anda melawat lagi blog mariafirdaus.com.my ini selepas ini.

Semoga apa yang dikongsikan ini dapat memberi motivasi dan inspirasi untuk kita sama sama mencipta kejayaan dalam kehidupan kita.

Saya doakan anda kaya dan berjaya, dunia dan akhirat.

Wassalam

Master Maria Firdaus
Founder Empayar Maria Firdaus
The Most Happening Shaklee Group In Malaysia

Jemput baca kisah perjalanan kami seterusnya di sini.




Jika tidak keberatan, saya mohon anda tolong tekan LIKE BUTTON di bawah agar lebih ramai orang dapat membaca kisah perkongsian ini.

1 ulasan:

  1. Wah..untungnya berniaga ya. Dapat tajaan pulak tu

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top