Assalamualaikum,

Saya mendapat feedback daripada pembaca blog saya, mereka mengatakan mereka suka cara saya posting. So inspiring. Alhamdulillah, niat saya dari dahulu hanyalah satu.

Saya mahu melihat anak bangsa saya berjaya. Saya mahu membantu mereka sekadar yang saya mampu. Saya tak mampu nak ubah dunia, saya tak mampu nak ubah negara, tapi saya mungkin mampu membantu seorang dua daripada anda untuk memajukan dan mengubah hidup mereka ke arah yang lebih baik.

Jika sehari 4000-5000 pembaca blog ini yang membaca, ia memberi kesan dan mengubah hidup 2 orang sahaja. Syukur Alhamdulillah. Saya dah gembira.

Itulah pencen kubur saya. Segala perubahan hidup mereka insya Allah akan sedikit sebanyak memberi spotlight kepada saya di kubur nanti.

Hari ini, saya nak share dengan anda satu lagi kisah yang sangat best. So inspiring. Saya nak share dengan anda perubahan hidup seseorang daripada hidup biasa biasa, tiba tiba hidup dah huru hara. Tiba tiba hidup dah jadi seorang yang luar biasa.

TERSANGAT LUAR BIASA !!!!!!!!

Saya bertemu dengan beliau baru first time. Tapi, nama beliau agak famous di alam maya Shaklee ini. 

Memandangkan hari Sabtu yang lepas, pihak Shaklee mahu membuat majlis penghargaan kepada beliau di atas kejayaan beliau dalam bisnes Shaklee, saya yang dari Parit Buntar pun sanggup datang ke KL. Semata mata nak dengar sendiri perkongsian daripada beliau, rahsia bagaimana beliau berjaya dahulu.


Welcome to Master Coordinator Celebration. Bertempat di Prince Hotel, Kuala Lumpur.


Setiba di ballroom, saya terkejut. What had happen? Kenapa bising sangat bunyi wisel. Rupa rupanya pihak penganjur memberikan wisel kepada setiap anak anak yang hadir. Apa lagi, bising gila bunyi budak budak tiup wisel. 

Nak buat macam mana, dalam group ni. Dah temanya, "Family First". So, anak anak mesti diceriakan sentiasa. Jangan tinggal anak di rumah masa keluar buat bisnes.


First, kami makan lunch dahulu secara buffet. Lauk lauknya, superb. Memang sedap.


Tempat duduk tidak disediakan. So, saya dan Maria duduk di atas lantai sahaja.


Semua hadirin duduk makan di mana sempat. Yang penting boleh makan.


Bisnes Partner Maria. Seorang System Analyst di Sapura. Baru sangat buat bisnes Shaklee, dah dapat 4 angka bonus sekarang ni secara konsisten setiap bulan.


Gambar ballroom sebelum majlis bermula.


Anak anak mengambil tempat di atas pentas. Ini bukan dalam perancangan ok. Tiba tiba, anak saudara saya ni lari naik atas pentas dan buat tarian break dance pulak. So free show. Hehe.


Bila dah sorang naik pentas, apa lagi. Huru haralah. Farees pun turut melompat naik ke atas pentas.


Nasib baik sikecik ni tak boleh jalan lagi. Kalau tak dia pun dah melompat atas pentas tu.


Program bermula. Perarakan masuk para Master Coordinators, iaitu mereka yang dah berjaya mencapai pangkat tertinggi dalam bisnes Shaklee ini. Ini Master Eha. Bertudung labuh. Sejuk hati saya tengok barisan Muslimah dalam group Jutawan Shaklee ni.
 
Cara pemakaian mereka, memang tersangat sangat sederhana. Bagi mereka, kekayaan bukan untuk ditunjuk-tunjuk. 


Ini pun mentor Maria jugak, Master Ira. Baru berusia 28 tahun. Tengok suami dia, tawadduk sahaja. Berkopiah walau di mana sahaja.


Inilah pengasas group Jutawan Shaklee, Presidential Master Ceri. Seorang jutawan, tapi tetap bertudung labuh dan sangat bersederhana dalam kehidupan.


Ini pula seorang lagi mentor Maria, Master Laila. Fly all the way from Sabah.


Ini pulak Master Ifa. Bertudung labuh, berpurdah. Seorang lagi Jutawan Muslimah.


Last but not least, insan yang baru pertama kali saya melihat mereka berdua ini. Master Zura dan Malik. Tersangat muda. Baru berusia 30 tahun.


So, majlis bermula.


Perkongsian  dan ucapan aluan daripada Regional Director Shaklee Malaysia, Mr Victor.


Perkongsian daripada Master Laila. Beliau berkongsi rahsia bagaimana Zura boleh berjaya dalam bisnes Shaklee. Beliau adalah mentor kepada Zura. Sekarang juga beliau adalah mentor kepada Maria. Hehe... Sooner or sooner Maria pun akan jadi macam Zura. Insya Allah.

Yang bestnya, Master Laila berkongsi yang Zura pernah menipu beliau. Dahulu Zura yang merupakan seorang lawyer telah berjanji yang beliau tak akan berhenti kerja. Buat Shaklee pun suka suka saja.

Tapi, selepas 2 tahun. Zura terpaksa berhenti kerja. Dah berhenti kerja, berhenti diam diam pulak tu. Takut Kak Laila 'marah'. Hehe... 

Berhenti kerja tu nak buat macam mana, dah terpaksa. Sebab income dari Shaklee dah berkali-kali ganda daripada gaji masa jadi lawyer dulu. Terpaksa lah berhenti kerja.


Mentor kami yang kami sayangi, Master Ceri. 


Hadiah daripada anak didik kepada Zura.


Ini perkongsian daripada beliau faedah faedah yang beliau dapat setelah menjadi Master Coordinator.


After all, on average. This is the annual income for Master Coordinator. Ini kira sedikit la. In actual, they are earning more than this.


Gambar kenangan Master Zura dan suami selepas menerima anugerah dari pihak Shaklee.


Himpunan para mentor di atas pentas.


Kenangan beliau bersama Shaklee. Perjalanan dari bawah sehingga ke atas.


Antara convention yang beliau hadiri.


Presentation dari Shaklee


Akhirnya, inilah masa yang ditunggu tunggu. Master Zura meluahkan perasaan di atas pentas. Berkongsi pengalaman bagaimana beliau mengubah kehidupan dari seorang lawyer kepada seorang businesswomen yang hebat dan berjaya.


Cer cari, di mana Master To Be Maria duduk? Khuysuk aje cik kak tu. Mungkin sedang terbayang dia yang duduk atas pentas tu. Tak per, that's The Power Of Visualitaion. 

Apa yang anda fikir, apa yang anda ingat, apa yang anda rasa, apa yang anda cakap, apa yang anda tulis, itu yang anda akan dapat. May you dream come true my dear.


Perbezaan dulu dan sekarang. Berkongsi pengalaman semasa berkerja dan semasa buat bisnes. Hidup dan berubah.


Tersangat seronok mendengar perkongsian daripada Master Zura.


Antara hadirin yang hadir pada hari itu.


Ballroom dewan yang sangat besar dan sangat selesa.


That's the secret. 'I'm Possible'.


Gambar kenangan bersama usahawanita yang lain.


Bertemu salah seorang peminat saya. Hehe.. Peminat la sangat. 

Tiba tiba, tiba tiba.... tiba tiba...... Ada orang tegur saya. "Abang, abang la yang tulis buku Ebook Sorry Boss! Saya Terpaksa Berhenti Kerja kan?"

Saya tanya dia, "Macam mana kenal saya. Dalam buku tu saya dah guna nama samaran, bukan nama saya yang sebenar dah."

"Saya perasan gambar abang dalam buku tu. Ni gambar abang kan." 

Sambil beliau tunjukkan buku ebook melalui telefon beliau yang menunjukkan gambar saya dan Maria.

"Bang, terima kasih tulis buku tu bang. Best sangat saya baca. Memang membuka minda saya la bang,"

* Kalan anda nak baca ebook tu, anda boleh dapatkan di www.ebookniaga.com/sorryboss/maria


Tiba tiba di dalam dewan kecoh. "Boommmmmm" Satu letupan kecil dan dipenuhi dengan kertas bergemerlapan yang jatuh dari atas selepas upacara memotong kek atas kejayaan Master Zura dalam perniagaan beliau.


So to happen, semalam adalah hari lahir anak beliau. So, ada upacara potong kek birthday sekali.


Maria ambil berkat dari Master Zura dan Master Wan. So, the next master will be Master Maria. Hehe.. Insya Allah. Amin.


Dari kiri, Master Affni, Master Maria, Master Ceri dan Master Yatie. Aminkan ajer lah.


Para suami yang hadir dan memberi sokongan kepada para isteri. Machoman Yusri, Machoman Arham, Machoman Firdaus, Machoman Hafiz.


Dok bayang ni.... Program sebegini untuk kami pula lepas ni. Insya Allah tahun hadapan. Master Coordinators Celebration Maria Firdaus.


Taraaaa..... Mohon para pembaca doakan kejayaan kami berdua ya. Master Coordinators Maria Firdaus. The time will come. Sooner or sooner. Target November 2013. Insya Allah.

Semasa di sana, kami terkejut mendengar berita ini. Master Celebrations ini dibuat untuk mereka yang berjaya mencapai tahap master dalam Shaklee. Biasanya, mereka yang komited buat akan dapat jadi Master dalam tempoh 2 tahun. Bagi yang slow sket, ambil masa 3-4 tahun.

Kami dimaklumkan, Shaklee memberi peluang kepada master ini untuk memilih sendiri di hotel mana celebration ini hendak di adakan. Berapa tetamu yang mahu hadir. Apa tentatif program yang hendak dijalankan. Apa menu yang hendak disediakan kepada tetamu. Nak buat event untuk lunch, tea time atau dinnner. 

Semuanya diberikan kebebasan kepada master itu untuk membuat pilihan dan memberi cadangan kepada pihak Shaklee.

Yang lebih best, semua kos perbelanjaan ditanggung sepenuhnya oleh pihak Shaklee. Master tidak perlu mengularkan wang satu sen pun. 

Wawwww.... Tergamam seketika.

Sebelum pulang, kami sempat berjumpa dengan mentor kami. "Ok Maria dengan Firdaus, please plan for your celebration next year."

"Sabar kak, kami belum master lagi ni."

Huhu..... Berderau rasa bila dikhabarkan begitu. Terasa masanya dah dekat sangat. Allahuakbar.

Saya terasa macam nak bawa  ANDA SEMUA. PARA PEMBACA BLOG MARIA FIRDAUS. Kalau boleh, saya nak kongsikan dengan anda semua. Kisah kejayaan kami berdua secara LIVE. Dari hati ke hati. Pada waktu itu, barulah anda tahu bukan senang rupanya nak berjaya.

Mungkin waktu itu, kita boleh buat GATHERING PEMBACA BLOG MARIA FIRDAUS. Free pulak tu. Anda yang datang pun tak perlu bayar. Sedang difikirkan. Macam best jerkan kalau boleh buat macam ni.

Anda boleh jumpa saya sendiri in person.

Semoga Allah kabulkan impian kami ini. Impian untuk memberi inpsirasi kepada orang lain untuk lebih kaya dan berjaya. Amin.

Ada tak yang nak hadir program saya nanti? "Dari Engineer !! Sekarang Terpaksa Berhenti Kerja" versi Maria Firdaus pulak.

Kepada yang nak hadir, cer Klik "LIKE". Kalau ramai yang klik, maksudnya ramai la berminat nak hadir. Program di Kuala Lumpur ok. Masa tahun depan. Akan ditentukan kemudian. Sebabnya....

Sekarang, kami sedang berjuang untuk naik Master Coordinator. Semoga kami berjaya mencapai apa yang kami impikan.

Cer "LIKE" sket, nak tengok berapa orang nak join program celebration kami nanti.

Wassalam.

Maria Firdaus
Together Forever.....

7 ulasan:

  1. Insyalah..s.aya bpun baru ajer joint 2 bulan dengan SHaklee

    BalasPadam
  2. Bismillah...Jazakallah atas perkongsian ini. Inshallah, semoga Allah permudahkan segala urusan dalam mencapai impian. Saya begitu bermotivasi setelah membaca segala perkongsian Maria Firdaus dalam blog ini.

    BalasPadam
  3. Rasa nak nangis baca.. Walaupun perjalanan Nur dengan Shaklee agak lambat, nur juga tetap akan capai sepertimana mentor mentor kat atas telah capai.. Ameen.. Master Nur in 2014..

    BalasPadam
  4. Sangat teruja baca cerita Maria...selamat maju jaya!

    BalasPadam
  5. Terbaik lah puan Maria dan tuan Firdaus!

    BalasPadam
  6. x-) Tahniah... the power of visualisation! ;)

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top