Suami Perlu Saport Isteri Buat Bisnes

Assalamualaikum,

Bebaru ni, Maria ke KL. Ada program Grand Seminar dengan team kami.
Maria and her team...
Sebagai suami, saya sangat sangat menggalakkan isteri saya Kam Maria Abdul Mutalib buat bisnes.
Kisahnya bermula pada tahun 2012.
Pada waktu tu, saya memang dah buat bisnes. Maria masih kerja makan gaji.
Setiap pagi, jam 6:30 pagi dia akan keluar pergi kerja di Silterra Malaysia Kulim.
Everyday without miss.
Setiap kali dia salam dengan saya nak pi kerja, dalam hati saya terdetik.
"Kesian bini aku ni, nak kena pi kerja awal awal pagi. Keluar rumah matahari tak naik lagi, balik rumah matahari dah tenggelam."
Seriously saya kasihan kat Maria. Saya selalu terdetik dalam hati, "Alangkah bagusnya kalau dia ni buat bisnes"
Boleh duduk rumah. Beronok ronok dengan aku.
Ni aku dok seronok seronok sorang sorang kat rumah.
Saya cuba pujuk Maria buat bisnes. Tapi dia tak mahu.
Kemuncak kesabaran saya bila Maria pregnant dan dah nak bersalin kepada anak kedua kami Fateh.
Maria tak larat nak driver kereta ke Kulim dari Parit Buntar untuk pi kerja setiap hari.
Maka pada waktu itu dia minta tolong saya drive kereta masa pagi dan petang.
Perghhh...
Bayangkan, setiap pagi saya kena driver kereta 2 jam setengah pergi dan balik. Petang pun saya kena drive kereta 2 jam setengah pergi dan balik.
Setiap hari 5 jam saya kena drive.
Apa lagi, dalam kereta saya bersyarah panjang kat Maria suruh dia buat busines.
Dia masih berkeras cakap, "Malu, segan, tak biasa dan memberi 1001 alasan lagi."
Ok, then this is the turning point.
Saya tanya Maria apa "Impian" hidup Maria.
Soalan saya mudah,
"Berapa gaji sebulan yang sayang impikan?"
"Kalau boleh, sayang nak kerja di mana?"
"Saya suka travel ke mana?"
"Sayang suka pakai kereta apa?"
Pada waktu itu, Maria jawab.
"Dia nak gaji RM20k sebulan. Dia nak kerja kalau boleh dekat area Parit Buntar, suka travel ke luar negara dan nak pakai kereta mercedes."
Ini adalah jawapan sebenar daripada Maria.
Then saya cakap kat dia,
"Kalau sayang kerja sebagai engineer sekarang, agak agak bila gaji akan naik RM20k? Kat mana nak kerja di Parit Buntar yang boleh offer gaji RM20k, mana nak cari duit untuk travel ke luar negara, macam mana nak beli kereta mercedes dengan gaji sekarang?"
Waktu itu, Maria tak boleh jawab.
Saya cakap kat dia.
"For things to change. You must change first"
"If you want to get something that you've never have, you must be willing to do something that you've never done."
The only choice yang Maria ada waktu tu hanyalah "Buat Bisnes".
Akhirnya. Maria bersetuju buat bisnes.
Dan ramai orang ingat Maria buat bisnes tetiba jadi. No, Maria pun ambil masa untuk berjaya dan dah gagal macam macam sebelum tu.
Maria pernah jual tudung. Bersemangat beli tudung di KL dan jual dekat kenkawan di tempat kerja. For me, it's good. At least dia start somewhere.
Then dia buat bisnes lain pulak yang guna modal RM20k. Memula macam nak berjaya.Then dia top up lagi RM20k modal. But end up, dia tak berjaya juga dalam bisnes tu. Dah RM40k 'jahanam'.
For me, it's good. At least dia jahanam "RM40k". Dia tak jahanam RM400k.
Buat silap masa awal lagi bagus sebab kita tak rugi banyak. Buat silap lambat lagi rugi, sebab kita berpeluang untuk rugi lebih banyak.
Itu 'cukai kebodohan' namanya.
Sekarang, Alhamdulillah. Maria berjaya dalam bisnes dia.
Sebagai suami, saya memang saport isteri buat bisnes.
Yang lebih best, saya dah tak perlu nak tanggung belanja Maria. Dia nak beli apa pun, dia guna duit dia sendiri. Kenkadang tu, dia bleanja saya lagi.
Kan best.
Kita para suami ni, masa isteri nak buat bisnes kita tak sapport. Cakap tak boleh la, susah la, payahlah.
Then bila isteri minta duit, cakap tak cukup lah. Itu lah, ini lah.
Bagi saya simple ajer, "Beri Peluang Isteri Buat Bisnes".
Dan bila dia dah mula buat bisnes, pasti akan ada benda yang terkorban. Masa dia bersama kita terkorban. Kita mungkin terpaksa jaga anak. Kita kena pi pos hantar barang. Kita nak kena bantu itu dan ini.
Abih tu, takkan isteri kita nak duduk goyang kaki then berjaya dalam bisnes. Memang tak lah kan.
Macam sekarang ni, team kami ada tawarkan Kursus Mobile Spa. Dengan belajar training dari team kami, kami ajar anda semuanya berkaitan bisnes mobile spa.
Lepas habis sahaja training, trust me. Anda akan boleh buat bisnes mobile spa dari rumah sahaja.
Setakat nak income RM2k sebulan, itu geli geli jer boleh dapat.
Dah ramai dari team kami yang buat mobile spa ni jer, boleh dapat RM5k-RM10k sebulan. Saya ulang sekali lagi.
DAH RAMAI.
Dah ramai pun yang terpaksa berhenti kerja. Ada engineer, ada guru, ada lecturer, ada doktor dan macam macam latar belakang lagi.
Memang ramai sangat yang berjaya. Suri rumah pun ada.
Dengan modal RM1999 sahaja pun, akan dapat segala kelengkapan untuk memulakan bisnes mobile spa ni.
Lepas training, kami bagi beg. Tarik beg dan terus pi buat servis mobile spa.
Kami siap ajar teknik marketing lagi.
Pada saya, this is a very good business.
Buat para suami yang rasa nak saport isteri buat bisnes. This is the moment.
Ber peluang kepada isteri anda. Mungkin, ini DETIK PERUBAHAN hidup keluarga anda..
Kalau anda tak nak suruh wife buat bisnes ni pun tak per, buatlah bisnes lain. Ada memacam bisnes leh buat kat Malaysia ni. Tinggal kita jer nak buat ke tak.
To my wife. "Tahniah. You did a great job". Teruskan membantu orang lain berjaya, insya Allah sayang akan pasti lebih berjaya.
Mohd Firdaus Mat Saad
Motivating And Inspiring Others


Adakah Anda Suka Dengan Perkongsian Di Mariafirdaus.com.my? 

Jika Anda Mahu, Saya Boleh Update Terus Whatsapp Ke Phone Anda Bila Saya Buat Posting Posting Baru, Menarik Dan Bermanfaat. Klik Link Ini: 

http://www.wasap.my/60195782515/NakUpdateBlogTerkini

So Lepas Ni Bila Ada Update Terbaru, Saya Akan Broadcast Terus Ke Whatsapp Anda Secara Personal.

Catat Ulasan

[blogger]

MKRdezign

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget