Assalamualaikum

Saya doakan anda yang menziarahi blog mariafirdaus.com.my ini sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah.

Semoga Allah memasukkan kita semua ke dalam syurga tanpa dihisab.

Baru baru ni, sempena cuti sekolah kami sekeluarga bercuti di Kuala Lumpur. Kiranya balik kampung Maria la. Sebab family Maria ada di Keramat. 

So, jom layan aktiviti kami sepanjang 5 hari 5 malam di sana.

Day 1 - Travel From Parit Buntar Ke KL


Farees kiss Feeras - Anak Kak Lang yang bongsu


Anak kami 3 lelaki. Anak kak lang 4 lelaki. So, bila bergabung jadilah boboiboi kuasa tujuh yang sangat power.


Farees dukung Feeras. Ambil berkat tu.. Tapi kalau nak dapat adik pun Farees, bagi lah gegirl pulak yer. Hehe...

Day 2 - Masa Untuk Main Games

Bebudak ni kalau saya dah sampai KL akan ajak main games di AEON di Taman Keramat. Ala, belakang rumah Maria aja. Sangat dekat.

Sementara Maria mencari barang, saya bawa budak main games.


Raees start driving kereta. Nak lawan dengan Farees siapa yang menang.


Farees menang. Yer la Farees, ko tu besar dari Raees. 


Ada gaya jadi pelumba kereta negara tak ni?


Farees lawan dengan Zikri pulak, Zikri menang.


Main games ni pulak. 


Nak main games tembak tembak pulak. Dah la sorang RM3, kene main dua orang pulak. Huhu....


Sib baik boleh share share. Jimat duit saya.. Hehe...


Sambung main kereta pulak. 

Day 3 - Pusing KL

Hari ke tiga, saya dan biras saya Abg Hafiz pusing pusing KL naik motor.

Tempat pertama yang dituju adalah KL Tower.

Kami dah plan lama dah. Nak buat surprise untuk Maria dan Kak Lang. Nak makan kat atas ni sempena 10th Anniversary kami.

Ini dah kali ketiga kami plan nak buat surprise tapi asyik tak jadi aja.

So, kami ke KL Tower untuk beli tiket makan tengah hari keesokan hari nya.


Alrite, anda boleh pilih  pakej mana dan masa bila nak makan.  Untuk makluman, kalau nak murah anda boleh beli di 11th Street.  Beli online ajer lagi murah. Cumanya nak kena book 3 hari lebih awal.

Since masa kami tak menentu, saya tak boleh nak booking di online. So, beli direct kat KL Tower.  Ini harga yang dapat.

Kami pilih makan lunch jam 1:30 pm - 3:00 pm. Harga adalah RM97.10 seorang.


Then pergi beli kasut badminton dekat salah satu gudang di KL. Banyak gila kasut. Harga murah.


Then saya beli bag pack. Harga RM200 untuk beg ni. Saya rasa saya perlu satu beg sebab senang nak guna untuk travel. Saiz bag ni adalah 80 Liter.


Then kami ke MARA Digital Mall. First time saya sampai sini. Kali ni saya nak beli hadiah untuk bapa mertua saya. Handphone dia nampak macam dah teruk sangat. So, saya beli Xiomi - Note 4. Harga RM800 termasuk casing dan screen protector. Surprise untuk bapa mertua. Alhamdulillah, dia sangat suka phone baru ni.

Day 4 - Berjaya Times Square Indoor Theme Park

Seperti dirancang, bebudak ni nak main games di theme park. 

Kami rasa tempat terbaik adalah di Berjaya Times Square Indoor Theme Park. Kami dah survey harga. Not so bad.


Kat tingkat bawah, ada games ni. Bila pijak tukar warna. Not so bad. Bebudak suka.


Ok ni Operation Times di Berjaya Times Square Theme Park dan harga masuk. Kami ambil yang Family Package. RM113 untuk 2 Adults Dan 2 Children.


Ni pulak ketinggian untuk main di Berjaya Times Square Indoor Theme Park.


Awal pagi pun dah ramai orang mula beratur nak beli tiket


Fateh dah seronok tu.


Naik keeta ni dulu pusing pusing....


Since awal pagi, orang tak ramai lagi. Ditambah pula dengan hari Selasa, so tak lah ramai orang yang ke sini hari ni.


Bebudak ni nak naik bas ni pulak.. Huhu.. Kami layankan ajer.


Go round and round...


Fateh ni takut ke seronok.. Huhu..


Naik bumper car pulak...


Biar pun kecik, Fateh tahu jugak bawa kereta ni sendiri. Haha. 


Rehat tengah hari. Kami keluar untuk makan di KFC. Di sini bila dah masuk kita boleh keluar dan masuk balik sebanyak 3 kali. So kiranya ada break time untuk lunch dan dinner kalau nak duduk full day kat sini.


Permainan orang besar pulak...


Pusing kat atas. Di bawah nampak macam slow. Tapi dah naik atas tu, rasa lajunya dia pusing.

Kami spend time di sini dari jam 11 pagi sampai jam 6 petang. Bebudak dah penat. So terpaksalah balik ke rumah.

Day 4 - Lunch Di KL Tower

Here we go. Kami dah booking untuk lunch jam 1:30 till 3:00 petang.

Isu utama, saya dan Abang Hafiz nak buat surprise dekat Maria dan Kak Lang.

So, kami nak kena ajak mereka keluar untuk lunch. 

Bila difikirkan trick apa nak pakai, Abg Hafiz cakap kita buat macam ada satu broker rumah nak jumpa. Dia ada rumah bagus untuk dijual.

Dia nak ajak view rumah tu dari atas KL Tower. Then lepas tu baru tengok rumah.

Kami pun cakap la rumah ni bagus untuk investment. 

Maria macam tak minat nak pergi. Saya cakap la... "Kang nanti Abang pergi beli then tak minat susah pulak. Baik tengok sendiri. Kalau puas hati baru kita beli..."

Same thing goes to Kak Lang. Dia pun tak nak pi. So Abg Hafiz kene guna skill jugak nak ajak Kak Lang keluar.

Setelah bermacam macam trick digunakan untuk memastikan kedua dua mereka keluar, akhirnya mereka keluar jugak.

Memang macam "Yo yo oooo" aje. Tapi Alhamdulillah, mereka percaya.


Hakak dua orang ni tak tahu lagi mereka nak kene prank..... Waktu ni, Abang Hafiz buat buat cek Whatsapp. Bagi tahu, "Broker suruh ke kaunter tiket ambil tiket yang dia dah reserve."

Wayang kami bermula.


Ni harga tiket ok. Fyi, anda boleh ajer call no phone atas ni untuk reserve. Bila anda booking tak perlu bayar pun. Bila datang, terus ambil tiket. Then naik ke atas. Bila dah habis makan baru bayar.


Bagitahu Maria dan Kak Lang, broker lewat sikit. Suruh kami naik dulu. Hehe...


Santeknya... Jom naik lift ke atas.


Berkilau batu ni disinari lampu 


Jom naik KL Tower....


Destination TH01 : Pelantar Pemandangan


Kami dibawa ke Menara Tinjau dahulu. 


Teropong ni sangat power. Even kita kat atas, boleh teropong sampai nampak nombor plate kereta di bawah tu. Memang power.


Pemandangan KL dari atas


Santek.. Memang santek...


KLCC dah sama tinggi ngan KL Tower. Cumanya KL Tower ni duduk atas bukit. Sebab tu nampak macam sama tinggi.


Ketinggian menara menara di seluruh dunia ada dipamerkan kat atas ni. Senyum aja dua orang ni. 


Untuk kategori menara, ini yang tertinggi. 


KL Tower dalam genggaman mamat ni...


Alrite, masa dah time. Jom makan. Kami naik ke tingkat Restoran Berputar. Untuk duduk ditepi tingkap, kena bayar extra RM25 satu meja. So, dah naik makan kat atas, takkan nak duduk kat tengah pulak. Bayar ajalah extra RM25 ni untuk duduk view tepi tingkap.


Ruang makan....


Masa ni la kami beritahu sebenarnya ini adalah makan untuk sambutan "10th Anniversary" kami yang dah tertunda tiga kali. Hehe... Senyum ajer dua orang ni bila dapat tahu.


Antara makanan yang ada kat atas ni.


Pelbagai pilihan lauk disediakan


Sotong


Siput


Sedang menikmati kesedapan makanan kat sini


Last sekali suap bini 10 tahun lepas rasanya masa ambil gambar kenduri. Hahaha...


Ambil gambar jugak...


Macam macam desert ada kat atas tu.


Aiskrim ni sangat sedap.. Terpaksa makan dua kali.


Since restoran ini berputas, so kita akan tengok bermacam macam view KL dari atas. Background KLCC. Memang cantik.


KLCC


Get the job done.. Jom turun. Alhamdulillah. Hantar mereka semua balik ke rumah.

My personal advise, sekali seumur hidup, anda bawa lah pasangan anda naik ke atas ni. May be mahal sket, tapi sekali seumur hidup apa salahnya untuk menikmati moment moment macam ni.


Next, saya rushing ke Puchong pulak ada meeting dengan seorang Datuk untuk urusan kerja. Habis meeting dengan Datuk jam 6 petang. Then saya rushing balik ke Keramat. Then bawa mereka semua ke Shah Alam pulak untuk jamuan makan keluarga sebelah saya pulak.


Bertempat di rumah abang saya di Shah Alam.


Mak saya tolong tengok apa yang patut


Ni Sumayyar, Sulaiman dan Aisyah.


Family tuan rumah


Semua ada kecuali abang saya yang ada di Kelantan. Tapi family dia semua ada di sini. Yang mak saya pulak.. Amboi.. Sibuk cakap telefon.. Hehe.. Bisnes kencang tu... 

Malam tu kami tidur di Shah Alam. Dan kemudian kami balik ke Parit Buntar keesokan harinya.

Alhamdulillah..

Semoga Allah beri kebahagiaan kepada kami sekeluarga.

Semoga kami semua dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab.

Wassalam

Mohd Firdaus Mat Saad
Motivating And Inspiring Others

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top