My lovely family at Florence, Italy in November 2015. 

By : Kam Maria Abdul Mutalib

Assalamualaikum,

Apa khabar para pembaca blog Mariafirdaus.com.my?

Kami doakan anda semua sentiasa sihat dan bahagia bersama keluarga tersayang. 

Maaf yer lambat pulak sambungan Italy Trip kami. Hehe, gambar banyak sangat jenuh nak pilih. 

Ini adalah sambungan daripada entry sebelum ini:-

ITALY TRIP - PART 2 : MILAN CITY TOUR

22nd NOV 2015

Alhamdulillah, pada pagi ini kami pun bersiap-siap untuk ke destinasi seterusnya iaitu FLORENCE.


Macam biasa, Shaklee menyediakan Halal breakfast untuk Muslims. 


Kita mulakan dengan buah-buahan. 


Croissant memang menu wajib. Ada banyak cake and pastries juga. 


Ada Waffles + Honey, yang lain tak ingat dah apa benda. Hehe. 


Ini pula pelbagai jenis daging, cheese dan sayur yang kita boleh buat sandwich sendiri.


Pelbagai jenis cereals. 


Pelbagai jenis fruit juice. 


Akhirnya, daripada semua menu di atas, ini saja yang mampu masuk ke tekak dan perut Maria. Hihi. Semestinya bersama SHAKLEE CINCH TEA untuk boost energy sepanjang hari. Nak buat macam mana, tank tak berapa besar. Makan sikit pun dah kenyang. Alhamdulillah. 


Mata agak bengkak sebab jet lag. Malam sebelumnya pukul 3 pagi dah terbangun, lepas tu dah susah nak tidur balik.  


Jemput makan. 


Bags ready for departure to Florence. 


Welcome To Milano. Tapi masa ni dah nak tinggalkan Milano pun. 


Bergambar dulu sebelum meninggalkan Hotel Milea Milano. 


5 Star Hotel yang sangat cantik. 


Geng Wheelchair. Alhamdulillah, seronok tengok Mak kami happy di Italy! ;)


Bye-bye Melia Milano. 


Jom naik bas!!


Bas memulakan perjalanan ke Train Station. 


Gaya mau lebih, macam faham je tengok map tu :p


Pemandangan sekitar Milan.  


Scenery dan buildings memang tak jauh beza dengan United Kingdom. 


Jumpa bangunan yang unik. Ada hanging balcony.  


Alhamdulillah, kami selamat sampai di Milano Centrale Railway Station. 


Ia adalah antara train station terbesar dan tercantik di Italy. 


Memang penuh orang kat station ni. Kat sini tourist guide pesan supaya kami sentiasa berhati-hati jaga bag sebab di Italy memang ramai sangat pickpocket professional beroperasi. Jangan terkejut ada kanak-kanak pun dah dilatih sejak kecil jadi pickpocket. Kesian kan. 


So sebab tulah backpack pun semua kena letak di depan untuk keselamatan. 


Syukur Alhamdulillah Shaklee berikan kami tiket Business Class untuk train ni. 


Business Class coach. 


Seat yang besar dan selesa. 


Bye-bye Milano.


Meninggalkan Milano Train Station. 


Pemandangan dalam perjalanan. 


Bukit-bukau menghijau. 


Dalam Business Class coach, kami disajikan dengan some refreshment. 


Alhamdulillah seronok rasanya dapat travel dengan layanan 5 star percuma dari Shaklee. Kalau travel sendiri, rasanya semua nak amik yang ekonomi dan budget je kan. Tapi travel dengan Shaklee semuanya layanan VIP!!


Cer teka apa ni? Haa. Ini namanya whisper. Setiap orang diberikan 1 unit. Tourist guide akan cakap pada transmitter, dan kami akan dengar di receiver ni melalui earphone. So senang lah nak dengar apa tourist guide explain walaupun kami dalam group yang ramai. Ia boleh digunakan dalam radius 100m. Kalau lebih dari tu kita takkan dengar so maknanya kita dah jauh dari group. 


Alhamdulillah. Perjalanan dalam 1 jam setengah ke Florence. Turun train dan terus jalan-jalan ke city.


Anak dan menantu solehah ni. Hihi. Kak lang tolak mak dan Maria tolak mak mertua. Firdaus buat aper? Hehe.. Jadi photographer dan videographer kami. Kalau dia pegang kamera, mesti banyak gambar dan video yang di ambil.


Dalam bahasa Italy, Florence dipanggil sebagai Firenze.


Pemandangan di Arno River. Sungai yang bersih dan cantik di tengah-tangah kota. 


Turun bas dan kami terus bergambar. Tourist guide dah bagi tahu siang siang, hari ni kami akan jalan jauh. Sebabnya Florence antara kota bersejarah dalam warisan UNESCO. So bas tak boleh masuk ke dalam kota. Kenderaan kecil saja boleh masuk. Maka semua kena berjalan kaki. Yang tolak wheelchair, selamat menolak yer.


Memulakan perjalanan jalan-jalan di kota Florence.


Anda bayangkan, nak tolak wheelchair atas jalan yang berbatu dan tak rata macam ni. Terpaksalah hero yang tolak.


Minta nyawa kak lang tolak. Maria bertukar-tukar tolak mak atas wheelchair ni. Jalan ni kira ok lagi. Bila jalan yang sungguh tak rata, Mak kena bangun jalan kaki jugak. 


First sekali, kami di bawa ke Masjid Al-Taqwa. Kami Jamak Taqdim siap-siap sebab Zuhur masuk 12pm, Asar pula jam 2.30pm. Sebelum pukul 5 petang dah masuk Maghrib. 


Selepas solat, kami di bawa ke Rubaconte Ristorante untuk lunch.


Famous food in Italy, semestinya PIZZA. Ni kira appetizer la.


Then makan ayam pulak. Jangan risau. Shaklee dah pilih makanan yang halal kepada kami.


Alhamdulillah, perut dah kenyang. Now it's time untuk jalan-jalan pulak.


Catheral of Santa Maria del Fiore. Bangunan ni ambil masa beratus tahun untuk disiapkan.



Sweet sisters ;)


Kalau anda tengok architecture orang zaman dahulu di Italy sangat hebat. Rasa kagum dengan teknologi zaman tu. Macam manalah mereka boleh komited buat bangunan besar macam ni even ambil masa beratus tahun untuk disiapkan.


Me and Kak Lang. Oppsss. Lupa nak cakap. Di Italy, kalau anda tengok bangunan yang cantik cantik tu hampir kesemuanya adalah gereja. Mereka sangat kuat pegangan agama Kristian.


Dah ada monopod ni, senang sket nak ambil gambar.


With my lovely Mum. Kejap jalan kejap duduk kat wheelchair. Exercise sekali. 


Tetiba nampak nama M.A.R.I.A. Terpaksalah beli. Nama Maria ni macam famous kat Italy. May be ada kaitan dengan Mary kot.


Terus Firdaus belikan M.A.R.I.A.F.I.R.D.A.U.S ;)


Lalu kedai aiskrim. Nampak sungguh menyelerakan. Tapi tak leh makan sebab tak tahu tahap kehalalannya.


Dah masuk Maghrib ni. Kami niat Jamak Takhir saja di hotel nanti. 


Palazzo Vecchio, warisan kota berusia ratusan tahun. 


Tour guide minta kami semua berkumpul kembali di sini jam 8 malam. So, sekarang, free activity. 


Ambil gambar dulu.


One happy family in Italy. 


Walaupun waktu dah malam dan sejuk. kota Florence tetap ramai pelancong. 


Singgah Hard Rock Cafe Florence kejap.


Leather market. Florence merupakan salah satu tempat pengeluar barang kulit terbaik di dunia.


Ambil gambar aje, tapi Maria tak berapa minat design ni.


Pashmina pun ada dijual di sini. 


Ada pinggan hiasan Italy.


Lukisan di atas batu jalanan. Memang cantik sangat. Dengar katanya lepas dah lukis mereka akan bersihkan balik. Lepas tu lukis balik atas jalan. 


Italy juga terkenal dengan Topeng muka yang macam gambar ni. 


Ok, masa jalan-jalan dah tamat. Kena kembali ke tempat pertemuan. This is our tourist guide, Alexis.


Alhamdulillah, a lovely visit to this historical city, Florence.


It's time for dinner!!



. Cantik kan restoran ni, memang macam istana. Dengar kata nya, bangunan ni dulunya adalah rumah kediaman pembesar Florence. 


Di restoran ni, kami dihidangkan dengan Italian Food. Tapi waktu ni kami masih kenyang sebab lunch siang tadi pun dah lewat. 


Activity wajib, pam susu dulu. Hihi. 


Gambar rakan rakan Shaklee yang lain.


Nama food kami tak tahu. Tapi kami panggil yang ni Bubur lambuk Italy. Haha. 


Yang ni pulak kami panggil bubur asyura Italy. 


Ayam dan kentang. 


Ni makanan aper ntah. Nak makan waktu ni dah tak leh nak tolak masuk. Dah terlalu kenyang.


Tara... Yang ni gak  yang best. Kek ala tiramisu. 


Jemput makan yer. Portion dia besar so memang tak habis. 


Selesai dinner, kami balik ke bas dan tiba di hotel Hilton Florence Metropole.


Gambar dalam hotel.


Gambar bilik air


Atas katil ada surprise souvenior from Shaklee. A thumbdrive with Shaklee wording on it. 


Thanks Shaklee for this great trip. 

That's the story of our Italy trip di Florence.

Jom baca pengalaman kami di PISA pula pada keesokkan harinya:-


Thanks for reading!! Wassalam.

Master Maria Firdaus
Founder of Maria Firdaus Empire
The Most Happening Shaklee Group In Malaysia

Di bawah ini video kami di Florence :  Jom Tonton!!




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top