Sambungan daripada entri sebelum ini.


Assalamualaikum,

Apa khabar para pembaca blog Mariafirdaus.com.my? 

Saya doakan anda semua sihat sejahtera bersama keluarga tersayang.

Terima kasih kerana masih sudi membaca catatan kembara kami di USA. 

Syukur Alhamdulillah, pada hari terakhir percutian kami di USA, kami telah dibawa ke SHAKLEE HEADQUARTERS yang terletak di PLEASANTON, CALIFORNIA. 

Sebelum ini kami cuma membaca sahaja tentang Shaklee HQ, Syukur Alhamdulillah, akhirnya kami dapat juga menjejakkan kaki di sini. 

Jom layan gambar-gambar kami di sana..


Hari terakhir kami di USA. Pagi-pagi lagi kami dah bersiap dan check-out dari hotel Marriot Marquis, San Francisco. 


Perjalanan dari hotel ke Shaklee HQ mengambil masa lebih kurang setengah jam. 


Pemandangan indah pantai San Francisco dari atas jambatan.


Setibanya kami di Shaklee HQ, sungguh tak sangka! Kami telah disambut dengan tepukan gemuruh oleh Staff Shaklee yang berbaris di hadapan pintu masuk. Dapat berjalan di atas Red Carpet lagi!! 


Nampak kan, staff Shaklee berbaris di hadapan pintu masuk untuk menyambut kami semua. Memang dilayan macam VVIP. 


Di dalam dewan. 


Macam biasa, kita Selfie dulu!!


Our family, Master Dzuha (adik Firdaus), wife Master Ainul, Mak, Master Firdaus and Master Maria..



Tahun 2014 ini genaplah 10 tahun Roger Barnett menerajui Shaklee sebagai CEO. 


Welcome drink. Siap ada cinch tea lagi. Performance drink pun ada, tapi takde gambar pulak. 


Welcome, Malaysian Leaders!!


Malaysian leaders mengambil tempat duduk..


Welcoming speech dari Justi Rose, Senior Vice President, Sales and Field Development. Beliau kata mereka sangat berbangga dengan pencapaian Shaklee Malaysia yang mencecah sehingga 300% kenaikan dalam jualan tahun lepas. 



Seterusnya, speech daripada President Shaklee Malaysia, Victor Lim.



Hampir 300 Malaysian Leaders di dalam dewan.


Seterusnya ucapan daripada Bruce Daggy, Senior Vice President, Research And Development and Chief Science Officer. Di belakang beliau adalah para saintis yang menjadi barisan terpenting dalam Shaklee.

Untuk pengetahuan anda, setiap produk yang dikeluarkan oleh Shaklee perlu menjalani ribuan kajian klinikal bagi memastikan ianya  terbukti SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

Mereka semua ni bukan calang-calang orang tau. Mereka adalah pakar dalam bidang masing-masing dan kebanyakannya adalah Phd holder. 


Ucapan daripada salah seorang saintis.


Khusyuk mendengar penerangan..


Dalam toilet office Shaklee, siap ada sabun dan lotion Shaklee. Tapi lotion tu takde dijual di Malaysia pulak.


 One Less French Fry, One More Multivitamin. Lets Be Part of the Shaklee Effect!!


Antara produk Shaklee yang dipamerkan. 


Produk Shaklee terbukti membantu ramai Atlet dalam menjalani latihan seharian mereka agar sentiasa sihat dan bertenaga. 


Wah, Tony Gunawan Pemain Badminton Indonesia pun ada. 


Ini adalah bendera semua negara yang mempunyai cawangan Shaklee. Ini termasuklah Canada, Mexico, China, Indonesia, Japan dan Taiwan. 


Mendengar penerangan dari salah seorang Staff Shaklee.


Seterusnya kami dibawa ke tingkat atas untuk melihat The Master Coordinators Gallery.


"Your Future Will Be Exactly What You Think To Make It" - Dr. Forrest C. Shaklee,

Penerangan tentang apa yang boleh dimiliki oleh seorang Master Coordinator, iaitu highest career rank in Shaklee. Dan ramai yang terbukti berjaya, jadi ia langsung tak mustahil dicapai. 


Gambar para Master Coordinators dari Malaysia. Mereka adalah yang berjaya effective sebagai Master Coordinator setiap bulan sepanjang cycle year March 2013 - Feb 2014 yang lalu. 

Memandangkan kami baru menjadi Master Coordinator pada Nov 2013, maka gambar kami takdelah di sini. 


Law of Attraction (LUA). Sedang membayangkan tahun depan dan seterusnya, gambar kami pasti dipamer di sini juga. InsyaAllah, pasti dipermudahkan..


Kalau anda perhatikan, kebanyakan para Master Coordinator di US adalah mereka yang berumur 40 tahun ke atas. Mereka ini telah berpuluh tahun menjalankan bisnes Shaklee yang kekal hingga ke hari ini.  Mereka juga turut mewariskan bisnes ini kepada anak dan cucu mereka. 

Sebab itulah kebanyakan wakil Shaklee di US sangat kagum dengan para Master Coordinators dari Malaysia yang rata-ratanya berumur akhir 20-an hingga awal 30-an. Ini adalah kesan perkembangan Social Media seperti Blog dan Facebook di Malaysia. 

Syukur Alhamdulillah, kami yakin kami dah buat keputusan yang tepat dengan memilih bisnes Shaklee sebagai bisnes keluarga kami. 


Setiap 2 tahun, Shaklee akan mengadakan Global Conference di USA dan lawatan ke Shaklee HQ ini. InsyaAllah, kami pasti kembali untuk melihat gambar kami di sini 2 tahun lagi!! Amin.. :)


Ini pula gambar para Presidential Master Coordinators. Award yang lebih tinggi dari Master Coordinator. 


Shaklee Wall of Honor. Ini adalah senarai mereka yang mendapat TOP 10 dalam setiap category. 


Masters Executive Committe. Mereka adalah para Masters yang terlibat dalam menentukan beberapa polisi yang dibuat oleh Shaklee. 


Seterusnya kami diberi penerangan oleh Staff Shaklee tentang bangunan Shaklee yang banyak menitikberatkan pemeliharaan alam sekitar. 

Contohnya, anda nampak tak lantai karpet di bawah tu yang berpetak-petak kecil seperti tiles? 

Untuk pengetahuan anda, semua karpet di Shaklee HQ diperbuat daripada bahan kitar semula. Setiap karpet dipotong dan dipasang bersaiz empat segi kecil. Tujuannya, kalau karpet tu kotor atau rosak, cuma perlu tukar sebahagian kecil tu aja. Tak perlu tukar semua karpet. So jimatlah. 

Beliau juga beritahu yang cat di dinding semuanya diperbuat daripada bahan semulajadi tanpa sebarang chemicals atau bahan toxin yang merbahaya. 


Sebab itulah Shaklee telah menerima pelbagai awards dalam ENVIRONMENTAL LEADERSHIP dari pelbagai pertubuhan di seluruh dunia.


Seterusnya kami dibawa kawasan balcony untuk melihat suasana taman di luar bangunan. 


Kami semua memang teruja dan kagum dengan usaha gigih Shaklee dalam memelihara alam sekitar. 


Di taman inilah, pokok yang pertama dan yang ke sejuta ditanam oleh Roger Barnett dalam projek '1 Million Trees'. 


Suasana dari angle berlainan. 


Be Part of the Shaklee Effect. 


Proud to be part of Shaklee Families..


Ini pula senarai mereka yang berjaya mendapat hadiah kereta mewah daripada Shaklee di US melalui Car Bonus. 


Antara penerima hadiah kereta.



Berlainan di Shaklee Malaysia. Kami semua menerima CAR BONUS dalam bentuk CASH setiap bulan berdasarkan jumlah sales pada bulan tersebut. Lebih tinggi sales pada bulan tersebut, maka lebih banyaklah CAR BONUS yang kami terima. Ada minimum sales yang perlu dicapai juga setiap bulan.

Jadi terpulanglah untuk kami gunakan CAR BONUS itu untuk beli kereta baru, bayar duit kereta sedia ada, atau guna untuk keperluan lain seperti beli rumah, saving dan sebagainya. 


Bagi kami, cara Shaklee Malaysia berikan CAR BONUS dalam bentuk CASH ini lebih baik. Sebabnya tak semua orang berminat dengan kereta mewah. Macam kami pun, walaupun terima CAR BONUS yang agak banyak setiap bulan, tapi kami masih gunakan kereta yang kami beli sejak sebelum buat bisnes Shaklee lagi. Itu pun dah sangat selesa. 

Jadi buat masa ni takde keperluan pun nak beli kereta mewah. Mampu tapi tak perlu. Jadi lebih baik duit tu digunakan untuk perkara lain yang lebih penting. 


Seterusnya, kami di bawa ke bahagian office Shaklee. 


Staff Shaklee yang sedang tekun bekerja. 


Suasana office yang tenang dan damai. Design tingkap kaca membolehkan cahaya matahari masuk dengan banyak dan mengurangkan penggunaan elektrik. 


Interior design yang sangat cantik dan kemas dan sejuk mata memandang. 


Haa..ini pula Special Gong yang diletak di tengah-tengah bahagian office. 


Tujuannya adalah, setiap kali Shaklee US berjaya mencapai jualan sebanyak USD 1 juta sehari, gong ini akan dipukul sekali untuk menandakan pencapaian ini. Jadi semua staff Shaklee akan bangun dan bertepuk tangan untuk meraikan kejayaan mereka. Memang sangat unik. 


Ini pula tangga untuk naik ke tingkat atas. Anda nampak tak bulatan besar di atas tu?


Di atas bulatan tu ada satu kipas yang sangat besar. In case berlaku kebakaran dalam bangunan, kipas besar tu akan berfungsi menyedut asap dari dalam ke luar. Ini bagi mengurangkan risiko mangsa lemas sementara berusaha menyelamatkan diri. 

Sangat bagus design keselamatan bangunan ni. Memang kami kagum sangat.


Maria bersama Suknit, salah seorang staff Shaklee Malaysia yang banyak membantu dan menguruskan kami sepanjang di USA. 


Ini pula library untuk kegunaan Staff Shaklee mencari bahan-bahan bacaan. Atau berehat pada waktu lapang. Rasa macam dalam rumah je kan. 


Lagi suasana di dalam office.


Untuk pengetahuan anda, suhu aircond di dalam bangunan ini disetkan secara automatik. Contohnya kalau sesuatu kawasan tu ramai atau tak ramai orang, suhu automatik disesuaikan ikut keadaan. Jadi boleh jimatkan penggunaan elektrik. 


Staff Shaklee yang khusyuk bekerja. 


Tumbuhan-tumbuhan turut diletak sebagai hiasan di dalam office mereka. Bekalan oksigen yang terbaik dan menyejukkan pandangan.


Seterusnya, kami di bawa ke kawasan office CEO Shaklee. Tapi jangan terkejut, bukan nama Roger Barnett yang ada di pintu. 


Tapi Roger meletakkan nama anak sulung beliau, iaitu Spencer Barnett. 


Kata Roger, Shaklee bukanlah bisnes untuk beliau, tapi bisnes keluarga untuk diwariskan kepada anak-cucu beliau. Roger memang seorang yang sangat berpandangan jauh. Hmm, kita pula macam mana? Dah terfikir apa yang nak diwariskan kepada anak-anak kita kelak? 

Alhamdulillah, kami juga ada cita-cita yang sama. Apa yang kami usahakan pada waktu ini adalah untuk diwariskan kepada anak-anak kami nanti. InsyaAllah. 


Pada waktu lawatan kami, Roger sedang bercuti. Pemandangan dalam ofis beliau. 


Tiba-tiba kami nampak gambar frame ni dia atas meja berdekatan office Roger. 


Ini adalah senarai para Masters di dalam group Jutawan Shaklee di bawah naungan Presidential Master Cery. Hadiah yang diberi sempena lawatan Roger ke Malaysia pada tahun 2013 lalu. Alhamdulillah nama kami pun ada tersemat di sini ;)


Lagi kawasan office. 


Ini pula Computer atau Server Room. Di dalam bilik kebal inilah tersimpan segala database yang Private and Confidential tentang semua ahli Shaklee, jualan dan bonus mereka. Hanya mereka yang authorized sahaja yang dibenarkan masuk ke dalam bilik ini. 


Tahun 1956 Shaklee mula ditubuhkan. Anda boleh tengok sejarah perkembangan bisnes Shaklee.


Antara kejayaan dan pencapaian oleh Shaklee.


Ini adalah kerusi dan meja sebenar Dr Shaklee. Pengasas Shaklee. Kami dibenarkan mengambil gambar di kerusi ini.



Lagi satu kerusi tempat duduk Dr Shaklee.


Inilah dia pengasas Shaklee Corporation, Dr Shaklee.


Replika botol Vivix diletakkan di dalam office Shaklee. Kalaulah botol Vivix yang real besar ni, boleh minum setahun tak habis. Haha..


Di luar office. 


Ibu pejabat Shaklee. I'm so proud to be here.


Peserta rombongan berkumpul untuk mengambil gambar kumpulan.
\

Here we go. Anda kene cari kita orang. Haaa.... Kene pakai teropong.


Sempat lagi bergambar di sini walaupun bas semua dah menunggu untuk bergerak.


Selamat tinggal Shaklee HQ. Kita jumpa lagi 2 tahun dari sekarang, iaitu pada 2016 ok. 

Berakhirlah lawatan kami di Shaklee HQ. Selepas itu, kami semua di bawa pulang ke hotel untuk bersiap bagi berangkat pulang ke Malaysia.

Alhamdulillah, ia satu pengalaman yang sangat manis dan sukar dilupakan.

Semoga Allah memberi peluang kepada kami dan anda yang membaca blog ini untuk bersama-sama melancong ke USA 2 tahun lagi yang ditaja sepenuhnya oleh Shaklee. Faham tak maksudnya ni? 

Come and join us. Empayar Maria Firdaus Millionaires in Shaklee (MFMS), The Most Happening Shaklee Group In Malaysia!!

Insya Allah, kalau usaha bersungguh-sungguh dalam Shaklee, 2 tahun lagi kita boleh pergi US together-gether. Buktinya, kami pun baru menjadi ahli Shaklee pada October 2012. Dan pada March 2014, kami dah layak dapat 3 tiket ke USA tajaan Shaklee. 

Jika anda nak tahu bagaimana kisah Maria bermula dalam bisnes Shaklee, sehingga menjadi Working-At-Home-Mom dan Master Coordinator Shaklee, jemput baca kisah yang kami nukilkan dalam Ebook Sorry Boss!! Saya Terpaksa Berhenti Kerja :-


SILA DOWNLOAD EBOOK PERCUMA DI :


Saya doakan anda kaya dan berjaya, di permudahkan hidup di dunia dan di akhirat.

Entri selepas ini, kami akan berkongsi dengan anda gambar-gambar yang sempat kami ambil ketika perjalanan pulang dari US ke Kuala Lumpur.

Wassalam

Master Maria Firdaus
Founder Empayar Maria Firdaus
The Most Happening Shaklee Group In Malaysia

Jemput baca kisah perjalanan kami seterusnya di sini.




Jika anda rasa apa yang dikongsikan ini memberikan INSPIRASI kepada anda, mohon anda SHARE button di bawah. Semoga lebih ramai yang akan mendapat manfaat daripada kisah ini. Terima kasih atas sokongan anda kepada mariafirdaus.com.my


Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com

019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top