Assalamualaikum,

Hari Sabtu yang lepas, saya ke Besut Terengganu untuk membuat lawatan ke tapak projek pembinaan reban ayam daging di sana. 

Projek pembinaan rebana ayam di situ sudah hampir habis. Tinggal 5% sahaja lagi yang perlu disiapkan.

Hari Sabtu malam, saya tidur di rumah sahabat saya. Saudara Okaz di Machang. Seperti biasa, kami bersembang panjang malam itu. Tiba-tiba, datanglah idea yang 'gila' dan tidak dirancang.

"Jom pi 'snorkling' di Pulau Perhentian esok," Okaz mengajak saya.

"Sempat ka? Saya pukul 2 petang dah nak balik Parit Buntar dari Besut," saya membalas.

"Jom, kita sempatkan. Pagi esok lepas Subuh kita terus gerak ke Kuala Besut. Pukul 7.00 dah boleh sampai ke Jeti. Pukul 8, kita terus naik bot," Okaz memberi cadangan.

Bila difikirkan, biar betul. Pukul berapa nak bertolak, pukul berapa nak patah balik. 

Tapi, disebabkan saya dah buat kerja 'gila' macam ni, saya bersetuju. 'Adventurous' la konon.

Kami berdua 'gamble.' Pergi ke Kuala Besut tanpa mengetahui apa perjalanan yang bakal ditempuhi.

Jam 7.00 pagi kami sudah sampai hampir ke Kuala Besut. Okaz beritahu saya bot hanya bermula jam 8.00 pagi.

So, kami singgah untuk bersarapan dahulu. Tiba di kedai makan, kami bersembang dengan orang kampung di situ. Memaklumkan kepada mereka hasrat hati kami untuk ke Pulau Perhentian.

Dan yang lebih best, kami cakap kami nak buat 'Half Day Trip'. 

Mereka gelakkan kami. Kalau nak buat 'half-day trip'. Kenapa tak pergi ke jeti pukul 7.00 pagi tadi.

Kami memaklumkan mereka bahawa kami hanya mahu ke sana untuk snorkling sahaja. Pergi, mandi, 'snorkling' dan balik.

Alhamdulillah, ada seorang 'brother' ni sudi membantu kami. Beliau 'guide' kami untuk ke jeti dengan lebih mudah.

Syukur Alhamdulillah, setiba di jeti, kami terus ke kaunter tiket. Rupa-rupanya, di sana ada berpuluh-puluh syarikat bot yang membawa penumpang dari Kuala Besut ke Pulau Perhentian.

Allah mempermudahkan urusan kami. Lepas beli tiket, jam 7.45 pagi ada sebuah bot yang mahu bertolak. Kami terus menaiki bot. Bot mula bergerak.

Atas bot, saya dan Okaz bersembang. Kami betul-betul buat kerja gila hari ni. 'Gamble' yang keterlaluan. Langsung tak ada apa apa plan. Kami langsung tak bayang Pulau Perhentian tu macam mana.


Bot mula bergerak meninggalkan jeti menuju ke Pulau Perhentian.


Saya dan Okaz di atas bot. Kami asyik menggelengkan kepala atas bot. Tak mempercayai apa yanga kami sedang lakukan. Hehe..



Perjalanan menaiki bot mengambil masa sekitar 30-40 minit.


Semakin hampir ke Pulau Perhentian. Subhanallah. Teramat cantik.


Pakai baju dan seluar biasa saja. Memang tak plan nak pi berjalan pun. Bergambar di jeti Pulau Perhentian.


Subhanallah. Airnya yang amat cantik. Kami berdua amat teruja. Setiba di jeti, kami meminta pertolongan abang driver bot untuk 'adjust' dengan kami untuk kami berdua pi 'snorkling'.


Gambar di belakang kanan tu adalah sekolah. Ada budak-budak yang terpaksa naik bot dari pulau-pulau berhampiran untuk ke sekolah. Tengoklah budak kecik baju putih atas bot tu, so small.. But so brave. Berjalan sendiri meniti tepi bot tu.


"HAI OQAZ" kami menaiki bot kecil untuk ke tempat snorkling.


Kami berdua menyewa bot kecil untuk ke tempat snorkling.


Awal sampai. Orang lain pun tak mandi lagi. Jam 8.30 kami dah tiba di sebuah pulau kecil untuk memulakan aktiviti 'snorkling' kami.


Saya menjalankan aktiviti snorkling di sini. Alhamdulillah. Syukur, dapat menikmati keindahan alam. Ada banyak ikan yang cantik-cantik di sini berwarna biru, hijau, kuning.

Kenangan yang best di sini, Okaz tak tahu ber'snorkling'. Setiap kali turun ke dalam air, dia cakap kenapa air masuk ke dalam mulut dia melalui corong tu. Dia kata corong tu bocor. Saya tunjuk contoh saya snorkling ok aja. 

Tak puas hati, Okaz menyelam sekali lagi. Dan sekali lagi air masuk dalam mulut. Dia kata corong tu bocor. Aduh...

Lepas tu, saya suruh Okaz selam sekali lagi. Masa dia selam, saya tergelak habis. Ada ka selam sampai masuk ke dalam air. Mestilah air tu masuk ikut corong atas tu.

Orang selam muka aje, jangan selam sampai corong tu masuk dalam air... Aduh.... Abang ku sorang ni..

Alhamdulillah, lepas tu.. Semuanya berjalan lancar.


Bestnya 'snorkling'. Last time saya ber'snorkling' pun ketika di pulau di Sabah. Jika dibandingkan, air laut di Sabah lebih cantik berbanding di Terengganu ni. 

Secara keseluruhan, kami ber'snorkling' di 3 tempat. Tempat ni aja yang boleh jejak kaki ke lantai. Lagi 2 tempat, 'snorkling' di air dalam.


Ini tempat ke-empat kami snorkling. Memang best. Air di sini teramat jernih. Cuma ikan pula yang kurang.


Lata Air Berani, Pulau Perhentian.


Masa ni, abang kita ni dah flat. Dah nak muntah. Dah mabuk laut. Atas bot dah flat. Sampai bawah, terus rasa macam nak pengsan. Dan saya Alhamdulillah. Masih 'energetic'. 

Masa ni, saya ajak dia 'snorkling' pun dia dah tak lalu. Nak angkat kaki pun dah tak larat. Dah terlalu 'flat.' 

Rasanya adalah 30 minit Abang Okaz ni terlantar di pantai macam tu. Memang saya tengok muka dia pun dah nak kasihan.


Akhirnya, setelah berehat. Okaz mendapat 'nyawa' kembali. Dia rehat di kolam air tawar di tepi pantai tu. Boleh senyum sikit. Tapi bila ajak mandi dan snorkling, dah angkat tangan.... Jam 11.30 pagi, kami kembali ke jeti untuk bersiap nak balik ke Kuala Besut.


Salah sebuah jeti kecil. Berhampiran Arowan Resort.


  Sekitar jam 11.45, bot tiba dan kami menaiki bot untuk pulang ke Kuala Besut.


Bot memecut laju dengan dua buah enjin yang amat besar. Alhamdulillah. Segalanya selamat.

Jam 12.15 tengah hari. Kami tiba di Kuala Besut. Bagi saya, Alhamdulillah. Ia satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Memang best trip ni.

Tapi, bagi Okaz..... "That's it." Dia tak mau pi dah ke sana. Pengalaman mengerikan bagi dia yang flat nak muntah sebab mabuk laut. Padahal air yang bergelora tu tak lah besar sangat.

Syukur Alhamdullillah, saya dapat bertahan.

Insya Allah, lain kali kalau nak berjalan. Boleh bawa Maria dan keluarga. Sian kena tinggal di rumah. Hehe..

Sorry lah... Trip ni tak dirancang pun. Ia terancang secara spontan. 

Jika anda suka dengan entri ini, anda boleh tekan Button Like di bawah ini.

Sekian. Wassalam

2 ulasan:

  1. Cehh..

    unexpected vacation!
    nampak seronok di situ..
    tak pernah snorkeling..
    teringin jugak yuyu.

    abi oh abi..
    tak larat yer..

    heee..

    kelakar!

    BalasPadam

  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top