Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Akhirnya. Allah membuka pintu hati isteri saya.

Setelah sekian lama, hampir 5 tahun beliau berkahwin dengan seorang usahawan. Akhirnya. Aura business mula meresap masuk dalam dirinya.

Tahukah anda?

Bukan mudah saya nak menanam perasaan mahu membuat 'business' dalam dirinya. Beliau tidak pernah menjual. Hatta sebatang pen pun dalam hidupnya.

Sekian Lama

Sekian lama, Maria selalu bertanya saya.

"Abang, sayang nak buat business. Tapi, sayang nak buat business apa?"

"Berdoalah kepada Allah. Bagi Allah buka jalan kat sayang," saya membalas.

Maria selalu berdoa kepada Allah agar diberi pilihan yang terbaik untuknya memulakan perniagaannya.

Saya katakan. "Sayang kena selalu Solat Hajat dan Solat Istikharah.Yakinlah, nanti Allah akan bagi jalan untuk sayang mulakan business"

Rasanya, setiap kali solat. Maria akan berdoa untuk diberi petunjuk agar diberi ilham perniagaan apa yang mahu diceburinya.

Kata Kata Semangat!!!

"Kalau sayang nak buat business. Abang la orang pertama yang akan fully support sayang. Abang boleh berceramah kepada beratus ratus orang. Bagi motivasi kat depa untuk jadi usahawan. Takkan abang tak boleh tolong sayang nak buat business."

"Abang dah tolong seorang sahabat. From zero dalam perniagaan. Sampai sekarang dia dah memperoleh income RM10,000 sebulan sekarang. Takkan abang tak boleh buat benda yang sama untuk sayang."

Kata Kata Pembakar Semangat!!!

Namun. Dalam semangat yang dia ada. Maria juga seorang yang agak kuat memberi alasan.

Ya.. Seorang yang AMAT AMAT kuat memberi alasan.

Ini tak boleh. Itu tak boleh. Malulah. Seganlah. Tak yakinlah. Nantilah. Tak dak masa lah. Sibuklah.

Aduh. Sampai saya kadang kadang rasa 'Fade Up' mendengar alasan yang dia berikan. Maria suka tinggal di PULAU ALASAN.

Maka, saya selalulah juga 'bakar' or 'perli' Maria.

"Tak perla. Sayang tak perlulah buat business. Sayang kan dah 'selesa'. Nak buat macam mana. Sayang suka, pagi pagi drive sejam pergi tempat kerja. Kerja ikut office hour. Lepas tu balik pulak lagi 'sejam' nak kena drive. Cukup bulan dapat gaji. Selesalah 'sangat'," saya selalu memerli Maria.

Kadang kadang bila waktu pagi. Ada juga saya tidur masa Maria nak pergi kerja.

Ketika Maria nak bersalam dengan saya sebelum pergi kerja. Adakalanya, saya katakan kepadanya.

"Allah Allah.. Nak buat macam mana. Bukan abang tak mau pi kerja. Abang 'terpaksa tidur' sekejap. Sebab ada orang dok kerja untuk abang la ni. Tak palah. Sayang pi lah kerja dulu. Abang tidur dulu ok"

Arghhhh..... Rasanya 'stress' Maria selalu dengar saya perli.

Motivasi

Saya selalu bagi motivasi kepada Maria.

Saya selalu tunjukkan 'income' saya kepada Maria. Jauh lebih banyak berbanding dengan apa yang dia peroleh sekarang.

Dan 'income' macam ni hanya boleh buat bila buat business.

Saya juga selalu cerita kepada Maria kisah kejayaan orang lain. Dan sedikit sebanyak, ia memberi 'motivasi' kepada Maria.

Goal Setting

Antara yang mengubah mentaliti Maria untuk buat business adalah bila saya buat 'Goal Setting and Review" dengan Maria.

Saya bertanya kepada dia apa yang mahu dicapai dalam hidupnya. Antaranya:

1) Life Goal
2) Financial Goal
3) Lifestyle Goal
4) Spiritual Goal

Dan pelbagai goal lagi. Bila disenaraikan. Terlalu tinggi impian Maria. Terlalu banyak yang Maria mahu. Itu mahu. Ini mahu. Dan semuanya mahu. Tapi, TAK MAMPU.

Dan saya bertanya soalan 'maut' kepada Maria.

"Adakah apa yang dia buat sekarang membolehkan dia mencapai apa yang dia mahu dalam hidup?"

Dan bila dia jawab. "Tak".

Terus saya katakan. "Sayang tak akan dapat apa yang sayang mahu kalau sayang buat benda yang sama macam sekarang ni. You have no choice. But to start doing business."

"Hidup Di Malaysia, Kita Tak Berhak Menjadi Miskin. Kita Sepatutnya Menjadi Kaya. Hidup Di Malaysia Kalau Tak Kaya Amat Malang. "

"Cuba fikir. Kenapa sayang tak kaya? Sebabnya. Sayang tak memperkayakan diri sendiri. Setiap hari, sayang berusaha dan bekerja untuk memperkayakan orang lain."

"Untuk kaya, sayang boleh buat dua perkara. Pertama, kerja 'gila gila' dan bagi naik pangkat setinggi tingginya. Jika sayang tak mampu dengan pilihan pertama. Sayang hanya ada pilihan kedua. Iaitu berniaga."

Tersentap. Saya rasa Maria benar benar tersentap. Maria baru tersedar. Dia tak akan dapat apa yang dia mahukan dalam kehidupannya hanya dengan 'bekerja'. Dia hanya akan hidup 'biasa biasa' kalau dia bekerja. Untuk dia hidup luar biasa. Dia perlu berniaga.


You Are So Lucky

Saya bagi tahu Maria. "Sayang bertuah. Sebab abang akan fully support kalau sayang nak buat business. Ada orang yang nak buat business tak dapat support dari family. Even husband sendiri"

"Abang dah buat business 7 tahun. Dan dah banyak yang abang dah belajar. Dah banyak kursus yang abang hadiri. Dah berpuluh puluh usahawan berjaya yang abang dan jumpa. Dah banyak selok belok dunia perniagaan yang abang tahu. Insya Allah. I will be the right man to coach you to do business," saya memberitahunya.

Langkah Permulaan

Langkah permulaan, saya mulakan dengan Solat Istikharah dan Solat Hajat. Memandangkan Maria still tak boleh bersolat due to bersalin. Saya yang buat solat hajat dan istikharah untuk dia.

Dan, sekarang nampaknya jalan terbentang luas untuk Maria memulakan perniagaannya. Dia dah jumpa satu perniagaan yang akan dia lakukan.

Dan saya akan jadi 'personal coach' untuk Maria. And definitely. Saya akan buat yang terbaik untuknya.

Business Is Simple

Frankly speaking, selepas dah lama duduk dalam dunia perniagaan. Saya dapat rasakan nak buat business ni sebenarnya senang. TERAMAT MUDAH.

Cumanya, anda perlukan M.E.S.T.I.

M - Mentor yang dah terbukti berjaya dalam perniagaan. Berpengalaman luas dalam perniagaan. Mentor akan membimbing anda. Memimpin tangan anda untuk 'menarik' anda ke atas. And you need to choose the right mentor. Buat apa yang dia lakukan. Anda 'terpaksa' berjaya seperti dia berjaya.

E - (Emosi + Ilmu) Untuk berjaya dalam perniagaan, anda perlu ada Emosi yang tinggi untuk berjaya dan Ilmu untuk berjaya. Semua ini boleh dipelajari daripada Mentor anda.

S - Sistem. Setiap orang yang berjaya sudah meninggalkan 'track record' bagaimana mereka berjaya. Kita hanya perlu lakukan sistem yang sama seperti mereka. Kita akan berjaya seperti mereka berjaya.

T- Untuk berjaya, anda perlukan TINDAKAN. Jika anda belajar Nenek Segala Ilmu pun, tapi tiada tindakan. Wassalam. Sekian Terima Kasih. Anda tak akan ke mana. Untuk berjaya, anda perlu bertindak. FAST ACTION. FAST RESULT. Kalau TERHEGEH HEGEH bertindak, TERHEGEH HEGEH la RESULT.

I - Impian... Anda perlu ada impian. Mengapa anda perlu jadi KAYA DAN BERJAYA. Dengan impian yang anda milik. Ia akan menjadi pemangkin untuk anda berjaya.

Untuk Isteri Tersayang

Selamat datang ke dunia business. Selamat datang ke dunia yang penuh dengan cabaran. Syabas kerana sayang sudah meninggalkan PULAU ALASAN.

Abang berjanji, abang akan guide sayang untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya. Di dunia dan akhirat. Dan para pembaca blog ini akan menjadi saksi janji abang.

Abang mahu merubah hidup sayang. Merubah ke arah yang lebih baik. Untuk mencapai segala IMPIAN DAN CITA CITA sayang.

Abang akan berusaha untuk memastikan, cita cita sayang untuk memiliki SEBUAH RUMAH BANGLO DUA TINGKAT YANG TERSERGAM INDAH yang SAYANG DESIGN sendiri rumah tu tercapai.

Dan doa daripada semua para pembaca blog ini akan menghampirkan sayang kepada cita cita sayang.

Buat Para Pembaca

Insya Allah. Sekarang. Saya sedang merancang. Bukan sekadar membantu isteri saya. Saya mahu membantu anda semua.

Merancang untuk anda membina perniagaan yang berjaya. Berjaya di dunia dan berjaya di akhirat. Dan sedang merancang untuk membimbing anda secara PERCUMA.

Ya... Percuma. Kerana saya percaya kepada konsep ini.

"Untuk menjadi kaya. Saya perlu membimbing orang lain menjadi kaya. Kekayaan akan datang kepada saya secara automatik. Semakin ramai yang saya bimbing untuk jadi kaya. Insya Allah. Saya akan menjadi semakin kaya."

Inilah konsep yang saya mahu terapkan dalam diri kita semua. Untuk mendapat sesuatu, kita perlu memberi sesuatu. Lebih banyak yang kita beri, lebih banyak yang kita akan dapat.

Jika anda bercita cita untuk saya membantu anda dalam perniagaan... Anda mahu saya bimbing anda untuk berjaya dalam kehidupan. Hidup luar biasa... Anda boleh LIKE dan beri komen di entri ini.

Insya Allah.Saya akan cuba bimbing anda melalui blog ini secara percuma. Dan jika anda mahu lebih dari itu.

Anda mahu sentuhan peribadi dengan saya. Saya akan buat sessi untuk anda berjumpa saya. Saya akan reset minda anda untuk anda lebih berjaya dalam perniagaan anda.

Saya mahu anda kaya sebab saya mahu anda keluarkan lebih banyak zakat untuk membantu orang susah disekitar anda. Saya mahu anda kaya sebab saya tahu anda boleh berjaya. Cuma anda tak tahu caranya untuk berjaya. Mungkin, anda hanya perlukan 'Push' button. Anda akan terus bergerak. Hingga anda tak boleh berhenti.


Semoga kita semakin hampir kepada Nya. Lakukannya semata mata kerana Allah.

"Ya Allah. Bantulah aku untuk merealisasikan hasrat ku ini. Permudahkan lah usahaku. Dan betulkanlah niatku. Untuk aku lakukan ini semata mata kerana Mu"

Like Like Like....... Satu klik Like ini, jika tidak merubah hidup anda. Mungkin ia akan merubah hidup kawan kawan anda.

Wassalam

"Semoga Kita Semua Menjadi Kaya Dan Berjaya"

Maria Firdaus

9 ulasan:

  1. Assalamualaikum..semoga mariafirdaus berada dalam rahmat Allah SWT.insyaAllah saya Akan jadi kan Firdaus mentor saya..sebagaimana Firdaus ikuti prof Kamil dalam membantu kehidupan seharian..insyaAllah saya in gin berniaga Dan belum mula berniaga..bila pulang Malaysia..saya Akan cari Firdaus untuk mula berniaga.semoga Allah panjang kan umur saya Nanti..insyaAllah ...
    Semoga berjaya dunia akhirat juga panjang umur dalam kebajikan Firdaus..
    Nazrimi

    BalasPadam
  2. Assalamualikum..

    Saya dah like haji..

    Saya perlukan bimbing tuan haji utuk berjaya dalam kehidupan dengan izin allah..amin

    Terima kasih

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum
    Same like me. Dulu sebatang pen pun tak pernah jual. Yang tahu hanya beli..beli. Sejak kahwin Najmi memang selalu "bakar" untuk buat bisness sebab dia suka bisness. Kecil2 pun tak pe dulu sebab dia tahu Yati memang tak akan berhenti kerja. I really love my career + salah satu sumbangan sebagai pencen kubur. Asyik bercerita kehebatan Siti Khadijah sebagai usahawan. Lepas anak kedua baru tergerak hati nak mula walaupun sekadar online bisness. Alhamdulillah sekarang sudah ada 2 online bisness. Yang besnye bila husband support kalau ada problem kita ada tempat mengadu heheh.InsyaAllah Maria mesti boleh buat. Good luck and all the best.

    BalasPadam
  4. saya juga ingin berjaya dan kaya di dunia dan akhirat nanti. saya akan follow panduan dari Firdaus selalu. Biar pun dah tua tapi masih belum terlambat kan...

    BalasPadam
  5. org rumah buat bisnes apa?herbalife ka?

    BalasPadam
  6. Tgk mencari kekuatan untk berhenti keja dan membuat bisness online fulltime...harap dpt beri tunjuk ajar...

    BalasPadam
  7. setuju..saya pun dah penat dengan rutin mengkayakan majikan. bantu saya....

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top