Assalamualaikum,

Hari Jumaat pagi, saya memulakan perjalanan dari Parit Buntar ke Kuala Terengganu. Secara teorinya, perjalanan ini mungkin mengambil masa antara 6-7 jam.

Seperti yang dijanjikan, saya akan ke sana bersama salah seorang pembaca blog ini. Iaitu saudara Okaz. Beliau tinggal di Machang.

Memandangkan untuk ke KT, saya melalui Machang. Maka saya singgah di Machang untuk mengambil Okaz. Saya hanya tiba di Machang sekitar jam 2.30 petang.

Alhamdulillah. Saudara Okaz pantas mengambil alih tugas untuk memandu kereta saya ke Kuala Terengganu

 Bergambar di tepi pantai sekitar kawasan Penarik
Setiba di Kuala Terengganu. Kami dibawa oleh Pensyarah UNISZA untuk makan ICT. Ikan Celup Tepung. Udang Celup Tepung dan Sotong Celup Tepung serta keropok lekor. Hanya satu yang dapat saya katakan. TERBAIKLAH.... Thanks Dr Fakhrul...
Di sana, kami diberikan penginapan di Kuala Terengganu Golf Resort. Bilik yang selesa.Kami tiba di UNISZA sekitar jam 8.15 pagi dan terus menuju ke Dewan Gimnasium, UNISZA.

 Banner Seminar Pembudayaan Keusahawanan Pelajar Baru IPTA


Slot untuk saya bermula jam 10.05 pagi. Dan pihak penganjur memberikan saya masa sehingga jam 12.30 tengah hari. Subhanallah. Tempoh masa 2 jam setengah untuk berkongsi pengalaman dengan para pelajar.Majlis bermula dengan amat baik. Alhamdulillah. Mula mula saya pakai Coat. Tapi, disebabkan dalam dewan terlalu panas. Saya terpaksa buka coat saya.
Ikhlas saya katakan. Pada pandangan saya, sessi perkongsian pengalaman perniagaan saya di UNISZA adalah yang terbaik.
Di MRSM JB, ia yang pertama. Yang permulaan. Di MRSM Taiping, saya rasa saya buat kurang baik berbanding ketika di MRSM JB. Ini mungkin kerana respon dari pelajar MRSM Taiping yang kurang ketika saya memberi ceramah.
Tapi, di UNISZA berbeza. Para pelajar memberi respon yang amat positif. Dan saya sendiri dapat merasakan, aura positif yang ada pada diri mereka 'berjangkit' dengan saya. Saya lebih bersemangat ketika memberi ceramah.
Kali ini, saya sentuh pelbagai topik. Bagaimana menjadi usahawan. Bagaimana belajar cemerlang. Bagaimana untuk berjaya dalam kehidupan. Dan saya berkongsi dengan sepenuh hati.
Dan kesannya..... Anda boleh baca respon para pelajar UNISZA di sini :
Syukur Alhamdulillah. Allah permudahkan urusan saya. Allah beri kekuatan kepada saya untuk terus memberi inspirasi kepada orang lain. Semoga terbuka hati mereka untuk terus berjaya dalam bidang yang diceburi.
NEXT
Saya ke Kuala Terengganu untuk berbincang satu projek pembinaan reban ayam di sana. Dan syukur sekali lagi. Allah permudahkan urusan. Berjaya Closed Deal satu projek hampir setengah juta ringgit.
Saya rasa, inilah keberkatan dalam kehidupan apabila kita memberi. Kita beri sedikit sahaja, tapi Allah bagi banyak kepada kita.
Nasihat saya kepada kita semua, teruskan hidup untuk terus memberi.
Nanti saya akan ceritakan detail projek ini kepada anda.
Beli Keropok

Tak sah kalau ke Terengganu tapi tak beli keropok. Dan saya beli banyak keropok. Keropok yang sedap sedap. Memang sedap. Habis hampir RM100 beli keropok. Hehe.

 Di Pasar Payang, Kuala Terengganu. Banyak kedai jual keropok di sini.
Bertemu Sahabat Facebook & Pembaca Blog
Pada sebelah petang, saya mengambil kesempatan untuk bertemu dengan pembaca blog ini dan rakan Facebook saya.
Mereka ialah Saudara Fazli dan Kak Ros dari Kuala Terengganu. Mereka ni kira pembaca tegar blog saya. Dan saya singgah ke rumah Kak Ros bersama Okaz dan Fazli untuk menziarahi beliau.

 Allah Allah.. Allah memberi 'Anugerah Istimewa' buat Kak Ros. Anaknya berusia 1 tahun 10 bulan. Anaknya tidak sihat seperti kanak kanak yang lain. Tapi Allah beri kekuatan kepada Kak Ros untuk berhadapan dengan ujian ini.Tak lama lagi, anak Kak Ros akan menjalani pembedahan di perut untuk membuat 'lubang' bagi memudahkan beliau makan.

 Dan yang paling istimewa. Kak Ros menyediakan Kambing Bakar untuk kami. Seriously, TERBAIKKKKKKKK... Memang sedap sangat. (Okaz makan sampai 3 ketul). Ish ish... Tak malu betul Okaz. Nasib baik saya pemalu, makan dua ketul saja. Fazli lagi pemalu, makan 1 ketul saja.

Hari Ahad pagi, saya bergerak untuk meeting di Besut. Site visit untuk tapak pembinaan reban di sana. Insya Allah. Projek ini akan bermula dalam masa terdekat.
Sepatutnya, selepas itu saya akan pulang terus ke Parit Buntar. Tapi terdapat sedikit perubahan. Abang saya akan pergi menunaikan haji. So, saya akan terus ke KL selepas mesyuarat di Besut. Akan melalui Machang, Gua Musang, KL.
Ia perjalanan yang 'mengerikan'. Saya perlu berhadapan dengan ribuan kereta penyokong bola sepak Kelantan yang pulang dari menonton perlawanan akhir bola sepak di Shah Alam.
Allah Allah, malam ni perlu berehat panjang.
Semoga Allah beri kekuatan esok untuk terus berjuang.
Wassalam

1 comments:

  1. tuan hji boleh xbg contact no.sy amt memerlukan nasihat tuan haji.sy bercadang hendak membuka reban ayam daging di kawasan saya.
    shukri :0179993224
    trime kasih atas keprihatinan n perkongsian tuan hji..smoga tuhan murahkan rezeki hambanya yg pemurah....aminn....

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top