Assalamualaikum,

Dua hari lepas, aku pi visit member aku yg buat projek ternakan keli kanvas.... Dia bela keli dalam 4km dari reban ayam aku. So, petang tu, pi la visit kejap tapak projek dia..

Dia seorang pegawai kerajaan. Buat projek keli ni kongsi dengan kawan dia, sorang cikgu. Depa bela dalam 50-60 ribu ekor keli dalam satu pusingan. Modal yg depa keluarkan dalam 15 ribu utk buat benda ni... Dah 2 tahun depa buat...

Masa aku pi visit tapak keli depa... Sian aku tgk... Teruk depa kerja... Dah la depa kerja waktu office hour... lepas habis kerja.. depa kena pi tapak dan mula buat kerja utk keli depa... Memula, depa kena pi ronda ambil ayam mati di beberapa tempat.. dan kemudian kena ambil part2 ayam yg depa minta dari org yg jual ayam di pasar malam.. Lepas dah dapat semua bekalan ayam ni, depa akan start rebus ayam mati dan part ayam tu, then potong ayam2 tu to small part, then baru bagi makan keli2 depa..

Fuh..... tak dpt aku bayangkan kerja yg depa ni buat... Depa tak berapa nak boleh upah org buat kerja2 ni sebab kalau terlalu upah org. Nanti makan modal... So, semua kerja kena buat sendiri.. Aku kesian tgk...

2 tahun lepas, masa depa start buat projek ni... Depa bagi makan guna pellet... Tapi, lepas buat beberapa cycle.. depa kata tak nampak untung bila bagi makan pellet. Sebab harga dedak yg terlalu tinggi. Dan, bila bagi makan dedak... kadar pembesaran keli tu terlalu slow.... lepas 3 bulan pun tak boleh jual lagi... Dan lepas beberapa kali jual, depa kata tak boleh buat kalau bagi makan guna pellet.... Kena cari jalan lain.. Tu yg depa start bagi makan ayam mati dan juga part2 ayam.

Bila bagi makan ayam, hari2 kena tukar air ikan pulak.. aduh... hari2 kena tukar air.. lagi satu problem.. Rupa rupanya... bukan senang nak buat ikan keli ni...

Lepas aku visit projek ni... Aku dpt beberapa pengajaran utk diri aku....

1) Bukan senang nak mulakan sesuatu projek... Mcm keli ni, lepas dah buat beberapa cycle... Depa belum jumpa rentak lagi yg betul2 utk bela keli ni... Ni lah pentingnya kalau kita pi jumpa org yg dah buat projek tu.. dan kemudian kita belajar dari depa cara terbaik utk buat sesuatu benda...

2) Aku nampak depa punya mistake. depa main redah sendiri masa nak buat projek ni.. Depa tak tanya betul2 org lain yg dah buat projek keli ni...

3) Kena ada keazaaman yg tinggi bila kita nak buat sesuatu projek.. Mcm depa ni, aku tgk betul2 nak buat projek ni.. Tak kirala, penat ka apa ka.. Buat tetap buat.. Respet gak aku ngan depa ni... Walaupun dah buat 2 tahun dan tak berapa dpt profit.. depa tetap maintain this projek. Depa tambah bilangan keli dari satu masa ke semasa menggunakan keuntungan yg depa dpt... So, slow slow depa ni naik...

Dulu aku pun ada plan nak bela keli kanvas.. sebab aku pun dah ada ayam mati.. so, senang la nak bagi ikan keli makan... tapi lepas tgk susah payah depa buat kerja ni.. Aku rasa, aku tak cukup kecekalan utk buat projek ni... kerja banyak sangat...

Buat masa ni, aku rasa aku kena maintain la dlm bidang ayam... Rasanya, ayam masih lagi one of the best biz as compared to Keli, Lembu, Kambing, Cendawan, Lintah, Cacing and so on.....

Bila la agaknya aku nak up reban 2 buah lagi......???? Sama sama kita doakan.. To my friend yg buat keli ni... All da best.. May Allah help and bless you in this bisness.... Aminnnn

Wassalam.....

1 ulasan:

  1. Maria,

    Saya amat menghargai artikel sdr ini. Nasib baik sya belum mula. Dah hadir kursus sehari minggu lepas, sya mulai waswas akan projek keli ni sbab dedak/pellet yg sangat mahal. Di S'wak lagi mahal kosnya. Kena cari option lainlah utk kurangkan kos makanan keli jika masih berminat ni. Jefri dr Kuching.

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top