Untuk kaum lelaki bernama SUAMI & rujukan untuk kaum ISTERI

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteriyang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2.. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telingaluas- luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dantersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau caraisteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghiasisteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda.

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih.Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.I thought wives are only supposed to provide that service, bukannyajaga anak, masak, mencuci dan sebagainya!

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benihdari awak juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing nberak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relaxsedangka n isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masukdapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya... Berbulu matadan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskanrumahtan gga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utkisteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cumaekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh. Frust, tau tak!

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu,kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isterikalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggokbelum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cumamasak mi maggi saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkanperbelanjaa n keluarga)

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yangsemakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermindulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda Cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh,jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunyaperempuan ni, semakin suami "degil" tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkandalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah,bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatubarang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat kenak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan andadengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali.Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteripun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar- belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan dirisendiri.

17. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi takboleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate,jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secarabaik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak matinanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur?Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpadoktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya. Jangan sampaiisteri nak mampus pun tak perasan.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat.Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapatisteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan salingmenghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku biladah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas sepertiyang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besarkemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belumtentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besarkemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurgabelum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonianrumahtan gga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalausuami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali.

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hatiorang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah,perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suamiboleh menjadi kanser kepada isteri.

Kepada para suami khususnya dankaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orangperempuan ni enteng sahaja.Allah s.w.t. berfirman"Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu,sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan"

Wassalam....

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top