Assalamualaikum,


Memula Bangla cakap, ayam punya makanan tak habis... Dan ayam bnyk mati.. Yg mati, semuanya berdarah di punggung dia...
Aku cek dlm reban, kebanyakan tahi ayam dah ada darah mcm ni.... Parah gak ni... Aku pun terus call CP
Dr CP datang cek ayam, mengesahkan ayam ni kena cacing. Tgk benda tu, sampai hitam.... Agak serius sakit ni... Terus Dr suruh aku pi beli ubat....

Mlm tu ubat sampai, dan terus letak dlm air bagi ayam minum...


Sekali lagi, aku nak bercerita pasal masalah masalah yg timbul bila kita bela ayam. AYAM SAKIT. Setelah sekian lama, dah beberapa pusingan ayam aku tak bnyk masalah.... tak sakit... tapi, kali ni.... ADUHHHHHHHHHHHHHHHH...... ayam sakit...

Bermula hari Rabu hari tu... bebudak aku ckp, " Bos, chicken makan many many no finish".... Aku pun pi la cek ayam tu, tak nampak apa apa pun yg pelik2 kat ayam tu.. aku ckp tak pa lah, proceed aja la mcm biasa.... Then, hari Khamis Bangla aku ckp lagi, "Bos, ini hari mati many many, makan no finish".... Aku sekali lagi pi cek ayam di reban... Masa ni baru aku nampak, ada tanda tanda ayam ni kena serangan cacing dlm perut dia....

Aku pun call la Manager CP, ILHAM MOKHTAR, report kat dia masalah ayam yg ada... Dia pun ckp, tak per esok Dr CP akan pi visit.... Hari Jumaat pagi, Dr Ho datang ke reban... dan confirm ayam ni kena cacing.. Dia suruh aku pi beli ubat hari tu jugak... Dan serius sakit ni...

Aku pun terus order ubat dan malam tu, ubat sampai dan terus bagi ke ayam..

Hari ni hari sabtu, aku bubuh ubat cacing tu lagi... dan setakat hari ni... ayam tu still sakit lagi... dan tak baik baik lagi.. hari ni pun, makan tak habis lagi dan ayam mati pun banyak. Kalau biasa mati dalam 2-4 ekor sehari, skrg ni mati dlm 20-30 ekor sehari.. Aku pun dah risau... Dan lebih merisaukan.... ayam punya body weight pun semakin menyusut... Cuak ni...

Dan hari ni, dah berjangkit pulak ke reban yg satu lagi... Reban lagi satu pun dah kene serangan cacing gak... Hmmm.... Terus aku kene treat reban lagi satu gak...

Tak per, kita tgk dlm 2 hari lagi... mcm mana keadaan ayam ni.. Harap semua nya ok la... Kalau tak, habis la aku kali ni...

Ya Allah.... permudahkan lah urusan hamba Mu ini...

Aminnnnnnnnnnn

Wassalam

1 comments:

  1. macamana nak contact en ilham. saya ada tanah di sg petani dan ada minat dan modal nak buat.

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top