Percutian 3H2M Pulau Tioman

Assalamualaikum,

Terima kasih kerana menziarahi blog mariafirdaus.com.my, semoga Allah memudahkan urusan kita semua dunia dan akhirat.


Tioman

Percutian Ke Pulau Tioman

Saya dan rakan rakan geng lelaki selalu bercuti sama ada di dalam atau di luar negara. Setahun kami akan bercuti dua kali. Bulan Januari yang lepas, kami sempat bercuti di Surabaya. Dan biasanya, percutian kali kedua sekitar bulan Ogos atau September. 

Destinasi pilihan kami kali ini adalah PULAU TIOMAN.

Untuk anda yang mungkin nak cari cari tempat melancong yang harga tak mahal, anda boleh lah baca entry entry saya di bawah ini sebelum ini :


Ini level percutian yang bajet. Biasa saya pergi ngan kenkawan ni kami pilih pakej yang sederhana sahaja. Taklah ambil yang mahal mahal. Semua geng lelaki jer pun. Jenis santai. 

Trip Ke Tioman

Ada 12 orang kesemuanya. 3 orang dari Perak. 3 orang dari Kelantan. 2 orang dari Terengganu dan 4 orang dari KL.

Jadi kami yang dari utara berkumpul di KL satu hari lebih awal.  

Hari Isnin, kami berkumpul di Kuala Selangor. Rumah sahabat kami Izwan. Sebagai permulaan, Izwan bawa kami makan cendol dulu.

Then Izwan jemput kami ke rumah dia untuk dinner sekitar jam 6.45 malam. 


Bukan kaleng kaleng yang dia jamu kami. Kari kepala ikan jenahak dan ikan merah. Bayangkan, satu kepala ikan ni nak penuh satu pinggan. Seumur hidup, inilah kari kepala ikan yang paling besar saya makan. Terima kasih Izwan. 


Dia cakap 1 kepala masa beli di pasar harga RM30-RM40. Dia beli 9 ketul. So, bayangkanlah banyak mana kami nak kena makan. Resipi pulak, rempah kari original dari India. So, kesedapan tok sah cakap lah. Memang sedap. 


Disebelah malam pula, Izwan belanja durian. Dia cuba cari Musang King. Tapi tak jumpa. So, mana yang ada jer lah. Alhamdulillah. Sedap. Makan kenyang. 


Perjalanan dari Kuala Selangor ke Tangjong Gemok, Rompin ambil masa 6 jam. Huhu. So, kami keluar awal pagi hari ni untuk ke sana. 

Mula mula risau juga, sebab cuaca mendung jer dalam perjalanan. 

Setiba di Tangjong Gemok, kami semua breakfast dulu. Di sini pusat pengumpulan semua 12 orang yang sertai trip ni.

Selepas itu, kami ke jeti. Parking di sini berpagar dan lebih selamat. Harga parking RM12 sehari.

Lets the journey begin

First Izwan pergi ke kaunter tiket untuk ambil tiket yang kami booking sebelum ini.


Then kami dapat tiket dan boarding pas. 


Tunggu dulu di balai pelepasan.


Geng travel saya ni ramai yang buat bisnes sendiri. Jadi, bila travel kami sembang sembang la pasal bisnes. 


Ini info penting yang anda perlu tahu. Di Tioman, dia ada banyak tempat untuk penginapan. Seperti di Genting, Paya, Tomok, Tekek dan lain lain lagi. Untuk pakej kami, kami menginap di salah sebuah resort di Genting. 

Masa dah sampai. It's time to board the ferry.


Dengan lafaz Bismillah. Perjalanan ini secara rasminya dimulakan.


Inilah Izwan. Buat bisnes hartanah. Jual beli tanah di area Kuala Selangor. Then dia juga buat rumah untuk di jual. So, kenkawan yang berminat nak beli tanah lot, nak jual tanah, nak beli rumah di area Kuala Selangor. Boleh whatsapp beliau di 014-3071098. Trust me, harga dia jual sangat sangat berbaloi.

Ini feri yang kami naik.


Masa naik, orang feri akan tanya kami ke mana. Jangan jawab Pulau Tioman pulak, sebab memang feri ni akan ke Pulau Tioman. Tapi kena jawab "Genting". So, mereka akan susun beg kami di tempat Genting supaya tak tertukar dengan beg penumpang lain  yang tinggal di kawasan lain.

Suasana di dalam feri. Full house feri pagi ni.


Anda nampak plastik hitam tergantung tu, cer teka nak buat apa? Haha..Faham faham sendiri lah yer. Perjalanan atas boat ni ambil masa 2 jam. Dengan keadaan ombak bergelora. So, sendiri mau hingat lah yer. Dinasihatkan, untuk yang tak tahan. Sila ambil ubat tahan muntah seperti Novomine. 


Sian Izwan, semalaman penat melayan tetamu. Then drive 6 jam pulak ke Tg Gemok. Dalam feri tidur terus. Alhamdulillah. 

Yang sedang tidur ni pula Okaz. Dia buat bisnes ayam daging. Ayam dia ternak tak lah banyak sangat. Dalam 170 ribu ekor saja. Haha.. 

Sebelah dia, Sheikh Saufi. Saufi buat bisnes travel agen umrah. Kalau anda kenal agen agen umrah, dan rasa macam mahu dapatkan harga terbaik untuk "Pakej Ground" di Mekah dan Madinah. Boleh hubungi Hj Saufi di nombor : 016-5193469.

Kalau anda nak import barang barang dari Arab Saudi dalam kuantiti besar, ha... Inilah orang yang anda boleh harapkan. Kalau nak kurma dalam kuantiti tan, pun boleh hubungi beliau. 


Ha. Yang handsome handsome ni saya. Firdaus. Ahaks.. Saya kerja biasa biasa je. Jadi kontraktor reban ayam daging sistem tertutup. Nak buat reban ayam, boleh hubungi saya di : 019-5782515.

Wife saya pula tinggal di rumah. Dia buat bisnes Shaklee. Kalau nak cari Shaklee. Boleh hubungi wife saya di 019-2592731. Gitu...


Memula tu, saya pilih untuk duduk di luar. Tak leh tahan wei dok dalam. Boat melambung lambung.  Baik duduk di belakang ni. Then tak leh tahan pulak, rupanya sini port orang merokok. 

Pa lagi, saya blah masuk dalam balik. 

Alhamdulillah, selepas 2 jam. Kami sampai ke Jeti Genting, Pulau Tioman. Yang baju biru ni, tauke gadjet. Dia ada 3 kedai gadjet di area Gombak dan KL. Kalau nak cari gadjet yang harga boleh bawa bincang, kalau nak beli dalam kuantiti besar untuk harga borong. Boleh hubungi beliau di : 017-9429780.


Jarak dari jeti ke resort kami sekitar 700 meter. Jadi pihak resort sediakan motor ni untuk kami naik. Satu motor angkut 6 orang dan lagi satu angkut beg. 

Depa 6 orang jalan dulu, kami tunggu sat. Sat lagi depa mai ulang sekali lagi.


So, kami ada 12 orang. Cantik la 6 orang satu motor. 

4 minit juga la naik motor ni nak ke resort. 


Alhamdulillah dah sampai. Resort yang kami pilih ni ada swimming pool. Boleh la ada aktiviti tambahan nak mandi kolam. 


Here we go. Idaman Beach Holiday. 


Kami tiba di resort, ready untuk Check In. Tapi disebabkan semua orang macam lapar, so kami tempah makanan dulu. 

Nak senang semua orang tempah Nasi Goreng Kampung Telur Mata Kerbau sorang satu. Layan..


Then kami disuruh mengambil peralatan snorkeling. Sewa untuk 3 hari adalah RM25 untuk life jacket dan goggle. 


Ni Saufi. Dia bawa sendiri face mask dia. Senangla. Boleh beli di Lazada face mask ni. Harga RM41 sahaja.

Selepas berehat sekejap di bilik, di sebelah petang kami mandi kolam dulu. 


Kami pergi hari Rabu, jadi orang masih tak ramai di sini. 

Pemandangan atas kolam renang ni. Ambil gambar drone menggunakan Mavic Mini. Jika anda plan nak beli drone, Mavic Mini antara yang terbaik. Rega dalam RM2,000 termasuk aksesori yang perlu. 


Idaman Beach Resort

View dari hadapan.



Top view nampak macam ni.


Di sebelah tu, ada resort lain pula. So, rougly di Genting ni saja ada antara 10-15 resort. 


Lepas mandi kolam, kami mandi laut pula. 


Ni pemandangan yang diambil guna drone.


Let's fly. 


Sekitar jam 5 petang. 


Jika nak dibandingkan dengan Pulau Redang, pantai di Pulau Redang lebih cantik sebab pasirnya putih. Di Tioman ni pasirnya warna kuning. 


Pemandangan di dalam laut di hadapan resort kami. Gambar diambil menggunakan Gopro Hero 7 Black. To be frank, kalau bercuti ke laut tak bawa kamera macam ni. Susah sikit nak merakam gambar gambar menarik di dalam air. 


And again, saya perhatikan banyak batu karang yang dah nak mati di kawasan ni. 


Disebabkan air laut pun tak cukup jernih, beginilah pemandangan di dalam air dikawasan itu. 


Solo jer Okaz ni pi mandi tengah tengah laut. 


Disebelah malam, kami menunaikan Solat Maghrib berjemaah di surau tepi resort kami. Kemudian, kami ada sessi Tazkirah dari Sheikh Saufi. 


Lepas tu makan malam. 

Makan malam ni dah termasuk pakej yang kami ambil dengan resort ini. Selepas itu, kami semua berehat. Simpan tenaga untuk hari esok. 


Esok pagi, selepas sarapan kami ke tepi pantai. Menikmati keindahan alam sementara menunggu jam 9 pagi untuk aktiviti snorkeling. 

Dicadangkan pakailah baju yang bersesuaian untuk aktiviti mandi ni. Tak syok lah pakai baju cotton. Baik beli baju renang macam ni. Lebih selesa. Lengan pun panjang. Boleh elak sun burn. Cuma dicadangkan, kalau nak beli. Beli yang warna terang. In case emergency, senang orang nak nampak kita di laut berbanding pakai warna hitam. 

Masa untuk bersnorkeling


Alright. Ini Nazrul, member dari Kuala Terengganu. Beliau pun buat bisnes di area sana. So, masing masing ambil kesempatan untuk bercuti dengan kawan kawan. 

Di sebelah kiri yang sado berambut blonde ni Abg Zuber. Beliau pengusaha resort di Sedim. Kalau korang nak bercuti dengan family dan menikmat keindahan alam. Then di sinilah tempatnya. Nak ke Sedim? Hubungi Abg Zuber. Ini nombor nya : 012-4745888.

Di sebelah kanan yang tak kurang sadonya tu Dr Marhan. Beliau ada klinik gigi di Kota Bharu. So, kalau nak dapatkan perkhidmatan tampalan, cabut gigi, braces, ini nombornya 019-9990565.


Tiba di check point yang pertama. Masa diperuntukkan 45 minit. 


Terjun. Macam yang saya kata, kalau nak terjun macam ni, memang kena pakai Gopro. Gambar clear. Boleh masuk air. 

Tapi kalau nak yang bajet sikit, boleh guna SJ4000. Adik beradik Gopro la. Nak beli kamera ni, leh pm Amir tadi. Tauke Gadjet. Ni no sekali lagi : 017-9429780.


Ni gambar dalam air. Ikan banyak wei. Serius banyak. 


Kena ada roti sebagai umpan. Kalau tak bawa roti, ikan pun tak sudi nak pandang kita. Jangan harap nak boleh bergambar macam ni kalau tak ada roti. Ikan pandang kita sebelah mata jer. 


Kan cantik bila boleh bergambar macam ni. Haha. Sebab tu kalau bercuti ke laut kena bawa kamera yang boleh masuk air. But please la. Jangan la dok "percaya" sangat dengan plastik yang boleh simpan handphone tu. Banyak sangat kenkawan yang "rendam" handphone dalam air bila guna plastik tu. 


Macam saya kata, face mask ni saya beli sendiri. Beli di Lazada saja. RM41. Lagi selesa pakai yang ni berbanding face mask biasa tu. 


Face mask ni biasanya disediakan oleh pihak resort. Cuma nak kena sewa la. Rega dalam RM10 sekali sewa untuk 3 hari. 


Sorang lagi member dari Kuala Terengganu yang join trip ni.


Nazrul... Peace yo.


Tengok la ombak tu beralun sangat kuat. Arus pun kuat. Jadi pakat pakat letih bila mandi di sini sebab arus dok tolak kita jauh dari boat. 


Ini pula Shahrir. Beliau adalah seorang content creator. Beliau juga adalah Co-Founder kepada websit www.semuanyabola.com 


Banyakkan ikan. Sampai nak tutup habis muka. 


Ini tips penting yer. Make sure korang bawa roti kalau nak pi snorkeling. Then letak roti dalam botol air. Tekan sikit sikit keluar. Baru ramai ikan datang. 


Rileks jer Abg Zuber. Berjiwa muda. Umur baru 28 katanya. Ahaks.... Opps silap. Umur lebih lagi. Tapi jiwa tu rasa macam baru 28. Hehe.


Shahrir. Pendiam jer orangnya...


View dalam air


Coral sini tak berapa cantik sangat. Warna tu tak naik. Nampak dull sikit. 


Terumbu batu karang. 


Selepas itu, kami semua ke Kg Tekek. Di sini terletaknya Lapangan Terbang Pulau Tioman. Di sini juga ada kedai Duty Free Tax.


Nama jer duty free. Tapi harga tak murah pun. 


Masing masing beli coklat untuk keluarga tersayang. 


Sakan membeli untuk anak anak dirumah. 


Kami beli satu Kinder Bueno untuk makan sama sama. 


Then kami naik boat balik menuju ke destinasi seterusnya iaitu ke Taman Laut. 


Pusat Taman Laut Pulau Tioman.


Ada muzium hidupan laun di sini.


Ada penyu 3 ekor. Hehe.. Replika saja yer. 


Then kami semua pergi mandi laut pula di taman laut ni. 


Again ikan memang banyak di sini. 


Ni Ustaz Syukur. Dia pengasas Celik Al Quran. Dia bantu orang dewasa yang tak kenal huruf Al Quran dan nak belajar baca Al Quran. Sekarang beliau ada 300 pelajar dewasa yang sedang belajar dengan para ustaz dan ustazah beliau. 

Lokasi bisnes beliau adalah di Bangi. Juga sekarang dah start mengajar guna online. 

Jika tuan puan ada yang tak kenal huruf al Quran dan mula nak belajar Al Quran dengan cara yang mudah. Beliaulah orangnya. 

Masih single lagi. Umur 31 tahun. Kalau ada yang nak buat menantu, boleh try. Katanya tak ada calon lagi tu. Ahaks. Sibuk membangunkan perniagaan sampai lupa mencari pasangan. Hehe...

Ni nombor phone Ustaz Syukur : 013-7977346.


Kami yang duduk atas platform ni pun terhuyung hayang sebab ombak yang kuat sangat hari tu.


Cuba tengok ikan tu, cantikkan... Syaratnya nak kena ada umpan roti bubuh dalam botol air. 


Kemudian kami semua makan tengah hari yang disediakan oleh pihak agen. Nasi bungkus dan air minirel sahaja. Alhamdulillah, simple tapi kenyang. 


Ingat ni. Jaga alam laut. Terumbu kita khazanah kita. Jangan suka suki buang sampah dalam laut tau. Jangan suka suki buang botol roti dah habis tu dalam air lak yer. 

Sama sama kita jaga kebersihan laut kita. 


Next destination. Snorkeling lagi seround. Ombak makin kuat. Melompat lompat kami atas bot. 


Ok, sini kemuncak dia. Our last destination. Nampak air macam jernih. Semua pakat tak sabaq nak terjun. 

Ha... Atas ni member lama saya. Prof Madya Abdullah Lin. Dah pencen. Kami panggil Abg El ja. Pun single lagi ni. Ahaks. Kaih kaih.... Ada ka nak buat calon. 

Mati aku buat promotion macam ni. Mesti kena sound nanti. Hehe... Letak no phone dalam ni baru tau. Haha..


Kita terjun dulu. Let's Fly. 


Betul la air di sini jernih dan ikan lagi banyak. 


Penuh muka dengan ikan. 


Semua suruh ambil gambar dalam air. 


Ni Izwan. Tak sure kenapa dia guna pelampung ni. Tapi ikan memang banyak dekat dia sebab dia pegang botol ada roti. 


Geng geng kami yang ikut trip ni Alhamdulillah. Semuanya beriman. Tengok ni, sampai dalam air pun tadah tangan baca doa. Bersyukur kepada Allah. Haha...

So para isteri jangan risau yer. Kami travel bersama ni tak buat benda benda pelik yer. Semua yang baik baik jer. Hehe.


Best katanya... 


Campak jer roti, terus ikan berebut. 


Cantikkan air sini. 


Kalau pegang roti dengan tangan, habis jari jari kita pun ikan gigit. So, nak selamat baik guna botol jer. 


Picit keluar sikit sikit. 


Memang heaven lah Tioman. Syurga ikan 


Jangan lupa yer. Datang ke Tioman tau. 


Cumanya batu karang sini macam kureng sikit. Tak berapa cantik macam di Pulau Redang.


Macam tak best jer kan.... 


Kami mandi di sini sekitar 45 minit. 


Ikan ikan ni jinak kalau kita ada roti. Kalau tak ada, sorry la. Pandang kita sebelah mata jer la ikan tu.


Kita terbangkan drone pulak. 


Semua happy. 


Asyik bersnorkeling. 


Gambar ni mendapat anugerah gambar paling cantik. Hehe... Ramai suka gambar ni. Habis port ni, kami semua balik ke resort balik untuk rehat. Sebelah petang aktiviti bebas. 

Kami tiba di resort jam 2 petang. Semua keletihan. Lepas solat, semua tumbang. 

Sementara itu, saya berjumpa dengan pengusaha resort di tempat makan. Saya tempah makanan untuk semua orang petang ni. Saya order teh o panas, kentang goreng, nugget dan keropok lekor. 

Depa tak tau yang saya dah order. Hehe... Kita bab makan ni mesti kena fikir ke hadapan. 

Kalau tak sat lagi bila bangun tidur, semua kelaparan. 


Jam 5 petang, semua turun untuk makan. Ni kami tempah extra, so kena bayar sendiri sebab tak termasuk dalam pakej. 


Nampak sopan jer Okaz dalam gambar ni. Tapi realitinya, dia la yang laju sekali makan. Haha. Izwan pula, sibuk melayan customer yang nak beli tanah. Haha.. Rijki murah sahabat ku ni.


Nampak semua sopan jer. Tapi realitinya, semua jadi bebudak. Haha.. Berebut makan. Sampai kena limit sorang sikit. Miakaka. Then depa tak puas hati, order cucur udang pulak.... Sambung makan lagi. 


Kami main volley ball petang ni. Bergaya sungguh Izwan.


Abg El serve bola. Sopan sangat aih tengok. 


Abg Zuber first time join kami travel macam ni. Terus seronok. Our next trip adalah ke Semporna Sabah on January 2021. Dia terus nak ikut. 

"Bestlah ikut group hampa. Tak merokok. Semua jaga solat. Boleh masuk lah kiranya..." - Abg Zuber. Pengusaha Sedim Resort.


Bergaya Okaz serve bola.


Fuh.. Gaya mau lebih. Fakhrul berusaha menyelamatkan bola. Gaya tu yang mahal. 


View guna drone pulak. 


Hampa la yang seronok main. Aku terpaksa ambil gambar jer. Huhu..


Yang sedang serve bola ni namanya Ben. Dia sedang berhoneymoon dengan isteri kat sini. Nampak kami, terus join. 


Top view. Semua dah penat. Last last tinggal 2 lawan 2 jer la. 


Sekitar jam 7 petang, kita layan sun set pulak. 


Pemandangan sekitar Genting waktu senja. 


Okaz nak belajar guna drone. Drone Mavic Mini memang senang sangat nak control. Ajar dia sekali jer, terus boleh fly. 


Indahnya keindahan alam ciptaan tuhan. 


Sungguh mendamaikan.


Subhanallah. 


Alhamdulillah. 


Maghrib kami solat berjemaah sekali. 


Diimamkan oleh Ustaz Syukur.


Malam ni ada barbeku. Makanan special sikit. 


Mee goreng + Nasi Goreng + Sotong Goreng Tepung + Ayam Bakar + Sosej bakar + Macam Macam Lagi.


Habis makan, kami lepak sembang sembang macam macam hal. 


Our last day. 


Pulang marilah pulang, marilah pulang bersama sama....


Puas hati dengan trip kali ni.


See You In Semporna Insya Allah. Hampir kesemuanya nak sambung percutian ke sana pulak leaps ni. 


Berjalan kaki menuju ke jeti


Ada tempat nak beli cenderahati di jeti


Kedai jual barang keperluan


Sampai jeti


Satu satunya gambar kami 12 orang dalam satu gambar. Haha... Sib baik teringat nak buat group photo.


Naik boat. Balik ke Tangjong Gemok.


Feri penuh. Terpaksa duduk di atas. 


Sampai di Tangjong Gemok, kami lunch bersama dan kemudian semua balik dengan kenderaan masing masing ke destinasi berbeza. 


Ni harga pakej kami yer. Siap ada no phone lagi. 


Ni extra servis yang mereka berikan.


No phone dah ada. Boleh contact sendiri yer. 

Jangan PM saya pulak. Saya bukan agen. Kene pesan ni sebab kerap sangat orang dok kontek saya tanya pakej Tioman. Huhu.

Summary Trip Ni :

1. Alhamdulilla semua puas hati. Ada sedikit sebanyak kekurangan tu biasalah. Rega pakej pun RM370 saja. Termasuk boat + makan + chalet + swimming pool + snorkeling untuk 3H2M. Lagi nak komplen ka. Ok la... Padan dengan rega la orang kata.

2. Depa yang terjoin group ni pasti 'tersangkut'. Haha.. Alhamdulillah. This is an amazing group. Semua baik baik. Tak da yang nak buat pelik pelik lah. Bila travel ada ja geng ustaz yang travel sekali. Insya Allah semua terjaga. 

3. Our next trip Insya Allah ke Semporna Sabah. Tiket flight roughly RM500 + RM800-RM1000 harga pakej 4H3M di sana. Ramai yang 'terjebak' kali ni nak join next trip. 

4. Semoga kami Geng Travel Lelaki ni akan dapat terus merapatkan ukhuwah dan travel bersama lagi pada masa akan datang. 

5. Ikut plan, Jan 2021 ke Semporna Sabah. Ogos / September 2020 ke Koh Sa Mui Thailand, Jan 2022 Cebu Island @ Boracay Philipines. 

6. Ada yang tanya, "Hampa tak bawa bini sekali ka...?" Insya Allah. Cuti dengan family kita atur lain. Kita tak lupa. Mana boleh tinggal anak bini bila travel. Cumanya, kenkadang ni travel dengan geng laki ni lain sikit. Nak nak pula geng bisnes. Macam macam hal bisnes boleh bincang. Dapat idea macam macam bila pulang.

7. Ada ahli Geng travel lelaki ajak pi Maldives. Hehe.. Kami jawab. "Nak ke Maldives boleh. Tapi trip ni kita bawa isteri la. Takkan nak tinggal depa bila travel tempat best best..." Senyum para isteri kalau baca ni. Haha.. 

8. Banyak lagi tempat menarik dalam dunia yang kita boleh lawati. Sambil melihat keindahan alam, sambil kita merapatkan ukhuwah insya Allah. 

Till then.

Jumpa lagi insya Allah.

Mohd Firdaus Mat Saad
Geng Travel Lelaki

Sambung Baca Trip Lain : 

COMMENTS

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,4,Aidilfitri,6,Aidilfitri 2020,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Aktifkan Keahlian Shaklee,1,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,1,Anti Penuaan,1,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,15,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Shaklee,24,BLNC,2,Bomoh Patah Selama Perak,1,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,15,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,167,Business Shaklee,18,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Carotomax,1,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,2,CoQ10,2,COQHealth,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,Enfuselle,1,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,11,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,1,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,56,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,3,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,4,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,4,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interior Design,1,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,5,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelebihan Ahli Shaklee,3,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Kereta Sewa Baling,1,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,3,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Konsultan Reban Ayam,5,Kontraktor Reban Ayam,6,Korban,1,Krabi,2,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,2,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1670,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Lelaki Buat Bisnes Shaklee,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,2,Maria Firdaus Empire,7,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,7,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,12,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,67,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,26,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,12,MFMS Empire,51,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,7,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Nutriwhite,1,Offline Coaching,2,Omega-3,6,OmegaGuard,15,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,134,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kapar,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Klang,1,Pengedar Shaklee Meru,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,1,Pengedar Shaklee Port Klang,1,Pengedar Shaklee Terbaik,1,Pengedar ShakleeTeluk Pulai,1,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,2,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,1,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,109,Produk Tradisional Bahaya,2,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,20,Projek SPA,15,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,1,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Reban Ayam Tertutup,1,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,Reunion MRSM Taiping,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,2,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,5,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,3,Set Hamil Shaklee,1,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,12,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,2,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,1,Set Kurus Shaklee,1,Set Lutut,1,Set Mengandung,4,Set Menyusu,15,Set Menyusu Shaklee,2,Set Minda Shaklee,1,Set Ramadan Shaklee,3,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,1,Set Sistem Imun,2,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,4,Shaklee,70,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,1,Shaklee Berkesan,3,Shaklee Business,35,Shaklee Business Leaders Conference,1,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Effects,8,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,21,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,1,Shaklee Japan Trip 2017,6,Shaklee Kids,1,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Murah,1,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,1,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,1,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Rewards,51,Shaklee Selamat,4,Shaklee Semulajadi,3,Shaklee Skincare,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,Skincare,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,5,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Tazkirah,168,Ternakan Ayam,309,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,2,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,1,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,2,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,5,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,1,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,108,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,6,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,23,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Shooting,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,1,Vitalea for Kids,1,Vitamin C,5,Vitamin E,1,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vivix,10,Vivix Shaklee,2,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Womens Health Set,1,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Percutian 3H2M Pulau Tioman
Percutian 3H2M Pulau Tioman
https://1.bp.blogspot.com/-o85TyyHrErc/XzjeoN-D-II/AAAAAAAA8EY/xz7-lfM-YiYHkGXYWq2FZpNLb1we1UHDQCLcBGAsYHQ/s640/78.jpeg
https://1.bp.blogspot.com/-o85TyyHrErc/XzjeoN-D-II/AAAAAAAA8EY/xz7-lfM-YiYHkGXYWq2FZpNLb1we1UHDQCLcBGAsYHQ/s72-c/78.jpeg
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2020/08/percutian-3h2m-pulau-tioman.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2020/08/percutian-3h2m-pulau-tioman.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy