Assalamualaikum,

Syukur Alhamdulillah. Pengalaman saya dan Maria menunaikan haji pada tahun 2011 adalah antara pengalaman terindah dalam hidup kami.

Bayangkan, menunaikan haji di usia muda jauh berbeza menunaikan haji di lewat usia.

Kisah pengalaman saya menunaikan haji dahulu ada saya kongsikan di sini : TRAVELOG HAJI

Panggilan Haji 1434H

Panggilan haji telah tiba lagi, menunaikan ibadah mengunjungi Baitullah, kota suci Mekah Mukarratul Mukarramah.

Alhamdulillah, sejak kebelakangan ini saya sudah mendengar berita baik beberapa rakan, orang kampung dan pembaca blog ini yang sudah menerima jemputan dari Allah untuk menunaikan haji pada tahun ini.

Syukur Alhamdulillah. Seronok sangat rasanya. Teringat lagi kenangan saya menunaikan haji 2 tahun lepas. Allah Allah. Ia pengalaman yang sukar dilupakan.

Insya Allah, hari ini saya mahu berkongsi sedikit sebanyak pengalaman saya menunaikan haji bersama bakal bakal haji pada tahun ini.

Perkongsian Pengalaman

Sekadar perkongsian dengan anda, cuaca di Malaysia tidak sama dengan cuaca di Mekah dan Madinah. Cuaca di Tanah Suci, pada waktu siang adakalanya panas sehingga 45C dan pada waktu malam pula ia sejuk sehingga mencecah 17C.

Perbezaan suhu yang tinggi pada waktu malam dan siang menyebabkan ramai dikalangan para jemaah yang mengalami masalah kesihatan ketika berada di sana.

Selain itu, ibadah haji sebenarnya banyak menggunakan fizikal. Kita para jemaah perlu berjalan dengan jauh untuk menyempurnakan ibadah haji ini.

Setiap hari, kita akan pergi ulang alik ke masjid sekurang-kurangnya 3 kali.

Subuh 1 kali.
Zuhur 1 kali.
Asar, Maghrib, Isyak 1 kali.

Ini kerana, sekarang ini jarak antara hotel dengan masjid sudah semakin jauh. Melainkan anda menunaikan haji  dengan pakej swasta bernilai RM50k ke atas. Anda boleh tinggal di hotel bersebelahan dengan masjid.

Bagi saya, jarak paling dekat untuk jemaah haji Malaysia dengan Masjidil Haram adalah sekitar 600m. Ini yang paling dekat untuk jemaah haji dengan Muassasah Tabung Haji. Ada yang terpaksa berjalan 1.2km sehala untuk ke masjid.

Ini semua bergantung kepada 'rezeki' Allah nak bagi pahala banyak mana kepada anda. Kalau Allah nak bagi pahala banyak, Allah akan letakkan anda di hotel yang jauh. Banyak pahala anda akan dapat setiap kali melangkah ke masjid.

Cuba bayangkan, untuk ibadah solat fardhu di Masjidil Haram sahaja, anda terpaksa berjalan jauh setiap hari.

Ini belum dicampur dengan ibadah Umrah jika anda mahu melakukannya setiap hari atau selang sehari. Ibadah umrah memerlukan jihad yang lebih tinggi. Anda perlu keluar ke Tanah Halal untuk berniat, sebelum pulang ke Masjidil Haram untuk menunaikan ibadah Tawaf dan Saie.

Satu pusingan tawaf sekitar 200m-500m. Bergantung jarak anda dari Kaabah. Anda perlu berjalan 7 pusingan. Selepas itu, anda perlu berjalan untuk ibadah Saie antara Bukit Safa dan Marwah sejauh 3.5km keseluruhannya.

Ini baru ibadah harian menunaikan Solat di Masjidil Haram dan Umrah sahaja. Belum dicampur dengan ibadah haji lagi.

Ibadah haji memerlukan kekuatan fizikal yang lebih. Ia lebih mencabar.

1. Anda perlu ke Arafah menaiki bas. Jarak 20 km yang mengambil masa sekitar 1-2 jam. Jamm amat teruk di sana.

2. Kemudian, kita perlu berada di bumi Arafah selama satu hari sebelum ke Muzdalifah dan Mina.

3. Di Mina, kita perlu menunaikan ibadah melontar pada hari 10,11,12 dan 13 Zulhijjah. Pada waktu ini, setiap hari kita perlu berjalan sekitar 5km untuk menjalani ibadah melontar. Ini kerana khemah yang disediakan kepada jemaah haji muassasah agak jauh dari tempat melontar.

4. Kita juga ada pilihan, kita boleh pulang ke Mekah pada waktu ini. Dan kita perlu berjalan lagi sejauh 4-5km. Kemudian berpatah balik ke tempat melontar sejauh 4-5km lagi. Berulang alik selama 3 hari. Bergantung kepada cara menunaikan haji yang kita pilih.

5. Kita juga akan menunaikan ibadah tawaf dan saie pada waktu ini.Sumber Dari Internet : Jarak Perjalanan Haji Dan Umrah 

Cuba bayangkan, kita perlu menjalankan semua ibadah ini dalam keadaan orang yang ramai dan padat.

Cuba bayangkan, jika kita terpaksa menjalani ibadah haji dalam keadaan kurang sihat? Nauzubillah. Minta Allah jauhkan.

Sebab bagi saya, ibadah haji memang memerlukan kekuatan fizikal yang lebih. Jika di Malaysia kita kurang bersenam dan tiba-tiba kita pergi menunaikan haji. Allah Allah. Badan kita akan mengalami kejutan.

Di tambah dengan cuaca di sana yang tidak sama dengan cuaca di Malaysia.

Inilah puncanya Klinik Tabung Haji di sana SENTIASA PENUH. Percayalah, saya sudah saksikan sendiri semasa menunaikan haji dahulu. Klinik sentiasa penuh. Tempoh menunggu sekitar 1-2 jam. Orang terlalu ramai. Ramai yang uzur ketika berada di sana.

Demam, batuk, pening, sakit kepala, sakit lutut, sakit kaki dan macam macam lagi.

Tersadai Di Hotel Di Tanah Suci

Berdasarkan pengalaman saya dahulu, ramai jemaah yang 'uzur' ketika berada di Tanah Suci. Kesannya amat buruk sekali. Mereka terlepas menunaikan solat berjemaah di Masjidil Haram, di mana pahalanya digandakan 100,000 kali ganda berbanding bersolat di tempat tempat lain.

Ini belum dicampur dengan pahala dan rahmat yang Allah berikan kepada mereka yang bertawaf mengelilingi Kaabah dan melihat Kaabah.

Ini semua tidak dapat dilakukan kerana mereka uzur dan 'tersadai' di hotel.

Alangkah sayangnya jika ini berlaku pada diri kita. Seumur hidup, mungkin ini kali pertama dan mungkin kali terakhir kita menunaikan ibadah haji. Jadi, pastikan kita dapat melakukan yang terbaik ketika di sana nanti.

Cadangan Untuk Kekal Cergas Dan Bertenaga

Bagi saya, disamping kita berdoa agar dikekalkan kesihatan ketika berada di sana. Kita juga perlu bersedia dari segi bekalan perubatan yang secukupnya.

Tetapi, jika kita mahu lebih baik. Apa kata kita membuat langkah pencegahan dengan mengambil suplemen yang mencukupi untuk menampung tuntutan fizikal yang tinggi ketika di Tanah Suci nanti.

Anda boleh membawa apa jua bentuk suplemen bagi membantu anda kekal cegas sepanjang 40 hari berada di Tanah Suci. Tetapi, pastikan anda membawa suplemen yang mencukupi dan fungsi yang betul agar anda dapat menjaga kesihatan anda dari segala aspek. Ini hanyalah persediaan daripada kita. Hakikatnya, sihat sembuh kita di sana adalah daripada Allah juga.

Tetapi, kita perlu bersedia dengan langkah-langkah pencegahan yang sewajarnya.

Cadangan Set Kekal Cergas, Ceria Dan Bertenaga Untuk Bakal Haji Di Tanah SuciSET ASAS HAJI:-

1) Vitalea - Multivitamin untuk membekalkan nutrisi yang lengkap dan cukup kepada kita kekal cergas dan bertenaga sepanjang masa di tanah suci.

2) B Complex - Berfungsi untuk membekalkan tenaga, meningkatkan ketahanan antibodi serta mengurangkan stress akibat kekurangan tidur sepanjang ibadah Haji.

3) Vitamin C - Meningkatkan imunisasi tubuh badan untuk melawan penyakit.

SET HAJI WARGA EMAS
= SET ASAS HAJI 
+ SET KESIHATAN SENDIBagi jemaah haji berusia 50 tahun ke atas, saya mencadangkan agar anda turut mengambil Set Kesihatan Sendi. Ini kerana sepanjang musim haji nanti, anda perlu banyak berjalan. Dan ini betul-betul memerlukan anda mempunyai kesihatan kaki yang baik.

Adakalanya, mereka yang berusia 40 tahun ke atas ini akan mengalami kaki kejang, kebas dan sakit-sakit di bahagian lutut.

Percayalah, jika anda mula sakit lutut atau kaki di sana, Nauzubillah. Anda perlu ditolak dengan wheelchair untuk ke sana dan ke mari. Ini mungkin akan mengganggu amal ibadah anda di sana nanti.

Saya mencadangkan anda mendapatkan SET KESIHATAN SENDI yang mengandungi :

1) Ostematrix - Mengelak kekejangan kaki akibat berjalan jauh. Membekalkan kalsium bagi menguatkan tulang untuk ibadah-ibadah yang memerlukan kekuatan fizikal di sana.

2) Omegaguard - Mengurangkan sakit kepala, meningkatkan sistem imun tubuh, memelihari fungsi fungsi sendi dan anti-radang.

3) Advance Joint Health Tablet - Membekalkan glucosamine bagi memelihara kesihatan lutut untuk berjalan jauh.

Semua suplemen ini hanyalah sebagai cadangan sahaja. Anda boleh mendapatkan konsultasi dan khidmat nasihat daripada Maria secara percuma untuk mengetahui lebih detail mengenai suplemen-suplemen di atas.

Cadangan Dan Nasihat

Pada pandangan peribadi daripada saya, jika ada dikalangan anda, ibu bapa, jiran jiran, saudara-mara anda yang bakal menunaikan haji pada tahun ini. Apa kata anda menghadiahkan suplemen ini untuk membantu mereka kekal Cergas dan Bertenaga Sepanjang di Tanah Suci :-

A) SET ASAS HAJI
B) SET HAJI WARGA EMAS

Percayalah, hadiah ini jauh lebih bernilai buat mereka. Ini kerana anda akan mendapat pahala yang berlipat kali ganda. Dengan suplemen yang dibekalkan, Insya Allah para jemaah haji dapat beribadah dengan lebih baik.

Ini adalah sebahagian daripada ikhtiar kita untuk kekal cergas dan bertenaga ketika di sana. Untuk makluman anda, harga suplemen di farmasi di sana jauh lebih mahal berbanding jika anda membeli di Malaysia.

Tawaran Percuma

Jika anda mendapatkan Set A atau Set B di atas, saya ingin menawarkan hadiah percuma buat anda. Iaitu sebuah EBOOK TRAVELOG HAJI 2011. Ebook ini mengisahkan pengalaman sebenar saya dan keluarga ketika kami menunaikan haji pada tahun 2011.

"Kembara Haji Di Tanah Suci - Pengembaraan Mencari Redha Illahi"PERCUMA jika anda membeli Set A atau Set B dari kami.

Ini bukan EBOOK biasa. Ia EBOOK luar biasa. Setebal 822 muka surat. Sebanyak 100 episod dipenuhi gambar gambar sepanjang saya menunaikan haji dahulu.

Semoga entri ini dapat memberi manfaat untuk kita semua. Semoga mereka yang pergi menunaikan haji pada tahun ini diberikan kesihatan yang sempurna buat mereka sepanjang mereka berada di sana.

Semoga dengan kesihatan yang dikurniakan, mereka dapat meningkatkan amal ibadah sepanjang berada di Tanah Suci nanti.

Mungkin anda boleh cadangkan entri ini kepada rakan rakan, saudara mara, jiran, ibu bapa yang mengerjakan haji pada tahun ini.

Sekian.

Wassalam.

Haji Mohd Firdaus Mat Saad
Hajjah Kam Maria Abdul Mutalib

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

4 comments:

 1. Assalamualaikum..berapa harga set asas haji dan set haji warga emas tu. Saya dan suami bakal mengerjakan haji pada tahun ini..InshaaAllah..

  BalasPadam
 2. Thanks Puan Mazni Hamsah. Boleh sms/whatsapp saya di 019-259 2731. InsyaAllah saya akan berikan info selanjutnya. Terima kasih.

  BalasPadam
 3. Assalam...
  saya suami dan emak akan menunaikan haji pada tahun ini 2016...nak tya set asas haji tu brp??

  BalasPadam
  Balasan
  1. Waalaikumussalam, Boleh whatsapp saya di 019-2592731 ya. Saya beri details selanjutnya. Terima kasih :)

   Padam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top