Assalamualaikum,

Kisah Sahabat Pertama:

Semalam saya bersembang melalui telefon dengan seorang sahabat saya. Kami bersembang mengenai penambahbaikan yang boleh dilakukan dalam bisnes. Lama juga saya bersembang dengan beliau, hampir 30 minit.

Beliau berusia awal 30-an. Sama seperti saya.

Sebelum mengakhiri perbualan, beliau memaklumkan kepada saya bahawa sejak akhir akhir ini beliau sering rasa sakit di dada. Cumanya, dalam seminggu dua ini sakit di dada itu kurang sedikit.

Jika tidak sebelum ini beliau selalu rasa macam susah nak bernafas. Terutama selepas buat kerja yang memerlukan fizikal yang banyak.

Beliau menceritakan, sekarang beliau dah tak mampu nak lari laju. Jika lari sedikit saja, beliau kata jantungnya macam nak semput. Dah tak boleh nak bernafas.

Selepas saya bertanya adakah beliau menghisap rokok, beliau mengatakan yang dahulu memang beliau penghisap rokok tegar. Tapi, sekarang sudah berhenti. Selain itu, beliau juga suka makan di luar dan penggemar nasi lemak, murtabak, KFC, Pizza Hut dan makan-makanan lain yang sangat 'berkhasiat', makanan yang selalunya kita pun suka makan.

Saya tidak pasti, apa masalah beliau yang sebenar. Tetapi, pada pengamatan saya. Masalah semput sahabat saya ini mungkin ada kaitan dengan masalah jantung.

Saya menasihatkan beliau untuk membuat pemeriksaan di hospital atau klinik yang berhampiran. Mudah mudahan, beliau tidak ada sebarang masalah yang serius.

Kisah Sahabat Kedua:

Saya mempunyai seorang jiran. Berusia sekitar 50 tahun. Mempunyai anak 5 orang dan ramai yang masih bersekolah sekarang ini.

Kami berjiran di kampung, sekali sekala kami berbasikal, pusing pusing kampung di sekitar kawasan bendang untuk exercise.

Dua tahun lepas, saya mendapat pengkhabaran yang sangat mengejutkan.

Beliau sesak nafas. Nafas beliau tersekat. Beliau terpaksa dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut. Memandangkan ini masalah serius, dari Hospital Parit Buntar beliau dipindahkan ke Hospital Taiping.

Saya melawat beliau di Hospital Taiping. Doktor mengesahkan beliau mempunyai masalah jantung. Saluran darah ke jantung beliau hampir tersumbat. Itulah puncanya mengapa beliau mengalami sesak nafas.

Tidak lama selepas itu, beliau terpaksa menjalani pembedahan di Institut Jantung Negara Kuala Lumpur untuk menjalani pembedahan "Coronory Bypass". Doktor terpaksa mengambil satu urat dikakinya untuk dibuat bypass dibahagian urat yang tersumbat berhampiran jantung beliau.

Selepas pembedahan, beliau mengambil masa yang begitu lama untuk pulih kembali. Syukur Alhamdulillah, selepas 2 tahun hidup 'terseksa', kesihatan beliau kembali pulih sekarang ini.

Namun, beliau sudah tidak boleh buat kerja yang lasak atau memerlukan penggunaan fizikal yang tinggi. Beliau juga sekarang tidak boleh berfikir masalah-masalah yang besar. Tidak boleh mendengar berita terkejut secara tiba tiba.

Jika semua ini berlaku, beliau akan terasa sakit dibahagian jantung. Rasa macam susah nak bernafas.

Selepas bersembang dengan beliau, beliau sebenarnya turut berasa hairan bagaimana beliau ada masalah jantung. Sebelum ini pun beliau langsung tak pernah rasa sakit jantung. Tiba-tiba saja penyakit ini menyerang.

Doktor menjelaskan bahawa masalah jantung ini tidak akan dapat dikesan sekiranya kita tidak membuat pemeriksaan secara berkala. Masalah jantung tidak memberi sebarang amaran kepada kita. Ia boleh datang secara tiba tiba kepada kita dan silap hari bulan, ia mungkin menjadi 'tiket' untuk kita ke sana.

Pergi dalam keadaan belum tentu kita bersedia. Pergi dalam keadaan anak-anak kita masih memerlukan kasih sayang daripada kita.

Bila saya bertanya beliau apa punca sakit jantung ini?

Beliau menjelaskan, mungkin kerana beliau makan di luar setiap hari. Ya, setiap pagi dan tengah hari beliau akan makan di luar. Ada kalanya, makan malam pun di luar.

Rasanya, kita semua tahu tidak semua peniaga yang 'prihatin' dengan tahap kesihatan pelanggan. Mereka memasukkan perasa tambahan bagi memastikan apa kita makan itu sedap dan kita suka ke kedai mereka. (Bukan semua kedai macam ni. Sebahagaian kecil sahaja)

Namun, jika makan di luar menjadi amalan hidup kita, potensi untuk kita terkena serangan jantung pada usia 40-an dan 50-an adalah amat tinggi. Tambah-tambah  jika kita suka makan makanan bergoreng. Lagi cepat diserang penyakit ini.

Hari ini, Alhamdulillah. Beliau sudah sihat. Beliau menceritakan kesyukuran beliau kepada saya kerana diberi peluang kedua oleh Allah. Sebab doktor memberi tahu, ramai orang yang terus mendapat 'one way ticket' apabila diserang masalah jantung ini.

Kisah Ketiga:

Pada usia 32 tahun, saya rasa saya masih muda. Dan saya rasa, insya Allah saya pun tak ada masalah jantung.

Inilah masalahnya sekarang ini. Kita semua merasakan perkara yang sama. Kita rasa kita sihat. Dan kita rasa kita tak ada masalah jantung.

Namun, hakikatnya.... di Malaysia seramai 32 orang mati setiap hari akibat sakit jantung.

Saya dengan dukacitanya ingin berkongsi dengan anda, saya ada 3-4 orang sahabat yang seusia dengan saya yang sudah pun pergi mengadap Illahi akibat serangan jantung.


Hari ini, sakit jantung menyerang sesiapa sahaja. Sudah tidak mengira usia. Dah ramai anak muda yang 'syahid' akibat sakit jantung.

Mereka ini masih muda, mereka pergi mengadap Illahi dengan meninggalkan anak-anak yang masih kecil. Semua orang terkejut dengan berita kematian mereka. Sebabnya, semua tidak sangka yang mereka mempunyai masalah jantung.

Even isteri-isteri mereka sendiri pun tidak tahu masalah ini, sehinggalah mereka terkena serangan jantung dan terus dijemput mengadap Illahi.

Saya rasa, tak perlulah saya bercerita lebih-lebih hal ini. Saya pasti anda sendiri mempunyai ramai sahabat dan saudara yang mengalami masalah yang sama.

Bezanya, Allah memilih mereka. Allah belum memilih kita. Mudah mudahan,  kita tidak menghadapi masalah ini.

Ujian Tahap Kesihatan Jantung

Bersyukurlah kita. Jika anda boleh membaca blog saya hari ini. Ini bermaksud Allah memilih anda untuk masih kekal sihat dan hidup di dunia ini.

Alhamdulillah.

Namun, apakah jaminan kita bahawa Allah akan terus mengekalkan tahap kesihatan kita pada hari esok, minggu depan, bulan dengan atau tahun hadapan.

Tahukah anda? Kita sebenarnya boleh membuat pemeriksaan tahap kesihatan jantung kita. Kita boleh pergi ke klinik yang menyediakan mesin untuk buat ujian "Stress Test". Kita akan dipasangkan dengan wayar diseluruh badan dan kemudian disuruh berlari di atas "Thread Mill" dengan kelajuan yang berbeza selama 10 minit.


Pada waktu itu, mereka akan mengukur tahap kesihatan jantung kita. Dari situ, kita boleh dapat tahu tanda-tanda awal jika kita ada masalah jantung.

Kos untuk ujian ini adalah sekitar RM300-RM400.

Saya dah buat Stress Test ini 2 tahun lepas. Result Alhamdulillah. Masih ok. Mungkin hujung tahun ni nak kena buat sekali lagi untuk mengetahui perkembangan kesihatan jantung yang terkini.

Jangan Kau Ucap Selamat Tinggal

Kepada para pembaca yang dikasihi, ayuh. Kita semua sama sama menjaga tahap kesihatan jantung kita. Janganlah kita ucapkan selamat tinggal kepada anak-anak kita sebelum tiba waktunya.

Mereka berhak untuk mendapat penjagaan daripada kita secukupnya. Cukuplah, Allah memberi kesedaran kepada kita dengan berita pemergiaan rakan-rakan kita yang terkena serangan jantung.

Janganlah, hingga apabila kita sudah dikesan terkena serangan jantung pada tahap kritikal baru kita nak mencari penawarnya.

Pada waktu itu, sudah tiada apa yang boleh dilakukan. Melainkan, kita terpaksa menjalani pembedahan atau jika kurang bernasib baik. Kita akan mendapat 'One Way Ticket'. Pergi Tak Kembali.

Semoga ia tidak berlaku kepada anda. Tidak berlaku kepada saya. Amin.....

Jom Kita Ambil Langkah Pencegahan

Jika selepas membaca entri ini, ada di antara anda yang terasa penting untuk mengambil langkah pencegahan bagi menjaga jantung anda, jom kita amalkan beberapa tips ini.

1. Menjaga pemakanan kita. Makan makanan yang sihat, tinggi serat dan rendah kalori. Kurangkan makanan yang mempunyai kadar kolestrol yang tinggi. Kawal tekanan darah dan gula dalam darah.

2. Pastikan anda mempunyai rehat yang cukup. Iaitu tidur antara 6-8 jam sehari. Ia penting bagi memastikan jantung kita mempunyai rehat yang cukup.

3. Bersenam secukupnya. Banyakkan berjalan kaki jika ke tempat yang boleh berjalan kaki.

4. Berhenti Merokok!!!! Ya, ini jalan pintas jika anda mahu 'segera ke sana'. Trust me, anda hanya memendekkan usia anda jika anda perokok tegar. Dan ia antara penyumbang utama kepada sakit jantung. Ingat, anak perempuan anda perlukan anda untuk menjadi wali di hari perkahwinannya.

5. Kurangkan makanan berlemak dan bergoreng. Perbanyakkan makanan yang kurang minyak.

Masalahnya :

Saya yakin, kita semua dah pun tahu langkah langkah yang perlu diambil untuk menjaga kesihatan jantung kita. Tapi..........

1. Kita masih kurang makan makanan bersayur. Sebaliknya kita banyak makan makanan segera. Kita selalu pergi makan di kedai. Peniaga ini (sebahagiannya, bukan semua) memasukkan perasa tambahan untuk menambahkan kesedapan dalam makanan yang kita makan.Ajinamoto ini teramat tidak sihat untuk badan kita. Kita kurang makan makanan berkhasiat.

Percayalah... Kita tersangat kurang prihatin apa yang kita makan.

2. Kita tidak mempunyai rehat yang cukup. Ada di antara kita yang berjaga malam dan tidur tidak mencukupi. Kesannya, jantung tidak mempunyai rehat yang cukup. Kalau berjaga malam untuk tahjud tak pe la. Tapi, kalau berjaga malam buat kerja kerja yang stress, ini turut memberi sedikit kesan kepada jantung kita.

3. Kita TAK CUKUP BERSENAM. Setiap hari, saya menggunakan COUNTER untuk mengira jarak perjalanan saya. Untuk mereka yang mahu sihat, mereka perlu berjalan sejauh 10,000 langkah sehari. TAPI, saya sendiri hanya berjalan sekitar 5000-7000 langkah setiap hari. Masih belum cukup excercise saya ni pun.

4. Ramai di antara kita yang tak mahu berhenti merokok. Setiap hari kita membelanjakan sekitar RM10 untuk beli sekotak rokok. Kita tidak KEDEKUT untuk membeli sesuatu yang akan memberi kita sakit. Tapi, kita tersangat kedekut untuk membeli sesuatu yang akan menyihatkan kita. Syukur Alhamdulillah, sehingga hari ini. Saya sekeluarga masih belum belajar hisap rokok.

5. Kita suka makan makanan bergoreng. Ayam goreng, pisang goreng, bihun goreng, mee goreng dan seangkatan dengannya. Semuanya bergoreng.

So... Sebenarnya, antara sedar atau tidak. Kita sebenarnya tak ambil langkah-langkah menjaga jantung pun. Sebaliknya, kita lebih membuat sesuatu yang 'menjahanam'kan jantung kita.

Soo.... Ambillah Suplemen

Sekiranya selepas anda membaca entri ini, anda rasa macam 'tersedar' yang anda perlu mengubah cara hidup anda. Tapi, anda tak mampu nak mengubahnya buat masa sekarang.

Izinkan saya untuk mencadangkan anda supaya anda mengambil suplemen yang Insya Allah, dapat membantu menjaga kesihatan jantung anda.

Memperkenalkan, COQHEALTH SHAKLEE yang berfungsi untuk menjaga kesihatan jantung kita.Satu botol CoQHEALTH SHAKLEE untuk penggunaan SATU BULAN hanya berharga RMXX. Sangat berbaloi baloi untuk penjagaan jantung yang sihat. Kos ini jauh lebih murah berbanding kos untuk mendapatkan rawatan sakit jantung.

Antara kebaikan CoQHEALTH SHAKLEE ini:

1. Memberikan TENAGA dalam setiap sel tubuh terutama set otot jantung.
2. Bertindak sebagai ANTIOKSIDA.
3. Menggalakkan fungsi KESIHATAN bagi saluran darah termasuk yang menyalurkan darah ke jantung.
4. Mengurangkan gejala kegagalan jantung seperti sesak nafas, sukar tidur dan bengkak.
5. Meningkatkan pengeluaran tenaga dalam otot jantung bagi  meningkatkan kekuatan jantung mengepam darah ke seluruh badan.

Testimoni Pengguna CoQHEALTH SHAKLEE:


Terus terang saya katakan, saya tulis entri ini bukanlah sebab bisnes semata mata. Tapi, saya rasa ada eloknya saya 'mengetuk' pintu hati kita semua untuk menjaga kesihatan kita semua.

In fact, kalau anda boleh kawal pemakanan anda, anda boleh bersenam secukupnya, anda boleh mempunyai rehat yang cukup, anda mampu untuk makan sayur sayuran yang mencukupi, kurang mengambil makanan bergoreng, anda tak perlu makan suplemen ini pun. Nenek moyang kita tak makan suplemen ni pun dulu, tapi umur mereka panjang.

TAPI MASALAHNYA..... ramai kita yang tak mampu. Kita tak mampu nak elak makan di luar, kita tak mampu nak mempunyai rehat yang cukup, tak mampu bersenam seperti yang sepatutnya, tak mampu nak berhenti merokok, dan tak mampu nak berhenti makan makanan bergoreng.

Sebab itulah saya nak bagi tahu anda... kita perlukan SUPPLEMEN. Ia bagi membantu menjaga kesihatan tubuh badan kita.

So, ayuh kita semua amalkan gaya hidup yang sihat mulai sekarang. Saya sendiri sekarang ini sudah mula menitik beratkan masalah kesihatan saya. Lagi pun, sekarang Maria sendiri dah belikan saya CoQHEALTH ini. 

Dalam CoQHEALTH ini pun dah ada Vitamin E untuk membantu meningkatkan kesihatan 'kelakian' seseorang itu.

Dulu masa muda saya tak pernah nak fikir masalah masalah ni. Tapi, menjelang usia 30-an ini, saya rasa saya perlu mula mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat dan mengambil suplemen yang sewajarnya untuk menjaga kesihatan saya. 

Mudah mudahan, dengan usaha saya ini Allah memelihara kesihatan saya dan dijauhkan dari segala penyakit berbahaya ini.

Semoga Allah memberi kesihatan kepada kita semua untuk kita terus berkhidmat dan berbakti kepada agama, bangsa dan negara kita.

Thanks for reading! :)
Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

Semoga entri ini bermanfaat untuk kita semua. Jika anda rasa ia bermanfaat untuk anda, mungkin ia juga bermanfaat untuk rakan rakan anda. Sila tekan LIKE button di bawah ini. 

Wassalam.

0 comments:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top