Assalamualaikum,

Ini adalah doa yang anda boleh baca untuk membantu anak anak anda yang sedang belajar dan akan menghadapi peperiksaan.


Bantu anak kita untuk jadi pelajar cemerlang

Jika anda rasa ia bermanfaat untuk anda. Anda boleh copy, paste, edit ikut kesesuaian anda, dan print. Anda boleh baca doa ini hari hari.

Dan tolong berikan doa ini kepada sahabat sahabat anda yang lain.

Sama sama kita mencari 'pencen kubur'. Ingat, ilmu yang bermanfaat pahalanya akan berterusan walaupun kita berada di alam kubur selagi mana ilmu itu diamalkan.

DOA IBU BAPA UNTUK ANAK MENGHADAPI PEPERIKSAAN

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,

Kami mohon keampunan Mu, kami mohon kerahmatan Mu, kami mohon taufik dan hidayah Mu ya Allah.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,

Kau ampunkanlah dosa kami, dosa kedua ibu bapa kami, dosa anak anak kami, dosa saudara mara kami, dosa ahli keluarga kami, dosa guru guru kami dan dosa semua kaum muslimin dan muslimat.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,

Permudahkan urusan kami di dunia dan urusan kami di akhirat. Jadikanlah kami manusia yang sentiasa bersyukur kepada Mu. Jadikanlah kami manusia yang sentiasa mencintai Mu ya Allah. Ya Allah, jadikanlah apa yang kami lakukan ini sebagai suatu amal ibadah yang diterima Mu.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,

 Ikhlaskan hati anak anak kami untuk mempelajari ilmu Mu. Tetapkan niat dihati mereka agar apa yang mereka lakukan ini semata mata kerana Mu ya Allah. Semata mata kerana Mu ya Allah. Semata mata kerana Mu ya Allah.

Ya Allah,

Kami mohon kepada Mu, permudahkanlah mereka faham apa yang diajar oleh guru-guru mereka ketika mereka berada di dalam kelas. Lapangkanlah dada mereka untuk menerima ilmu Mu ya Allah.

Ya Allah,

Tidak lama lagi, anak anak kami akan menduduki peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan peperiksaan-peperiksaan lain ya Allah. Kami mohon kepada Mu ya Allah, bantulah anak anak kami dalam peperiksaan yang akan mereka hadapi ya Allah.

Ya Allah,

Peliharalah kesihatan anak anak kami dihari peperiksaan nanti. Permudahkanlah mereka menjawab soalan ketika peperiksaan nanti. Berikanlah ketenangan kepada mereka ketika menjawab soalan, jauhilah mereka daripada perasaan resah dan gelisah ketika menjawab soalan peperiksaan. Dorongkanlah hati mereka untuk menjawab setiap soalan sepertimana skema jawapan.

Ya Allah Ya Tuhan Kami,

Lembutkanlah hati pemeriksa yang memeriksa kertas jawapan anak kami nanti. Dorongkanlah hati dia untuk memberi markah yang lebih kepada anak anak kami. Tutuplah matanya daripada melihat kesalahan yang anak kami lakukan.

Ya Allah,

Berilah keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan anak anak kami. Mudah-mudahan dengan keputusan yang cemerlang ini, mereka dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi, semoga ia sebagai pembuka jalan untuk mereka menjadi hamba Mu yang soleh dan menghampirkan diri mereka kepada Mu.

Jadikanlah anak anak kami pelajar yang cemerlang ya Allah, cemerlang di dunia dan cemerlang di akhirat. Kami mohon kepada Mu, Kau perbaikilah akhlak anak anak kami. Jadikanlah mereka pelajar yang cemerlang dan mempunyai sahsiah diri yang baik. Tanamlah sifat mahmudah dalam diri mereka dan buanglah sifat mazmumah dalam diri mereka.

Ya Allah, jadikanlah anak anak kami seorang pemimpin di kalangan orang yang bertakwa.

Ya Allah,

Apa yang kami doakan ini bukan untuk diri anak anak kami sahaja, tetapi apa yang kami doakan ini juga untuk anak anak sahabat ku ya Allah. Berikanlah mereka kejayaan yang cemerlang di dunia dan di akhirat.

Ya Allah,

Sesungguhnya, anak kami inilah harapan kami. Kami mahu mereka Berjaya ya Allah. Kami mahu mereka mengubah nasib keluarga kami ya Allah. Berikanlah taufik dan hidayah Mu yang berkekalan ya Allah.

Ya Allah,

Jadikanlah anak kami anak yang soleh ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah.

Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.
Ya Allah,

Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,

Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini.

Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya. Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.

*** Sila Copy Paste Doa Ini Untuk Kegunaan Anda. Sila Sebarkan Kepada Rakan Rakan Anda Yang Lain. Saya Halalkan.

Dapatkan 19 Video Di Bawah Ini  

Whatsapp "Rahsia Pelajar Cemerlang" ke 019-5782515 sekarang. Bantu anak anda untuk belajar dengan teknik yang lebih mudah dan berkesan.

Back Ground Saya :

SMKA Al Mashoor L - PMR 9A
MRSM Taiping - SPM 9A
Kolej MARA Banting - IB
University of Sheffield, UK - First Class Honours (Best Student Electrical Department)

Abang Sulung : Norafizal Mat Saad - UMIST, UK - First Class Honours
Abang Kedua : Arman Zaharil - Trinity College Dublin, Ireland - Plastic Surgery Doctor
Adik : Mohd Dzuha - University of Sheffield - Master in Mechanical Engineering

Saya kongsi dibawah ini teknik belajar yang kami gunakan. Alhamdulillah. Semua adik beradik berjaya.

Wassalam

19 comments:

 1. Terima kasih Tn Haji. Semoga Allah merahmati Tn haji sekeluarga, aminnnn

  BalasPadam
 2. salam Tn. haji Firdaus,

  Mohon izin di kongsi dan di sebarkan.

  BalasPadam
 3. Waalaikumsalam,

  Kepada para pembaca. Anda tidak perlu minta izin saya untuk copy dan paste doa doa ini.

  Bahkan, saya mohon anda sebarkan kepada sahabat sahabat anda.

  Moga ia menjadi 'pencen kubur' kita semua.

  Wassalam

  BalasPadam
 4. Assalamualaikum Tn Haji,

  Ada tak doa yang dibacakan untuk mengiringi tetamu Allah (orang yang hendak menunaikan haji)? Jika ada mohon Tn Haji kongsikan... Terima kasih.

  BalasPadam
 5. Barokallahhufih..semoga Allah jua yang membalasnya.

  BalasPadam
 6. Salam,

  Doa untuk mengiringi keluar rumah menunaikan haji. Ada dalam bahagian TRAVELOG HAJI. Sila cari. Entri bertajuk lebih kurang saya keluar dari rumah.. Perjalanan bermula.

  Doa tu yang saya baca...

  BalasPadam
 7. alhamdulillah...terima kasih...semoga Allah memberkati hidupmu...

  BalasPadam
 8. Assalamualaikum Tn Haji.
  Mohon Tn Haji siarkan doa untuk solat hajat. Mudah-mudahan ianya menjadi amal jariah yg berkekalan untuk Tn.Haji..

  BalasPadam
 9. Salam, moga Allah sahajalah yang dapat membalas kebaikan yang telah anda curahkan di sini dan dikongsikan dengan pembaca.

  BalasPadam
 10. Hya Allah SWT yg mampu membalas jasa baik puan. Amin...

  BalasPadam
 11. Boleh ke saya dptkan buku utk pelajar cemerlang

  BalasPadam
 12. Alhamdulillah....
  Ribuan terima kasih krn kongsi ilmu..

  BalasPadam
 13. Ribuan terima kasih krn kongsi ilmu..

  BalasPadam
 14. Semoga Allah memberkati n memberi rahmat kepada anda yang sudi berkongsi doa ini. Terima kasih banyak.

  BalasPadam
 15. Terima kasih..kerana sudi berkongsi..

  BalasPadam
 16. Semoga Allah memberkati dan memberi rahmat kepada anda yang sudi berkongsi doa ini. Terima kasih banyak.

  BalasPadam
 17. Asklm. Terima kasih kerana sudi berkongsi . Allah s.w.t sajalah yang dapat membalasnya.

  BalasPadam
 18. Asklm. Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu.

  BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top