Assalamualaikum,

Minggu lepas, Biro Pengajian Ilmu Agama mengadakan mesyuarat di surau saya. Mesyuarat di kalangan AJK Biro Pengajian Ilmu Agama sahaja.

Saya tak termasuk dalam biro itu.

Namun, ditakdirkan Allah. Malam itu, selepas solat Maghrib saya 'duduk' di surau nak baca quran dan berzikir selepas Maghrib. Melihat ada mesyurat, saya 'join' ajalah mesyuarat mereka. Walaupun ia tak berkaitan dengan saya.

Perbincangan

Ada beberapa perkara yang mereka bincangkan. Antaranya:

1) Bermesyuarat untuk menambah bilangan ustaz yang 'hebat' di surau saya. Menambah bilangan kuliah di surau ini. Sekarang ini, hanya ada 2 kuliah dalam sebulan.

- Semua yang hadir bersetuju untuk pihak surau menambah bilangan ustaz di surau. Jumlah ustaz yang dipersetujui adalah 4 orang dengan jumlah kuliah sebanyak 5 kali sebulan.

- Setiap ustaz diberi saguhati bayaran RM40 bagi setiap kuliah yang ditanggung oleh pihak surau.

2) Bermesyuarat bagaimana mahu menambah bilangan yang hadir mengikuti kuliah selepas solat Maghrib di surau? Sekarang ini, jemaah yang duduk mendengar kuliah hanya sekitar 10 orang walaupun yang datang menunaikan solat Maghrib sekitar 30-40 orang.

Saya terus memberi beberapa cadangan:

i)  Membuat banner besar bersaiz 8'x4' yang ditulis.

"KULIAH MAGHRIB AKAN DI ADAKAN DI SURAU INI PADA MALAM INI. MUSLIMIN DAN MUSLIMAT DIJEMPUT HADIR".

Banner akan dinaikkan di surau pada waktu pagi dan diturunkan pada waktu malam setiap hari kuliah diadakan. Ini boleh memaklumkan semua penduduk di sekitar surau ini mengenai kuliah yang akan diadakan.

ii) Membuat jadual tahunan sepanjang tahun. Diletakkan di papan iklan surau.

iii) Membuat iklan tambahan di pintu masuk surau. Yang bertulis di kertas A4. " Kuliah Maghrib seterusnya akan diadakan pada ___________ yang disampaikan oleh ___________."

Ini membantu jemaah mengetahui tarikh kuliah yang berikutnya di surau.

iv) Imam Maghrib pada hari itu perlu membuat pengumuman sebelum dan selepas solat Maghrib. Umumkan yang pada malam itu akan diadakan kuliah. Mohon semua ahli jemaah yang ada untuk tunggu disurau. Imam memendekkan wirid bagi memberi masa yang lebih kepada kuliah.

v) Pihak Muslimat perlu membuat pengumuman jadual kuliah ustaz dalam setiap program mingguan mereka. Ini bagi menambahkan bilangan muslimat yang hadir mendengar kuliah di surau pada waktu Maghrib.

SASARAN SELEPAS SEMUA LANGKAH LANGKAH INI DIJALANKAN ADALAH 30 ORANG YANG AKAN MENDENGAR KULIAH SETIAP KALI.

Jumlah ini adalah sasaran yang diharapkan akan dapat di capai selepas ini.

Insya Allah. Kita berusaha dan berdoa. Selebihnya kita serahkan kepada Allah.

Saya memaklumkan kepada pihak surau yang saya akan membuat banner itu. Kos banner adalah sekitar RM80.

Siapa Mahu Berkongsi "Pencen Kubur"?

Saya ingin mencari mereka yang sama sama mahu menyumbang untuk menanggung kos banner ini. Tidak banyak dan tidak ramai yang bepeluang untuk berkongsi.

Saya hanya mencari enam orang yang mahu menyumbang RM10 setiap seorang. Menjadikan jumlah RM60. Baki RM20 adalah pencen kubur saya dan Maria.

So, kepada yang berminat. Boleh bank in ke akaun Maybank saya. MOHD FIRDAUS BIN MAT SAAD. 1521 1604 0160.

Hanya RM10 untuk 6 orang pertama sahaja. Maka, selepas anda bank in RM10, tolong tulis di ruangan komen supaya orang lain mengetahui jumlah terkini.

KUTIPAN DANA INI DITUTUP. TERIMA KASIH KEPADA YANG MENDERMA. KEPADA YANG TIDAK SEMPAT. INSYA ALLAH. KITA CARI PENCEN KUBUR LAIN KALI OK.

Kepada yang terlewat membaca dan tidak sempat menyumbang, saya mohon maaf. Insya Allah, kita fikirkan projek lain insya Allah.

Potensi

Saya berpendapat, banner ini akan menjadi strategi yang paling berkesan untuk menarik lebih ramai jemaah datang ke surau. Semoga, sumbangan kita menaikkan banner ini setiap hari kuliah diadakan akan memberi pencen kubur yang besar kepada kita. Ini kerana setiap ilmu yang para jemaah peroleh dan mereka amalkan. Akan menjadi pencen kita di sana nanti.

Wassalam.

7 comments:

 1. Saya dah transfer RM10.00

  BalasPadam
 2. salam
  dah transfer RM10

  BalasPadam
 3. assalamualaikum,

  saya sudah transfer rm10.00

  BalasPadam
 4. Terima Kasih kepada yang menderma.

  Hanya 3 lagi pembaca bertuah yang dicari....

  Wassalam

  BalasPadam
 5. Assalammualaikum tuan haji

  Saya dah transfer RM 10.00

  BalasPadam
 6. As salam . Saya dah transfer RM10.

  BalasPadam
 7. Assalamualaikum wbt.

  Saya derma RM10.00.

  BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top