Assalamualaikum,

Ceramah Prof Muhaya

Berapa ramai di antara kita yang pernah mendengar ceramah Prof Muhaya?

Jika anda tanya saya dua bulan lepas, saya pun hanya tahu sedikit mengenai Prof Muhaya. Dan saya sendiri tak pernah dengar ceramah beliau sebelum ini.

Saya hanya tahu Prof Muhaya seorang pakar mata di Prince Court Medical Centre.

Hinggalah satu hari, Maria memaksa saya mendengar ceramah Prof Muhaya.Maria download ceramah Prof daripada website www.ikimfm.my dan kemudian, dia masukkan dalam pen drive dan berikan kepada saya.

Dia suruh saya dengar ceramah Prof Muhaya ni dalam kereta.

Selepas Dengar

Selepas mendengar ceramah Prof Muhaya yang pertama. Saya rasa 'wowwww'.

Bagusnya ceramah prof ni. Perkongsian ilmu yang bersahaja. Secara santai dan macam bersembang dengan pendengar. Saya rasa teruja.

Saya terus mendengar ceramah ceramah yang lain yang keseluruhannya ada 23 ceramah Prof Muhaya. Semakin banyak yang saya dengar, semakin banyak yang saya belajar.

Dan saya terasa, kenapalah pada usia 31 tahun ni aku baru nak dengar benda benda macam ni.

Pengisian Prof Muhaya

Prof ada pengisian di slot Islam Itu Indah bersama IKIM FM. Dan slot mereka ini dirakam dan di letakkan di website www.ikimfm.my

Di bahagian Muat Turun Audio. Pilih LIHAT SENARAI PENUH DI SINI. Dan kemudian pilih ISLAM ITU INDAH. Prof Muhaya.

Di situ terdapat 10 ceramah terkini beliau yang diupload setiap minggu.

Anda Ada Kelapangan?

Jika anda ada kelapangan, saya cadangkan agar anda pergi ke website tu dan download semua ceramah di situ. Anda juga boleh pilih penceramah penceramah yang lain.

Anda boleh mendengar sambil anda bekerja di pejabat anda.

Atau, anda boleh dowload dan copy ke dalam pen drive dan pasangkan di kereta anda.

Insya Allah. Kereta anda akan menjadi TAMAN SYURGA semasa anda pergi dan pulang dari pejabat.

Dengarlah

Percayalah cakap saya, selepas mendengar, insya Allah kita akan mendapat konsep konsep baru dalam kehidupan kita yang selama ni kita tak pernah terfikir.

Kita akan didedahkan dengan konsep ladang pahala, jurnal kehidupan, jurnal kesyukuran, melihat yang positif, bahagia membahagiakan, budget bagus, pencen kubur, reset minda, celik mata hati, penjara kehidupan, menangani stress, sayang menyayang, erti hidup pada memberi dan seribu satu konsep lain lagi yang tak pernah kita terfikir selama ini.

Dan saya rasa, kalau anda nak dengar ceramah Prof melalui seminar yang beliau anjurkan, ia memerlukan ribuan ringgit untuk menghadiri seminar seminar ini. Yang mana, ia ada percuma sekarang ini di internet.

Dalam ceramah beliau itu, berdasarkan feedback pendengar, ramai yang telah mendapat 'hidayah' daripada Allah selepas mendengar ceramah Prof Muhaya di IKIM FM.

Ia telah merubah kehidupan ribuan orang. Alhamdulillah.

Dan saya sendiri rasa bersyukur kerana Allah menemukan saya dengan ceramah Prof Muhaya ini. Ini kerana cara pemikiran saya sendiri sudah berubah sedikit berbanding dahulu.

Pencen Kubur

Memandangkan saya rasa 'pencen kubur' saya jauh daripada mencukupi, saya terfikir untuk membuat suatu projek. Projek yang kecil, tapi saya harap ia akan kelihatan 'besar' apabila saya 'berehat' di alam kubur nanti.

Sebelum ini, saya dah maklumkan kepada para pembaca blog ini. Yang saya sedang dalam proses melaksanakan projek terbaru. Dan ini adalah projek terbaru saya.

Ceramah Prof Muhaya dah merubah cara pemikiran saya untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik.

Jika ia mampu mengubah pemikiran saya, saya yakin ia akan mampu mengubah cara pemikiran sebahagian daripada kita. Saya mahu kita semua menjadi baik.

Prof Muhaya dalam ceramah beliau sendiri menyuruh kita mendownload ceramah ceramah di IKIM dan kemudian dengar di dalam kereta semasa perjalanan ke tempat kerja. Jadikan menuntut ilmu amalan harian kita.

Saya tahu, ada sebahagian daripada anda yang tak berapa mahir nak mendownload, kemudian nak convert format ke mp3, nak masukkan ke pen drive. Nak masukkan ke CD. Jadi, saya ingin mudahkaan anda.

Sekarang, saya sudah ada 23 ceramah Prof Muhaya dalam format mp3. Dan saya dah copy kan ceramah ini ke dalam CD. Saya baru sempat membuat salinan sebanyak 50 CD. Ini untuk peringkat percubaan. Jika mendapat sambutan, insya Allah. Saya akan fikirkan cara seterusnya untuk diperbanyakkan pengeluaran CD ini.

Setakat ini, tajuk ceramah Prof Muhaya dalam koleksi saya adalah seperti berikut:

1) Alasan Dalam Kehidupan
2) Celik Mata Reset Minda
3) Keseimbangan Dalam Kehidupan
4) Ketenangan Dalam Kehidupan
5) Mengatasi Masalah Dalam Kehidupan
6) Pandangan Positif Dalam Kehidupan
7) Penjara Kehidupan
8) Reset Minda Ibu Muda
9) Reset Minta Ibu Bapa
10) Reset Minda Keluarga
11) Reset Minda Majikan
12) Reset Minda Orang Yang Berfikir
13) Reset Minda Pekerja Hospital
14) Reset Minda Pemberi
15) Reset Minda Pencari Ilmu
16) Reset Minda Pengguna Jalan Raya
17) Reset Minda Peniaga
18) Reset Minda Penjimat
19) Reset Minda Suami
20) Reset Minda Untuk Ubah Kehidupan
21) Reset Minda Wanita
22) Takut Dalam Kehidupan
23) Tumpuan Dalam Kehidupan

Bonus Tambahan Dalam CD Ini - Ustaz Pahrol Md Juoi

24) Antara Keperluan & Tujuan Hidup
25) Harap Dan Takut Dalam Solat
26) Harga Diri
27) Kompas Kehidupan
28) Hitung Kesyukuran Bukan Kesukaran
29) Celik Mata Hati

Saya yakin, selepas anda mendengar ceramah ini. Anda akan rasa lapang. Anda akan rasa lebih positif dalam kehidupan selepas ini.


Sebelum saya buat projek ini, saya sudah meminta dua orang sahabat saya untuk mendengar ceramah Prof Muhaya ini. Dan kedua dua mereka memberi respon yang positif. Dan mereka berterima kasih kepada saya kerana memperkenalkan Prof Muhaya kepada mereka. Mereka terasa seolah olah cara pemikiran mereka perlu di'reset' semula.

CD MP3

Sekarang ini, saya ada 50 salinan CD MP3. Dalam setiap CD ini ada 29 ceramah dalam format MP3.

CD ini boleh digunakan di komputer, DVD Player dan dalam kereta anda jika ia MP3 compatible.

Saya mahu memberikan CD ini kepada anda secara percuma. Caranya begini.

1) Hanya 15 pembaca pertama yang mahu. Tulis nama anda dan alamat penuh anda di bahagian komen ini. Hanya 15 pembaca pertama yang akan mendapatnya.

Jika tak mahu tulis nama dan alamat di ruang komen, anda boleh emel saya di mfms1981@yahoo.co.uk

2) Nyatakan anda mahu 3 keping CD. Jika tidak, saya hanya akan pos 1 CD untuk anda.

3) Setiap orang yang menerima 3 keping CD. Saya mahu, anda berikan 2 keping CD lagi kepada sahabat anda atau saudara mara anda yang anda rasa anda mahu tegur mereka untuk hidup lebih islamik. Tetapi anda tak tahu nak tegur sendiri.

Ini cara yang terbaik.Berikan mereka CD ini, dan suruh mereka dengar sendiri. Insya Allah hati mereka akan terbuka untuk mendapat hidayah Allah.

3) Bagi yang ada kemampuan dan kebolehan untuk copy CD ini semula, saya rayu anda minta sekeping CD sahaja daripada saya. Ini bagi membolehkan lebih ramai mendapat manfaat daripada stok yang saya ada.

4) Bagi yang berkebolehan untuk download sendiri dari website IKIM, tolong buat sendiri. CD untuk anda ini boleh diberikan kepada orang lain.

5) Kepada para isteri, jika suami anda panas baran. Suka marah tak tentu pasal. Tak nampak hala tuju. Elok bagi dia dengar CD ni. Insya Allah. Dia akan berubah.Anda Mahu Pencen Kubur?

Saya menganggarkan kos untuk saya beli 50 CD kosong + kos pengurusan + kos pos adalah sekitar RM100. Jumlah ini amat murah. Saya sendiri rasa nak 'bolot' pencen kubur ini seorang diri.

Tapi, saya rasa apa salahnya kalau saya berkongsi dengan para pembaca blog ini. Jika ada dikalangan anda yang mahu 'pencen' kubur, untuk kita sama sama menanggung kos kos ini. Anda boleh bersama saya.

Syaratnya:-

1) Untuk peringkat awal ini, saya hanya mahu buat kutipan sebanyak RM100. (Seratus Sahaja)

2) Setiap orang yang mahu menderma, saya hadkan setiap seorang hanya boleh menderma RM5 sahaja. Saya mahu mencari 20 penderma yang berbeza. Saya mahu ramai yang dapat pencen kubur ini.Tolong jangan bank in lebih dari RM5 ke akaun saya bagi setiap seorang.

3) Anda boleh bank in ke akaun Maybank saya. MOHD FIRDAUS BIN MAT SAAD. No Akaun. 1521 1604 0160. Ingat, HANYA RM5 setiap orang. Berilah peluang kepada orang lain sama untuk buat pahala.

Pencen Kubur Berpanjangan

Kalaulah kita dikategorikan 'seorang peniaga' yang mencari pencen kubur. Bagi saya inilah peluang terbaik.

Mengapa?

Pulangannya amat lumayan dan berpanjangan.

Ini kerana kita memberikan 'ilmu yang bermanfaat' kepada orang lain.

Apabila seseorang itu menerima CD ini, dan mereka mengamalkan apa yang dia pelajari, kita akan mula mendapat 'pencen kubur' itu selagi mana dia mengamalkannya. Dan jika dia mengajar kepada orang lain pula, 'pencen kubur' kita akan terus berpanjangan. Hingga ke hari kiamat.

Sebab itulah saya rasakan, ini satu pelaburan yang bijak.

Dan jika projek ini mendapat sambutan, saya akan memikirkan cara untuk memperbanyakkan lagi kuantiti CD yang dikeluarkan.

* Saya tak mampu nak copy CD ini seorang diri. Nak copy 50 CD ini pun mengambil saya masa selama 2 hari. Itu pun menggunakan dua buah laptop.

* Kalau permintaan tinggi, saya akan menceritakan kepada anda bagaimana langkah seterusnya yang akan saya buat.

Semoga Allah memberkati usaha kita yang sedikit ini. Semoga yang sedikit ini akan kelihatan besar di akhirat kelak.

Ayuh. Saya menantikan anda memberi nama. Saya mahu anda menerima CD ini percuma.
CD Dah siap di burn. Sampul Pos Ekspress Sudah dibeli. Hanya menanti anda memberi nama kepada saya. Esok pagi, saya nak pos. Kalau boleh, tolong berikan nama anda segera.
CEPAT. HANYA 15 ORANG PERTAMA YANG MEMBERI NAMA DAN ALAMAT PENUH AKAN MENERIMA CD INI. DAN JIKA ANDA INGIN MENDERMA, HANYA RM5 SEORANG. TAK BOLEH LEBIH DARI ITU. BAGI PELUANG ORANG LAIN SAMA UNTUK BUAT PAHALA.

Wassalam

* Saya akan pos esok. Menggunakan pos ekspress. Harap anda dapat CD tu sebelum hari Rabu. Jadi, anda boleh bagi kepada sahabat dan saudara anda masa raya nanti.

26 comments:

 1. Dah transfer rm 5..9/8/12..16:29:39

  BalasPadam
 2. Saya mahu 3 cd,
  Normah abu samah, smk padang kala melor 16400 kota bharu

  BalasPadam
 3. Okaz Bin Abdullah Husin
  Lot 1924 Taman Riong
  18500 Machang Kelantan...
  # cd Please bro...

  BalasPadam
 4. Salam Tn Hj, akak nak.. he.he.
  tlg pos 3 CD.

  Husnidar Husain
  9 Lorong Seri Impian 1/9, taman seri impian, 14000 Bukit mertajam, BM.

  tq.

  BalasPadam
 5. pembetulan add:

  9 lorong seri impian 1/2, taman seri impian, 14000, bukit mertajam.

  -k husnidar-

  BalasPadam
 6. saya mahu 1 cd , Shuhaib Ismail, 87,lrg sp 4, suasana permai, bandar darulaman, 06000 jitra kedah

  BalasPadam
 7. Assalam,
  Semuga dalam rahmat Alllah.

  Plse check yout email.

  AJ

  BalasPadam
 8. Assalamualaikum..
  Saya nak 1cd. Alamat ridzwan bin che rus, 17, jalan pinggiran saujana 2/1c, taman pinggiran saujana, 43000 kajang, selangor.

  Macam mana dengan masalah hak cipta? Insyaallah saya akan masukkan duit.

  BalasPadam
 9. Saya nak 3 cd...

  Siriyaten binti md ali
  Monash university sunway campus
  Jalan lagoon selatan
  46150 bandar sunway
  Selangor d. Ehsan

  BalasPadam
 10. Assalamulaikum...

  Amat berbesar hati dan teruja jika dpt memiliki cd tersebut...details as below..cukup untuk 1 cd...
  -Nur Juliana bt Mohammad Fuzi
  -812, Persiaran Utama 2/4, Taman Kulim Utama, Kulim HiTech Park, 09000 Kulim

  p/s: pass pd maria pun xpe..sy office mate maria...

  BalasPadam
 11. Assalammualaikum.

  Boleh beri saya 3 CD? Ini alamatnya:

  Dzarifah Zulperi
  79 Jalan TPS 4/2
  Taman Pelangi Semenyih
  43500 Semenyih, Selangor.

  Suatu usaha yang signifikan! Syabas! :))

  BalasPadam
 12. Saya Pun Mahu

  Esdani Bin Abdul Hak
  No 49, Jln Pinggiran 3/9,
  Taman Pinggiran Batu Caves,
  68100 Gombak Selangor

  BalasPadam
 13. Assalamualaikum Tn. Haji
  Saya nak 1 cd.
  Shahrul Azlan Bin Abdul Rani
  215 felda sungai kemahal
  28320 triang pahang.
  Terima kasih bebanyak,semoga Allah sentiasa memberkati usaha Tn Hj..amin

  BalasPadam
 14. Assalamualaikum Tn. Haji
  Saya nak 1 cd.

  Maimunah binti Ab Manaf
  Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
  Kementerian Kerja Raya
  Tingkat 12, Blok B
  Jalan Sultan Salahuddin
  50582
  kUALA lUMPUR

  BalasPadam
 15. Assalam, Saya nak 3 CD, Syukran

  Rosmawati Abd Rahman
  Pejabat Gabenor
  Bank Negara Malaysia
  Jalan Dato' Onn
  50480 Kuala Lumpur

  BalasPadam
 16. Assalamualaikum
  sya nak 3 CD

  tlg kirim kan ke

  Sharani Salleh
  No.27 Jalan BAkti 52
  Taman Mutiara Rini
  81300 Skudai
  Johor DT

  BalasPadam
 17. mohamad firdaus bakar

  A8-1 flat kampung melayu,
  11500 Ayer Itam,
  Pulau Pinang.

  BalasPadam
 18. As salam. Saya dah trf RM5 tadi. Pls check your email. Terima kasih atas usaha anda, semoga di rahmati Allah.

  BalasPadam
 19. masih berpeluangkah saya mendapat 1 cd.

  Mastura Ramli
  B29-2-5, Apartmen Melor
  Tmn Bukit Subang
  Seksyen U16,
  40150 Shah Alam
  Selangor

  Insya Allah saya akan buat salinan utk diagihkan kpd yg lain.


  Syabas, En Firdau memang kreatif. Alhamdulillah

  BalasPadam
 20. Assalamu'alaikum Wrmbth,
  Tak susah pun nak dengar ni, boleh download sendiri di laman web ikim fm. Ada slot islam itu indah dan boleh dimuat turun. Rata2 radio dalam kereta sekarang kan ada usb player. Masukkan dan main saja. Lebih praktikal

  Copy paste link dibawah dan cari islam itu indah. Selamat mencuba

  http://ikimfm.my/ikimfm/index.php?option=com_content&view=article&id=55

  BalasPadam
 21. Assalamualaikum
  saya nak 3 CD:

  Zubaidah Abd Ghani
  No 21 Persiaran Bertam 4
  Penang Golf Resort
  13200 Kepala Batas
  Penang.

  BalasPadam
 22. minta maaf, saya lambat baca tentang pencen akhirat. Boleh kirimkan saya 3cd. saya transfer RM10.00 . RM5.00 untuk sendiri dan RM
  5.00 untuk ibu yang baru kembali kerahmatullah

  BalasPadam
 23. Minta ma'af, saya safiah binti Hamzah baru terbaca tentang pencen akhirat ni, mohon dikirimkan 3 CD.
  Saya transfer RM10.00. RM5.00 untuk saya dan RM5.00 untuk ibu yang baru kembali kerahmatullah.Terima kasih semoga usaha anda di berkati Allah

  Safiah binti Hamzah
  34E, Susur 8, Jalan Pemuda,
  85000 Segamat, Johor.

  BalasPadam
 24. assalamualaikum... ana nak satu cd ade stock lg ke...
  MOHD RIDZUAN BIN OSMAN, NO;63 JLN SEROJA 35 TMN SEROJA BANDAR BARU SALAK TINGGI 43900 SEPANG,SELANGOR
  terima kasih...

  BalasPadam
 25. assalamualaikum... ade lg ke cd tu kalau ade ana nak satu...
  MOHD RIDZUAN BIN OSMAN,
  NO:63 JLN SEROJA 35 TAMAN SEROJA BANDAR BARU SALAK TINGGI
  43900 SEPANG, SELANGOR.
  sama-sama cari pencen kubur...

  BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top