CARA ORDER SHAKLEE ONLINE - HARGA TERMURAH TERUS DARI HQ!

Travelog Haji - Part 66 - Bersyukurlah Kita.....

Assalamualaikum,

Pernahkah kita bersyukur menjadi rakyat Malaysia? Pernahkah kita bersyukur kita mempunyai Tabung Haji yang menguruskan urusan haji kita?

Berdasarkan pemerhatian saya semasa menunaikan haji dahulu, ada segelintir pihak yang selalu komplen itu dan ini kepada pelbagai pihak. Tabung Haji selalu menjadi sasarannya.

Dari hotel yang jauh, bilik yang tidak selesa, pengurusan yang tidak cekap, bas yang buruk, makanan yang tidak sedap dan seribu satu 'kelemahan' lagi yang dicari untuk meletakkan kesalahan pada pihak lain.

Segala kekurangan dicari sedangkan seribu satu kebaikan yang diberikan kurang disyukuri.

Menjelang hari wukuf, sekitar 2-3 hari lagi untuk menunaikan haji para jemaah diseluruh dunia mula memenuhi segala ruang di sekitar Masjidil Haram. Kedhaifan mereka menimbulkan keinsafan pada saya.

Para jemaah haji yang datang secara 'koboi' mula tidur disekitar kaki lima diluar Masjid. Ini adalah pemandangan sekitar 5 hari sebelum menunaikan haji.

Ini pula pemandangan sekitar 2-3 hari sebelum menunaikan haji.

Pemandangan mereka yang tidur di hotel 'seribu bintang'. Beralaskan kotak, berbantalkan lengan. Mampukah kita tidur seperti mereka?

Tidur dibawah bawah bangunan tempat parking kereta sementara.

Tidur di kawasan "Open Air" diluar masjid. Sekitar bahagian Marwah. Mereka ini menunaikan Haji Ifrad atau Haji Qiran. Sebab itulah kita lihat mereka memakai ihram sebelum menunaikan haji.

Pemandangan pada pukul 2-3 pagi ketika saya hendak pergi ke masjid.

Lagi gambar di luar masjid pada pukul 2-3 pagi sehari dua sebelum menunaikan haji.

Saya yakin dan pasti, anda tak akan terfikir ada jemaah haji dari negara negara yang miskin tetapi terlalu berhajat untuk menunaikan haji. Tidak kira apa jua aral yang melintang, akan mereka redahi juga. Pendek kata, "Membujur lalu melintang patah".

Mereka ini dari segi kewangan, memang miskin. Pada mata saya, mereka ini amat dhaif di negara mereka. Tapi, mereka betul betul 'dahagi' untuk menunaikan haji.

Mereka ini tidur di mana sahaja mereka boleh tidur. Makan apa sahaja yang boleh dimakan. Pakai apa sahaja yang boleh dipakai. Betul betul ala ala koboi.

Melihat kesungguhan dan kedaifan mereka, saya tersedar dan terfikir kita sebagai rakyat Malaysia tidak mempunyai 'kekuatan' fizikal dan mental seperti mereka. Kita amat 'lemah'. Termasuklah saya.

Saya pasti, sekiranya kita susah seperti mereka dan tinggal di Malaysia. Kita tidak akan pergi menunaikan haji seperti mereka. Mereka ini mempunyai tahap tawakkal yang amat tinggi terhadap Allah.

Mereka tak tahu apa yang akan berlaku esok. Segalanya diserahkan kepada Allah. Mereka pergi menunaikan haji dalam keadaan mereka tak tahu di mana mereka hendak tidur, apa mereka hendak makan, di mana mereka hendak mandi. Bagaimana hendak bergerak dari Mekah ke Arafah, dari Arafah ke Muzdalifah, dari Muzdalifah ke Mina dan kembali ke Mekah. Tahap pergantungan mereka kepada Allah amatlah tinggi.

Bolehkah kita makan begini? Hanya makan roti, beralaskan plastik di atas tar di luar masjid?

Mereka ini tidak ada tandas di hotel. Tandas mereka adalah tandas yang terdapat di sekitar Masjid. Cuba bayangkan 3 juta orang berkongsi tandas yang sama. Suasana beratur seperti ini adalah biasa seminggu sebelum dan selepas menunaikan ibadah Haji. Semasa semua orang sedang bertumpu di Masjidil Haram.

Kadang kala, saya terpaksa beratur dibelakang 4-5 orang. Setiap kali beratur mengambil masa sekitar 15-20 minit. Bergantung 'urusan' orang dihadapan kita. Sama ada 'urusan' kecil atau urusan 'besar'.

Dalam keadaan sebegini, usah dikenang bau 'semerbak' yang dihasilkan oleh orang ramai. Disebabkan tandas terlalu rapat, anda boleh dengar segala bunyi yang dihasilkan dari dalam bilik. Teramat amat tidak selesa mendengarnya.

Pernahkah anda terfikir? Dimana mereka letakkan beg beg mereka?

Disinilah beg beg pakaian mereka dan barang keperluan mereka diletakkan. Digantung di pagar pagar masjid.

Yang uniknya, tidak ada sesiapa pun nak 'mencuri' beg orang lain. Masing masing hanya mengambil barang barang sendiri. Jika 'hilang' sekali pun, mungkin kerana tuannya terlupa tempat letak asal beg itu.

Jika kita 'susah' seperti mereka, kita pasti dan pasti akan menggunakan alasan itu untuk 'menggugurkan' kewajipan menunaikan haji kerana kita tidak berkemampuan. Tetapi, tahap tidak 'mampu' mereka amat tinggi.

Kalau yang muda sahaja yang datang, saya boleh terima lagi. Tetapi mereka yang berusia juga turut ada dikalangan mereka. Tak kira jantina. Lelaki dan wanita. Mereka betul betul mahu menunaikan haji.

Hanya satu dihati mereka.

"Labbaikallah Hum Malabbaik. Labbai kala Syarikala Kalabbaik"

"Hamba Mu datang menyahut panggilan Mu. Hamba Mu datang tidak mensyirikkan Mu"

Mereka datang menunaikan haji semata mata kerana Allah. Semata mata kerana Allah.

Melihat 'kedaifan' mereka di sana menimbulkan seribu satu keinsafan dalam diri saya. Jika mereka yang susah dan miskin, datang dari negara yang bergolak misalnya dari Afghanistan bersusah payah untuk datang menunaikan haji.

Kita yang sihat dan sedikit 'berwang' tidak seharusnya memberikan alasan untuk menangguhkan lagi masa untuk menunaikan haji. Apa lagi alasan yang hendak kita berikan kepada Allah? Adakah alasan alasan itu diterima oleh Allah nanti?

Kita tidak sanggup untuk bersusah payah demi Allah. Rabbul Jalil yang telah menciptakan kita. Kita tidak sanggup untuk bersusah payah demi menziarahi jasad Rasulullah. Insan yang sepatutnya kita cintai melebihi yang lain.

Saya benar benar bersyukur kerana Allah memilih saya untuk menunaikan haji pada tahun ini. Dan saya lebih bersyukur kerana Allah memberi ilham kepada saya untuk memberi kesedaran kepada rakan rakan saya yang lain untuk kita sama sama berusaha dan berazam untuk melengkapkan Rukun Islam yang ke-5 ini.

Kita seharusnya bersyukur.

Kita seharusnya berterima kasih kepada Allah yang telah memberikan seribu satu nikmat kepada kita, rakyat Malaysia.

Jika mereka boleh datang menunaikan haji. Mengapa tidak kita? Kadang kadang, kita memberi seribu satu alasan untuk tidak mendaftar haji. Kita menangguh nangguhkan pendaftaran haji. Sedangkan, jika kita mendaftar hari ini sekali pun, kita hanya akan pergi menunaikan haji pada tahun 2042. Jadi, apa lagi yang hendak kita tunggukan.

Mulakanlah azam itu dari sekarang. Bertindaklah dengan membuat perancangan sewajarnya.

Apabila mereka para jemaah haji ini yang hidup 'merempat' disekitar Masjidil Haram. Saya insaf. Saya seharusnya bersyukur kepada Allah kerana Allah sediakan hotel buat saya sekeluarga menginap di sana.

Saya seharusnya bersyukur kepada Allah kerana makan minum saya dijaga oleh pihak pakej saya. Walaupun, saya akan berjumpa dengan menu yang sama sekitar 4-5 hari berselang. Kadang kadang, ada kekurangan dari segi kesedapan. Kadang kadang, ada kekurangan dari segi kelewatan makanan tiba. Kadang kadang, ada kekurangan dari lauk yang disediakan.

Bagi saya, tak perlulah kita terlalu komplen itu dan ini. Melainkan jika hendak komplen sekali pun, kita buatlah dengan cara dan saluran yang betul. Bukan dengan 'mengutuk' itu dan ini dibelakang mereka yang akhirnya tidak mendatangkan sebarang kebaikan untuk sesiapa pun.

Jika kita rasa bilik hotel kita tidak selesa, tak perlulah kita terlalu merungut. Terimalah seadanya. Kita pergi menunaikan haji. Bukan untuk bermewah mewah dan bukan untuk mencari keselesaan.

Ingatlah, kita pergi untuk mencari keredhaan Allah. Jika ada sedikit kekurangan. Terimalah. Jangalah dibandingkan bilik hotel kita dengan bilik hotel 5-star di negara negara lain. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Kadang kadang, Allah sengaja 'susahkan' kita untuk mengajar kita erti kesusahan. Agar kita bersyukur semasa kita kesenangan.

Maka bersyukurlah seadanya.

Semoga, semua gambar gambar yang saya kongsikan dalam entri kali ini menimbulkan rasa keinsafan dalam diri kita. Memberi kekuatan kepada kita untuk sentiasa menjadi hambaNya yang bersyukur.

Semoga Allah memberi hidayah kepada kita semua. Semoga kita semakin hampir kepada Nya.

Wassalam

* Saya mohon kepada anda untuk kongsikan dengan sahabat atau saudara mara anda mengenai perjalanan haji yang telah saya lalui ini. Semoga lebih ramai yang mendapat manfaat dan semoga ia menjadi 'pencen kubur' saya suatu hari nanti. 

* Anda juga bebas untuk copy & paste segala artikel berkaitan haji dalam blog ini di blog anda asalkan anda letakkan linknya di situ selagi ia tidak bertujuan komersial. Anda juga boleh print segala doa doa yang telah saya tulis di dalam blog ini. Semoga kita semua mendapat manfaat dan dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab. Amin.

COMMENTS

BLOGGER: 4
 1. Assalamualaikum,

  Terima kasih atas N3 kali ini. Ia memberi keinsafan kepada saya.

  Saya x terlalu senang, tapi x la susah. Malangnya, saya tak terlintas pun hendak pergi menunaikan haji.

  Minggu depan saya pi register haji dengan isteri.

  Terima kasih sekali lagi.

  Khairul

  ReplyDelete
 2. Assalam,

  Salam sejahtera.

  Sungguh sungguh menginsafkan.

  Minggu lepas saya baca kisah kisah dari Mekah dan satu daripada nya kisah orang Afganistan mengerjakan haji dengan berjalan kaki selama tiga bulan untuk pergi ke Mekah dan tiga bulan untuk balik. Allahu Akbar.

  Semuga ianya menjadi iktibar kepada semua.

  Terima kasih.

  Semuga kita sentiasa bersyukur akan nikmat Allah kepada kita semua.

  Syukran jazilan.

  AJ

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum,

  Sewaktu di Tanah Suci tempohari, banyak kali air mata ini bercucuran. Pertama sewaktu melihat Kaabah untuk pertama kali. Kedua, sewaktu melihat kedhaifan dan kecekalan mereka-mereka ini.. Subhanallah.

  Alhamdulillah kita rakyat Malaysia. Terima kasih TH kerana menguruskan segalanya.

  Wan

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum, mmg benar rakyat malaysia sangat manja. n3 kali ini membuat kan kita berfikir cukup kah shukur kita kepada Allah.Yang kita nampak rakyat malaysia banyak mengeluh dan mungkin juga termasuk diri saya tanpa kita sedar ramai lagi yang lebih menderita. astaqfirullahalazim. aku memohon keampunan Mu Ya Allah.

  ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,5,Aidilfitri,7,Aidilfitri 2020,1,Aidilfitri 2023,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,Beauty On The Go,4,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,Beza Vivix Resv Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,16,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Online Shaklee,5,Bisnes Shaklee,33,BLNC,2,BMW,1,BMW X4,1,Bomoh Patah Selama Perak,1,BOTG by MFMS,4,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,16,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,182,Business Shaklee,19,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Cara Order Shaklee Online,1,Carotomax,1,Cash Rebate,2,Cash Rebate Shaklee,2,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,3,COQ-TROL PLUS SHAKLEE,1,CoQ10,3,COQHealth,1,COQTROL Tenaga,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Duit Raya,1,Duit Raya Awal,1,Duit Raya Shaklee,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Protein,2,ESP Shaklee,2,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,57,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,4,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Gambar Raya,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Hari Raya Dengan Shaklee,2,Hari Raya Open House,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hero Kiddo,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,3,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IF,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Insentif Shaklee,4,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interchange,1,Interior Design,1,Intermittent Fasting,5,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,Jamuan Aidilfitri,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,4,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,Kebaikan Vitamin E Untuk Lelaki Wanita,1,Keburukan Intermittent Fasting,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelas Bisnes Facial,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Keperluan Wanita Mengandung,2,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kesuburan Lelaki,1,Kesuburan Wanita,1,Keunikan Vivix,1,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Komuniti Bisnes Shaklee,3,Konsultan Reban Ayam,59,Kontraktor Reban Ayam,53,Korban,1,Krabi,2,Kursus Ayam Daging,64,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Haji,2,Kursus Haji Online,1,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,3,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Kurus Dengan Cepat,2,Kurus Sebelum Raya,1,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1763,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,6,Maria Firdaus Empire,6,Maria Firdaus Kids,1,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,6,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,16,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,68,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,33,Master Maria Firdaus,1,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,16,MFMS Empire,61,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,My Shaklee Effect,1,MYVI,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,9,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Offline Coaching,2,Omega-3,7,OmegaGuard,16,Omegaguard Shaklee,1,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,139,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,2,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,62,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Percutian Shaklee,6,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Photoshoot,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,2,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,130,Produk Tradisional Bahaya,1,Projek Blog Mega Shaklee,1,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,24,Projek SPA,19,Promosi Shaklee,4,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,2,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Raya Dengan Shaklee,1,Reban Ayam Tertutup,57,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,ResV,1,ResV Shaklee,1,Reunion MRSM Taiping,1,Reverse Aging,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,1,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpantang Shaklee,1,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,8,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Cantik Shaklee,1,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,4,Set Hamil Shaklee,2,Set Hello New You,1,Set Ibu Hamil Shaklee,3,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,15,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,3,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,2,Set Kurus Shaklee,7,Set Lutut,1,Set Mengandung,5,Set Mengandung Shaklee,3,Set Menyusu,17,Set Menyusu Shaklee,5,Set Minda Shaklee,1,Set Puasa Shaklee,2,Set Ramadan Shaklee,3,Set Raya Shaklee,1,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,2,Set Sistem Imun,2,Set Slimming,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,5,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,2,Shaklee Berkesan,2,Shaklee Business,50,Shaklee Business Leaders Conference,2,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Car Bonus Achievers,5,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Difference,2,Shaklee Effects,16,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,25,Shaklee Free Trip to Switzerland,1,Shaklee Fun Day,1,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,2,Shaklee Japan Trip 2017,7,Shaklee Kids,2,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Mama,4,Shaklee Murah,2,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,2,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,2,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Ready Stock,1,Shaklee Rewards,64,Shaklee Selamat,3,Shaklee Semulajadi,2,Shaklee Shop,1,Shaklee Skincare,1,Shaklee Story,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Terbaik,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Vita-E Complex,1,Shaklee Vitamin E,2,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Supplements Shaklee,2,Supplements Terbaik,2,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,7,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Switzerland,2,Tahi Ayam,6,Tazkirah,173,Ternakan Ayam,344,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimoni Shaklee,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,3,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,2,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,1,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,6,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,2,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Tips Travel,1,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,110,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,7,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,24,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tukar Nombor Plate,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Ibadah,1,Video Shooting,1,Video Sirah Nabi,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,2,Vitalea for Kids,2,Vitamin C,5,Vitamin C Shaklee,2,Vitamin E,2,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Kulit,1,Vitamin Kulit Cantik,1,Vitamin Rahmah,2,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee,2,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin Tenaga,1,Vitamin Umrah Haji,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vitamin Untuk Wanita,1,Vivix,12,Vivix Shaklee,4,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Wanita Bersalin,1,Wanita Mengandung,3,WanitaKeperluan Wanita Mengandung,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Why Shaklee,1,Womens Health Set,2,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Travelog Haji - Part 66 - Bersyukurlah Kita.....
Travelog Haji - Part 66 - Bersyukurlah Kita.....
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh70IHwgffDkEl3cA7Vg6XDPzr5EN5PGVawHEUmiz9V4tK2ONl5EtfBJsLSmkbdwk1f_nG2Oc5wFt9XLRxhOf4B6CpRdlG9p98rSSBAavgsJzu7rakfWp8KZ2HWDuQ-pAs5Ot-fbakweLRX/s400/3.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh70IHwgffDkEl3cA7Vg6XDPzr5EN5PGVawHEUmiz9V4tK2ONl5EtfBJsLSmkbdwk1f_nG2Oc5wFt9XLRxhOf4B6CpRdlG9p98rSSBAavgsJzu7rakfWp8KZ2HWDuQ-pAs5Ot-fbakweLRX/s72-c/3.JPG
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/02/travelog-haji-part-66-bersyukurlah-kita.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/02/travelog-haji-part-66-bersyukurlah-kita.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy