By : Mohd Firdaus Mat Saad

Assalamualaikum,

Terima kasih kerana sudi menziarahi blog mariafirdaus.com.my, semoga Allah memberkati hidup anda, diberi kebahagiaan hidup dunia dan akhirat.

Pengalaman Percutian 4 Hari 3 Malam Ke Yogjakarta

Saya dan kenkawan laki selalu travel bersama. Semuanya GENG BAPAK ORANG (GBO).

Dalam setahun, kami akan atur sekali dua untuk berjalan bersama. Sama ada dalam atau luar negara.

Tahun lepas, kami ke MEDAN. KLIK SINI UNTUK BACA

Bila berjalan ngan geng lelaki ni, biasanya lebih mudah bergerak. Tak yah nak pikiaq pampers, susu, anak nak terberak dan seangkatan dengannya. 

Dan Alhamdulillah, terima kasih buat para isteri kami yang memahami dan memberi ruang untuk para suami beronok ronok sambil mereka menjaga anak di rumah.


Para peserta GBO kali ini.

Dari kiri, Abang Ngah, biras saya, then Dr Rezqa, then Dr Adzhar, then Hafiz, biras saya juga. Then Izwan, then saya, then Razman dan sebelah kanan sekali Okaz.

Since semua lelaki, so otak pun jadi gila sket bila bergambar. Haha... Memasing menunjukkan belang. So, anda layan ajer lah yer gambar trip ni.


Kami beli tiket ke Yogjakarta dari KL melalui Airasia. Harga tiket return sekitar RM500 seorang. Di Yogjakarta, kami menggunakan khidmat Travel Agen di sana. Kos travel agen untuk ground selama 4 hari 3 malam tak masuk hotel adalah sekitar RM800 seorang. Pendek kata, dah termasuk semua perbelanjaan duit masuk mana mana tempat berbayar.


Yogjakarta terletak di Pulau Jawa. 


So, here the journey begins. Kami semua berkumpul di KLIA2. Since sampai awal, semua orang breakfast dulu.


Dah siap cek in, kami bergerak ke tempat boarding.


Hujan pula pagi ni di KL. Laporan yang saya dapat, di Yogjakarta sekarang hari hari hujan. Huhu... Rasa nak nangis kejap. 

Bila bagi tahu pak supir, mereka cakap mereka akan sediakan baju hujan in case hujan di sana nanti. Sebab mereka pun kata, memang selalu hujan waktu kami pi tu. 

Apa mau buat, tawakkal aja lah.


Dengan lafaz Bismillah, lets fly.


Kami dua beli tiket sekali, so leh duduk sekali. Yang lain dah berpecah pecah dalam flight ni sebab beli tiket asing asing. 


Layan nasi lemak Pak Nasser lagi atas flight. Harga beli online sekali air dalam RM13 kalau tak silap termasuk air. 

Kalau nak beli atas kapal terbang, Nasi lemak ni RM19 dan air RM9. Total RM28. Mahal bangat. Baik order online kalau nak makan.


Caj dulu, ambil energy. Kesian... ada orang pedajal pulak. Sorry yer bang. Bukan selalu nak leh buat cam ni.


Flight dari KLIA ke Yogjakarta ambil masa 2 jam setengah. Safely landed di bumi Yogja.


Selamat menjejakkan kaki di bumi Yogja.


Sampai di Yogja, saya jumpa dengan Desi. Dia anak kepada pembantu rumah saya. Maid saya ada kirim barang sikit untuk dia. So, saya pass kepada dia di airport. Dan yang best, dia tolong belikan kad prepaid untuk saya. Hehe... Boleh la pakai internet di Yogja.

Kenkawan yang tak roaming dah mula kenen kenen suruh aku Hotspot ajer... Kenkawan punya pasal, kita open ajer la.


Dah naik van. 8 orang sekali satu van. Van agak selesa. Cumanya, cara pemanduan orang Indonesia tu menyebabkan mereka yang duduk di belakang rasa tergoyang goyang. 


Selalunya, bila kami travel sekali. Okaz nak duduk depan sebab selalunya seat depan lagi selesa dari yang belakang. Sebagai Chief De Mission, kami ok jer la dia duduk depan. Sebab dia yang deal semua urusan kami dengan pak supir di sana. Lagi pun, dia ketua group kami ni. So, bagi can la dia nak dok depan. 

Malangnya, seat depan dia kali ni sempit. Kami kat belakang pakat gelak kat dia.


Pit stop pertama kami.


Prambanan. Ia adalah satu kuil lama yang bersejarah yang terdapat di Yogjakarta. Ini di pintu luar.


Dah masuk ke dalam.


Dah 8 kepala yang pi, memasing ada idea nak ambil gambar. So, kita layankan ajer la.


Candi Prambanan atau Candi Roro Jonggrang adalah kompleks candi Hindu terbesar di Indonesia yang dibangun pada abad ke-9 masehi. 

Candi ini dipersembahkan untuk Trimurti, tiga dewa utama Hindu yaitu Brahma sebagai dewa pencipta, Wishnu sebagai dewa pemelihara, dan Siwa sebagai dewa pemusnah.

Candi ini adalah termasuk Warisan Dunia UNESCO, candi Hindu terbesar di Indonesia, sekaligus salah satu candi terindah di Asia Tenggara. Arkitektur bangunan ini berbentuk tinggi dan ramping sesuai dengan arkitektur Hindu.
 Sebagai salah satu candi termegah di Asia Tenggara, candi Prambanan menjadi daya tarik kunjungan pelancong dari seluruh dunia.

 Jom masuk dulu. Jauh juga nak sampai ke dalam.


Boleh pecah peluh gak la nak sampai ke sini.


Dah sampai, saya dan Hafiz ambil gambar dulu. Haha. Macam macam gaya dah mula keluar. Kami dah selalu buat gambar gaya pelik pelik. So, frekuensi sama. Senang nak buat synchronise.


Then Okaz cakap, dia pun nak. Tapi kursus tak habis lagi. Sebab tu la lompatan dia jadi macam tu. Haha... Cuba lagi Okaz...


Lepas dah kursus jadi macam ni pulak. Miakaka... Tak pa la, kira advance sket la. Tengok muka pun dah ku tak leh tahan gelak. First time dia nak melompat macam ni. 


Abang Ngah, biras saya. Hensem kan, anak baru 10 orang ni. Hehe... Isteri sorang jer. Jangan risau. 


Untuk seni bina pada tahun 850 Masehi, saya agak kagum dengan teknologi mereka dahulu yang boleh buat bangunan cantik dan tinggi macam ni.


Ok, kami keluar dulu. 


Kat luar ada tempat boleh naik basikal tergantung ni sambil ambil gambar. So, layan ajer la. Bukan mahal pun, baru 20,000 Rupiah. Dalam RM7 ajer. Cumanya, lighting kat belakang pula cerah. Muka kami pulak yang jadi blur.


Bila keluar aja dari Candi Prambanan tu, dah jumpa banyak tempat orang menjual.


Pakat pakat tengok ajer, maklumlah geng laki. Kalau geng pompuan, dah tersangkut lagi sejam kat sini. Hehe.


Tapi semua iman macam kuat ajer. Tak da sapa beli apa apa pun. Izwan ajer yang rasa panas sket dan beli topi satu. Barang sini murah, topi cantik pun rega baru RM10. So, kalau nak membeli di sini tak mahallah kiranya.


Selepas itu, kami di bawa ke tempat Bukit Batu Kapur, Tebing Breksi. Lebih kurang 30 minit dari Prambanan tadi.


Semua orang kena senyum yer. 


Ada sama ka..... Haha... Janji senyum.


Ada ukiran berbentuk naga di tangga ni. Ukiran di buat atas bukit batu kapur.


Ada ukiran ni pulak. Memang agak besar ukiran ni. Pandai dia orang ukir bukit batu kapur ni boleh jadi macam ni.


Jom naik atas dulu. Tangga pun dipahat jadi macam tu.


Lurus aja dia orang pahat bukit ni.


Lepas site view kat atas, kami turun.


Next pit stop. Masjid. Kami solat Zuhur dan Asar secara jamak dahulu.


Then makan nasi ayam yang dibekalkan oleh anak bibik saya tadi. Actually, trip kami ni dah masuk pakej makan. Tapi dia dah bawa bagi kat kami masa airport tadi, kami makan aja la untuk lunch ni. Sedap pulak tu. Semua puas hati. Alhamdulillah. 


Then kami ke Taman Gumuk Pasir. 


Kawasan ni tepi laut sebenarnya. Cuma keunikannya pasir ni jauh ke darat. Pasir pula sangat sangat halus.


Ambil gambar gaya ni dulu.


Ada bangunan 4 tingkat diperbuat daripada buluh. Sapa berani jom naik. Kena bayar 10,000 Rupiah kalau nak naik.


Saya naik aja la.


Okaz pun naik


Sampai gak kat atas. Ada bendera Indonesia tu, kira ok la. Maksudnya betullah tu kami di Yogjakarta. Hehe.


Lompat gaya ni.. Teringat kat bini la tu. hehe....


Ni muka menyesal tak bawa bini... Haha


Asyiknya Tu Di Sini....


Senyum jer la..


Lepas tu kami ke Pantai Parangtritis. 


Cuaca pulak dah nak mendung. Tapi kira kira ok la, sebab atur cara kami hari ni dah habis. Pak supir tanya, nak tunggu sun set tak? Kami cakap tak yah la, nak sun set apa nya dah nak hujan tu. 


Belakang ni adalah Laut Hindi. Boleh la nak pi cari kot kot jumpa serpihan MH370.


On the way balik ke Hotel, hujan mula turun. Alhamdulillah. First day kami selamat... Tak kena hujan sebab atur cara kami untuk hari first dah habis.


Kami tinggal di Royal Hotel. Book sendiri aja. Sewa pun murah. Satu bilik RM100 untuk dua orang. Kira satu orang RM50 la semalam. Hotel pun cantik dan selesa.


Ada swimming pool lagi.


Apa lagi. Lepas masuk bilik, semua orang terjun.... Kami dah pakat nak mandi kat sini. So, semua orang bawa baju mandi.


Dalam bersuka ria, kewajipan bersolat tidak dilupakan. Kami solat Maghrib dan Isyak berjemaah di surau hotel.


Bersiap sedia untuk dijemput pak supir untuk makan malam. Di lobi ada wifi, so boleh la tengok semua orang dok kalut dengan phone masing masing.


Makan malam kami, ayam dan bebek panggang.


Depa ni pilih nak makan itik panggang. Kami makan di Restoren SS, Semuanya Sambal. So, ada berpuluh puluh jenis sambal. So, sila pilih. Dan masakannya memang sedap.


Clear semua orang makan. Puas hati. Air pulak order air jus advocat. Semua nak air jus buah buahan jer. Maklumlah, semua dah masuk pakej. So, order ajer la.

Day 2 : Yogjakarta


Pagi ni, jam 4:30 pagi kami dah bergerak dari hotel. Tempat yang dituju adalah Kebun Buah Mangunan. Kami di bawa ke sini untuk melihat pemandangan matahari terbit dikaki gunung.


Agak ramai orang di kawasan ni. Rata ratanya orang Malaysia. Memang ramai orang Malaysia travel ke sini. Kami dah pilih hari Isnin - Khamis di Yogjakarta untuk elak masalah jammm di tempat melawat.. Tapi ternyata, memang ramai orang Malaysia melawat Yogjakarta ni.


Matahari pun dah naik entah ke mana. Kami berangkat dulu.


Ambil dulu gambar group.


Dr Adzhar, lecturer Electrical Engineering di salah sebuah universiti di Malaysia. Dia ni kawan baik saya di UK dulu masa kami belajar di Sheffield. Anak baru 5 orang, semua lelaki. Haha... 


Ni pula Abang Ngah. Anak baru 10 orang. Ceria aja muka. Senyuman orang beriman memang gitu.


Abang long kawasan ambil gambar jap.


Semua jenis sporting kalau bab ambil gambar.


Semua muka beriman ajer kan... So, jangan fikir yang bukan bukan yer bila kami travel ke Indonesia ni. Just nak melihat keindahan alam ciptaan Allah.


Ada banyak tempat bergambar kat Kebun Buah Manungan ni. Nama aja kebun buah, tapi tak nampak buah pun. Hehe. Ada pokok aja.


Selepas itu, kami ke Hutan Pinus. Tempat tu tak jauh sangat dari Kebun Buah Manungan. Hutan ni ada banyak pokok yang  cantik dan tempat ambil gambar yang sangat santek.


Memang terbaiklah kalau nak bergambar kat sini.


Gaya terbang macam ni kat sini memang sangat cantik...


Subhanallah.


Hebat sungguh ciptaan Allah.


Dekat bawah, nampak batang pokok ajer. Dekat atas baru nampak daun daun pokok yang sangat cantik.


Sheikh Okaz. Anak baru 6. Sorang lelaki, lima perempuan. Power gitu.... 


Ada tempat rehat


Ada rumah atas pokok...


Frankly speaking, memang berbahaya. Kalau jatuh, boleh shahid la. So, kalau tak berani jangan MENCOBA ya.


Tengoklah sendiri yer. Memang kena berani sket kalau nak naik. Tahap kamikaze gak ni. Pegang kuat kuat yer kalau nak naik. Sebelum tu mengucap bebanyak dulu. Dan make sure beli takaful premium sebelum melancong ke luar negara untuk mengelak sebarang kecelakaan berlaku di sana.

Nak Beli Takaful Ketika Melancong Luar Negara Pada Harga Terbaik : 0134878586 Kontek Akak Liza ni. Kami beli ngan dia jer. Seorang RM48 jer untuk Premium coverage. 


Yang berani leh naik atas, yang tak berani leh duduk bawah.


Ambil group photo.


Jangan marah yer... Sesekali nak posing apa salahnya.


Ok, last photo. Then kita sambung ke tempat lain pulak.


Kami breakfast dulu.. Nama aja breakfast, tapi makan nasi ayam dah pepagi ni. Hehe..


Semua belasah makan nasi aja. Untuk makluman, semua orang dalam group ni hantu makan. So, pantang jumpa, semua kena sapu. Semua suka try makanan yang baru. 

Tetiba ternampak air teh yang ada herba kayu kayan dari Indonesia... Boleh menguatkan badan... Semua orang order air herba tu. Nak torai lah katakan.


Destinasi seterusnya, Gua Pindol. Kami dah disuruh bawa baju basahan. Sebab akan mandi air pagi ni.


Ambil life jacket sorang satu.


Ambil pelampung sorang satu. Then.....


Jom masuk air.... memang basah la... Tak dapat nak nolong dah. Nasib la sapa dok sebelah saya, habis saya kocak kocak air bagi basah badan. 


Okaz memula senyum la. Dah kena percik air dengan saya baru tau... Haha...


Kami hire photographer untuk ambil gambar kami di sini. Harga 200,000 Rupiah untuk satu jam setengah punya journey. 


Kawasan ni ada gua. So kita semua masuk dalam gua dulu la. Ikut ajer arus bawa dalam tu.


Siap ada kelawar lagi. 


Dalam gua ni ada banyak stalagmit dan stalagtit.


Menurut kepercayaan mereka di sana, siapa yang pegang batu ni akan jadi "Gagah Perkasa". Huhu. Mana leh percaya. Khurafat ni. Jatuh akidah nanti. 


Ambil gambar ajer la.... Amboi Okaz.. Gaya tu patut patut la... Lain macam jer ku tengok gaya ni. 


Dekat hujung gua tu, ada lubang yang nampak sampai ke atas. Kawasan ni semua sangat dalam. Kaki memang tak sampai. Kami ikut arus aja yang bawa kami dari masuk sampai keluar.


Dah nak keluar, orang tu tanya kalau nak mandi boleh terjun dari pelampung. Apa lagi, yang nak merasai kelainan terus terjun la dari pelampung.


Kami ingat dah habis trip kami, rupanya tak. Ada lagi satu journey yang lagi best. Tapi kena tunggu lori dulu. Nak bawa kami ke tempat yang lagi best. Sesekali rasa suasana kampung macam ni memang best. 


Then kami naik lori, lepas tu kena jalan. And then...


Masuk ke dalam sungai yang kali ni arusnya lagi kuat.


Dr Rezqa, pakar bedah. Senyum aja dia. Anak 4 orang Dr Rezqa ni. Tinggal di Taman Gembira, Perlis. 


Agak best bila boleh main dalam air macam ni. Kat Malaysia tak berpeluang nak main macam ni.


Ada tempat air perlahan


Ada tempat yang airnya sangat kuat


Kaki memang tak sampai dah. Sebab dalam.  


Memasing jadi budak budak balik.


Alhamdulillah... Selamat sampai. So, that's all for today activities.

Day 3 : Gunung Merapi


Hari ketiga, jam 4:30 pagi kami keluar hotel sekali lagi. Destinasi kali ini adalah Gunung Merapi. Salah satu gunung berapi yang masih aktif di Yogjakarta. 

Perjalanan dari Yogjakarta ke Gunung Merapi sekitar 2 jam. 



Untuk ke sini, kami kena naik jeep 4 x 4 dulu. Satu jeep 4 orang. Semua sewa jeep ni dah termasuk dalam pakej kami.


Ambil gambar gaya ni dulu. 


Bunker Kaliadem. Ni tempat berselindung bawah tanah jika berlaku letupan gunung berapi. Namun, pada tahun 2010. Masa berlaku letupan tu, orang yang berada di kawasan tu sempat masuk ke dalam tempat perlindungan bawah tanah ni. Tapi entah macam mana semua mati sebab lava panas masuk ke dalam tempat perlindungan tu juga.


Jeep ni la yang kami naik.


Turun dulu ambil gambar lagi.... 


Cantik tengok gambar ni dengan back ground Gunung Merapi.


Razman, Abg Ngah, Rezqa dan Izwan lagi satu kereta.


Sejuk gila pagi ni... Saya pula tak bawa baju sejuk. Apa kan daya, nasib la... Tahan ajer la... 


Then kami di bawa ke satu kawasan batu yang besar. Dan batu tu menyerupai muka orang.



Batu ni terjadi secara natural yer, bukan dibuat oleh orang.


Then kami pergi melawat satu rumah yang terletak berhampiran kawasan gunung berani ni. Rumah ni antara yang terkena kesan gunung berapi ni.


Sebenarnya 2-3 minggu sebelum letusan gunung berapi, pakar dah ramal gunung ni akan meletup. Tapi ada jer orang kampung  yang tak percaya. So, mereka tak nak tinggalkan kampung tu. 

Akibat kedegilan mereka, ramai yang terkorban semasa gunung berapi ni meletus.


Tarikh 5 Nov 2010. Jam 12:15 malam ketika kejadian berlaku.


Tulang lembu yang ditemui


Motor pun hancur, tinggal rangka besi ajer.


Bayangkan panas waktu tu, besi pun boleh melebur.


Semua cerek dan barang barang lain turut melebur.


Selepas itu, kami di bawa untuk pacuan kereta ke dalam kawasan berair. 


Wallawei... Habis basah lencun semua orang.


Nampak macam tak teruk, tapi sebenarnya sangat teruk air tu. Dia merecik sampai habis semua orang basah. Dah la semua tak bawa baju spare. Nasib la.



Back ground Gunung Merapi.



Selepas itu, kami di bawa melawat Gereja Ayam. Dari segi saiz, sangat besar. Dah la terletak di atas bukit yang tinggi. Rajin la depa ni pi buat gereja ni besar besar atas bukit.

Matlamat asal mereka, nak buat burung merpati. Tapi bila dah siap, semua orang nampak macam ayam. Haha.. Failed....


Kami naik kejap, kena la naik tangga tinggi juga. Ni gambar kami kat atas sekali. Bahagian kepala ayam tu.


Ni gambar paruh ayam.


Habis melawat, kami makan dulu kejap. Cucur ubi goreng. Dah lapar semua orang.


Balun ajer la...... Memang seriously lapar dah semua orang.


Then baru kami singgah kedai untuk makan tengah hari. Kami ni semua jenis suka makan kambing. Tapi satu jer la saya nak bagi nasihat, DI INDONESIA, tak perlulah order kambing sangat. 

Baik order ayam atau itik saja. 

Sebab bila order kambing, yang dihidangkan sekali dengan kulit kambing, usus kambing, perut kambing, hati kambing. Macam macam ada.... Daging kambing pulak cari tak jumpa. 


Selepas itu, kami melawat Candi Borobudur.


Kami ambil seorang pemandu pelancong untuk terangkan kepada kami mengenai sejarah kawasan ni.


Jauh gak nak sampai ke candi ni...


Ketinggian lompatan adalah selari dengan berat. Haha.. Sentap la member sorang tu. Dia lompat rendah. Then dia claim, "Wei, aku lompat awal la...."

Kalau Rezqa dan Okaz lompat cun sket, fuh... nampak lagi cantik gambar ni.. Apa pun, kira ok lah gambar ni.


Free style pulak.


Candi ni ada 9 tingkat. So, kalau ikutkan orang dulu, mereka nak naik ke atas, mereka akan 'tawaf' candi ni dari satu tingkat ke satu tingkat sambil membaca ukiran ukiran yang terdapat di dindingnya.


Candi ni pernah runtuh satu ketika dulu akibat dari gempa bumi. Kemudian, ia dibina semula 


Dari segi seni bina, bagi saya agak cantik. Pandai gak la engineering orang dahulu.


Setiap dinding ada ukiran dan ada maksud yang tersendiri. Ada mesej yang hendak disampaikan.


Saya lebih tertarik dengan seni ukiran orang dahulu. Bukan senang wei nak ukir atas batu ni. Sekali ketuk kalau pecah, habis cerita.


Sebab tu perlu pemandu pelancong untuk bercerita. Khusyuk pulak abg ngah ku melayan.


Ukiran ni jer yang aku faham maksudnya, haha.. Korang tafsirlah sendiri. Masing masing dah besar, boleh fikir kot apa mesej yang nak diterangkan ni. Miakaka...


Dari segi seni bina, cantik. Cumanya, it's a candi. Dibuat oleh orang Hindu dahulu.


Ambil gambar dulu sebelum turun.


Nak keluar saja dari sini, habis kami diserbu. Ada orang berniaga. Selagi kami tak beli, selagi tu lah tak lepas.


Nak suruh orang pakai topi beli topi. Macam tak kena gaya aja.


Destinasi kami seterusnya adalah Timang. Tapi, nak ke sana kami kena naik jeep ni. Mereka yang awal ni, terpaksa naik 5 orang satu kereta. Kesian tengok dia orang bersempit sempit.


Kami pulak naik tiga orang jer.. Kan nampak lapang. haha.. Nasib la korang. Sapa suruh naik awal awal.


Jalan agak berliku liku. Nak kena naik turun bukit dan jalan yang berbahaya. Huhu... Azab ku rasa naik jeep ni. Dengan absorber macam tak ada. Kami yang naik bertiga pun rasa azab, tak leh bayang la kereta lagi satu naik berlima.


Jom naik Gondola....


Gondola ni kira highlight trip kami ke Yogja juga la....


Untuk makluman, semuanya manual yer. Dibuat  guna tali, dan ditarik guna orang jer.....


Dah ada yang cuak... Pakat pakat mengucap yer....


Selamat sampai ke sebelah sini...


Ada pulak orang memancing waktu ni.. Sekali dapat ikan  besar...


Orang lain yang tangkap, orang lain yang bergaya ambil gambar... Haha... 


Dah macam kat Giant Causeway, Ireland pulak ku rasa tempat ni.


Timang.....


Geng geng ni tak puas hati, minta nak beli ikan tadi. Boleh masak untuk makan tengah hari kejap lagi. Beli la ikan ni 200,000 Rupiah.


Fuh.... nak pergi pun azab. Nak balik pun azab. Dok dalam jeep ni, dengan jalan yang berbatu batu. Kereta tak ada suspension. Perghhh.....  Fikir fikirkan lah.


Menu makan tengah hari kami, LOBSTER.


Memang sodap.....


Petang tu, kami semua di bawa ke Bandar Yogjakarta. Nak shopping katanya. So semua orang pakat pakat tukar duit dulu.


Ni tempat famous nak shopping yer. Jalan Malioboro.


Ambil gambar dulu, bukti dah sampai sini.


Ada macam macam barang dijual disini. Semua murah murah.


Macam kat Petaling Street ajer la. Kami semua tak beli apa sangat pun barang kat sini. Macam tak kena selera ajer. Habis cerita, balik hotel...

Day 4 : Kalibiru

Sekali lagi, hari ni kami keluar awal dari hotel. Sekitar jam 7 pagi, semua dah keluar.


Destinasi yang dituju adalah Kalibiru.


Sini tempat ambil gambar pemandangan yang cantik.


Nak ambil gambar di sini, kene bayar yer.


Naik tangga dulu nak ambil gambar.


Ni la tempatnya.. Spot ambil gambar. Kalibiru.


Pepandailah buat gaya 


Ada orang nak terjun, terpaksa abam selamatkan....


Jangan lepas aku dah ler....


Ambil la gambar dalam 5 minit atas ni


Lompat lompat sket...


Then bagi la orang lain pulak nak bergambar. Yang anak 10 pun dah lupa anak kat rumah.. Jadi remaja balik semuanya...


Cak....


Haha... Ada orang nak terjun... Tolong.....


Broker tanah di area Shah Alam.... Banyak tanah dia. Tolak tanah orang, baki tu semua hak dia.


Lepas tu kami ke tempat ambil gambar berbasikal atas tali pulak.


Berat dibenarkan hanyalah 85kg. So, kenderaan berat tak leh naik lah basikal ni...


Boleh buat gaya freestyle


Semua kena fikir gaya masing masing...


Hafiz ni kalau bab gaya memang win...


I come from Malaysia....


Dr Adzhar dengan gaya terbangnya...


Razman.. Bisnes partner Izwan Selamat... 


Makan tengah hari. Semua orang order kari kambing. Sekali lagi, ramai orang tak makan... Sebab yang dihidang bukan daging kambing, tapi huhu.... Usus kambing, perut kambing, hati kambing dan seangkatan dengannya. 


Then, kami ke istana sultan dahulu


Semua dah boring.... 


Melawat tempat ni bukan taste kami ni...


Ada barang barang muzik zaman dahulu


Senibina orang dahulu


Selepas itu, kami ke Keraton. Lagi satu Istana Sultan dahulu.


Di sini best sket.... Sekeliling kolam ni akan ada gundik gundik yang cun, sedia berkhidmat untuk sultan. Huhu... Boleh pilih mana yang berkenan.... 

So, antara 5 gundik ni, mana yang anda rasa berkenan? Haha.... Gurau jer.


Dah pilih gundik, sultan boleh beradu di sini... Hmmmmm...... Ku ambil berkat ajer la...


Lain macam senyum dia orang ni kat sini....


Then kami semua ke Kilang Bak Pia 25. Tempat beli ole ole nak bawa balik Malaysia.


Macam macam barang dijual di sini.


Tempat uli buat bak pia


Tempat bakar.


Pakat pakat beli sorang sikit nak bawa balik Malaysia.


Akhirnya, kami ke airport. Alhamdulillah... Selamat sudah perjalanan kami.


Lets go back home.

Summary :

1. Yogjakarta satu tempat yang menarik untuk dilawat jika anda nak tengok PEMANDANGAN YANG MENARIK.

2. Tempat ini kurang sesuai kalau nak bawa anak anak kecil pergi. Sebab takut anak anak rasa boring.

3. Tiket flight ke sana sekitar RM500 return. Dan kos untuk 4 hari 3 malam di sana sekitar RM1000. Anda boleh cari pakej murah lagi. Ada banyak travel agen di sana. Macam kami, ambik mahal sket sebab nak include makanan dan bayaran masuk semua tempat.

4. Kalau nak jimat, anda boleh ambil pakej transport dan driver sahaja. Makanan dan  tempat melawat, anda bayar sendiri. Hotel pun anda cari sendiri. Insya Allah, jimat lagi. Macam kami ambil semua all in sebab tak nak fikir dah.

5. Bawa la ubat sakit perut kalau melawat Indonesia. Di sana, tahap hygenic dia orang agak rendah. Kawan bagi tau, kalau hang pi tengok depa masak kat dapur, nanti hang boleh tak lalu nak makan. So jangan pi tengok. Haha...

6. Jangan la makan kat warong warong murah tepi jalan. Silap hari bulan, semua sakit perut.

7. Dalam trip kami ni, saya dan Hafiz sakit perut sampai membuang 5-6 kali sehari. Saya sampai muntah kat sana. Perut rasa berangin gila. Ada lagi sorang tu pula, muntah sampai 5 kali. Kat airport pulak tu. Terbarai barai atas lantai, kat sinki, kat dalam tandas.... Habi semua baju seluar. Memang spoil habis la.

8. Nak makan, pilih gerai yang bersih sket yer. Mahal sikit tak per. Jangan la suka suki makan kedai tepi jalan. Trust me, kalau dah sakit perut, tak guna.

Jemput Baca Story Kami Ke Medan Tahun Lepas. Klik Sini Untuk Baca.

Sekian sharing kali ni. Jumpa lagi dalam trip seterusnya.

Semoga Allah mudahkan urusan kami semua.

Wassalam.

Mohd Firdaus Mat Saad
Motivating And Inspiring Others

Adakah Anda Suka Dengan Perkongsian Di Mariafirdaus.com.my? 

Jika Anda Mahu, Saya Boleh Update Terus Whatsapp Ke Phone Anda Bila Saya Buat Posting Posting Baru, Menarik Dan Bermanfaat. Klik Link Ini: 

http://www.wasap.my/60195782515/NakUpdateBlogTerkini

So Lepas Ni Bila Ada Update Terbaru, Saya Akan Broadcast Terus Ke Whatsapp Anda Secara Personal.

0 comments:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top