Assalamualaikum,

Baru baru ni, saya dan rakan rakan bercuti di Medan. Ia adalah percutian 4 Hari 3 Malam di Medan - Lake Toba - Brastagi - Medan.

Untuk makluman, ini adalah itenary trip saya dan kawan kawan tempoh hari.

Jadual program ke Medan 4H3M 

Days 1-|Airport-Parapat|

√ Jemput Aitport
√ Bertolak Ke parapat Via Siantar (192KM)
√ Stop Kacang PATEN - TING TING TENG TENG TONG TONG
√ Makan Tengah Hari Rest.PANORAMA
√ Shalat Zuhur
√ Check in Hotel 
√ Makan malam Rest.Local

Days 2- |Samosir-Berastagi|

√ Sarapan pagi di Hotel
√ Melawat ke Samosir Via Ferry boat
√ Melawat Kampung Tomok (Makam Tua Raja SIDABUTAR)
√ Kembali Ke Parapat
√ Makan tengah Hari Rest. & Zuhur
√ Bertolak Ke Brasstagi Via Simajarjurung
√ Melawat Simarjarujung Untuk menikmati TEH HALAI & PISANG GORENG
√ Melawat Air terjun Sipiso-Piso
√ Check in Hotel
√ Makan Malam Rest.Local
√ Acara Bebas dan boleh Berjalan kaki di malam hari di banda Berastagi (Cuaca Sejuk)

Days 3-|Berastagi-Medan City tour|

√ Sarapan Pagi di hotel
√ Melawat Pasar Buah
√ Melawat Bukit Gundaling (Dapat melihat dua Gunung Merapi SIBAYAK & SINABUNG
√ Melawat Fraam SUSU sapi
√ Melawat Kebun Stawberry
√ Melawat Pagoda Lumbini(Temple terbesar di indonesia)
√ Makan Tengah Hari Rest.INDONESIAFOOT
√ Melawat Kolam Buaya (Penakaran 2000 Ekor buaya)
√ Melawat Istana Maimon
√ Melawat Mesjid Raya Medan(Al-Mashun)
√ Shopping Gudang Batik,Telekung,Kain Sulam & Fassion Outlet DLL
√ Check In Hotel
√ Makan Malam Rest.Local
√ Lepas Makan pelancong akan di bawa Keliling Banda Medan Dan boleh Lihat bangunan Tua seperti Office pos indonesia,Merdeka walk,DLL)
√ Kembali ke Hotel

Days 4-|Medan-Airport|

√ Sarapan pagi di hotel
√ Shopping Complex Sun plaza,Sogo,Medan Mall
√ Kembali Ke Airport sesuai jadwal penerbangan
√ Tour Selesai
  
Rate Includes :

Hotel 03*
Private Transportation (07 Seaters) 
Fullboard Meals (03XLunch + 03XDinner + 03XBreakfast). 
Boat trip to Samosir Island (Visit Tomok village only by Public Boat). 
Entrance Fee, Tol and Parking.
Driver Guide. 

Rate Exludes :

Personal Expenses. 
Tipping For Driver. 

Ok, jom kita tengok perjalanan kami selama 4 hari 3 malam di Medan.

Day 1 - Penang - Medang - Lake Toba


Saya bertolak dari Airport Penang. Tiket pergi balik Air Asia sekitar RM270 sahaja.


4 orang dari Penang dan 2 orang dari KL. So, dari kiri Dr Rezqa, Mortin Bai dan Okaz.


Let's Fly.... Babai Malaysia...


Dalam flight.


Perjalanan hanya ambil masa 55 minit dari Penang ke Medan


Dah sampai Airport Medan. Kami disambut oleh Pak Supir di Airport. Kami guna agen aja, senang nak plan percutian di sana. 

Anyway, saya boleh katakan, ia tersangat murah. Hanya Rupiah 1.5 juta sahaja ( RM500 ) untuk trip ini termasuk kos Sewa Kereta + Driver, Hotel dan Makan. So kami hanya perlu bawa duit untuk belanja sahaja.


Kualanamu Airport - Medan


Since kami sampai tengah hari, kami lunch dulu. Ia disediakan oleh pihak agen.


Ayam Penyet. Sangat sedap. Seriously. SEDAP !!! For your information, keenam enam peserta yang join trip ni semuanya HANTU MAKAN, so dalam trip ni nanti anda akan tengok macam mana kami memburu makanan di sana.

Semua yang makan di atas ni FREE. Cuma kalau nak tambah lauk lagi, kami kena bayar sendiri.


Ikan bakar masak sweet sour... Sodappp....


Baru lepas lunch, kami teruskan perjalanan ke Parapat, Lake Toba. Perjalanan sejauh 190km. Tapi disebabkan tiada highway, ia ambil masa 5-6 jam untuk sampai.

First pit stop. hantu hantu ni jumpa lemang bakar tepi jalan. Suruh pak supir stop. Dan beli lemang 2 batang, makan dengan kaya... Rasanya... Perghhhhhhhh.... Meleleh air liur habaq hang.


Makan dalam kereta sahaja. Perjalanan diteruskan.


Tengah jalan, jumpa kedai "Teng Teng Ting Ting Tung Tung". Ia jual produk makanan ringan Indonesia. Di sini, semua boleh rasa secara PERCUMA. Bila beli sahaja kene bayar.


Jemput makan semua. Free ajer. 


Orang lain beli buat bekalan, tapi kami tak beli pun. Singgah makan ajer. Tapi disebabkan ada ramai orang, tak lah nampak sangat kami dok balun makan tapi tak beli. 


Teruskan perjalanan, jumpa pulak kiri kanan jalan orang jual durian. Fuhh... Makan durian pulak. Balun. Murah pulak tu. Sebijik dalam 15,000 Rupiah sahaja. Sekitar RM5 sebijik. Makan situ. Dia tolong kopekkan. Apa lagi... Balunnnnnnnnnnn............... Dalam perjalanan lepas tu, bermacam macam bau durian keluar dari dalam kereta.


Lepas mengharungi perjalanan 5-6 jam dari Medan, kami  tiba di Parapat. Lake Toba.


Semua dah sepakat, benda no satu bila sampai hotel. Nak mandi swimming pool dulu. Since kami pi ke sana hari Ahad, so memang tak ada orang la dekat Hotel tu. Sebab semua orang yang bercuti dah check out pagi Ahad tu.


Mandi dulu dalam satu jam..


Waktu petang, sudah hampir malam. Kami berehat kembali di hotel sebelum keluar dinner pulak.


Bayangkan, cuaca yang redup, tempat di tepi tasik yang sangat cantik dan sangat sejuk.


Tak sempat nak baca doa dah makan. Sabar pak sabar...... Baca doa dulu ya. Baru berkat...


Rasa makanan di sini sangat sedap. Nampak simple, tapi sedap. Kami siap order kambing buat lauk extra. But since it is within bajet, so kami tak perlu bayar extra makanan yang ditempah. One good thing, semua orang minum air kosong sahaja setiap kali makan. So, no extra caj di situ.


Selepas itu, kami dibawa ke tempat bersejarah iaitu Tempat Tahanan Sukarno satu ketika dahulu. 

Day 2 : Lake Toba - Pulau Samosir - Air Terjun Supiso piso - Brastagi


Sarapan pagi kami dihotel sahaja.


Cuaca di Parapat Lake Toba ni sangat sejuk. Dalam bilik tak ada air cond atau kipas sebab ia sejuk sepanjang tahun. Actually ia berada di tempat tinggi. Sebab tu ia sejuk.


Nak gi makan jauh pulak.. Dah la naik bukit, so exercise lah dulu.


Trip kami pagi ini adalah naik bot dan pergi ke perkampungan Batak di Pulau Samosir. Naik bot ni semua dah termasuk dalam pakej. So, tak perlu nak bayar apa apa lagi dah.


Jom belayar...


Dr Rezqa. Jutawan dari Perlis.  Kawan baik saya di SMKA Al Mashoor dan di University of Sheffield UK dulu.


Sheikhul Islam, Okaz. Ketua rombongan kami. Semuanya beliau uruskan. Jutawan dari Kelatan. Tengok dia senyum pun dah lain macam. Memang ada gaya jutawan. 


Bila naik bot, sementara nak tunggu bot berjalan, kami dihiburkan oleh adik ni. Mula mula kami tak faham, tapi lepas tu dah faham. Bagi duit tips sikit. Adik ni terus berangkat ke orang lain pulak. 


Hafiz. Jutawan dari Keramat, Kuala Lumpur pun join trip ni.


Mortin Bai - Jutawan dari Bangla. Dia ni member saya kat Parit Buntar. Since dia pun nak join. Apa lagi, join aja la.


Jutawan dari Parit Buntar, Perak.


Di Indonesia, tak susah nak jadi jutawan. Bawa duit RM350 dah jadi jutawan. Haha. Sebab tu la semuanya jutawan.


Dr Rezqa, katanya teringat anak isteri waktu ni. Ku cakap, "Weiiiii... Baru sehari tak tengok bini dah rindu ka....."  Gurau jer.... Tak cakap pun. Dia merenung masa depan tu.


Dah penat berdiri, kami masuk ke dalam pulak.


Dah sampai ke Pulau Samosir, kawasan perkampungan Batak. Orang Batak dulu dulu jenis makan orang. Huhu.. Kami dah pakat ramai ramai, kalau ada yang nak dimakan nanti, ambillah Mortin. Daging Melayu tak sedap. Test la daging Bangladesh pulak. Hehhe.. Gurau jer.


Tempat ni juga dikenali Perkampungan Tomok.


Kat sini ada banyak gila kedai jual cendera mata untuk di bawa balik. Biasanya yang famous, baju Lake Toba.


Pi muzium jom.


Muzium Batak.


Cantik kerusi ni. Diperbuat daripada batu.


Bergambar depan Muzium Batak.


Antara hiasan rumah yang terdapat dalam Muzium ni.


Contoh rumah batak yang lain.


Baju rasmi orang batak dulu dulu


Cicak adalah simbol kepada orang batak. Mereka mahu anak anak mereka jadi seperti cicak. Boleh hidup dimana mana sahaja.


Cenderamata dari Lake Toba. Horas tu maksudnya selamat datang. 


Melawat makam Raja Batak


Siap ada patung batu lagi kat makam ni. Untuk makluman, orang batak bukan orang Islam yer.


Cicak ada di mana mana dekat perkampungan batak. Yang best, kenapa ada tetek pulak bawah cicak tu. Besar pulak tetek tu.

Bila ditanya kepada pak supir, beliau menjelaskan, "Cicak adalah simbol survival. Pergi mana pun mesti boleh hidup." Cicak pergi ke tetak ni pulak maksudnya, orang batak ni kalau dah merantau dan berjaya nanti kena balik cari mak juga.

Dan di sana, orang Batak kalau nak cari anak dara buat isteri, mereka akan cari yang tetek besar. Sebab kepercayaan mereka akan boleh bagi anak ramai, kena besar so that susu baru cukup.


Makam Raja mereka dulu


Besar jugak batu ni. Pandai orang dulu dulu ukir.


Habis pusing pulau tu, kami berangkat pulang ke Parapat menaiki feri tadi.  Next destination adalah Brastagi. Pak supir bagi tahu, pemandangan nanti sangat cantik. So, jangan tidur.

Untuk makluman anda, kawasan sini kaya dengan pemandangan yang santek santek. It's not about shopping. It's about view yang cantik.


Dalam perjalanan ke Brastagi, kami jumpa Van Sekolah. Anda tengoklah anak anak mereka di atas van tu, survive aja.. Huhu...


Pit Stop. Minum  Teh Halia Dulu.


Dalam perjalanan, kami singgah minum teh halia dan goreng pisang dahulu. Memang sedap.... Dah minum teh halia, terus perut rasa berangin... Maka banyaklah angin pus-pus keluar dari atas dan bawah. Bertabahlah kenkawan dalam kereta. Ada yang boleh tahan, ada yang terlepas juga...


Dr Rezqa cuba untuk share apa rasa teh halia yang pahit ni.. Di makan pula dengan pisang goreng.


"Pehal ni broo...."


Ada tempat cantik, kami berhenti ambil gambar dulu.


Orang ambik gambar, dia pun nak jugak.....


Memang cantik cantik pergunungan di sini. Teringat macam ada kat Eropah aja.


Kami tiba di penghujung Lake Toba. Tasik ni actually terjadi disebabkan letusan gunung berapi 75,000 tahun dahulu. Ia sepanjang 130km. Subhanallah. Panjang gila kan...


Cantik ke cantik? Memang cantik kan... 


Pak supir bawa kami makan di bawah tu... Huhu nak turun ke bawah dengan kereta pun ambil masa dekat 15 minit. Jauh tu ke bawah.


Jalan ke bawah ni agak mengerikan. Banyak cerun cerun dalam yang kalau kereta terbabas, huhu.. Selamat jalan la....


Dah sampai ke bawah. Mamat ni memang photogenic sket. Memang pandai buat gaya depan kamera. Kalau ada sesiapa nak ambil buat model, sangat sesuai.


Lunch hari ni, Lobster ditepi Lake Toba. 


Dah la member bangla saya tak makan lobster ni, terpaksalah ku makankan.


Makan sekali dengan ikan bakar. Rasanya, uhuhu.... Super duper sedap.


Best kan dapat makan tepi tasik.. Sedap pulak tu. Rasa fresh sangat ikannya.


Next, kami ke Air Terjun Supiso Piso. Tak jauh dari tempat kami lunch tadi. Nak turun ke bawah ada 1000 anak tangga. Saya turun sekerat jalan, then hujan. So kene naik balik.


Fuhhhh.. Kenyang dapat minum semua air ni. Lega rasa. Hilang terus haus.


"Suke tiru gaya orang... Menci tau..."


Sebelah petang, kami singgah di Pasar Buah di Brastagi. Pak Supir beritahu, buah di sini fresh dan segar. Sedap sebab di tanam di sini. So, saya beli Buah Salak dan Delima. Rasanya sangat fresh dan sedap.


Kat sini juga ada tempat nak shopping beli barang souvenior 


Kami tidur di hotel ni. Green Garden.


Siap ada kolam mandi lagi. Tapi sejuknya jangan cakap lah. Memang sangat sejuk.


Jom dinner. Anda leh tengok gaya Hafiz. Memang dia pandai buat gaya. Rezqa pulak, muka dengan tangan tak synchronize. Muka masam. Tangan tunjuk best. Apa la Rezqa ni....


Balun makan dulu... Semua makanan kami ditanggung oleh pihak agen.


It's dinner time...

Day 3 - Brastagi to Medan


Breakfast dulu di hotel. Malam tadi, ada pengalaman ngeri bagi kami semua di Brastagi.

Ada 4 kali gempa bumi. Yang paling kuat 5.2 scala richter. Bergegar hotel kami malam tadi. Kami reramai keluar lari dari hotel ke tempat lapang. Huhu... Nak nangis rasa.. Tak mau mati lagi wei....


Esok pagi, kami berangkat dari Brastagi ke Medan. Kawasan di sini memang kawasan pergunungan. So jalan raya tu memang macam nak naik Cameron Highland la. Cuma kat sana jalan lagi teruk la. 


Nak makan jagung bakar pulak. Keunikannya, di sini jagung bakar di bubuh sos... Huhu. Pedas pulak tu. Sedap tapi pedas...


Then dalam perjalanan, hantu hantu nak makan durian lagi. Kami makan hampir 11 biji. Sebiji harga dalam RM8. So totak dekat RM90. Tapi durian ni lagi super duper sedap berbanding tempat kami berhenti hari pertama haritu. Kesedapannya sehingga menjilat jari.


Wonderpet tolong kopek buah durian....


Dah tiba di Medan, kami pergi ke Istana raja dulu. Boleh masuk di dalam Istana.


Bergambar dulu kat depan balairung seri.


Perghhhh... Teringin nak jadi sultan. Bayar 10,000 Rupiah untuk bergambar dengan baju ni. Hanya RM3. Tersangat murah. So kena ambil gambar la.


Khadam khadam nak bergambar dengan Sultan Firdaus....


Tetiba ada dayang dayang istana pulak.. Terus ku ambil gambar dengan mereka. Hehe... 3 orang sekaligus.. Jarang marah yer.....


Then kami semua ke Masjid besar di Medan. Kami solat Zuhur dan jamak Asar sekali di sini.


Pemandangan Dalam Masjid


Lunch dulu di salah satu restoren yang cantik kat Medan...


Then kami singgah ke Medan Plaza. Yang tak bestnya, bila sampai tempat shopping ni. Kami dah nak habis duit rupiah. Sob sob sob... Lebih kepada window shopping aja la.


Saya beli 4 topi macam ni. Kat depan tulis MF. 


Kat tepi tulis nama, Farees, Firdaus, Fateh, Fawwaz. Hanya RM20 termasuk tenun. Malam pula kian menjelma, kami pi dinner dulu.


No satu, order sate kambing dan sate lembu dulu.... Awat yang berkerut muka tu Okaz... 


Berselera nampak. Makan ayam kampung dan ikan panggang. 


Sedap sangat...


Kesedapan sehingga tergamam nak makan.... Mata terbeliak, mulut ternganga.. Haha..


Waktu malam, kenkawan ni nak makan murtabak pulak. Di sana, Apom balik dipanggil Murtabak Manis.


Murtabak manis sedang disediakan...


Ini ha rupa bentuk murtabak manias tu...


Then beli murtabak betul jugak...


 Saya dah flat. Tak lalu makan dah waktu ni. Tetapi hantu hantu ni masih boleh melayan makanan makanan yang sedap ni. Ternyata tank mereka besar.

Day 4 - Medan City Tour - Penang


Ada kawan buat rumah anak yatim di Medan. So, kami sumbang sket untuk mereka. Kismin + Duit.


Pepagi ni, lepas sarapan di hotel. Kami ke Zulaikha Bika Ambon. Orang kata sedap, tapi bila saya makan macam tak sedap.  Bukan selera tekak saya.


Boleh test kalau nak rasa. Percuma.


Apa lagi, kami hentam rasa semua benda. Bila dah kenyang.. Hehe.. Baru beli sket.


Setiap belian akan dibungkus dalam kotak supaya kita senang nak bawa balik ke Malaysia nanti.


Baru lepas breakfast, baru lepas melantak kat Bika Ambon, kenkawan nak makan Bakso pulak. So, kita gi makan Bakso dulu. 


Perut masih penuh, kenyang tak hilang lagi ni. Kenkawan kata, "Jom pi minum kopi best kat Medan...." 


Pak Supir bawa ke Kembar Kafe untuk kopi.


Jom mengopi...


Kawan order kopi avocado, saya order Coppucino dan yang lain order kopi hitam biasa.


Then solat Zuhur dan Asar jamak di Masjid. Masa di Masjid, mereka dok bincang nak makan apa pulak lepas ni? Saya cakap beli air tebu dulu, then baru makan yang lain pulak.


Tapi.... Mereka nak makan Tahu Sumedang dulu. So, kita layan aja la Tahu Sumedang ni. 


Makanan sampingan selain Tahu Sumedang.


Bismillah jalan.....


Yang kanan tu Tahu Sumedang. Tauhu goreng la kiranya ni.


Zoom in sket....


Habis Tahu Sumedang, kami layan air tebu pulak... 


Selepas itu, mereka nak makan Itik Bakar pulak..... So, kami ke kedai itik pulak....


Itik bakar = Bebek Bakar


Akhirnya..... Sampailah kami ke Airport pada waktu petang....


Menunggu waktu untuk berangkat


Dah masuk flight


Ready to depart....


Selfie dulu apa apa pun.....

Summary :

1. Total duit kami belanja adalah seperti berikut: 

i. Tiket RM300
ii. Ground Price Paid To Agen RM500
iii. Duit Belanja RM300-RM500 ( Tak Shopping Sangat )

2. Misi kami untuk berjalan dan melihat keindahan alam hasil ciptaan Allah tercapai.

3. Misi kami untuk memburu makanan yang sedap sedap di Medan tercapai.

4. Ada anak anak, yang sponsor parents mereka untuk honeymoon di Medan. Pakej untuk honeymoon dua orang hanya RM650 seorang untuk ground. Tak termasuk tiket flight dan belanja. Saya cadangkan, anda boleh belanja parents anda Pakej Honeymoon di sana.

5. Nak tahu no Agen Di Indonesia, leh PM +62 811-616-289 - Pak Brahim.

6. Anda yang baca entri ni, boleh start plan untuk bercuti di Medan. Udah udah ler tu kerja keras, bawa family jenjalan jugak..... Hidup hanya sementara. Niat travel kerana Allah, ia akan jadi pahala yang berpanjangan.

7. Thanks to insan yang sponsor trip saya ke Medan ini. Jika ada sesiapa yang nak sponsor trip untuk saya, leh bagi tahu yer. Hehe.. Valet Holiday..... Anda Sibuk? Anda Bayar... Saya Bercuti Untuk Pihak Anda. Miakaka....

8. Kalau anda ada tahu tempat tempat best untuk dilawati, please let me know. PM +60 19-945 2751.

Trip ni memang best.... Insya Allah, lepas ni kami plan nak ke Lombok, Yogyakarta, New Zealand, Banda Acheh, Bali, Phuket dan lain lain lagi.

Thanks to all wives yang berkorban untuk menjalankan tugas kami sepanjang kami berada di perantauan.

Wassalam

Mohd Firdaus Mat Saad
Motivating & Inspiring Others


 Mahu Bantu Anak Anda Jadi Pelajar Cemerlang? Sila Tonton Video Di Bawah Ini :


   

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top