Assalamualaikum,

Semoga Allah limpahkan rahmat dan kasih sayang yang berpanjangan buat pembaca blog mariafirdaus.com.my

Parenting Tips

Jika anda tanya saya, saya sangat suka belajar ilmu parenting.

Anak anak saya sekarang sedang membesar. So, sangat penting bagi saya untuk belajar ILMU PARENTING yang betul.

Ramai orang termasuk saya boleh belanja duit untuk beli barang itu dan ini, tapi tak ramai orang sanggup laburkan duit untuk belajar ILMU PARENTING.

Sob sob sob....

Kesedaran mula timbul dalam diri saya sejak beberapa bulan lepas untuk belajar ilmu parenting yang betul.

Anak anak adalah anugerah Allah kepada kita. 

Sepatutnya, saya menjaga anugerah Allah ini sebaik mungkin.

Saya berminat untuk hadir program parenting. Jika ada sesiapa yang tahu program parenting yang bagus, please let me know yer. 019-5782515.

And kawan saya Malek, baru baru ini ada rekemen saya untuk hadir program ESQ Parenting di Kuala Lumpur. Mereka dah attend dan mereka kata ia sangat bagus. So, saya plan nak attend program ni pada bulan 11 nanti. Insya Allah. 


Nasihat Dari Kawan

Baru baru ini, ada sahabat saya bertandang ke rumah.

Beliau lihat saya memakai jersey bola Manchester United. And then dia kata, "Kita geng...."

Beliau berumur sekitar 50-an. Memang berjaya dalam kerjaya dan bagi saya juga berjaya dalam mendidik anak.

Sebab apa saya kata macam ni? Sebab bila kami berbincang bab anak anak, beliau kata hubungan beliau dengan anak lelaki beliau sangat rapat.

Walau pun anak sekarang dah belajar berjauhan, tetapi bila bersembang melalui Skype, mereka masih boleh bersembang dalam 1 jam -2 jam.

Bila saya dengar macam tu, saya rasa terkejut jugak sebenarnya.

Macam mana seorang bapa boleh ada hubungan yang sangat bagus dengan anaknya even anak dah berusia awal 20-an.

Then saya tanya la, "Apa rahsia hubungan baik antara beliau dan anak sampai anak boleh sembang sejam dua melalui Skype?"

Then beliau kongsikan dengan saya, antaranya. Hobi anak dan ayah mesti sama atau tak lari jauh.

Beliau bagi contoh.

Beliau peminat tegar Manchester United. Dulu Kini Selamanya lah...

So, beliau tanam minat anak anak nya untuk suka Manchester United.

Since sejak dua tiga tahun lepas, prestasi Man U tak berapa bagus dan Chelsea nampak macam bagus. Anak dia tanya, "Abah, boleh tak saya nak sokong Chelsea....?"

Kawan saya ni jawab, "Tak Boleh..... Selagi duduk di rumah ni, mesti sokong sama macam abah. Manchester United."

Then saya kata kat kawan saya ni, "La.. apa masalahnya bang. Bagi lah kebebasan kepada anak untuk buat pilihan yang dia suka...."

Then kawan saya jawab, "Macam ni Firdaus. Anak dengan ayah kalau boleh kena ada hobi yang sama. Suka benda yang sama. Sebab apa? Sebab nanti boleh buat benda yang kita suka bersama sama..."

"Contohnya, kalau saya sokong Man U dan anak sokong Chelsea. Nanti bila Man U lawan, saya tengok bola sorang sorang. Bila Chelsea lawan pulak, anak saya tengok sorang sorang. So, bila masa nak buat 'bonding' yang bagus dengan anak......"

"Macam saya, bila kami sekeluarga sokong Man U. So, bila kami berbincang... banyak perkara yang kami boleh bincang bersama. Dan benda ni salah satu cara merapatkan hubungan kami sekeluarga."

"Last last, anak saya rasa saya ni macam kawan dia. Semua benda saya boleh sembang dan 'masuk' dengan dia. Sebab tu sampai sekarang, hubungan saya dengan anak anak sangat rapat."

"Sebab kami buat banyak benda bersama. So my advise to you. Latih anak you bagi dia suka apa yang you suka... Baru lah nanti jadi geng bila dah besar....."

Woww.. Bagi saya ini ilmu baru.

So, lepas ni nak kena didik anak untuk menyukai minat yang lebih kurang sama dengan saya.

Ok jer untuk bagi dia kebebasan untuk buat apa yang dia suka, tapi kena control sikit sikit.

Ayat best dari kawan saya yang last...

"Kita bela anak ni Firdaus. Kena buat macam bela lembu. Hidung kena ikat dari kecik. Tali kita kena pegang dari awal. So, bila dia makin membesar, tali ni kita lepas bagi panjang sikit..... Lepas dia nampak makin ok, bagi panjang sket lagi tali tu. Bagi ruang dan kebebasan kepada dia selagi dia ikut acuan kita. Bila dia dah betul betul ok, barulah kita lepaskan tali tu untuk dia mencorak diri dia sendiri....."

"Masalah ramai orang sekarang ni, tak nak "Pegang" anak masa kecik. Terlalu beri kebebasan kepada anak masa kecik. Akhirnya, bila anak dah besar. Susah dah waktu tu nak control anak. Waktu tu, nak menyesal pun dah tak berguna nanti...."

Fuh.. Bagus sungguh nasihat kawan saya ni.

Terkesan di hati saya.

Alhamdulillah.... Semoga apa yang dikongsikan ini turut memberi manfaat kepada anda.

Kongsikanlah dengan orang lain. Semoga makin ramai di antara kita yang dapat sedikit ilmu ini.

Maria Firdaus
Motivating And Inspiring Others

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top