By: Mohd Firdaus Mat Saad



Assalamualaikum,

Entry ini bukan untuk kenakan sesiapa.

Ia lebih bersifat general mengenai apa yang berlaku dalam masyarakat kita.

Apa yang saya dapat faham.

Ada sebahagian kecil diantara kita yang 'suka' membuka aib orang lain.

Yes... Sebahagian kecil. Tak ramai.

Sekarang, jom kita fikir macam ni.

Hari ini, kita tertawakan orang. Hari ini kita SHARE aib orang. Agak agak, apa perasaan kita bila orang SHARE aib kita satu hari nanti.

Dunia hari ini, tak perlu masuk TV nak diaibkan. Cukup dengan klik SHARE dari ribuan orang.

Kesannya, hingga ke tulang sum sum rasanya.

Yes... ramai orang mengatakan dia salah. Tapi, cuba fikir. Kita yang tumpang SHARE dengan 'niat' kononnya nak bagi pengajaran kepada orang yang terlibat.

Cuba kita bayangkan, adakah ini yang Islam ajar.

Ada orang kutuk sampai mencarut kat orang itu. Mengherdik dan memaki dia atas kesalahan dia. Then tulis, "Macam ni ke yang Islam ajar?"

Tanpa dia sedar, apa yang dia buat pun bukan yang Islam ajar.

Mengapa saya cakap macam ni?

Sebab dulu saya pasti akan SHARE status status HOT yang macam tu. Siap komen bagai lagi. Konon kononnya nak bagi kesedaran.

Itu dulu...

Tapi, selepas saya ditegur oleh sahabat saya. Baru saya perasan, apa yang saya buat sebenarnya tak betul.

Walau pun niat nak memberi pengajaran kepada orang lain. Tanpa disedari saya sedang membuka aib orang lain.

Tak cukup dengan herdik. Ada orang buat blog. Then viralkan blog dia dengan kisah akak ni. Kononnya nak bagi pengajaran.

Yang lebih sedih. Habis 'dilondeh' akak ni.

Dia bagi detail FB. Detail Fanpage. Bisnes akak ni. Alamat pejabat akak ni. Semua kisah peribadi akak ni dimasukkan.

Kononnya.... "Akulah Hero".

Terasa puas dihati dapat membuka aib orang.

Subhanallah. Saya kesian gila kat beliau walaupun ramai orang nampak beliau salah.

Bolehkah kita menghukum beliau sebegitu?

Mungkin akhlak 'dia' tidak baik.

Soalan saya mudah. Baik sangatkah kita?

Cuba kita bayangkan. Dalam hidup kita. Pasti kita terpernah buat macam tu. Cuma ia tidak dirakamkan oleh orang lain. Sebab itu kita nampak kita macam baik.

Sebab apa saya cakap macam ni? Sebab saya pernah 'mencarut' kepada seorang pegawai kerajaan perempuan atas 'kesalahan arahan' yang dia berikan kepada saya.

Dan saya buat macam tu sebab saya marah. Bila saya tersedar. Saya perasan. Itu bukan aku.

Cuba bayangkan, kalau adegan itu dirakamkan kemudian diviralkan oleh orang lain.

Allahuakbar. Malunya saya.

Dan kita semua pasti ada melakukan 'kesalahan' yang lebih kurang sama. Cuma tidak dirakamkan. Tidak diviralkan.

Jadi kita nampak kita baik. Kita nampak kita ok.

Pandangan peribadi saya, jika hendak komen untuk memberi pengajaran kepada orang lain. Tidak perlulah kita beri nama, gambar secara spesifik orang tersebut.

Kita hanya mahu 'menjatuhkan' maruah dia berbanding kita mahu memberi pengajaran kepada orang lain.

Nasihat terakhir saya buat kita semua.

"Jangan buka aib orang, kalau kita tak mahu Allah buka aib kita."

 
Hidup ibarat roda. Hari ini kita seronok 'mentertawakan' orang lain. Esok lusa, jangan menangis bila orang lain seronok 'mentertawakan' kita. Nauzubillah.




Ok... Sekarang, saya pasti. Ramai yang dah 'terkutuk' akak tu. Tak pasti kalau itu yang Islam ajar.

Saya nak tanya, berapa ramai yang dah sedekahkan Al Fatihah untuk akak tu?
Semoga apa yang berlaku itu memberi keinsafan kepada dia dan pengajaran untuk yang lain.

Jujur saya katakan. Akak tu mesti malu sekarang. Al Fatihah kita untuk dia. Agar Allah beri kekuatan untuk dia hadapi saat yang mencabar dalam hidup ini.

Mungkin, "Allah pilih dia untuk ajar kita semua".

Ya Allah... jadikanlah sahabat FB aku ini semuanya insan insan yang positif. Yang sentiasa mencari redha Mu. Yang sentiasa menjaga aib sahabat sahabat mereka.

Jika anda suka posting ini, mohon LIKE & SHARE. Semoga lebih ramai yang mendapat manfaat daripadanya.

Wallahualam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top