By : Kam Maria Abdul Mutalib

Assalamualaikum,

Sejak akhir-akhir ini, dunia dikejutkan dengan serangan besar-besaran puak Zionist dan Israel terhadap rakyat Gaza yang telah mengorbankan beribu-ribu rakyat Palestin.

Sungguh, kita semua pasti sangat terkesan dengan serangan ini.

Maka, kempen boikot produk-produk yang berkaitan dengan Israel ini mula diperkatakan.

Sebenarnya kempen boikot ini memang dah lama dijalankan dan memang sentiasa berterusan. Tapi, ia mula 'popular' setiap kali isu Gaza diserang.

Kami sekeluarga juga memandang serius dengan kempen boikot ini.

Jadi kami juga berusaha sedaya upaya elak membeli produk-produk yang disahkan menyumbang kepada gerakan Zionist.

KAITAN SHAKLEE DENGAN ISRAEL

Tiba-tiba kecoh di Facebook tentang Shaklee dan Israel. Kami juga dapat banyak persoalan daripada customers yang bertanya, "Betul ke Shaklee ada menyumbang kepada Israel?"

Fuh, kalaulah betul, sudah pasti kami tidak akan teragak-agak untuk boikot Shaklee juga.

Tak sanggup rasanya bersubahat menyumbang kepada peluru yang membunuh rakyat Gaza.

Rupa-rupanya segala persoalan ini berpunca daripada sebuah website iaitu Keneseth Israel Congregation (KIC) (http://kenesethisrael.com/) yang memaparkan logo Shaklee seperti di bawah.


Website Keneseth Israel yang memaparkan logo Shaklee.
Pelawat diajak menyokong gerakan mereka dengan setiap pembelian produk Shaklee.
 
Jika anda click pada logo Shaklee tersebut, anda akan dibawa ke website baru seperti di bawah:-
 
 
Ini bukanlah website rasmi SHAKLEE CORPORATION.
Jika anda lihat pada alamat link website ini, ia sebenarnya adalah link di bawah account Keneseth Israel yang merupakan PENGEDAR BEBAS atau INDEPENDENT DISTRIBUTOR.

SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR

Untuk pengetahuan anda, setiap ahli dan pengedar Shaklee yang berdaftar dipanggil PENDEDAR BEBAS SHAKLEE atau SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR (SID).

Dalam contoh di atas, KIC adalah merupakan Independent Distributor dan setiap belian produk Shaklee daripada mereka, mereka menyumbang kepada program yang menyokong Israel.

Sama juga macam kami. Contohnya kami dapat bonus Shaklee dan sumbangkan kepada zakat, badan-badan kebajikan, pusat tahfiz, gerakan Palestin dan lain-lain.

Jadi ia tiada kaitan dengan Shaklee Corporation, sebab Shaklee TIADA HAK untuk menentukan bagaimana ahli-ahlinya menggunakan bonus mereka.

COMPANY STATEMENT

Oleh kerana ramai Distributor yang mahukan kepastian tentang perkara ini, Shaklee Malaysia telah pun mengeluarkan kenyataan rasmi seperti di bawah:-


Alhamdulillah, sekarang dah ada official statement daripada pihak Shaklee yang mengesahkan Shaklee tiada kaitan dengan gerakan Zionist atau Isreal.


Penerangan lebih lanjut daripada pihak Shaklee.


UPDATES ON 23 JULY 2014 - KI HAS REMOVED THE SHAKLEE LOGO FROM THEIR WEBSITE!!


ALHAMDULILLAH!! Akhirnya, logo Shaklee yang telah bertahun-tahun ada di website Keneseth Israel ini telah pun diturunkan. Inilah berkat suara bantahan beramai-ramai oleh para Shaklee Distributor Muslim di Malaysia. Sujud syukur kepada Allah. 

ISU TOMATO DARI ISRAEL

Selepas selesai isu KI ini, timbul pula isu yang mengatakan bahan mentah untuk produk Caratomax Shaklee dikatakan diambil daripada Tomato yang ditanam di tanah Israel.

Kami juga telah mendapatkan penjelasan daripada pihak Shaklee Management tentang isu ini. 

Dan kini mereka mengeluarkan kenyataan seperti di bawah:-


Alhamdulillah, pihak Shaklee telah menafikan yang bahan mentah produk Shaklee di beli dari Israel. 

Shaklee has no active business presence or distributors in, and DOES NOT PURCHASE ingredients or packaging from any company based in either Israel or Palestine.

BOIKOT DENGAN ILMU, BUKAN EMOSI SEMATA-MATA

Sekarang dah pun terbukti yang Shaklee tiada kaitan langsung dengan Israel atau Zionist.

Saya perhatikan, ramai antara kita yang suka sangat share dan sebarkan macam-macam info di blog dan Facebook, tanpa kita sendiri tau kesahihannya. Ini termasuklah isu Shaklee menyumbang kepada Israel ni.

Siap dengan macam-macam tuduhan yang dilemparkan. Ada yang sampai nak buang vitamin yang dah dibeli dan suruh semua orang lain jangan lagi beli produk Shaklee.

Ada juga yang ambil kesempatan ni mengutuk Shaklee, semata-mata untuk melakukan produk dan bisnes mereka sendiri. Kononnya produk mereka lebih baik sebab berasaskan makanan Sunnah sahaja.

Isu MAKANAN SUNNAH ini juga ada diterangkan panjang lebar oleh ahli team saya, Ustaz Mohd Taufiq, graduan dan pelajar terbaik dari University Al-Azhar, Mesir. Anda boleh baca kupasan di dalam blog beliau di sini:-

PENCERAHAN: KERANA SHAKLEE, KAMI MENOLAK SUNNAH?!

JANGAN SEBARKAN FITNAH!!

Oleh itu,sebelum menyebarkan info yang kita sendiri tak pasti, silalah selidik terlebih dahulu. Tanyalah kepada mereka yang 'ahli' dalam bidang itu, bukan hanya mendengar dari mereka yang tak pernah dan tak tahu apa-apa pun tentang perkara tu.

Kalau kita sebarkan berita yang tak betul, kan dah jadi FITNAH tu!! Dosa fitnah lebih besar daripada MEMBUNUH!!

Kepada mereka yang telah pun menyebarkan info PALSU tentang Shaklee menyumbang kepada Israel, saya berharap anda dapat menarik kembali fitnah yang telah anda sebarkan, dengan menyebarkan kembali entry ini atau mana-mana entry blog lain yang mengupas isu ini.

Daripada kita asyik 'pung-pang' cari kesalahan orang lain, baiklah kita muhasabah, sejauh mana sumbangan dan manfaat yang telah kita berikan kepada orang lain, terutamanya saudara-saudara kita yang tertindas oleh keganasan seperti di Palestin dan Syria.

Mudah-mudahan Allah sentiasa menjadikan diri kita orang-orang yang banyak memberi manfaat kepada yang lain. Dan bukannya orang yang hanya sering mencari-cari kesalahan orang lain.

Jika anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain, mohon anda tekan button LIKE dan SHARE entry ini dengan rakan-rakan yang lain. Terima kasih.

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com


019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top