Assalamualaikum,

Apa khabar semua pembaca Mariafirdaus.com.my? Mudah-mudahan anda semua sentiasa sihat bersama keluarga tersayang.

Cakap tentang kesihatan, tentu kita biasa dengar masalah KOLESTEROL TINGGI di kalangan keluarga dan rakan-rakan kita kan?

Hmm..jangan ingat orang berlebihan berat badan saja yang ada masalah kolesterol. Sebenarnya, orang kurus pun boleh ada masalah kolesterol tinggi juga tau.

Tapi sebelum tu, jom kita belajar lebih lanjut tentang kolesterol ni.

Apa itu Kolesterol?
Kolesterol adalah bahan lemak yang terdapat dalam saluran darah dan semua sel-sel badan kita.
Kolesterol ni sebenarnya komponen tubuh yang sangat penting untuk pembentukan sel membran, hormon, hempedu dan tisu-tisu lain dalam tubuh.

2 Sumber Utama Kolesterol
Haa, yang ni mungkin ramai antara kita yang tak tahu. Kolesterol boleh dihasilkan secara semulajadi oleh HATI kita. Tapi ia juga boleh didapati dari MAKANAN harian kita.

Jumlah kolesterol yang kita makan akan menentukan paras kolesterol dalam darah kita yer.
Kalau tinggi sangat kolesterol dalam darah, itulah yang macam-macam masalah kesihatan yang jadi, contohnya sakit jantung dan stroke.


 Apa?? 6 Juta Rakyat Malaysia tinggi kolesterol??!! Adakah kita dan keluarga kita termasuk dalam golongan ini? 

Jenis-jenis Kolesterol:
1) LDL (Low Density Lipoprotein) - Kolesterol 'JAHAT. 
LDL yang tinggi dalam darah akan membentuk 'plak' yang menyumbat dan menyekat aliran darah. Inilah yang selalu menyebabkan serangan jantung dan stroke.

2) HDL (High Density Lipoprotein) - Kolesterol 'BAIK'
HDL pula membantu mengangkut kolesterol dari salur darah balik ke hati untuk disingkirkan. Jadi HDL ni untuk 'membersihkan' salur darah.

Sebab itulah, kita perlu ada HDL yang TINGGI dan LDL yang RENDAH. 


Inilah rupanya salur darah kita kalau paras kolesterol kita pada paras tak sihat. Ia akan menutup sebahagian saluran darah kita menyebabkan perjalanan darah tak lancar. 
Masalahnya, ramai orang tak kisah sebab kita tak nampak. Tapi apa kesannya bila salur darah dah jadi sempit macam ni??!!


Kolesterol tinggi boleh meninggikan risiko SAKIT JANTUNG!! 


Kalau kita tinggi kolesterol, risiko serangan jantung meningkat 15.6%, dan angin ahmar meningkat 11%.

Kami pun ada pengalaman ahli keluarga atau rakan-rakan, di mana mereka tak pernah tau pun mereka ada sakit jantung. Tiba-tiba je kena serangan. 
Yang paling menyedihkan, bukan orang berumur saja, tapi ada yang masih muda dan mempunyai anak-anak yang masih kecil. Kasihan kepada keluarga yang ditinggalkan...


Risiko yang lebih tinggi untuk tekanan darah tinggi, menyebabkan penyakit hati berlemak, hormon tak seimbang dan ketidaksuburan. Sungguh banyak kan kesan buruk dari masalah kolesterol tinggi ni. Itu pun masih ramai yang tak kisah dengan tahap kolesterol mereka. 


Faktor-faktor penyebab tinggi kolesterol.


Haa..ini kan makanan kegemaran rakyat Malaysia. Nyum..nyum sedap sungguh. Tapi cuba tengok jumlah kolesterol yang ada dalam setiap makanan yang berlemak dan berminyak ni. 

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan pengambilan kolesterol  kurang dari 300mg sehari yer. Bagi yang ada penyakit jantung pula, kena hadkan kepada kurang dari 200mg sehari saja. 


Tapi kalau kita jenis yang biasa makan makanan ni setiap hari, tentu kita tak sangka yang kita dah ambil 3 kali ganda lebih banyak daripada jumlah kolesterol yang selamat diambil setiap hari!!

JADI JOM BERTINDAK HARI INI!!


JOM ATASI MASALAH KOLESTEROL SECARA SEMULAJADI DENGAN FITOSTEROL!!


Apa itu Fitosterol?
Fitosterol (dirujuk sebagai STEROL dan STANOL TUMBUHAN) wujud secara semulajadi dalam kandungan yang sedikit dalam sumber makanan seperti buahan, sayuran, kekacang, bijian, legume, bijirin dan minyak sayuran. Dianggarkan 200-400mg sterol tumbuhan dan 50mg stanol tumbuhan kita makan setiap hari.


Lebih 80 kajian klinikal telah diterbitkan dalam penerbitan saintifik tentang keberkesanan dan keselamatan fitosterol.


Jumlah yang disyorkan diambil ialah 2000mg fitosterol sehari.


Struktur fitosterol adalah hampir sama dengan kolesterol. 


Bila kita ambil Fitosterol ni, ia akan bersaing dengan Kolesterol untuk tapak penyerapan dalam sistem penghadaman kita. 

Hasilnya? Kolesterol tak boleh diserap, dan akan disingkirkan bersama-sama Fitosterol. Maksudnya, bila kita ambil lebih banyak Fitosterol, maka makin kuranglah Kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh. Dan makin tinggi lah peluang untuk kita turunkan paras Kolesterol "Jahat" iaitu LDL. 


Antara kajian yang telah dijalankan. 

Jadi, macam mana kita nak dapatkan FITOSTEROL NI??


Kita boleh makan semua ni setiap hari, semata-mata untuk kurangkan kolesterol dalam badan. Tapi sanggup ke? Saya tak sanggup!! Hihi.. Tapi, jangan risau, sekarang dah ada cara yang mudah!!


Tara...Sekarang kita dah boleh dapatkan sumber Fitosterol daripada PHYTOCOL-ST, produk terbaru dari Shaklee yang dilancarkan pada June 2014!!



Ia dirumus khas daripada beberapa jenis fitosterol tumbuhan, termasuk minyak tall, dan membekalkan 100% jumlah Fitosterol yang disarankan setiap hari.


Jangan risau, semua produk Shaklee yang dipasarkan di Malaysia semestinya disahkan halal oleh Islamic Services of America yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. Sila click di sini untuk details yer: STATUS HALAL SHAKLEE


Bila masa yang terbaik untuk ambil PHYTOCOL-ST? 
Dos yang dicadangkan ialah 2 tablet 2 kali sehari sebelum makan yer. Jadi sebelum kita nak makan roti canai ke, nasi lemak ke, mee goreng mamak ke, kita dah ready siap-siap sebelum kolesterol 'jahat' tu diserap dalam badan :)

PHTOCOL-ST ni sesuai untuk yang dah ada kolesterol tinggi saja ke?
Oh tidak! Sebenarnya sebelum kolesterol kita jadi tinggi lah kita kena jaga-jaga kan. Takkan nak tunggu tiba-tiba dah kena sakit jantung atau stroke baru nak jaga kesihatan. 
So PHYTOCOL-ST ni memang sesuai untuk sesiapa saja yang mementingkan kesihatan.

InsyaAllah, dalam next entry Maria akan share testimony pengguna yang dah pun merasai keberkesanan PHYTOCOL-ST ini dalam menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Stay Tuned!!

Kalau anda berminat nak dapatkan PHYTOCOL-ST ini, boleh hubungi Maria yer.

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top