Assalamualaikum,

Tajuk kali ni macam best jer, macam seronok jer..hihihi..

Actually, Maria nak share salah satu IMPIAN Maria sejak kecil. Maria memang teringiiiinnn sangat nak ke United States of America (USA). Nak tau kenapa?




SEJARAH KELAHIRAN KAM MARIA

Sebenarnya, masa Mak Maria mengandungkan Maria dulu, Abah Maria telah ditugaskan ke US untuk berkursus. Jadi masa Maria lahir di Kuala Lumpur, Abah sedang berkursus di US.

Alkisahnya, Mak kata Abah berkenan dengan nama 'Maria' semasa berada di US, jadi Abah suruh lah Mak letak nama 'Maria'. Ala-ala nama Minah Salleh gitu..hihihi..

Oh ye, FYI, adik beradik Maria semuanya nama bermula dengan 'KAM'. Ini sempena gabungan nama Mak (Kamariah) dan Abah (Abdul Mutalib). Maka lahirlah semua 'KAM'. Iaitu Kam Kasturie, Kam Rafidah, Kam Haryatie dan Kam Maria. So sweet kan... :)

Abah Maria seorang Pegawai Tentera berpangkat Mejar, jadi memang banyak negara yang dia dah lawati untuk tugas dan kursus. Tapi kami semua langsung tak pernah ikut Abah pergi tempat-tempat tu.

Abah cakap, "Kalau nak pergi oversea, mesti belajar rajin-rajin, nanti mesti dapat pergi oversea".

Huhu..baiklah Abah..Maria akan belajar rajin-rajin untuk mencapai impian ke oversea...


IMPIAN SEJAK DI SEKOLAH

Jadi sejak sekolah rendah lagi, Maria dah bercita-cita nak ke oversea, terutamanya ke US. Ini sebab seronok tengok gambar-gambar Abah di sana. Ada salji, ada themepark. Masa tu negara lain Maria tak berapa kenal sangat. Yang Maria tau, US je..hehe..

Semasa di Tingkatan 5 di MRSM Jasin Melaka (sekarang ni MRSM Tun Ghafar Baba), Maria telah terpilih sebagai calon Program Skim Pelajar Cemerlang ke Luar Negara Tajaan MARA, berdasarkan keputusan Percubaan SPM yang cemerlang.


MRSM Jasin sentiasa dalam kenangan..

Syukur Alhamdulillah, memang excited sangat!! Masa interviewer MARA tu tanya, berminat nak ke university mana dan nak buat course apa?

Apa lagi, Maria dengan confidentnya menjawab, "I want to go to USA to pursue my studies in Information Technology". Heee..


TAWARAN BELAJAR KE LUAR NEGARA

Alhamdulillah, interview tu berjalan lancar. 2 minggu selepas tamat peperiksaan SPM (sebelum dapat results SPM lagi), Maria terus menerima offer letter daripada pihak MARA untuk menjalani kursus persediaan ke Luar Negara di Kolej Matrikulasi Yayasan Saad (KMYS), Lembah Beringin. (Sekarang namanya dah ditukar ke Kolej Yayasan UEM).


Kalau biasa lalu PLUS highway, mesti familiar dengan signboard ni kan..

Masa dapat offer letter tu, takde ditulis pun course apa dan untuk program ke negara mana. Jadi Maria assumed, maybe dapat course IT ke US lah kott..Alhamdulillah..

Tiba hari yang di tunggu-tunggu, Maria pun mendaftar ke KYUEM. Masa briefing daripada Pegawai MARA yang bertugas, barulah kami diberitahu. Rupa-rupanya kami semua ditawarkan kursus persediaan untuk melanjutkan pelajaran ke United Kingdom dalam bidang Engineering!!

Terkedu Maria sekejap. UK?? Engineering?? Betul ke ni? Boleh ke aku buat course Engineering ni??

Huhuhu..masa tu memang tak tahu apa perasaan. Nak happy ke tak? Sebab Maria memang minat bidang IT dan memang nakkkk sangat ke US.

Tapi lepas berbincang dengan Mak dan Abah, mereka kata takpelah..mesti ada hikmah di sebalik tu. Jadi Maria pun redhalah dengan ketentuan Allah ni. Maria pun meneruskan pengajian A-Levels di KMYS.

Alhamdulillah akhirnya Maria berjaya juga melanjutkan pelajaran ke University of Sheffield, United Kingdom dalam bidang Electrical Engineering.

Rupa-rupanya Allah dah tentukan Maria bertemu jodoh dengan suami tersayang Mohd Firdaus Mat Saad di Sheffield, UK. Pertama kali kami bertentang mata adalah di bumi UK, pada hari kedua Maria tiba di sana..cewahh..


InsyaAllah, lepas ni kami bercita-cita untuk kembali melawat tempat pertemuan pertama kami ini bersama anak-anak pula :)

Kalau pergi ke US mungkin lain la pulak jodohnya kann.. tak wujud lah blog www.mariafirdaus.com.my ni kan..hehe..

Selepas tamat Degree in Electrical Engineering, Maria terus dapat peluang sambung belajar dalam Master of Science in IT di University of Nottingham Malaysia Campus. Syukur Alhamdulillah. Allah makbulkan juga impian Maria nak study dalam bidang IT.

Sememangnya, sudah pasti setiap yang berlaku ada hikmahnya. Jadi berbaik sangkalah dengan Allah dalam setiap ketentuan.. :)


IMPIAN HANYA TINGGAL IMPIAN...

Sampailah Maria habis study, dan mula bekerja. Lepas tu, impian nak ke US pun terhenti setakat tu je.

Masa tu keutamaan kami adalah untuk pergi menunaikan Umrah dan Haji bersama Mak dan Abah Maria. Syukur Alhamdulillah Allah murahkan rezeki. Kami dapat mengumpul duit untuk menunaikan Haji pada tahun 2011.

Selepas tu, Maria dah tak pernah plan apa-apa untuk ke US. Memang masih teringin nak pergi. Tapi nak kumpul duit pergi holiday saja-saja, of course lah belum mampu dengan gaji Engineer yang tak sampai RM5k tu kan. Nak harap company hantar kursus ke, macam tak nampak bayang pun. Banyak lagi komitmen lain untuk family. Maka impian pun hanya tinggal impian...


PERANCANGAN ALLAH MAHA HEBAT!!

TIBA-TIBA, pada suatu hari masa Maria mula-mula active dengan bisnes Shaklee awal tahun 2013 ni, Maria dapat tau yang next free overseas trip yang Shaklee tawarkan untuk tahun business cycle 2013/2014 adalah ke US!! Wow..menarik ni!!

Sebenarnya Shaklee menawarkan 2 pilihan oversea trip, iaitu samada ke USA atau Umrah. Memandangkan kami dah pernah pergi Umrah dan Haji sebelum ni, Maria rasa ini peluang terbaik untuk kami pilih trip ke USA!!


2013/2014 Shaklee US Global Conference. 5 Star fully sponsored trip for those who qualified.

Nampak tak, untuk qualify 1 free ticket USA (5 star holiday) which will be fully sponsored by Shaklee, Maria perlukan 930 point terkumpul sejak March 2013-Feb 2014.  Masa mula-mula buat bisnes ni awal 2013 dulu, masih tak berapa nampak jalan lagi nak dapat free trip Shaklee ni. Rasa macam mustahil je, macam susah je. Boleh ke?

Tetapi pada bulan May 2013 yang lalu, Maria tengok ada beberapa orang mentor Maria berjaya qualify free trip ke Dubai dan Umrah sempena achievement bisnes mereka pada tahun lepas. Wahhh.. Ini tak boleh jadi. Kalau mereka boleh, Maria pun pasti boleh!!

Jadi Maria pun mula kembali memasang IMPIAN KE US yang pernah tertangguh dulu. Maria mula tampal poster USA Shaklee dalam my Small Office Home Office (SOHO). Hari-hari tengok gambar dan doa kepada Allah supaya dapat ke free trip to US. This is THE POWER OF VISUALIZATION.

Kalau dulu sekadar impian, sekarang ni setiap bulan Maria dah ada TARGET YANG JELAS untuk dicapai. Dah tau cara dan hala tuju macam mana nak capai target tu. Maria terus berusaha sehabis baik!!

Akhirnya, minggu lepas, Maria terima surat dari Shaklee yang bertarikh 12 Nov 2013.



Taraaa...Surat Cinta Dari Shaklee (yang bertarikh hari jadi Maria, birthday present ni..hehe..)

Nampak tak apa yang tertulis? Conference point Maria telah pun melebihi 930 point, malah dah dapat 1158 point as of October 2013!! Ini bermakna Maria telah berjaya qualify 1 tiket ke US!!

Subhanallah! Alhamdulillah! Allahu Akbar!!

Sujud syukur kepada Allah. Perkara yang dulu Maria rasa mustahil dicapai, kini dah pun ada dalam genggaman. Sekarang ni Maria sedang berusaha gigih untuk qualify sekurang-kurangnya 2 lagi tiket tambahan untuk family sebelum tarikh akhir Feb 2014.

Berjaya atau tak untuk dapat extra ticket tu, Maria tak kisah. Yang penting, Maria akan usaha yang terbaik. Kalau ada rezeki untuk kami sekeluarga, pasti Allah permudahkan.


I JUST DO MY BEST, LET ALLAH DO THE REST!!

Insya Allah, more and more to come. Rezeki Allah ada di mana-mana. Kita cuma perlu usaha mencarinya. Kalau kita tak ambil, orang lain yang akan ambil rezeki tu. 

Jangan pernah perkecilkan apa sahaja impian kita mahupun orang lain. Tiada yang mustahil dengan izin Allah. Mintalah apa sahaja kepada-Nya, Allah mampu menunaikannya.


Tukarkan IMPIAN kepada CITA-CITA!! 

IMPIAN saja tak cukup untuk ia menjadi REALITI.

IMPIAN mesti diterjemahkan dalam bentuk TULISAN, dan disusuli PERANCANGAN dan TINDAKAN. Barulah ia akan menjadi suatu CITA-CITA yang pastinya dimulakan dengan LANGKAH PERTAMA!!

Sudahkan anda memulakan LANGKAH PERTAMA ke arah CITA-CITA anda??

Maria doakan semoga para pembaca semua berjaya mencapai apa saja cita-cita anda. Amin..

Thanks for reading!! Wassalam.




Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?

Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
 

Kam Maria
Shaklee ID : 881455
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp)

7 ulasan:

  1. begitu kisahnya....
    memnag patut dijadikan ikutkan anak cucu ni :)

    BalasPadam
  2. Sgt memberi inspirasi..tq kak..

    BalasPadam
  3. Happy to read your stories kam..very inspirational..congratulations to u n yr family :-)

    BalasPadam
  4. wow... bestnya dpt ke US. time baca, rasa mcm kak maria tgh bercerita kt sy. serius. =D

    BalasPadam
  5. Terjawab...apa itu KAM (ingatkan ianya Berapa?(dlm B.Arab). Maaf tersalah sangka.

    BalasPadam
  6. waahhh,,,sirius kisah akak mcm kisah hidup saya pulak nihhh,tpi sy lgi malang skit kot

    i) ibu sy pon mengandung sy wktu ayah kerja kt us jgk mcm akak
    ii) saya pon minat nk pgi us jgk mcm akak
    iii) saya pon sekolah mrsm dri form1 smpai form5 jgk mcm akak

    cuma beza,,,sy x lepas spc huhu,,,trial mara susah sgt..ekeke,,,skrg bljr dlm malaysia jew...hmmm tkpela,,,sy nak teruskan bdoa mcm akak...sirius!!kecekalan akak untuk terus bdoa dn yakin ALLAH makbulkn mcm mmbakar smgt saya utk x putus asa!!entri ni sgt2 myakinkn saya ALLAH akn mkbulkn doa hambanya!!,cuma cepat atau lambat je!!

    tapi kalau sy still xdpt smbung bljr dekat us pon,tkpela,,,sbb dri tadika smpai drjah 4 sy dah belajar us dahhh,,,haha,,,tpi x best sbb time tu budak2,selalu pikir,malaysia dgn amerika ni dekat jew huhu,,,,anyways,nice entry!! :)

    BalasPadam
  7. Sis maria awesome

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top