Assalamualaikum,

Dua minggu lepas, saya menerima panggilan telefon daripada Penolong Pengetua MRSM Taiping, Tuan Haji Khairul Anuar.

"Firdaus, apa khabar? Lama dah tak jumpa kamu."

Saya terus menjawab. "Insya Allah, esok saya ke MRSM Taiping kita pergi lunch sekali."

Keesokan harinya. Saya terus ke MRSM Taiping untuk menjemput Cikgu Khairul untuk kami lunch sekali di luar. Banyak yang kami sembangkan. Alhamdulillah, banyak yang mendapat manfaat hasil pertemuan itu.

Semasa berbual, saya bertanya kepada Tuan Haji Khairul, "Cikgu, apa yang saya boleh bantu MRSM Taiping?"

"Kamu boleh tak bagi ceramah motivasi keusahawanan di MRSM Taiping untuk budak Form 4 lepas mereka habis exam?"

Dan semalam, tibalah hari yang dijanjikan. Saya dijemput untuk menyampaikan ceramah motivasi keusahawanan di situ. Berkongsi dengan 'adik-adik' saya di sana.

Program Ceramah Motivasi Pembudayaan Keusahawanan MRSM Taiping

Itu program yang dicadangkan. 3 slot telah diatur. Jumlah masa 7 jam 30 minit. Berikut adalah program yang saya cadangkan kepada pihak maktab.

08.00 - 10.30     = Intensif Mentor Keusahawanan
11.00  -13.00     = Strategi Pemasaran, Rahsia Menarik Kekayaan
14.30 - 17.30     =  Hot Seat 

Alhamdulillah. Mereka bersetuju.


Bangunan bilik guru, bilik pengetua dan pejabat pentadbiran yang baru.


Surau MRSM Taiping yang kini sudahpun diperbesarkan. Siap ada 3 pondok tepi surau untuk para pelajar study di situ.


Jam 8.00 pagi, program dimulakan. Ini adalah antara gambar pelajar yang datang awal ke perpustakaan.


Pelajar perempuan Tingkatan 4.


Buat pertama kalinya. Ceramah motivasi saya direkodkan. Ini bukan untuk tujuan jualan. Sebaliknya untuk tujuan penambah baikan pada masa akan datang.

Ini yang DAO marah. Saya lah yang bagi ceramah. Sayalah yang adjust video. Haha... Kaki tangan tak cukup.


Pada peringkat awal, ada masalah dengan laptop yang saya bawa. Tak boleh detect di Projector. Program tergendala selama 20 minit.


Pihak teknikal bertungkus lumus untuk memperbaiki keadaan. Mereka tukar dengan laptop milik MRSM.


Saya membuat sentuhan terakhir sebelum program dimulakan.


Antara pelajar yang hadir. Kehadiran sekitar 100 orang sahaja. Sebabnya, masih ada lagi pelajar yang belum habis exam masa ini.


Apabila semuanya berjalan lancar. Program dimulakan oleh ucapan aluan oleh Penolong Pengetua Hal Ehwal Kokurikulum. Tuan Haji Khairul Anuar. Guru PJ saya dahulu pada tahun 1997-1998.


Program dimulakan dengan bacaan doa. Wah... Penuh perasaan saya baca.


Dengan penuh khusyuk jugak para pelajar menadah doa.


"Ya Allah, Kau kabulkan lah doa adik ini."


Berdoa dengan penuh pengharapan.


Program dimulakan dengan tayangan video.


Video untuk memberi kesedaran kepada para pelajar betapa pentingnya mereka untuk belajar bersungguh sungguh hari ini untuk hidup lebih bahagia pada masa akan datang.


Saya memulakan perkongsian dengan adik adik.


Pelbagai persoalan dilontarkan untuk menyedarkan adik adik. Anda mesti buat bisnes selepas grad nanti !!


Serius la pulak. Adakalanya kena serius jugak.


Kertas kuning yang saya pegang tu adalah hadiah. Hadiah yang saya berikan bernilai RM50. Pelajar yang dapat adalah adik Arshad. Beliau begitu tekun menyalin pengajaran pengajaran yang dapat diperoleh daripada video yang ditayangkan.


Sedang menerangkan kepada para pelajar. Pengalaman saya kerja makan gaji dulu. Antara cabaran yang dihadapi pada waktu itu adalah gaji tak cukup. Uhukss.... Saya mula kerja gaji RM2,600 sahaja. Pergi pagi balik petang, cukup bulan bayar hutang.


Para pelajar khusyuk mendengar cerita pengalaman saya kerja dulu sebagai engineer.


Saya kongsikan dengan mereka. "Jika anda katakan waktu belajar susah. Percayalah, waktu belajarlah yang paling mudah. Lepas kerja nanti. Hidup akan lebih mencabar. Sekarang anda tak perlu fikir nak cari wang. Nanti lepas habis belajar, kepala anda akan sakit kerana perlu mencari wang sendiri."

So, enjoy your life while you study.


Berkerut muka adik ni. Dah mula takut rasanya. Jangan takut ni. This is life. Life is always full with challgenges. Jangan takut menghadapi masalah. Hanya orang gila sahaja yang tidak ada masalah.


Para pelajar lelaki dibelakang tu asalnya tak nak datang. Tapi, last minit mereka hadir jugak. Sebab program ni bukan wajib. Ia hanya sunat untuk para pelajar Tingkatan 4.


Sedang menerangkan konsep "Fast Action, Fast Result." Ini adalah salah satu sikap orang yang kaya dan berjaya perlu ada. 

Setiap usahawan, kalau dah memilih untuk buat bisnes mesti bertindak pantas. Peluang hanya datang dihadapan kita sekali sahaja. Jika kita terlepas peluang itu, orang lain pasti akan mengambilnya.


"Terhegeh hegeh action. Terhegeh hegeh result."

Saya beritahu mereka. Dunia hari ini bergerak pantas. Hanya yang 'berlari' sahaja yang akan berada di hadapan. Yang terhegeh hegeh berjalan akan tertinggal di belakang.


Habis sessi pertama jam 10.30 pagi. Sebelum tamat, saya minta mereka berbincang dengan rakan disebelah mereka. Apa yang mereka belajar dari sessi pertama tersebut. Ini bertujuan untuk mereka 'recall' apa yang mereka dah belajar.


Tangan tu tengah pegang kerepek. Tapi, still berbincang pasal apa yang mereka pelajari. Adik yang pakai songkok tu tengok aje kerepek kawan dia. 

"Ko ni kalau nak makan, bagilah kat aku sket."


Bersambung dengan sessi kedua. "Strategi Pemasaran : Rahsia Menarik Kekayaan"

Saya kongsikan dalam slot ini kisah kejayaan 12 usahawan dan apa strategy yang telah mereka gunakan. Saya mahu mendedahkan kepada para pelajar betapa mudahnya buat bisnes.


Sahabat saya, Arham turut membantu saya dalam program ini.


Adik ni berkongsi dengan saya pendapat beliau mengenai keusahawanan yang telah diterangkan sebelum itu.


Sessi kali ini agak santai. Saya lebih banyak duduk. Sebab saya memang buat konsep sembang sembang sahaja. Tak ada yang serius dalam topik kedua ini.


Saya tayangkan kepada mereka video "Social Media Revolution". Berkongsi mengenai kepentingan menggunakan social media marketing pada hari ini.Saya serahkan kepada yang pakar untuk berkongsi. Sahabat saya ini seorang pakar bahagian IT. Beliau sangat power dalam internet marketing. Beliau berkongsi apa faedah dan kebaikan menggunakan teknologi  dalam dunia bisnes hari ini.


Para pelajar yang tadi duduk di belakang, untuk sessi kedua mereka dah bergerak ke hadapan. Mungkin berasa apa yang dikongsikan dapat memberi manfaat kepada mereka.


Social Media Marketing is KING. Kalau anda buat bisnes hari ini dan anda tak guna social media, sangat kasihan.


Sangat bagus perkongsian dari saudara Arham. Walaupun simple, tapi sangat power.


Cuba anda perhatikan disebelah kanan gambar. Penuh dengan pelajar lelaki. Pada sessi pertama, mereka ni duduk di belakang. Bila mereka dah move ke depan. Itu tandanya mereka nak dengan apa yang disampaikan.


Yang saya sangat suka dengan pelajar MRSM Taiping ni. Sepanjang program. Saya tak nampak seorang pelajar pun tidur.

It's either because they are MRSM Taiping student or because mereka suka dengar apa yang kami kongsikan.


Arham sedang menceritakan ruginya kalau buat bisnes tak guna internet marketing. Alhamdulillah, jam 1.00 petang, sessi kedua tamat. Kita sambung dengan sessi ketiga pulak pada 2.30 petang.


Sessi ketiga ini memang best. Saya bawakan kepada mereka 3 bekas pelajar MRSM yang hari ini sudah berhenti kerja dan buat bisnes.

Saya mahu mereka berkongsi dengan para pelajar sendiri keseronokan dan kebaikan buat bisnes.

Sebelum program bermula lagi, pihak maktab dan menjelaskan kepada saya. "Firdaus, kami mahu para pelajar faham dengan jelas. Kalau nak buat bisnes pun, mesti ambil degree dulu."

That's my job. Insya Allah, no problem cikgu. Memang niat saya nak buka mata pelajar tentang bisnes. Saya bukan bercakap teori semata mata, saya bercakap sesuatu yang realiti. Saya cakap apa yang saya buat dahulu.


Inilah 3 usahawan. Bekas pelajar MRSM. Dari kiri, Nur Azlin Razali. Bekas pelajar kelas 505. Batch 1997/1998. Beliau seorang usahawan wanita yang berjaya di Penang.

Ditengah, adalah Maria. Bekas pelajar MRSM Tun Ghafar Baba. Haa.... Ni kira 'musuh' kami ni. 

"Nak buat apa dengan 'budak' TGB ni. Berani melangkah masuk ke MRSM Taiping !!"


Tiba giliran Maria untuk berkongsi dengan adik adik pengalaman beliau menjalankan perniagaan secara online sehingga terpaksa berhenti kerja. 

Arham juga dijemput untuk berkongsi pengalaman mengapa beliau berhenti kerja dan berani buat bisnes.


Sessi kedua para pelajar dah boleh pakai baju biasa dah. Sebab kira waktu petang pakaian bebas la.


Saudara Arham sedang menerima sedikit cendera hati daripada pihak maktab daripada guru yang bertanggung jawab memantau program ini.


Ini MRSM Taiping. Tempat jatuh lagi dikenang. Saya bersyukur Allah 'menghantar' saya masuk ke MRSM ini. Terlalu banyak kenangan manis saya ketika di sini.


Aduh... Gaya ni, Arham yang suruh saya buat. Sebab masa kami 'budak-budak' dulu, kami satu kelas suka buat gaya macam ni. "Macam bagus aja". Bila ditanya, ini gaya apa. Ini gaya 'merenung' masa depan.


Cantik pulak buat gaya macam ni dalam kawasan maktab. "Yes !!!! Syukur Alhamdulillah. Aku berjaya" :)


Macam dirancang rancang pulak. Saya dan Maria pakai baju warna biru.

Alhamdulillah. Saya berasa seronok sangat. Berasa puas kerana dapat berkongsi pengalaman saya dengan para pelajar di sini.

Saya tak mampu nak mengubah dunia. Saya tak mampu nak mengubah negara. Tapi, kalau saya mampu mengubah seorang dua para pelajar di sini. Ia cukup memberi erti yang besar buat saya.

Mungkin, inilah 'Pencen Kubur' buat saya. 

Next Program : Politeknik Seberang Jaya. 

Tarikh dah ditetapkan 3 Disember 2013. Pelajar 600 orang.

Insya Allah. Tak sabar rasanya untuk terus memberi. Semoga ia lebih banyak memberi manfaat kepada generasi muda pada hari ini.

Kepada Adik Adik MRSM Taiping

Jika anda terbaca entri ini, SILA LIKE dan kalau boleh, tolong berikan sedikit pandangan anda mengenai program yang telah dijalankan. Pandangan anda sangat sangat dihargai.

Wassalam

EBOOK RAHSIA KEJAYAAN PELAJAR CEMERLANG

Dapatkan Ebook Rahsia Kejayaan Pelajar Cemerlang : Rahsia bagaimana saya belajar dahulu, dari MRSM Taiping, ke Kolej Mara Banting dan kemudian ke University of Sheffield, UK dan menjadi pelajar terbaik di sana. Sila layari : www.rahsiapelajarcemerlang.com

Jika anda rasa seronok dengan entri ini, anda boleh tekan LIKE Button di bawah.

1 comments:

  1. Thankyou so much for the talk . Berjaya menyuntik semangat business :3

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top