CARA ORDER SHAKLEE ONLINE - HARGA TERMURAH TERUS DARI HQ!

Ceramah Motivasi : Pembudayaan Keusahawanan Di MRSM Taiping

Assalamualaikum,

Dua minggu lepas, saya menerima panggilan telefon daripada Penolong Pengetua MRSM Taiping, Tuan Haji Khairul Anuar.

"Firdaus, apa khabar? Lama dah tak jumpa kamu."

Saya terus menjawab. "Insya Allah, esok saya ke MRSM Taiping kita pergi lunch sekali."

Keesokan harinya. Saya terus ke MRSM Taiping untuk menjemput Cikgu Khairul untuk kami lunch sekali di luar. Banyak yang kami sembangkan. Alhamdulillah, banyak yang mendapat manfaat hasil pertemuan itu.

Semasa berbual, saya bertanya kepada Tuan Haji Khairul, "Cikgu, apa yang saya boleh bantu MRSM Taiping?"

"Kamu boleh tak bagi ceramah motivasi keusahawanan di MRSM Taiping untuk budak Form 4 lepas mereka habis exam?"

Dan semalam, tibalah hari yang dijanjikan. Saya dijemput untuk menyampaikan ceramah motivasi keusahawanan di situ. Berkongsi dengan 'adik-adik' saya di sana.

Program Ceramah Motivasi Pembudayaan Keusahawanan MRSM Taiping

Itu program yang dicadangkan. 3 slot telah diatur. Jumlah masa 7 jam 30 minit. Berikut adalah program yang saya cadangkan kepada pihak maktab.

08.00 - 10.30     = Intensif Mentor Keusahawanan
11.00  -13.00     = Strategi Pemasaran, Rahsia Menarik Kekayaan
14.30 - 17.30     =  Hot Seat 

Alhamdulillah. Mereka bersetuju.


Bangunan bilik guru, bilik pengetua dan pejabat pentadbiran yang baru.


Surau MRSM Taiping yang kini sudahpun diperbesarkan. Siap ada 3 pondok tepi surau untuk para pelajar study di situ.


Jam 8.00 pagi, program dimulakan. Ini adalah antara gambar pelajar yang datang awal ke perpustakaan.


Pelajar perempuan Tingkatan 4.


Buat pertama kalinya. Ceramah motivasi saya direkodkan. Ini bukan untuk tujuan jualan. Sebaliknya untuk tujuan penambah baikan pada masa akan datang.

Ini yang DAO marah. Saya lah yang bagi ceramah. Sayalah yang adjust video. Haha... Kaki tangan tak cukup.


Pada peringkat awal, ada masalah dengan laptop yang saya bawa. Tak boleh detect di Projector. Program tergendala selama 20 minit.


Pihak teknikal bertungkus lumus untuk memperbaiki keadaan. Mereka tukar dengan laptop milik MRSM.


Saya membuat sentuhan terakhir sebelum program dimulakan.


Antara pelajar yang hadir. Kehadiran sekitar 100 orang sahaja. Sebabnya, masih ada lagi pelajar yang belum habis exam masa ini.


Apabila semuanya berjalan lancar. Program dimulakan oleh ucapan aluan oleh Penolong Pengetua Hal Ehwal Kokurikulum. Tuan Haji Khairul Anuar. Guru PJ saya dahulu pada tahun 1997-1998.


Program dimulakan dengan bacaan doa. Wah... Penuh perasaan saya baca.


Dengan penuh khusyuk jugak para pelajar menadah doa.


"Ya Allah, Kau kabulkan lah doa adik ini."


Berdoa dengan penuh pengharapan.


Program dimulakan dengan tayangan video.


Video untuk memberi kesedaran kepada para pelajar betapa pentingnya mereka untuk belajar bersungguh sungguh hari ini untuk hidup lebih bahagia pada masa akan datang.


Saya memulakan perkongsian dengan adik adik.


Pelbagai persoalan dilontarkan untuk menyedarkan adik adik. Anda mesti buat bisnes selepas grad nanti !!


Serius la pulak. Adakalanya kena serius jugak.


Kertas kuning yang saya pegang tu adalah hadiah. Hadiah yang saya berikan bernilai RM50. Pelajar yang dapat adalah adik Arshad. Beliau begitu tekun menyalin pengajaran pengajaran yang dapat diperoleh daripada video yang ditayangkan.


Sedang menerangkan kepada para pelajar. Pengalaman saya kerja makan gaji dulu. Antara cabaran yang dihadapi pada waktu itu adalah gaji tak cukup. Uhukss.... Saya mula kerja gaji RM2,600 sahaja. Pergi pagi balik petang, cukup bulan bayar hutang.


Para pelajar khusyuk mendengar cerita pengalaman saya kerja dulu sebagai engineer.


Saya kongsikan dengan mereka. "Jika anda katakan waktu belajar susah. Percayalah, waktu belajarlah yang paling mudah. Lepas kerja nanti. Hidup akan lebih mencabar. Sekarang anda tak perlu fikir nak cari wang. Nanti lepas habis belajar, kepala anda akan sakit kerana perlu mencari wang sendiri."

So, enjoy your life while you study.


Berkerut muka adik ni. Dah mula takut rasanya. Jangan takut ni. This is life. Life is always full with challgenges. Jangan takut menghadapi masalah. Hanya orang gila sahaja yang tidak ada masalah.


Para pelajar lelaki dibelakang tu asalnya tak nak datang. Tapi, last minit mereka hadir jugak. Sebab program ni bukan wajib. Ia hanya sunat untuk para pelajar Tingkatan 4.


Sedang menerangkan konsep "Fast Action, Fast Result." Ini adalah salah satu sikap orang yang kaya dan berjaya perlu ada. 

Setiap usahawan, kalau dah memilih untuk buat bisnes mesti bertindak pantas. Peluang hanya datang dihadapan kita sekali sahaja. Jika kita terlepas peluang itu, orang lain pasti akan mengambilnya.


"Terhegeh hegeh action. Terhegeh hegeh result."

Saya beritahu mereka. Dunia hari ini bergerak pantas. Hanya yang 'berlari' sahaja yang akan berada di hadapan. Yang terhegeh hegeh berjalan akan tertinggal di belakang.


Habis sessi pertama jam 10.30 pagi. Sebelum tamat, saya minta mereka berbincang dengan rakan disebelah mereka. Apa yang mereka belajar dari sessi pertama tersebut. Ini bertujuan untuk mereka 'recall' apa yang mereka dah belajar.


Tangan tu tengah pegang kerepek. Tapi, still berbincang pasal apa yang mereka pelajari. Adik yang pakai songkok tu tengok aje kerepek kawan dia. 

"Ko ni kalau nak makan, bagilah kat aku sket."


Bersambung dengan sessi kedua. "Strategi Pemasaran : Rahsia Menarik Kekayaan"

Saya kongsikan dalam slot ini kisah kejayaan 12 usahawan dan apa strategy yang telah mereka gunakan. Saya mahu mendedahkan kepada para pelajar betapa mudahnya buat bisnes.


Sahabat saya, Arham turut membantu saya dalam program ini.


Adik ni berkongsi dengan saya pendapat beliau mengenai keusahawanan yang telah diterangkan sebelum itu.


Sessi kali ini agak santai. Saya lebih banyak duduk. Sebab saya memang buat konsep sembang sembang sahaja. Tak ada yang serius dalam topik kedua ini.


Saya tayangkan kepada mereka video "Social Media Revolution". Berkongsi mengenai kepentingan menggunakan social media marketing pada hari ini.Saya serahkan kepada yang pakar untuk berkongsi. Sahabat saya ini seorang pakar bahagian IT. Beliau sangat power dalam internet marketing. Beliau berkongsi apa faedah dan kebaikan menggunakan teknologi  dalam dunia bisnes hari ini.


Para pelajar yang tadi duduk di belakang, untuk sessi kedua mereka dah bergerak ke hadapan. Mungkin berasa apa yang dikongsikan dapat memberi manfaat kepada mereka.


Social Media Marketing is KING. Kalau anda buat bisnes hari ini dan anda tak guna social media, sangat kasihan.


Sangat bagus perkongsian dari saudara Arham. Walaupun simple, tapi sangat power.


Cuba anda perhatikan disebelah kanan gambar. Penuh dengan pelajar lelaki. Pada sessi pertama, mereka ni duduk di belakang. Bila mereka dah move ke depan. Itu tandanya mereka nak dengan apa yang disampaikan.


Yang saya sangat suka dengan pelajar MRSM Taiping ni. Sepanjang program. Saya tak nampak seorang pelajar pun tidur.

It's either because they are MRSM Taiping student or because mereka suka dengar apa yang kami kongsikan.


Arham sedang menceritakan ruginya kalau buat bisnes tak guna internet marketing. Alhamdulillah, jam 1.00 petang, sessi kedua tamat. Kita sambung dengan sessi ketiga pulak pada 2.30 petang.


Sessi ketiga ini memang best. Saya bawakan kepada mereka 3 bekas pelajar MRSM yang hari ini sudah berhenti kerja dan buat bisnes.

Saya mahu mereka berkongsi dengan para pelajar sendiri keseronokan dan kebaikan buat bisnes.

Sebelum program bermula lagi, pihak maktab dan menjelaskan kepada saya. "Firdaus, kami mahu para pelajar faham dengan jelas. Kalau nak buat bisnes pun, mesti ambil degree dulu."

That's my job. Insya Allah, no problem cikgu. Memang niat saya nak buka mata pelajar tentang bisnes. Saya bukan bercakap teori semata mata, saya bercakap sesuatu yang realiti. Saya cakap apa yang saya buat dahulu.


Inilah 3 usahawan. Bekas pelajar MRSM. Dari kiri, Nur Azlin Razali. Bekas pelajar kelas 505. Batch 1997/1998. Beliau seorang usahawan wanita yang berjaya di Penang.

Ditengah, adalah Maria. Bekas pelajar MRSM Tun Ghafar Baba. Haa.... Ni kira 'musuh' kami ni. 

"Nak buat apa dengan 'budak' TGB ni. Berani melangkah masuk ke MRSM Taiping !!"


Tiba giliran Maria untuk berkongsi dengan adik adik pengalaman beliau menjalankan perniagaan secara online sehingga terpaksa berhenti kerja. 

Arham juga dijemput untuk berkongsi pengalaman mengapa beliau berhenti kerja dan berani buat bisnes.


Sessi kedua para pelajar dah boleh pakai baju biasa dah. Sebab kira waktu petang pakaian bebas la.


Saudara Arham sedang menerima sedikit cendera hati daripada pihak maktab daripada guru yang bertanggung jawab memantau program ini.


Ini MRSM Taiping. Tempat jatuh lagi dikenang. Saya bersyukur Allah 'menghantar' saya masuk ke MRSM ini. Terlalu banyak kenangan manis saya ketika di sini.


Aduh... Gaya ni, Arham yang suruh saya buat. Sebab masa kami 'budak-budak' dulu, kami satu kelas suka buat gaya macam ni. "Macam bagus aja". Bila ditanya, ini gaya apa. Ini gaya 'merenung' masa depan.


Cantik pulak buat gaya macam ni dalam kawasan maktab. "Yes !!!! Syukur Alhamdulillah. Aku berjaya" :)


Macam dirancang rancang pulak. Saya dan Maria pakai baju warna biru.

Alhamdulillah. Saya berasa seronok sangat. Berasa puas kerana dapat berkongsi pengalaman saya dengan para pelajar di sini.

Saya tak mampu nak mengubah dunia. Saya tak mampu nak mengubah negara. Tapi, kalau saya mampu mengubah seorang dua para pelajar di sini. Ia cukup memberi erti yang besar buat saya.

Mungkin, inilah 'Pencen Kubur' buat saya. 

Next Program : Politeknik Seberang Jaya. 

Tarikh dah ditetapkan 3 Disember 2013. Pelajar 600 orang.

Insya Allah. Tak sabar rasanya untuk terus memberi. Semoga ia lebih banyak memberi manfaat kepada generasi muda pada hari ini.

Kepada Adik Adik MRSM Taiping

Jika anda terbaca entri ini, SILA LIKE dan kalau boleh, tolong berikan sedikit pandangan anda mengenai program yang telah dijalankan. Pandangan anda sangat sangat dihargai.

Wassalam

EBOOK RAHSIA KEJAYAAN PELAJAR CEMERLANG

Dapatkan Ebook Rahsia Kejayaan Pelajar Cemerlang : Rahsia bagaimana saya belajar dahulu, dari MRSM Taiping, ke Kolej Mara Banting dan kemudian ke University of Sheffield, UK dan menjadi pelajar terbaik di sana. Sila layari : www.rahsiapelajarcemerlang.com

Jika anda rasa seronok dengan entri ini, anda boleh tekan LIKE Button di bawah.

COMMENTS

BLOGGER: 1
  1. Thankyou so much for the talk . Berjaya menyuntik semangat business :3

    ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,5,Aidilfitri,7,Aidilfitri 2020,1,Aidilfitri 2023,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,Beauty On The Go,4,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,Beza Vivix Resv Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,16,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Online Shaklee,5,Bisnes Shaklee,33,BLNC,2,BMW,1,BMW X4,1,Bomoh Patah Selama Perak,1,BOTG by MFMS,4,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,16,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,182,Business Shaklee,19,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Cara Order Shaklee Online,1,Carotomax,1,Cash Rebate,2,Cash Rebate Shaklee,2,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,3,COQ-TROL PLUS SHAKLEE,1,CoQ10,3,COQHealth,1,COQTROL Tenaga,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Duit Raya,1,Duit Raya Awal,1,Duit Raya Shaklee,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Protein,2,ESP Shaklee,2,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,57,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,4,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Gambar Raya,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Hari Raya Dengan Shaklee,2,Hari Raya Open House,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hero Kiddo,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,3,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IF,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Insentif Shaklee,4,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interchange,1,Interior Design,1,Intermittent Fasting,5,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,Jamuan Aidilfitri,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,4,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,Kebaikan Vitamin E Untuk Lelaki Wanita,1,Keburukan Intermittent Fasting,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelas Bisnes Facial,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Keperluan Wanita Mengandung,2,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kesuburan Lelaki,1,Kesuburan Wanita,1,Keunikan Vivix,1,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Komuniti Bisnes Shaklee,3,Konsultan Reban Ayam,59,Kontraktor Reban Ayam,53,Korban,1,Krabi,2,Kursus Ayam Daging,64,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Haji,2,Kursus Haji Online,1,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,3,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Kurus Dengan Cepat,2,Kurus Sebelum Raya,1,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1763,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,6,Maria Firdaus Empire,6,Maria Firdaus Kids,1,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,6,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,16,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,68,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,33,Master Maria Firdaus,1,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,16,MFMS Empire,61,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,My Shaklee Effect,1,MYVI,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,9,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Offline Coaching,2,Omega-3,7,OmegaGuard,16,Omegaguard Shaklee,1,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,139,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,2,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,62,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Percutian Shaklee,6,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Photoshoot,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,2,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,130,Produk Tradisional Bahaya,1,Projek Blog Mega Shaklee,1,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,24,Projek SPA,19,Promosi Shaklee,4,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,2,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Raya Dengan Shaklee,1,Reban Ayam Tertutup,57,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,ResV,1,ResV Shaklee,1,Reunion MRSM Taiping,1,Reverse Aging,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,1,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpantang Shaklee,1,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,8,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Cantik Shaklee,1,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,4,Set Hamil Shaklee,2,Set Hello New You,1,Set Ibu Hamil Shaklee,3,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,15,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,3,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,2,Set Kurus Shaklee,7,Set Lutut,1,Set Mengandung,5,Set Mengandung Shaklee,3,Set Menyusu,17,Set Menyusu Shaklee,5,Set Minda Shaklee,1,Set Puasa Shaklee,2,Set Ramadan Shaklee,3,Set Raya Shaklee,1,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,2,Set Sistem Imun,2,Set Slimming,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,5,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,2,Shaklee Berkesan,2,Shaklee Business,50,Shaklee Business Leaders Conference,2,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Car Bonus Achievers,5,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Difference,2,Shaklee Effects,16,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,25,Shaklee Free Trip to Switzerland,1,Shaklee Fun Day,1,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,2,Shaklee Japan Trip 2017,7,Shaklee Kids,2,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Mama,4,Shaklee Murah,2,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,2,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,2,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Ready Stock,1,Shaklee Rewards,64,Shaklee Selamat,3,Shaklee Semulajadi,2,Shaklee Shop,1,Shaklee Skincare,1,Shaklee Story,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Terbaik,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Vita-E Complex,1,Shaklee Vitamin E,2,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Supplements Shaklee,2,Supplements Terbaik,2,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,7,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Switzerland,2,Tahi Ayam,6,Tazkirah,173,Ternakan Ayam,344,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimoni Shaklee,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,3,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,2,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,1,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,6,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,2,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Tips Travel,1,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,110,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,7,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,24,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tukar Nombor Plate,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Ibadah,1,Video Shooting,1,Video Sirah Nabi,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,2,Vitalea for Kids,2,Vitamin C,5,Vitamin C Shaklee,2,Vitamin E,2,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Kulit,1,Vitamin Kulit Cantik,1,Vitamin Rahmah,2,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee,2,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin Tenaga,1,Vitamin Umrah Haji,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vitamin Untuk Wanita,1,Vivix,12,Vivix Shaklee,4,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Wanita Bersalin,1,Wanita Mengandung,3,WanitaKeperluan Wanita Mengandung,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Why Shaklee,1,Womens Health Set,2,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Ceramah Motivasi : Pembudayaan Keusahawanan Di MRSM Taiping
Ceramah Motivasi : Pembudayaan Keusahawanan Di MRSM Taiping
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijIPtH-YMWvGbSRCk5LObFB5-PMnZxUHbBM5Ma_9oBGY3SjY-v5-bzIypZCPLXB7uNxr9qZdVH-xywY3PphC1VaYfYOyYG20q0-K5Ob1wa3soEyQlnQX7d3W7cXsWbzHqVKVki9jzbYvY/s640/MRSM+TAIPING+1.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijIPtH-YMWvGbSRCk5LObFB5-PMnZxUHbBM5Ma_9oBGY3SjY-v5-bzIypZCPLXB7uNxr9qZdVH-xywY3PphC1VaYfYOyYG20q0-K5Ob1wa3soEyQlnQX7d3W7cXsWbzHqVKVki9jzbYvY/s72-c/MRSM+TAIPING+1.JPG
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2013/11/ceramah-motivasi-pembudayaan.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2013/11/ceramah-motivasi-pembudayaan.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy