Assalamualaikum,


Penulis : Mohd Firdaus Mat Saad

Dah lama saya tak update blog sendiri. Tangan pun selalu rasa gatal-gatal. Bukan tak mahu, tapi agak sibuk kebelakangan ni. Sibuk untuk membantu menyelesaikan masalah orang lain.

Jika anda baca artikel di bawah ni, anda akan faham. 

Saya sibuk sejak satu dua bulan ini kerana saya sedang buat satu projek yang berskala besar. Saya sedang berusaha untuk membantu ramai orang.

Inilah yang diajar oleh Dr Azizan Osman dalam kursus AMP hari tu. Selesaikan masalah orang. Di mana ada masalah, di situ ada peluang. Di mana ada peluang, di situ ada WANG!!!!.

Lagi besar masalah orang lain dapat saya selesaikan, lagi besar pulangan yang akan diperoleh.

Berita baiknya, dalam proses saya membantu menyiapkan projek ini, tiba tiba saya terdapat idea lagi satu masalah orang lain yang perlu saya selesaikan.

Allah Allah.. Banyaknya masalah orang yang perlu saya selesaikan. Berita yang lebih baik sekarang ni, masalah ini bersifat global. Hampir satu Malaysia mempunyai masalah ini. Lagi besar lah peluang saya untuk membantu mereka yang bermasalah ini.

That's how business should go. Orang yang nak berniaga, jangan fikir nak untung sahaja. Tapi fikirkan, apa aku boleh bantu orang lain? Apa yang aku boleh tambah nilai hidup orang lain?

Percayalah, kalau kita boleh selesaikan masalah orang lain. Orang akan berbesar hati untuk membayar  kita. Syaratnya, kita kena sedaya upaya untuk menyelesaikan masalah orang lain.

Itu sahaja.

Nasihat Buat Maria

Saya berulang-ulang kali cakap kepada Maria, dalam business. Jangan fikirkan untung sangat. Fikirkan apa yang dia boleh bantu orang lain. Fikirkan macam mana nak bagi orang lain hidup dengan lebih baik. Itu sahaja.

That's where the idea come untuk Maria bantu ibu ibu yang sedang hamil, bersalin atau menyusu.

Maria menyelesaikan masalah ibu-ibu yang hamil, tapi keletihan, muntah muntah, sakit-sakit badan, badan tak bertenaga, stress. Maria membantu ibu ibu yang baru bersalin untuk luka cepat sembuh, then badan bertenaga walaupun baru melahirkan anak. 

Dan Maria juga membantu ibu ibu yang menyusu bagaimana memeriahkan susu badan mereka untuk memastikan impian mereka menyusukan anak-anak selama 2 tahun berjaya.

Can you see what she is doing? She is actually solving others problem. And they have no problem to pay her for that. 

Why? She had a good track record and giving good services. 

Semalam Maria ada chat ngan seorang pembaca, busines apa yang orang tu boleh buat?

Jawapan saya, fikir satu benda yang dia boleh selesaikan masalah orang lain. Itulah peluang. Itulah wang. Itulah business.

Jangan tanya saya nak buat business cuci kereta ke apa. Yang penting, buat business yang bantu hidup orang lain bertambah baik. Mudahkan orang lain.

That's my thougt for today. Harap anda dapat manfaat.

Sebelum habis, baca artikel di bawah ni dulu. Semoga membantu.

Hidup Biar Memberi !!!! Baru Kita Akan Menerima !!!

Setuju dengan artikel saya hari ini? Share dengan kawan kawan anda. Tekan LIKE Button di atas atau di bawah. Mungkin member anda pun sekarang ni blur blur katak nak buat business apa.

Robert Kiyosaki: How to Grow RICH by Solving Problems

06/06/2012
 
how to get rich and afford luxury items
Rich dad said, “The problem with this world is that there aren’t enough problem solvers. So, if you become a problem solver you become rich.”

If you look at any successful business, you’ll find the following pattern:

Problem > Solution > Problem > Solution > Problem > Solution

Financial Intelligence -------------------------------------------------→

Good companies see problems in the world and find solutions. The most successful ones find the best solutions. Within those companies are extremely smart men and women who have a high financial intelligence that comes from a solid financial education, which they apply to help solve these problems and make money from those solutions.

Do you want to be rich?
If you want to grow rich, you must come to terms with the fact that problems will never go away. No matter how many times you find a solution to one problem, another one will pop up.

But, if you also understand that the process of solving problems is what makes you rich, you’ll welcome problems when they come into your life or when you see them in the lives of others.

Once you start solving not only your own problems but also the problems of others, your ability to grow rich skyrockets.

People will pay you a lot of money to solve their problems.

The bigger the problem you solve, the more money people will pay you.

For instance, I pay decent money to my housekeeper to keep my house clean. But I pay my doctor more money to keep me healthy and alive. Why? I can live with a dirty house, but I can’t live with disease.

I used to have to hire a couple employees to help me do what my MacBook helps me do in less time. I now gladly pay a few thousand dollars every couple years for computer equipment. Apple solved my problem of inefficiency and higher costs. That’s a valuable problem to be solved.

In our real estate investing, Kim and I make a lot of money because we solve a big problem, quality housing at affordable pricing. And our company, Rich Dad, makes a lot of money because we solve people’s financial education problems.

The more we work at solving these problems and finding solutions to the biggest ones we find, the more money we make.

Solving problems takes financial education.

As I mentioned earlier, the most successful companies grow rich by solving big problems through financial education. They know how to not only make the right product to solve a problem but also how to make a lot of money doing it.

If you want to become rich, you must also both solve problems and increase your financial education to learn how to make money from the solutions you provide, whether they are products or services.

Today, I encourage you to begin looking at the world as one ripe with possibilities of problems to be solved and profited from.

Start with the simple question, “What’s my problem?” And work from there. Chances are that if you solve your own problems, you’ll begin to solve other’s problems too.

I also encourage you to continue increasing your financial education so that when the money from solving problems comes in, you’ll know what to do with it to make even more money to solve even bigger problems.

So, what’s your problem?

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top