Assalamualaikum,

Smlm pukul 11 pagi sy bertolak ke KL dan hari ni pukul 12 tgh hari sy bertolak balik dari KL ke Parit Buntar... Pukul 4 ptg tadi sampai rumah dengan selamatnya.. Alhamdulillah.. My wife and Farees now in KL at Keramat. Insya Allah, weekend ni sy nak kena buat day trip to KL utk ambil dia org balik back to Parit Buntar..

Tgh sy post entry kat bawah, sedar2 dah pukul 8.55 mlm.. And then dgr org azan di surau.. Sy dengar, sorang pak cik tua ni azan.. Sian dia, dah tak dak org muda nak azan.. dia terpaksa la azan sampai serak suara dia... Sy cepat2 siapkan entry bawah, dan ambil air sembahyang dan terus ke surau..

Masuk aja surau, pak cik yg azan tadi tu iqamah.. sy pun pi la ke depan saf sebelah dia... Terus dia sound.... "Awat lambat mai hari ni.. sian saya...." Sy ckp la kat dia... "Minta maaf, hari ni lewat sket.. esok sy datang awal...."

Apa dah jadi kat surau sy, sy pun tak tau.. Betul2 ketandusan org muda yg nak azan.. Selalunya... semua org2 tua yg azan... Terutama waktu Asar dan Isyak.... Kenkadang tu tak dengar bunyi azan sebab tak dak org yg nak azan.. Imam2 pulak selalu pi lewat sket...

Nampaknya, sy kena lebih alert lepas ni dengan waktu solat.. kena ready awal sket.. gi surau awal sket.. Bukan apa, sian kat pakcik2 yg tua yg kena azan.... habis suara depa sampai serak2... lagipun, besar pahala bila azan... panggil org sembahyang... Lepas ni nak kena cepat sket pi surau.. Insya Allah.. kena azam ni..

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top