Assalamualaikum,

Ni update pasal ayam. Ayam di reban EP11 dah umur 10 hari today. EP07 umur 8 hari. Masa timbang ayam umur 7 hari as per below:

EP11 : Jantan = 167g Betina = 165g
EP07 : Jantan = 180g Betina = 182g

Nampak gaya, EP07 punya ayam berat lebih dari EP11. The reason is EP07 baka COBB and EP11 baka ROSS. Dan juga masa datang hari tu pun, anak ayam COBB tu pun lebih berat, berat 46g berbanding ROSS yg berat masa datang 42g.

Kali ni ada perubahan dlm plan ubat sy. Dah lama sy bela ayam, sy tak pernah bubuh Vaksin IB kpd ayam. Tapi, kali ni CP suruh jugak bubuh Vaksin IB. Sy bukan tak mau bubuh, sebab utama sy tak mau bubuh adalah lepas kita vaksinkan ayam. Ayam akan stress. Dan lepas stress, ayam akan susah nak besar. Tu punca sy tak suka bubuh vaksin kecuali Vaksin Gumboro yg wajib diberikan pada ayam pada umur 14 hari.

Tapi, kali ni sy TERPAKSA. CP punya DR call sy directly dan ckp baik buat vaksin IB sebab waktu ni banyak sgt IB Challenge di seluruh Malaysia. Kesan IB ni memang teruk, kalau kena kat ayam, akan matilah ayam bergerombolan... So, sy pun tak mau ambil risiko, kali ni bubuh la jugak..

Oklah.. That's all.. Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top