Assalamualaikum,

Cerita kali ni pasal sorang kenalan sy yg dulu hanya berkerja sebagai seorang driver lori ayam.. Tapi kali ni dah bergelar TAUKE AYAM.

2-3 tahun lepas, masa sy mula2 join CP, ada sorang driver lori ayam nama Nizam. Kerja dia hanya sebagai seorang driver lori ayam. Tapi, dari cara sy sembang ngan dia masa tu, nampak dia ada kemahuan utk maju... Ada gak dia kata kat sy, sampai bila dia nak kerja jadi driver lori ayam...

Selepas bersembang ngan dia beberapa kali, sy boleh tgk dia punya PR (Public Relation) memang bagus. Jenis yg mesra rakyat... Org cakap RAMAH... Selepas beberapa ketika, dia dah upgrade diri dia... Kalau dulu dia hanya jadi driver lori ayam... Lepas tu, dia beli sebuah lori dan bawa ayam guna lori tu. Kontrak dengan CP. Sy mula tgk... bagus gak mamat ni... Dia ada motivasi nak majukan diri dia... Kalau dulu dia hanya driver lori, skrg dia dah jadi tauke utk lori dia sendiri.

Masa sy tgk dia datang ambil ayam, dia memang rajin bersembang... Mcm2 hal boleh sembang dengan dia... Kan PR dia bagus... Dan dia hanya buat benda yg sama, masa dia pi hantar ayam ke customer.. dia rajin sembang dengan customer2.. Ni yg buat org suka dengan dia... Satu point di situ utk dia ambil customer ni jadi customer dia...

Selepas beberapa ketika..... sy langsung tak pernah tengok dia datang ke reban sy ambil ayam... Yg datang hanya driver dia.. Mula2 sy tak lah tanya apa sangat.... Tapi, lepas beberapa ketika... sy pun tanya la driver2 lori mana pi Nizam ni... Lama tak nampak..

Then, dia org cakap.. skrg ni Nizam dah jadi tauke besar... Habis semua customer2 yg dulu dia hantar ayam masa dia jadi driver dah jadi customer dia. Customer2 tu beli direct dari dia... Dan lepas tu, skrg dia dah ada dua tiga tempat yg dia bukak jadi tempat pemborong ayam siap proses... Utk di jual kpd penjual2 ayam....

Masa ni, sy nampak kehebatan Nizam ni... Bijak mengambil peluang yg terhidang depan mata.. semuanya dengan bakat semula jadi ada dlm diri dia.. Bijak bercakap dengan org... Kalau 2-3 tahun lepas dia hanya driver... skrg dia dah jadi tauke ayam.. Dan sekarang, dia boleh jual hampir 3000 ekor ayam sehari... Cuba bayangkan, kalau lah seekor ayam dia boleh untung RM0.50 bersih, sehari dia dah untung dlm RM1500.. Bayangkan pendapatan dia dlm sebulan...

Sy kagum seketika dengar cerita2 dari driver2 lori ni... Tanya mcm mana dia boleh naik begitu cepat.. diaorg cakap.. dia ada baik dengan sorang Cina.... Cina ni yg banyak ajar dia buat bisness...

Then, baru sy teringat... ada lagi satu customer CP ni, nama Awang.. Dia pun buat partnership dengan sorang Cina nama Ah Chuah... jadi, bila buat mcm ni... Awang boleh cari customer dan jaga customer Melayu... Ah Chuah jaga customer Cina.. Sama2 jaga... Sama2 share... Untung besar...

Sy punya kontraktor Leong selalu cakap, lu mau bikin besar... lu mesti mau baik sama Cina... Lu tgk, sekarang ekonomi Malaysia siapa pegang.... Kalau mau bikin besar dlm bisness... Mau belajar apa mcm org Cina bikin bisness... Lu mau bikin bisness, lu bikin apa yg org Cina banyak bikin... Kalau org Cina banyak bikin itu bisness.. lu boleh join... sebab apa... Bila banyak org Cina bikin.. maksudnya bisness tu boleh maju.. dan banyak untung.. sebab org Cina tak akan bikin bisness kalau buat bisness tu tapi untung sket.... betul jugak kata2 dia ni... Satu nasihat yg bagus... Tapi, apa yg penting... MESTI MAU RAJIN... Kalau bikin bisness bagus pun tapi MALAS.... mesti jatuh jugak...

Sama2 kita renung2kan kisah Nizam tadi.. moga kita semua dpt manfaat....

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top