Assalamualaikum,

Org selalu tanya aku... Mesti banyak kos buat projek ternakan ayam ni. Dah la reban pun beratus ribu.. Kos anak ayam lagi, kos dedak ayam lagi, mesti ratus ratus ribu lagi.

Actually, most farmer di Malaysia ni bela ayam secara sistem kontrak. Banyak company yg tawarkan peluang untuk mereka yg ada reban ayam bela ayam dengan depa. Antara company yg jadi Integrator ( Pembekal & Pembeli ) utk ternakan ayam secara kontrak di Malaysia such as AYAMAS ( Melayu ) , LEONG HUP ( Cina ) , DINDING ( Cina ), GSM ( Cina ), CAB ( Cina ), Hwa Huat ( Cina ), HPA ( Melayu ) & last but not least CP ( Siam ).

As integrator, company2 ni akan supply anak ayam, dedak ayam, ubat ayam secara kredit kepada farmer. Maksudnya, kita akan beli semua ni secara hutang dengan integrator. Dan lepas ayam kita dah besar, company ni akan beli balik semua ayam kita dan tolak balik hutang yg kita pinjam utk kos anak ayam, dedak & ubat.

Dalam banyak2 company ni, aku hanya ada pengalaman dengan 2 integrator.

1) CAB ( Chua Ah Bee )

Aku bela ayam dgn CAB selama 9 pusingan saja. Dari September 2005 sampai April 2007. Sepanjang pengalaman aku bela ayam dengan CAB, aku lebih rasa susah dari senang. Keuntungan yg aku dpt pun belum cukup nak cover bank. Aku betul2 susah sebab margin untung sikit sangat masa aku bela ayam ngan CAB. Dan aku pernah rugi 2 kali masa bela ngan CAB. Puncanya, CAB bagi anak ayam tak elok kat aku. Bayangkan, last cycle aku ngan CAB, ayam mati 13%. Kualiti anak ayam amat teruk. Aku minta compensate sket, sbg gantirugi aku dpt anak ayam tak elok. Hmmm.... Kuciwa... Tak di layan. Dan lepas tu, aku pun terpaksa beralih arah ke company lain.

2) CP ( Pertanian Pertiwi )

As of now, aku dah bela ngan CP 10 pusingan. Alhamdulillah... Kadar keuntungan masa bela ngan CP lebih tinggi berbanding untung aku masa di CAB. So far, dari apa yg aku dgr dari kenkawan aku pun, CP antara company yg terbaik dlm list integrator. Compared to other company.

Why I say this ?

i ) Kualiti anak ayam, kualiti dedak so far bagus. So, ayam besar dgn sihat dan keuntungan farmer lebih tinggi.
ii) CP ada teknikal man yg akan dtg visit reban at least seminggu sekali dan akan advise farmer apa yg tak kena.
iii) CP transparent. Harga kontrak utk semua farmer adalah sama. Dan kita boleh tengok statement farmer lain utk tgk performance depa.
iv) CP ada insentif, so called BONUS. Kalau ayam mati < 6%, kita akan dpt insentif RM0.15 utk seekor ayam. Dan kalau harga ayam masa kita jual tinggi, kita akan dpt bonus harga yg boleh menjangkau 8 sen seekor ayam. Hmmm... Kalau 40 000 ekor ayam.... Beraper yer??
v) Payment ok. Lepas sebulan kita jual ayam, kita akan dapat payment yg di bank in ke akaun kita.

But, the disadvantage is:

i) As farmer, kita still ada risiko utk rugi kalau ayam tak berat. Dan keuntungan kita boleh jadi tinggi dan boleh jadi rendah.

3) Integrator Lain Yg Boleh Diberi Perhatian

i) HPA - Sebuah company Melayu. Yg supply ayam organik. Kalau kita ambil HPA as our integrator, HPA akan kira mcm ni. Dia upah kita bela ayam dia di reban kita dengan kadar upah RM1 seekor. So, kita tak ada risiko dlm hal ni. Sebab, risiko semuanya di tangan company HPA.

ii) LCC Company : Leong Chee Choy - Org tua ni pun, ajak aku fight harga jadi integrator. Beli anak ayam sendiri, beli dedak sendiri dan jual ayam sendiri. Kadar keuntungan dijangka lebih tinggi, dan kadar kerugian pun kalau jadi lebih tinggi. ( Nauzubillah ). Ni masih dlm peringkat perbincangan

So, harap korang semua faham what is "Contract Farming" all about.

Wassalam

1 comments:

  1. macamana saudara start dlm bidang ternak ayam nih. Start dari bna reban ke atau dapatkan kontrak farming dulu.

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top