Assalamualaikum,

Malam semalam, lepas tangkap ayam habis dalam pukul 7.30 mlm, aku ajak pekerja2 aku buat barbeque mlm tu. Aku suruh depa prepare ayam dan aku prepare bahan rempah ratus. Jam 9 mlm, aku bergegas ke reban utk buat preparation nak bakar ayam. Kumpul kayu, dan nyalakan api. Then terus bakar ayam tu.

Perghhhh... Kesedapannya hingga menjilat jari. Ni gambar yg aku sempat ambil mlm tu.


Kenapa aku ajak pekerja bangla aku ni buat barbeque. Sebabnya, aku nak merapatkan hubungan antara bos dengan pekerja. Kalau masa kerja, aku kena serius bertindak sebagai boss. Tapi, masa masa biasa, aku nak depa anggap aku mcm kawan kawan depa. Baru depa semua akan happy kerja ngan aku.

Aku pernah jugak kerja dengan org lain. Aku pernah jadi org bawah. Ada tindakan bos aku yg aku tak suka. So, now is the time. Sbg bos, aku pun tak boleh buat kat pekerja aku apa yg aku tak suka. Dulu, aku suka kalau bos open minded, bos anggap subordinate as friend certain time. So, tu yg aku buat skrg. BUAT APA YG KITA SUKA ORG BUAT KAT KITA, DAN JANGAN BUAT BENDA YG KITA TAK SUKA ORG BUAT KAT KITA.

Wassalam

3 ulasan:

  1. salam,

    saya mazlina. saya nak tanya kos utk buat reban ayam berapa ek. saya bercadang untuk bela dlm 1000 - 1200 ekor ayam memandangkan kos yg saya ada tak banyak. sbg permulaan sahaja dan camner nak buat pelan reban ayam. terima kasih sbb membantu.

    BalasPadam
  2. ya la . berapa kos kalau nak bela seribu ekor - 2 ribu ekor. saya pun berminat. langkorn@yahoo.com

    BalasPadam
  3. Salam, Insya Allah, sy akan jawab soalan ni dlm next entry. Skrg ni busy sket.

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top