CARA ORDER SHAKLEE ONLINE - HARGA TERMURAH TERUS DARI HQ!

Demi Sebuah Kehidupan

Assalamualaikum,

Abang saya yang kedua merupakan seorang Konsultan 'Plastic Surgery' di Hospital USM Kubang Kerian. Beliau telah berkhidmat sebagai doktor di Malaysia sejak tahun 2006. Selepas berkhidmat di Republic Of Ireland selama 6 tahun di sana.

Beliau mempunyai pilihan untuk bekerja di hospital swasta yang mana, gaji di hospital swasta boleh mencecah 5 kali ganda daripada apa yang dia peroleh sekarang ini. Namun, ia tidak begitu di hospital kerajaan.

Bila saya tanya, kenapa masih memilih untuk bekerja di hospital kerajaan sedangkan dia boleh bekerja di hospital swasta dengan tawaran gaji yang jauh lebih lumayan.

Jawapannya.

Tak palah. Biarlah dia nak berkhidmat untuk orang susah. Ramai orang susah yang sakit tak mampu nak ke hospital swasta untuk dapatkan rawatan terbaik. Rezeki Allah bagi selama ni pun dah cukup. Apa salahnya kerja dengan hospital kerajaan. Insya Allah. Kalau dah puas berkhidmat untuk orang susah, dan rasa mula nak cari duit betul betul. Barulah dia akan pindah ke hospital swasta.

Allah Allah. Saya rasa, kalau saya di tempat dia. Dah lama saya berpindah ke hospital swasta. Mungkin tahap pengorbanan saya tak setinggi tahap pengorbanan abang saya.

Semoga Allah merahmati hidup beliau. Amin.

Demi Sebuah Kehidupan

Sebagai seorang konsultan, beliau selalu menguruskan kes kes penyakit yang kronik dan serius.

Dua hari lepas, Allah menguji beliau. Ada seorang pesakit dari keluarga yang amat susah datang ke hospital akibat penyakit Deep Venous Thrombosis peringkat kritikal.

* Anda search lah di internet sakit apa tu. Saya tak faham bahasa doktor. Tapi saya akan terangkan dalam bahasa kampung supaya kita semua boleh faham.

Pesakit ini mengalami masalah darah yang terlalu pekat dan ada darah yang sudah berketul. Disebabkan hal ini, darah tak boleh nak 'ciculate' ke seluruh tubuh badannya.

Penyelesaiannya adalah, doktor memberi pesakit memakan ubat untuk mencairkan darahnya yang pekat itu. Namun, bukan semua darah yang membeku itu akan cair serentak.

Akan ada darah yang cair dan ada darah yang masih kurang cair dan membeku.Yang menjadi masalah adalah jika darah beku ini termasuk ke dalam jantung atau ke paru paru. Maka, pesakit akan mati mengejut kerana saluran darah tersumbat dengan darah beku.

Bagi mengelak ini berlaku, doktor perlu memasang filter di salur darah pesakit itu bagi mengelak darah beku memasuki jantung dan paru paru. Dan darah beku ini yang tersangkut di filter lama kelamaan akan mencair dan dapat melalui filter itu.

Tugasan doktor sekarang adalah. Cairkan darah pesakit dan pasang filter untuk elakkan darah beku memasuki jantung dan paru paru.

Siapa Pesakit Itu?

Pesakit itu adalah seorang wanita, seorang suri rumah yang berusia 27 tahun. Dan mempunyai seorang anak yang masih kecil. Suaminya pula bekerja sebagai seorang pencuci kereta di sebuah kedai Car Wash di Kelantan. Berpendatapan sekitar RM700 sebulan.

Abang saya menerangkan kepada suami wanita tersebut, kos perbelanjaan untuk rawatan isterinya adalah sebanyak RM4500. RM4500 itu adalah kos untuk membeli 'filter' untuk dipasang di dalam salur darah isterinya. Ini belum termasuk kos pembedahan di hospital kerajaan yang dijangka sekitar kurang daripada RM1000.

* Untuk makluman anda, walaupun anda mendapat rawatan di hospital kerajaan. Anda perlu menanggung kos pembelian barangan yang diperlukan untuk dipasang di tubuh badan anda. Misalnya, dalam kes ini. Kos Filter itu adalah RM4500 yang akan ditanggung oleh pesakit.

Terkejut dengan jumlah kos yang perlu dibayar. Suaminya memaklumkan kepada abang saya.

"Doktor, saya orang susah. Mana saya nak cari duit sebanyak tu dalam masa terdekat. Saya kerja sebagai pencuci kereta. Ni slip gaji saya. Hanya RM700 sebulan. Saya nak bayar duit ansuran motor lagi. Nak bayar duit sewa rumah lagi. Macam mana saya nak cari duit sebanyak tu"

Kemudian, abang saya menjelaskan kepadanya.

"Encik, cuba minta tolong saudara mara terdekat di sini. Sebab isteri encik perlukan pembedahan segera. Penyakitnya dah sampai ke tahap kritikal. Kalau terlewat buat pembedahan, saya khuatir isteri encik tak dapat diselamatkan."

Hasil perbincangan antara abang saya dengan pesakitnya, memang pesakit ini dari keluarga yang agak susah. Dan mereka tidak mempunyai saudara mara yang boleh membantu.

Mereka ada satu pilihan. Iaitu memohon bantuan daripada Baitul Mal Negeri Kelantan ataupun daripada daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat. Namun, proses ini kebiasaannya mengambil masa selama 2 bulan. Dan pada pandangan abang saya, jika ditunggu dua bulan. Mungkin pesakit sudah terlewat untuk di rawat.

Duit RM4500 itu perlu dibayar secara tunai sebelum pembedahan dijalankan. Dan pembedahan perlu dilakukan segera.

Dan akhirnya, terkeluarlah perkataan ini dari mulut suami pesakit itu.

"Doktor, tolong selamatkan isteri saya. Saya hanya mampu bayar RM1000 sahaja. Itupun bukan sekarang. Kalau boleh saya nak minta doktor tolong saya. Saya bayar secara ansuran bulanan. Pendapatan saya hanya RM700 sebulan. Saya perlu bayar duit ansuran motorsikal saya, dan juga sewa rumah. Dan baki nak guna untuk makan minum anak isteri saya. Itu sahaja yang saya mampu"

Abang saya kasihan melihat suami pesakit ini merayu meminta pertolongan daripada beliau.

"Tak apa lah. Nanti saya fikirkan apa yang saya boleh bantu"

Setelah bermesyuarat dengan para doktor di situ. Abang saya telah memberi jaminan untuk membantu pesakit ini. Sebagai permulaan. Beliau akan mengeluarkan duit sebanyak RM4500 sebagai bayaran untuk membeli 'filter' ini.

Dan mereka akan mengutip duit sesama mereka. Jika ada kekurangan kutipan, abang saya akan bertanggung jawab untuk mencari dana dari tempat lain atau pun menanggung kos tersebut.

Abang saya tiada pilihan. Inilah yang termampu beliau lakukan, demi 'memberi'  sebuah kehidupan kepada insan lain. Beliau mengambil risiko untuk 'menanggung' kos itu.

Beliau amat bersimpati kepada pesakit dan suami pesakit itu. Beliau tidak mahu anak mereka yang masih kecil kehilangan ibu tersayang.

Tahukah anda, ketika anda membaca entri ini, pesakit ini mungkin sedang berada dalam bilik pembedahan. Berdasarkan maklumat dari abang saya, pembedahan akan dijalankan pada pukul 12.00 tengah hari ini.

Perbualan Kami

Dan tengah hari semalam, abang saya menghantar whatsapp kepada saya dan ini adalah perbualan antara kami berdua.

"Daus, abang ain nak minta tolong collect fund untuk pesakit. Kalau ada sesiap yang nak bagi derma atau zakat. Pesakit 27 tahun. Ada deep venous thrombosis peringkat kritikal. Perlukan alat untuk rawatan kos RM4500. Life saving procedure. Tapi pesakit tak mampu. Suri rumah. Husband kerja tempat cuci kereta. Anak satu, kena bayar ansuran motor dan sewa arumah."

"Ada gambar dia x? Kalau ada senang nak tunjuk kat orang."

"Gambar susah nak bagi. Confidential. Banyak procedure."

"Ok"

"Kalau boleh tolong advertise kat blog hang. Mana tau ada orang nak derma. Minta Jab. Kebajikan Masyaraka dua bulan lagi baru lulus."

"Kalau dah minta kat Baitul Mal, lulus lepas 2 bulan lagi. Kenapa nak minta derma juga. Kan Abang Ain dah advance duit dulu. Nanti bila Baitul Mal bagi balik. Ambil balik saja duit tu. What say u?"

"Nak advance banyak banyak sesak jugak. Baru apply jab. kebajikan tapi proses lama. Red tape biasa la"

"Lagi satu, bila kita dah guna alat tu. Depa akan kata kalau ikut procedure dia tak leh refund. Macam macam karenah takut tak dapat aja. Ada kes yang dia approve tapi bila tahu dah pasang / guna. Dia tarik balik. Naya la kalau tak dapat balik duit. "

"Faham faham. Kiranya boleh bagi kalau belum operate sahaja. Kalau dah operate, tak leh refund"

"So, esok operate jam berapa?"

"Tgh hari dalam kul 12"

"Moga Allah mudahkan"

"Kira jadi sebab Abg Ain bagi gerenti. Kalau dia tak bayar. I will pay"

"Oic. Bila abg ain nak kena bayar?"

"Sebelum weekend/petang Khamis"

"Hmmmm. Nampak gayanya, Abg Ain kena top up sendirila"

"Kat sana tak buat collection ka"

"Kat sini pun ada buat collection. Tak tau berapa lagi. Tapi orang sini bagi  x banyak"

"Ya la. Faham."

Petang Semalam

Saya menghubungi seorang kawan saya yang bekerja sebagai HR Senior Manager di Kilang XXX menceritakan kes ini. Terus dia katakan, ok. "Nanti saya bank in duit"

Dan Alhamdulillah. Dia sumbangkan RM500.

Malam Semalam

Malam semalam, selepas berbuka puasa. Saya memberitahu mak dan ayah saya mengenai pesakit abang saya ini. Dan saya minta mereka untuk derma sedikit.

Mak saya kata. "Oklah. Mak ngan abah bagi seorang RM50. Kami dua orang bagi RM100"

Tiba tiba ayah saya pula berkata "Mana cukup bagi RM100. Bagi la RM200. Kita bagi seorang RM100"

Alhamdulillah. Saya dan adik saya selalu menasihatkan mak agar tidak menyimpan duit terlalu banyak untuk dirinya. Duit yang ada lebih baik jika disumbangkan kepada orang yang lebih memerlukan. Banyak pahalanya.

Dan ia terkesan di hati mak saya. Dia lebih suka menderma sekarang ini.

Di sebelah malam saya menerima mesej ini daripada abang saya.

"Ok. Dah dapat RM2000."

Lalu saya menjawab.

"Ok. Tambahan. Mak and Abah RM200. Duit Hani RM200. Daus RM300. Kawan Daus RM500. Total dari kutipan Daus RM1200 setakat ni. Syukur Alhamdulillah"

"Ok. Alhamdulillah."

Dana Yang Masih Diperlukan

Jumlah kutipan sekarang ini adalah RM3200. Masih memerlukan RM1300. Ini belum termasuk kos rawatan hospital yang diijangka sekitar ratusan ringgit.

Abang saya memberitahu, kita kutip la setakat mana yang dapat. Kalau dah kutip tak cukup jugak, terpaksalah dia menanggung kos yang kurang. Kalau ada lebihan, kita sedekah sahaja kat pesakit tu. Memang dia betul betul susah dan memerlukan.

Jika anda berhajat untuk membantu mengurangkan beban saudara seagama dengan kita ini. Anda boleh memasukkan duit ke akaun Maybank abang saya. Detail seperti berikut.

ARMAN ZAHARIL BIN MAT SAAD. 5643 0600 9780. Emel armanzaharil@gmail.com

Dan selepas anda memasukkan duit ke akaun ini, sila tulis di ruang komen jumlah yang ada sumbangkan. Ini bagi memudahkan orang lain mengetahui jumlah kutipan terkini.

* Jika ada terlebih, duit akan diserahkan kepada pesakit ini untuk kegunaan mereka yang sudah terlalu banyak menanggung kos perubatan mereka.

* Jangan masukkan duit ke akaun saya.

Yakinlah. Perbanyakkan Bersedekah.

"Sedekah manakah yang paling afdhal? Rasulullah menjawab. Sedekah pada bulan Ramadhan" Hadis Riwayat Termizi.

"Rasulullah ialah seorang yang paling pemurah dan Baginda lebih pemurah pada bulan Ramadhan" Hadis Riwayat Bukhari.

Semoga, sumbangan kita ini dapat 'memberi' kehidupan kepada insan lain. Bersyukurlah kerana kita bukan insan yang Allah pilih untuk diuji dengan penyakit Deep Veneos Thrombolisis. Dan tunjukkan bukti kesyukuran kita dengan menderma kepada mereka yang bernasib malang.

Kepada yang menderma, saya ucapkan jutaan terima kasih.

Kepada yang tak mampu menderma banyak, sumbanglah walaupun sekadar RM5 atau RM10. Sumbangan yang kecil ini adalah untuk menyelamatkan nyawa orang lain. Demi sebuah kehidupan orang lain. Biarpun ia kecil di mata kita, ia besar pada sisi Allah.

Dan kepada yang tidak menderma, saya mohon marilah kita sama sama berdoa.

"Ya Allah, aku ingin menderma tetapi aku dah banyak menyumbang ke tempat lain. Aku mohon Kau bukakanlah pintu hati orang lain yang berkemampuan untuk menderma. Kau permudahkanlah urusan pembedahan pesakit itu tengah hari ini. Bantulah Dr Arman dan pasukannya untuk membuat yang terbaik dalam pembedahan tu. Dan tingkatkan iman mereka sekeluarga agar ujian ini semakin menghampirkan diri mereka kepada Mu ya Allah. Ya perkenankanlah doa ku ini. Amin"

* Saya mohon maaf. Sebenarnya blog saya ini bukan tempat untuk saya memohon derma itu dan ini. Kalau anda merasakan saya cuba mengambil kesempatan. Saya mohon maaf. Saya langsung tak berniat begitu. Saya hanya lakukan ini semata mata kerana Allah agar hidup saya dapat memberi manfaat kepada lebih ramai orang lain.

TABUNG INI SUDAH DITUTUP. JUMLAH KUTIPAN KESELURUHAN TERMASUK YANG DIKUMPUL OLEH PIHAK ABANG SAYA SENDIRI ADALAH RM5560. JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA YANG MENYUMBANG. SEMOGA ALLAH MERAHMATI.

LEBIHAN DUIT INI AKAN DISERAHKAN KEPADA PESAKIT UNTUK MENJELASKAN BAYARAN PEMBEDAHAN DAN JUGA PERBELANJAAN MEREKA.
Wassalam

COMMENTS

BLOGGER: 20
 1. Derma Ikhlas RM100 telah di wiredkan ke dlm akaun. Terima kasih

  ReplyDelete
 2. tuan
  telah transfer rm100 spt berikut
  25 JUL 2012, WED,09:55 3rdPartyTransfer
  3rdPartyTransfer (ARMAN ZAHARIL BIN MA) - 562085504214 564306009780 100.00 Successful 1667201236
  sekian

  ReplyDelete
 3. derma ikhlas rm50.00 . Semuga Allah permudahkan semuanya

  ReplyDelete
 4. salam tn hj
  sya bank in rm100.

  TERUSKAN sekurang2nya ramai lagi yg bleh membantu utk meringan kan penderitaan org lain

  ReplyDelete
 5. Ref No. : 96663581
  Transaction Status : Accepted for Processing
  Payment Alert SMS status : -
  Transferred From : Savings Account
  Transferred Amount : RM 100.00
  Available Balance : RM
  Bank Charges : RM 1.00
  Beneficiary Bank : MAYBANK
  Payment Type : Fund Transfer
  Beneficiary Account : 564306009780 Add to Favor List"
  Beneficiary Name : ARMAN ZAHARIL
  Remarks :

  Transaction Date, Time : 25-Jul-2012 11:29:41 AM

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum En Firdaus,

  Sekadar berkongsi, maaf sekiranya Encik Firdaus menganggap saya tumpang di sini (encik boleh delete jika rasa ini menganggu).....cumanya saya kehidupan saya banyak terlibat dengan golongan revert. Mungkin rakan-rakan Encik Firdaus boleh jenguk-jenguk ke sini:

  http://www.facebook.com/hidayahcentrepenang?ref=ts

  ReplyDelete
 7. Derma Ikhlas.
  ref : 1667306545

  Moga Allah rahmati kita semua.

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum

  A small token ($50) with reference number :1667369648

  ReplyDelete
 9. RM 100 transfered just now.

  Semoga Allah mempermudahkan Dr. Arman & team melakukan rawatan dan pesakit segera sembuh, amin.

  Firdaus, tq berkongsi peluang buat pahala di bulan yg mulia.

  ReplyDelete
 10. Tuan Haji
  Ref No. : 96686717
  Transaction Status : Accepted for Processing
  Transferred Amount : RM 100.00
  Beneficiary Bank : MAYBANK
  Beneficiary Account : 564306009780 Add to Favor List"
  Beneficiary Name : ARMAN ZAHARIL
  Remarks :
  Transaction Date, Time : 25-Jul-2012 14:38:14 PM

  Semoga dipermudahkan segala-galanya

  ReplyDelete
 11. Ref No. : 96687761
  Transferred Amount : RM 150.00
  Email Alert : armanzaharil@gmail.com
  Transaction Date, Time : 25-Jul-2012 14:47:23 PM

  Ya Allah permudahkanlah urusan mereka. Jayakanlah pembedahan pesakit ini, bantulah Dr Arman.

  Trm kasih Allah, trm kasih Firdaus kerana memberi kami peluang memberi seikhlasnya.

  ReplyDelete
 12. Assalammualaikum,

  Ref No. : 1667476059
  Transferred Amount : RM 200.00
  Email Alert : armanzaharil@gmail.com
  Transaction Date, Time : 25-Jul-2012 14:52:23 PM

  Semoga ALLAH permudahkan segala urusan. InsyaALLAH. Ameen.

  ReplyDelete
 13. Assalamualaikum,

  Reference number: 1667512690
  Transferred Amount : RM 200.00
  Transaction date: 25 Jul 2012
  Transaction time: 15:30:46

  ReplyDelete
 14. Alhmdulillah, jumlah kutipan telah mencukupi. Dgn itu Dana ini DITUTUP. Terima kasih atas sumbangan anda. Semoga Allah merahmati semua para penyumbang. Firdaus.

  ReplyDelete
 15. Saya dah transfer RM550.00 ke akaun Dr Arman

  ReplyDelete
 16. Maaf saya tak baca message yg dah di tutup...sekiranya tidak keberatan masukkan ke dana surau di kampung Hj Firdaus sahaja...

  ReplyDelete
 17. ptg ni bkak blog..dh dtutup..tahniah pd yg mnderma..kali kedua sy terlepas peluang..msih mnntikn peluang seterusnya..insyaAllah..

  ReplyDelete
 18. salam tuan, maaf saya tak perasan dah tutup. tlg transferkan RM30 saya tu ke mana2 surau yg patut. tq

  ReplyDelete
 19. Sbnarnya ramai yg baik2 & nak tolong, di luar sana.

  Mereka sentiasa menyumbang sana sini insyaAllah, samade dlm tabung surau, masjid kariah mereka & badan2 amal spr yg bnyak tertera di blog2 misalnya.

  Sbb tu klu beritau melalui maya, esp blog2 yg mmg terkenal baik (mcm blog sdr & prof Kamil misalnya), cepat dpt respond.

  Syabas pada yg perihatin. Kita cari blog2 lain utk menderma.

  Harap2 sdr dpat paparkan lagi kisah seumpama ni utk sama2 share pahala derma insyaAllah.

  ReplyDelete
 20. Assalam,

  Semuga di rahmati Allah.

  Terlepas lagi! Semuga Allah beri peluang kepada kami di masa hadapan untuk turut serta dalam apa juga kutipan, insya Allah.

  Terima kasih

  ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,5,Aidilfitri,7,Aidilfitri 2020,1,Aidilfitri 2023,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,Beauty On The Go,4,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,Beza Vivix Resv Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,16,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Online Shaklee,5,Bisnes Shaklee,33,BLNC,2,BMW,1,BMW X4,1,Bomoh Patah Selama Perak,1,BOTG by MFMS,4,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,16,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,182,Business Shaklee,19,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Cara Order Shaklee Online,1,Carotomax,1,Cash Rebate,2,Cash Rebate Shaklee,2,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,3,COQ-TROL PLUS SHAKLEE,1,CoQ10,3,COQHealth,1,COQTROL Tenaga,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Duit Raya,1,Duit Raya Awal,1,Duit Raya Shaklee,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Protein,2,ESP Shaklee,2,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,57,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,4,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Gambar Raya,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Hari Raya Dengan Shaklee,2,Hari Raya Open House,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hero Kiddo,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,3,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IF,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Insentif Shaklee,4,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interchange,1,Interior Design,1,Intermittent Fasting,5,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,Jamuan Aidilfitri,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,4,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,Kebaikan Vitamin E Untuk Lelaki Wanita,1,Keburukan Intermittent Fasting,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelas Bisnes Facial,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Keperluan Wanita Mengandung,2,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kesuburan Lelaki,1,Kesuburan Wanita,1,Keunikan Vivix,1,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Komuniti Bisnes Shaklee,3,Konsultan Reban Ayam,59,Kontraktor Reban Ayam,53,Korban,1,Krabi,2,Kursus Ayam Daging,64,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Haji,2,Kursus Haji Online,1,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,3,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Kurus Dengan Cepat,2,Kurus Sebelum Raya,1,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1763,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,6,Maria Firdaus Empire,6,Maria Firdaus Kids,1,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,6,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,16,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,68,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,33,Master Maria Firdaus,1,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,16,MFMS Empire,61,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,My Shaklee Effect,1,MYVI,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,9,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Offline Coaching,2,Omega-3,7,OmegaGuard,16,Omegaguard Shaklee,1,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,139,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,2,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,62,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Percutian Shaklee,6,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Photoshoot,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,2,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,130,Produk Tradisional Bahaya,1,Projek Blog Mega Shaklee,1,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,24,Projek SPA,19,Promosi Shaklee,4,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,2,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Raya Dengan Shaklee,1,Reban Ayam Tertutup,57,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,ResV,1,ResV Shaklee,1,Reunion MRSM Taiping,1,Reverse Aging,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,1,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpantang Shaklee,1,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,8,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Cantik Shaklee,1,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,4,Set Hamil Shaklee,2,Set Hello New You,1,Set Ibu Hamil Shaklee,3,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,15,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,3,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,2,Set Kurus Shaklee,7,Set Lutut,1,Set Mengandung,5,Set Mengandung Shaklee,3,Set Menyusu,17,Set Menyusu Shaklee,5,Set Minda Shaklee,1,Set Puasa Shaklee,2,Set Ramadan Shaklee,3,Set Raya Shaklee,1,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,2,Set Sistem Imun,2,Set Slimming,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,5,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,2,Shaklee Berkesan,2,Shaklee Business,50,Shaklee Business Leaders Conference,2,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Car Bonus Achievers,5,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Difference,2,Shaklee Effects,16,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,25,Shaklee Free Trip to Switzerland,1,Shaklee Fun Day,1,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,2,Shaklee Japan Trip 2017,7,Shaklee Kids,2,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Mama,4,Shaklee Murah,2,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,2,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,2,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Ready Stock,1,Shaklee Rewards,64,Shaklee Selamat,3,Shaklee Semulajadi,2,Shaklee Shop,1,Shaklee Skincare,1,Shaklee Story,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Terbaik,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Vita-E Complex,1,Shaklee Vitamin E,2,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Supplements Shaklee,2,Supplements Terbaik,2,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,7,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Switzerland,2,Tahi Ayam,6,Tazkirah,173,Ternakan Ayam,344,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimoni Shaklee,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,3,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,2,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,1,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,6,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,2,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Tips Travel,1,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,110,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,7,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,24,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tukar Nombor Plate,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Ibadah,1,Video Shooting,1,Video Sirah Nabi,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,2,Vitalea for Kids,2,Vitamin C,5,Vitamin C Shaklee,2,Vitamin E,2,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Kulit,1,Vitamin Kulit Cantik,1,Vitamin Rahmah,2,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee,2,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin Tenaga,1,Vitamin Umrah Haji,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vitamin Untuk Wanita,1,Vivix,12,Vivix Shaklee,4,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Wanita Bersalin,1,Wanita Mengandung,3,WanitaKeperluan Wanita Mengandung,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Why Shaklee,1,Womens Health Set,2,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Demi Sebuah Kehidupan
Demi Sebuah Kehidupan
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/07/demi-sebuah-kehidupan.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/07/demi-sebuah-kehidupan.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy