Assalamualaikum,

Ayam sekarang umur 17 hari di EP11 dan 15 hari di EP07. So far Alhamdulillah. Berat ayam masa umur 14 hari pun ok. Above average. Dan skrg ni saiz ayam sekata. Ni yg penting.

Apa yg sy nak cerita kali ni pasal hubungan dengan Allah dan kaitkan dengan ayam. Selepas solat setiap hari sy akan doa, minta Allah permudahkan segala urusan sy di dunia dan di akhirat. Dan minta Allah bantu perniagaan sy... Ni memang tak lepas, sy mesti doa tiap2 kali lepas solat... Dan kesannya, Alhamdulillah.. Bila kita minta dari Allah, Allah pasti bagi... Antara cepat atau lambat saja.

Dan untuk kes sy, Alhamdulillah.. Doa sy cepat Allah perkenankan.. EP11 masuk anak ayam hari Selasa dan EP07 masuk hari Khamis. Sebenarnya, sy plan nak masuk EP11 hari Khamis minggu sebelumnya.. Dan EP07 hari Jumaat... Tapi, disebabkan ada farmer lain yang dah tempah anak ayam hari tu.. So, sy terpaksalah masuk lewat beberapa hari..

Dan setiap yg berlaku tu pasti ada hikmahnya... Kawan2 sy yg masuk anak ayam hari Khamis dan Jumaat minggu sebelum sy masuk.... ayam depa sekarang ada problem.. Ada potensi problem dari baka. Ada kawan tu dia kata dia dapat anak ayam dari baka ibu muda.. Dan anak ayam tu terlalu kecil. Sampai skrg dah umur 21 hari lebih pun tak berapa besar lagi... Dan kawan lagi sorang ayam dia ada problem kecik besar. Ayam saiz tak sekata...

Sy bersyukur.. sebab ayam sy terselamat dari masalah ni.. Ni lah yg dikatakan kita minta apa yg kita mau... tapi Allah beri apa yg terbaik utk kita.. Sentiasa bersangka baik dengan Allah dan sentiasa berdoa minta Allah permudahkan segala urusan kita...

Master sifu sy bila tau hal ni, dia kata.. "Engineer..... bela ayam sama lu... betul2 ONG..." Sy pun cakap la... "Jalan mau terus.. nanti baru tuhan tolong"... Apa apa pun.. kita usaha.. buat yg terbaik 100% dan berdoa kepada Allah. Berjaya atau tidak.. serahkan kepada Allah. Usaha buat yg terbaik adalah kerja kita.. hasil berjaya atau tidak.. itu kerja Allah..

Wassalam..

0 comments:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top