Assalamualaikum,

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini akan sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah.

Semoga Allah memasukkan kita semua ke dalam syurga tanpa dihisab. Insya Allah.

Pengalaman Mendaki Gunung Kinabalu

Entri kali ini, saya akan berkongsi dengan detail pengalaman mendaki Gunung Kinabalu di Sabah pada 29-30 Mac 2018. 


Kami datang berlima, dan Alhamdulillah. Semua berjaya sampai ke puncak. Dari kiri Johan, Nazril, Ayien, Firdaus dan Feer.

Perkara yang ingin saya kongsikan dalam blog ini meliputi beberapa perkara supaya anda boleh memahami dengan lebih jelas mengenai perjalanan yang bakal anda tempuhi jika anda ingin mendaki Gunung Kinabalu.

Antara topik saya nak share adalah :

i. Pendaftaran Untuk Mendaki Gunung Kinabalu
ii. Persiapan Fizikal
iii. Persiapan Mental
iv. Persiapan Kelengkapan Barang
v. Perjalanan Ke Kota Kinabalu - Kundasang
vi. Permulaan Pendakian Dari Sabah Park - Timpohon - Laban Rata
vii. Rehat Di Laban Rata
viii. Pendakian Dari Laban Rata Ke Low Peak (Puncak Gunung)
ix. Turun Dari Puncak Ke Laban Rata
x. Turun Dari Laban Rata Ke Timpohon

Saya akan cuba kongsikan dengan anda sedetail mungkin. Jadi, blog ini mungkin panjang berbanding blog blog lain.

Saya mahu bantu anda yang berminat untuk melakukan pendakian sebegini supaya anda dapat info yang lengkap dan tepat berdasarkan perkembangan semasa.

1. Pendaftaran Untuk Mendaki Gunung Kinabalu (GK)

Bagi anda yang berminat untuk naik GK, anda perlu mendaftar dahulu. 

Anda boleh search di google, facebook agen agen yang menawarkan pelbagai pakej untuk anda.

Ada yang tawarkan pakej serendah RM430 sehingga lah RM1500.

Anda kena bijak membuat pilihan.

Setiap hari, kuota penuh. Maksimum peserta mendaki setiap hari adalah 130 orang sahaja buat masa ini. Ini kerana tempat untuk menginap di Laban Rata hanya mampu menampung bilangan peserta seramai 130 orang pada satu satu masa.

Untuk pakej yang saya ambil, kos adalah seperti berikut :

i. Kos pendaftaran naik ke Gunung Kinabalu = RM430

ii. Kos Tour Guide. Malim Gunung. Setiap 5 orang wajib ada seorang tour guide = RM230 seorang tour guide. Kalau anda 5 orang, kos ini boleh dibahagi 5.

iii. Transport dari Sabah Park ke Timpohon = RM9 setiap seorang

iv. Upah potter angkat barang dari bawah ke atas dan turun balik = RM130 (Untuk 10 kg minimum. Lebih dari 10kg akan di caj tambahan RM13 setiap kg)

Untuk mendaftar, anda perlu membuat tempahan awal. Biasanya 1 tahun lebih awal. Macam kalau anda nak pergi tahun 2019, anda kena booking pada tahun 2018.

Sebenarnya, saya cuba mendaftar pada tahun 2017 untuk naik pada 2018, tapi slot dah penuh. Namun Allah bagi rezeki kepada saya. Ada kawan saya dah daftar untuk naik GK tapi beliau mengalami kecederaan lutut. So, saya ambil alih tempat dia. 

2. Persiapan Fizikal

Saya hanya mendapat notis untuk join trip ini sebulan sebelum tarikh mendaki. Ada kawan tarik diri last minit dan saya jadi pengganti.

So, sebelum ini saya memang langsung tidak ada buat sebarang bentuk training. Pendek kata, dari segi fizikal, saya memang tidak bersedia.

Dan untuk pengetahuan anda, saya juga sibuk menguruskan perniagaan saya. So, saya memang tak sempat nak bersenam bagai.

Saya berjumpa dengan beberapa kawan yang dah pergi ke GK, mereka menasihatkan saya membuat latihan seperti naik turun tangga, squat and lunges, daki bukit bukit rendah sekitar tempat saya dan jogging untuk naikkan stamina.

So, dalam tempoh sebulan ini.  Ini senaman yang saya buat.

A. Jogging 5km sehari dalam 3-4 kali dalam sebulan

B. Naik turun tangga di rumah dalam tempoh sejam sehari dalam 3-4 hari


Rumah saya dua tingkat, so naik turun tangga ni ajer la waktu saya sibuk. 

C. Buat squat and lunges 50 x sehari dalam 2-3 hari


Semua orang cakap senaman ni penting untuk kuatkan otot kaki. So, buatlah senaman ini semaksimum mungkin di rumah. 

D. Mendaki Bukit Bendera ikut Laluan Warisan 4 kali.


First time naik. Lebih kurang 28 hari sebelum naik GK. Laluan warisan.


First time naik memang mencungap la...


First time ikut laluan ini. Sebelum ini saya ikut Moongate saja.


Ternyata, laluan ini sangat mencabar. Tangga tak habis habis. Kawan kawan yang dah naik GK cakap, kalau boleh naik Bukit Bendera ikut laluan warisan ni, insya Allah boleh naik GK tanpa masalah.


Saya dan kenkawan try naik Bukit Bendera ikut laluan Warisan bermula jam 5 pagi. Nak try buat stimulasi mendaki di awal pagi.


Pergi kali ke tiga dengan biras saya Hafiz. Dia dah naik GK sebelum ini, dia cakap laluan warisan ini lebih mencabar dari GK. Kalau boleh naik ni, Insya Allah boleh naik GK. 


Even dah 3 kali naik, saya termuntah masa ni. Barai habis. Memang saya betul betul tak fit.


Pergi kali keempat seorang diri. Masa catatan saya dari tempat parking sampai ke puncak adalah 1 jam 36 minit. First time saya naik catatan masa adalah 2 jam lebih.

Jarak dari bawah ke atas  melalui jalan ini adalah 3km. So catatan masa ini adalah sangat bagus.

E. Mendaki Bukit Jambul Penang, naik turun 3 kali x 1 hari.


Naik turun bukit Jambul di Penang 3 kali dengan Nazril. Jarak sehala adalah 500 meter. So, naik turun naik turun 3 kali boleh la dapat 3km untuk hari tu.

Itu sahaja yang sempat saya buat dalam tempoh sebulan.

4 orang lagi kawan saya, mereka dah buat persiapan 4 bulan awal dari tarikh kami mendaki. Jadi secara fizikalnya, saya paling tak fit. Mereka semua memang fit.

Even masa training di Bukit Bendera, mereka sangat laju masa naik dan turun. Saya yang naik terhegeh hegeh sampai muntah pun ada. 

So, ini nak tunjukkan kepada anda betapa tak fitnya saya waktu itu.

3. Persiapan Mental

Sebelum naik ke sana, saya banyak study blog blog orang lain mengenai pengalaman mereka mendaki GK. Saya tonton video youtube. 

Dan saya selalu tanam dalam minda saya, saya akan sampai ke puncak GK insya Allah.

Dan saya akan buat apa sahaja untuk sampai ke puncak. Even, kalau saya tercedera nanti, nauzubillah. Saya dah terfikir nak minta tolong orang untuk pimpin saya bawa ke atas. Saya bayar la berapa pun. Janji boleh sampai.

Sebab saya dah set dalam kepala saya, "Saya Mesti Sampai Ke Puncak GK".

Selebihnya, saya serahkan kepada Allah. Kita merancang. Allah jua yang menentukan.

Trust me, anda perlukan kekuatan mental yang sangat kuat untuk sampai ke atas. Percayalah, jika mental anda tak kuat, anda mungkin akan cepat berputus asa.

Nak mendaki Gunung Kinabalu tak susah, cuma anda perlukan keyakinan yang tinggi dan keazaman serta kepercayaan yang anda boleh sampai ke puncak.

Jika perlu, anda tanpal gambar puncak kinabalu di dalam bilik tidur anda, tengok hari hari dan tanam dalam minda anda, anda boleh sampai ke puncak itu.

4. Persiapan Kelengkapan

Ok, ini part yang tak kurang pentingnya. Sebelum pergi lagi, saya dah study apa yang nak di bawa ke sana.

So, ini antara barang yang saya beli untuk bawa ke sana.

1.  Tongkat 


Ada dua jenis tongkat. Dinasihatkan anda pakai tongkat yang jenis warna merah. Beli satu minimum atau dua bagus. Boleh sewa juga di Sabah Park ketika nak memulakan pendakian. Sewa hanya RM10 untuk satu tongkat.

Tongkat tak guna sangat masa nak naik. Tapi masa turun dari Laban Rata ke Timpohon, sangat sangat sangat sangat sangat sangat perlukan tongkat.

2. Sarung Tangan Tebal + Water Proof


Jangan beli yang murah. Beli yang elok dan waterproof. Saya beli sarung tangan ni RM39 sahaja. Sangat tebal, tahan sejuk dan water proof.  Anda akan menyesal kalau tak beli sarung tangan yang bagus masa naik nanti. Di puncak kinabalu, suhu boleh mencecah -3 darjah Celcius pada awal pagi tu.

3. Kasut Hiking


Saya beli brand Gelert. Sangat puas hati. High cut punya. Water proof yer. 


Jangan naik GK guna kasut jogging atau kasut jalan anda ya. Tolong beri kerjasama. Grip kasut sangat sangat sangat sangat penting  untuk menjamin keselamatan nyawa anda especially ketika di puncak. Kawasan berbatu dan kalau hujan, super duper licin. 

4. Jaket Tebal Waterproof


Saya beli jaket tebal ni, harga RM79 sahaja. Sangat puas hati, berkualiti dan waterproof. Hehe.. Anda kena belajar nak cari barang murah di tempat terbaik. 

5. Suplemen 

Saya mengambil suplemen Shaklee untuk membekalkan tenaga tambahan untuk pendakian ini. 

Antara yang saya ambil adalah Cinch Tea, ia adalah untuk energy booster. Ia akan meningkatkan energy saya ketika saya dah nak pancit.

Suplemen Performance Drink. Saya campur dengan air kosong dan minum. Ia bagus untuk tambah electrolyte dalam badan semasa kita mendaki. So, ia boleh elak dari keletihan dan pancit.

Suplemen Ostematrix. Ia bagus untuk elak cramp. Seriously sangat sangat saya rekemen. Sepanjang trip ni saya tak cramp. Alhamdulillah.

Suplemen COQ Health. Ia pun macam energy booster juga.

Pain killer. Alrite. Sejujurnya, sebelum pergi, saya berjumpa dengan doktor pakar untuk minta ubat tahan sakit so that saya tak sakit semasa naik dan turun Gunung Kinabalu nanti.

Doktor pakar suggest saya ambil pain killer dengan cara yang betul dan brand yang betul. Pain killer kalau salah brand atau cara makan boleh menyebabkan pening kepala dan rasa nak muntah.

Dan Alhamdulillah, pain killer yang diberikan doktor pakar itu memang amazing. Syukur sangat sangat sebab saya langsung tak rasa sakit sepanjang dua hari mendaki dan turun Gunung Kinabalu.

Jika anda bercadang nak memastikan kesihatan anda berada di tahap maksimum ketika nak mendaki Gunung Kinabalu, anda boleh whatsapp Maria di 019-2592731. Insya Allah dia akan advise suplemen yang betul untuk memastikan anda kekal cergas bertenaga sepanjang proses ini. Maria juga akan share pain killer yang doktor pakar suggest kepada saya yang tidak memberi kesan sampingan kepada kita.

Nota Kaki : Bagi anda yang physically fit, mungkin anda tak perlu suplemen. Tapi jika anda jenis tak fit macam saya. It's good for you to have that suplemen.

Saya fikir macam ni jer. Saya dah keluar duit beribu untuk nak sampai ke puncak Kinabalu, saya tak nak nanti sekerat jalan saya sakit kaki la, sakit kepala la, cramp la. 

Saya nak elak sebaik mungkin sebarang kemungkinan yang boleh dielakkan.

6. Baju Thermal

Lets make it simple, kalau anda jenis tak tahan sejuk. Lebih baik anda beli baju thermal. Baju dan seluar. 

Ikhlas saya katakan, di atas puncak nanti, tersangatlah sejuk.

Pada hari saya naik, tak hujan. Cuma berangin sahaja. Suhu -1 darjah Celcius. Tapi itu pun dah cukup mengazabkan saya. Syukur ada baju thermal. Dapatlah ia membantu sedikit sebanyak.

7. Lain Lain

i. Baju hujan plastik. Beli di 7 Eleven pun boleh. RM6 satu. Bawa dua untuk setiap seorang.

ii. Stokin. Seeloknya bawa 3 pasang. Sebab takut masa anda naik hujan. So esok tak perlu pakai lagi stokin basah tu.

iii. Topeng muka. Beli yang tinggal mata sahaja tu. Saya guna yang ini, Alhamdulillah. Boleh tahan sejuk. 

iv. Head lamp. Beli di kedai Mr DIY dah ok. Kalau boleh, beli yang terang.

v.  Berus gigi, ubat gigi, sabun. Bawa sket dah ok. Jangan dok beria sangat bawa, sebab di atas tersangat sejuk. 

vi. Beg plastik. Jangan lupa bawa beg plastik, sebab nak simpan baju kotor nanti masa turun.

NOTA KAKI :

ANDA PERLU CUBA PAKAI SEMUA BENDA YANG DIBELI DAN CUBA BUAT LATIHAN HIKING MANA MANA BUKIT KECIL MENGGUNAKAN SEMUA BARANG BARU INI. 

INI BAGI MEMASTIKAN APA YANG ANDA BELI BERSESUAIAN DENGAN ANDA.

KITA TAK NAK ANDA BELI KASUT BARU, DAN MASA DI GK BARU ANDA NAK TRY. SEKALI ANDA PAKAI DAN RASA TAK SEDAP. HUHU. MASA TU DAH TAK BOLEH PATAH BALIK DAH.

5. Perjalanan Ke Kota Kinabalu - Kundasang


Saya naik flight dari Penang. Guna Air Asia sahaja. Tiket saya beli lambat. So mahal. RM595 termasuk makan dan luggage pergi dan balik.


Acah acah semangat jiwa merdeka, saya pakai baju Malaysia masa nak pi.


Flight dari Penang ke KK ambil masa 2 jam 45 minit. Alhamdulillah. Semuanya on time.


Play safe. Saya beli aja nasi lemak. RM10 booking secara online, rega dah masuk air. Kalau nak beli di atas kapal terbang harga RM19 tak masuk air. 

Layan ajer la nasi lemak ni atas flight.


Kami sampai di KK hari Selasa. Kami saja pilih untuk pergi awal sebab nak jenjalan KK dan Kundasang. Kami naik GK hari Khamis. So, hari Rabu kami ada free day lagi la.


Malam selasa tu, kami makan di Dataran Todak. Makan makanan laut yang segar bugar.


Super dupr sedap makan di kedai ni.


Ambil udang besar masa butter.


Siakap masak stim.


Siakap masak tiga rasa


Sotong goreng tepung


Keesokan harinya, kami sewa kereta untuk ke Kundasang. Kami ambil Alza pada jam 7 pagi hari Rabu dan pulangkan pada jam 7 hari Jumaat. Sewa RM450 sahaja. Kami dah survey, rata rata orang bagi harga RM600 untuk tempoh 3 hari ni. Sib baik ada kontek bagus, boleh dapat rega murah.


Di Kundasang, kami ke Desa Dairy Farm.


Ladang lembu ala ala kita berada di New Zealand


Macam hensem lak lembu ni


Lembu tenusu


Beli susu lembu perisa coklat. Segar dari ladang.


Tengah hari, kami layan kepak dan buntut ayam. Hehe..


Then kami ke tempat ikan kelah, keli dan lampan. Ikan ni jinak jinak. Datang dekat kita dan gigit gigit kaki kita.


Sakit wei sakit.....


Kalau ikan macam ni dekat belakang rumah, rasanya dah selamat habis....


Then kami terus ke tempat kami menginap di Kundasang iaitu di J Residence. Betul betul terletak berhadapan dengan Sabah Park. So senang la esok nak mendaki. 


Masa kami sampai di Kundasang, petang tu cuaca mendung, hujan dan berkabus. So sejuk jangan cakap la.


Masa kami pi makan malam. Semua dah pakai baju tebal tebal.


Ambil gambar kejap ngan lembu. Hehe.. Lembu batu yer. Bukan lembu betul.

6. Permulaan Pendakian Dari Sabah Park - Timpohon - Laban Rata


Pagi yang dinanti nantikan telah tiba. Kami check out dari J Residence dan bergerak ke Kinabalu Park untuk mendaftar pendakian kami pada hari itu.


Kami breakfast di sini, kedai ni betul betul terletak di hadapan Kinabalu Park. Tempat kita memulakan pendaftaran nanti.


Saya tibai nasi lemak pataya, kenkawan lain semua makan roti sahaja.


Lepas makan, kami bergambar kejap depan Kinabalu Park ni.


It is a World Heritage Site.


Daftar dulu, cek nama di Sabah Park. Bila ada nama, then kena pergi office lagi satu untuk beli insurance pulak.


Di sini di buat semakan IC, sign surat tanggung jawab sendiri atas apa kemalangan, bayar duit tour guide dan insurance.


Rakan rakan lain yang turut mendaftar untuk mendaki pada hari ini. Seramai 130 orang akan mendaki pagi ini. 


Setiap orang yang mendaftar akan dapat tag ini. Ia akan digunakan semasa di Checkpoint. Kalau tak ada benda ni, tak akan dibenarkan masuk di Checkpoint.


Dari Kinabalu Park, kami di bawa menaiki van untuk ke Pondok Timpohon. Tempat memulakan pendakian. 

Ok, anda boleh tengok baju yang kami pakai. Even cuaca nampak macam sejuk, tapi tak pakai baju sejuk sebab kejap lagi lepas jalan mesti berpeluh.


Pondok Timpohon.


Anda boleh tengok peta ni, anda bermula dari Timpohon Gate. Pada ketinggian 1866 meter dari aras laut. Di sepanjang jalan ke Laban Rata, kita akan berjumpa dengan banyak pondok rehat.  So, memang ada banyak pondok sepanjang perjalanan ni nanti. Di setiap pondok, ada tandas dan ada tempat refill air. 

So, air tak perlu bawa banyak banyak ok.


Abam bomba ni nama Haris. beliau adalah Tour Guide kami a.k.a Malim Gunung kami. Dah berpuluh tahun pengalaman naik turun Gunung Kinabalu ni. Bermacam macam pengalaman dia dah lalui.

To make my life simple, saya bagi dia bawa barang barang saya. So, kami bayar RM156 untuk 12 kg barang yang dia bawa untuk naik dan turun nanti. 


Nak lalu gate ni, kena tunjuk name tag tadi. Tak ada name tag, tak boleh lalu.


Dengan lafaz Bismillah, kami memasuki tempat pendakian ke Gunung Kinabalu.


Ni yang best sket, kita ingat nak naik gunung kinabalu mesti la kena mendaki. Tapi, bila tiba di Timpohon ni, memula kita kena turun dulu sekitar 100 kaki. Lepas tu barulah pendakian bermula.


Turun lagi


And then tiba tiba jumpa Carson Fall. Ada air terjun di sini. Selepas kejadian gempa bumi pada tahun 2015, air terjun ini tidak mengalir selama 3 bulan. Lepas tu baru air terjun turun balik. 


Selfie dulu tumpang masih bersemangat


Untuk makluman anda, perjalanan 4km pertama dari Timpohon ke Laban Rata agak santai. Jalan dia macam ni aja.


Anda tengok memula ni masih boleh senyum lagi la.


Sesekali akan terjumpa tangga macam ni


Sedar tak sedar, cak... Dah sampai ke pit stop pertama. Pondok Kandis. Di sini ada toilet dan ada tempat refill air. Untuk makluman, air yang keluar dari paip adalah air tidak dirawat yer. Tapi ia masih boleh di minum. Saya minum aja air paip tu, memang terasa fresh air gunung di sini. 

So tak perlu bawa air banyak banyak yer dalam bag. Unless, anda jenis cerewet, so sila bawa air ikut keperluan. Jika tak, bawa botol air 500ml dah cukup.


Tara... Dah sampai 1.0 km, laju pulak kami jalan. Tak sampai 20 minit dah 1 km.


Cak... Dah 1.5km... Tak terasa pulak perjalanan ni. Rasa macam best sebab pemandangan sangat cantik.


Bila jumpa tangga macam ni, baru terasa azab sket. Tapi ok lah, jarang jarang sekali baru jumpa tangga ni. Untuk makluman, mereka pernah terjumpa 'hantu' di tangga ini selepas kejadian gempa bumi 2015. Ada beberapa budak yang meminta tolong. Umur mereka lebih kurang sama dengan mangsa yang meninggal semasa gempa bumi dulu.


Dah sampai 2km. Catatan masa kami waktu ni dalam 50 minit. Tour guide kami cakap, jangan kalut kalut. Jangan ribut ribut. Ini bukan pertandingan siapa sampai awal. Tapi bila jalan di sini, enjoy the view especially masa naik sebab masa turun nanti dah tak fikir nak ambil gambar. Sebab dah penat.


Memang ramai la orang kami jumpa di setiap stesen ni.


Jangan risau yer, toilet pun ada. Even bukan 5 star toilet, tapi setakat nak vera dan terkucil tu, boleh la... Air bersih untuk minum ada dekat belakang tandas tu. Ada paip.


Teruskan perjalanan lagi


Dah 2.5km


Dah 3km. Dalam perjalanan ni, setakat ni perjalanan masih santai. Kalau terjumpa tangga pun sesekali sahaja. Kira masih ok lagi lah.


Just enjoy the view. 

Ini yang saya nak tekankan kepada anda, perjalanan ni sangat enjoy. Tak lah teruk sangat. Dengan training tak seberapa yang saya buat sebulan sebelum naik, Alhamdulillah so far masih boleh survive.


Pondok Mempening.


Saya makan kurma dan coklat untuk boost energy ketika mendaki


Dah 3.5km, masih rasa ok lagi dan tak rasa penat.


Anda tengok yer, jalan dia masih lagi santai


Memang enjoy lah. Masa ni, team kami yang asalnya 5 orang dah berpecah kepada 2 group. 2 orang yang laju jalan di hadapan, kami tiga orang bersama Malim Gunung jalan slow slow dibelakang.


Sambil jalan sambil ambil gambar. Ingat pesan Malim Gunung tu, "Ini bukan pertandingan, tapi enjoy the view..."


Kalau ikutkan pace Nazril ni, dia memang super duper laju. Tapi dia saja jalan slow slow nak temankan saya. Dan dia pun ingat pesan Malim tu, "Ini bukan pertandingan...."


Kami dah mula terserempak dengan pendaki yang turun hari ni. Mereka memberi semangat kepada kami untuk sampai ke kemuncak nanti.


Sampai ke Pondok Layang Layang. 4km perjalanan. Kami tiba di sini jam 12:15 tengah hari.

Kami tak bawa bekal nasi pun, just berhenti makan roti, coklat dan kurma serta minum air untuk alas perut.


Sejujurnya tak ramai orang Malaysia yang mendaki, yang ramai pelancong dari luar negara.


Rehat kejap dulu. Anda tengok baju semua orang, masih pakai baju yang nipis. Walau pun sejuk sket, tapi dengan peluh yang keluar, ia agak panas kalau pakai baju sejuk.


Sign Board. Kami menuju ke Laban Rata. So, lagi 2km perjalanan yang bakal ditempuhi. 

Kalau 4km pertama tadi, kami ambil masa 2 jam 45 minit. Bermula di Timpohon jam 9:30 pagi, tiba di Layang Layang jam 12:15 tengah hari.


Dammmmmmmm..... Cabaran Gunung Kinabalu baru bermula sebenarnya selepas stesen Layang Layang.


Jalan sini batu dia warna kuning... Dan yang tak best, bertangga all the way 2km ni.


Mula terasa azab lepas kena naik tangga batu all the way sampai ke atas.


500 meter pun dah terasa azab. Fuhhhhh... Bukan senang wei.... Rasa letih terus.


Namun perjalanan di teruskan.


Masih bersemangat


Nazril masih boleh senyum... Dia kata rileks la..... Baru geli geli jer ni.. Hehe.


Asal ada tempat rehat jer semua nak rehat. Sejujurnya, cabaran mendaki Gunung Kinabalu bermula pada kilometer ke 4 dan ke atas. Memula tu, geli geli jer.


Tapi kami teruskan juga perjalanan. Masih boleh tersenyum. Maksudnya ok la kan.


Sampai Pondok Villosa pula.


Sampai ke KM ke 5.


Ambil gambar dulu... Masih boleh melompat lagi semua orang.


Tengok tangga di belakang tu, huhu... Rasanya hampir setiap 50 meter ke 100 meter kami akan berhenti sekali.


600 meter lagi ke Pana Laban iaitu Laban Rata.


Pondok terakhir sebelum sampai ke Laban Rata.


Pondok Paka


Naik lagi....


Syukurlah Malim Gunung kami, Haris sempoi. So, memang best layan cerita dia.


400 meter lagi dah nak sampai.. Yeay..... Tapi ingat yer, jangan terpedaya. Even 400 meter, tapi disebabkan tangga dia agak pacak, huhu.. Azab wei...


100 meter lagi


Alhamdulillah, sampai di Panalaban / Laban Rata.


Sempoi kami dok berehat meraikan kejayaan sampai kat Laban Rata, tetiba budak ni muncul dengan Atuk dia. Wallawoi. Keciknya. saya tanya umur berapa. Dia jawab 7 tahun. Budak dari Jepun. Fuhhhh....

Kalau adik kecik ni boleh sampai Laban Rata, just fikir. Apa alasan anda tak boleh naik ke Laban Rata ni. Trust me, you can do it

Sebelum ni, kawan saya kata. "Lawak la kalau tak boleh sampai ke Laban Rata....."

Just nak tunjuk betapa Laban Rata bukan satu cabaran yang besar untuk anda kalau nak daki GK.


7. Rehat Di Laban Rata

Member saya yang sampai awal di Laban Rata dah pun rehat di hostel. Beliau tiba awal. Sekitar jam 1:30 dah sampai.

Kami bertiga yang jalan sambil menikmati keindahan alam sampai di Laban Rata jam 3 petang. Ok la. Not bad.

Saya pernah tengok video di Youtube, ada orang sampai di Laban Rata jam 5:30 petang, keesokannya masih boleh sampai ke puncak Kinabalu.

So, dengan pace kami, saya yakin insya Allah boleh sampai ke puncak esok.


Di Laban Rata, kami ditempatkan di Lemaing Hostel.


Tengok dua orang makhluk hujung tu, masa kami sampai. Dua dua dok tidur.. Rehat mereka kata...

Ada 16 katil dalam dom ni. Katil double decker. So, satu dom kecil ni memuatkan 16 orang. Campur laki pompuan  yer. Bilik air pun campur jugak.

Ada dua tandas untuk vera dan dua bilik mandi. Yang tak gomarnya, dalam bilik mandi, tak ada tempat nak sangkut baju. So, anda kena sangkut aja la atas pintu. So, boleh paham lah kot yer apa yang anda akan saksikan dan bakal hadapi.

Since kami sampai awal ke atas, kami tiba jam 3 di Laban Rata, orang lain belum sampai lagi. So, tandas tu kiranya kami lah yang punya. Saya saya ambil kesempatan untuk bersiap secepat mungkin.

Lagi pun, even waktu tu jam 3 petang, tapi air dia sejuk macam air jam 5 pagi. Ada heater. Tapi sejuknya air tu, even heater dah maksimum tapi air yang keluar tetap sejuk.

So, skillnya. Anda kena slow kan air seminimum mungkin. Barulah dapat air yang panas sket. Kalau air laju, alamat air tu sejuk la.

Nota Kaki

Di hostel ini, ada disediakan kettle untuk masak air. Sekiranya anda jenis nak kena masak air sebelum minum, sila masak air di sini. Pastikan anda ada botol kosong. Sebab makan di restoren nanti, AIR TIDAK DISEDIAKAN.


Petang jam 6, makan malam disediakan di restoren. Ia adalah secara buffet. Anda boleh makan sebanyak mana yang nak makan. Cumanya, air tidak disediakan. Air kena beli. Sebotol air 500ml harga RM7, 1500 ml harga RM14. Air tin harga RM11 setiap satu.


Mee goreng ada, nasi goreng ada, spegethi ada.


Kambing ada


Mesh potato ada


Buah ada


Since sejuk sangat, kami semua kena pakai jaket dah waktu ni.


Satu tin harga RM11 yer.


Lepas makan, ambil gambar kejap di luar restoren. Huhu.. Nampak tinggi ajer gunung belakang tu. Yang tak bestnya, kami diberitahu, itu bukan puncak tertinggi. Ada tempat lain lagi tinggi dari situ yang nak didaki. Huhu... Sila menangis.


Kami berlima ambil gambar dulu.


Bagus jaket ni, harga RM79 jer. Tahan sejuk, water proof dan ada topi lagi dibelakang.


Di GK, mereka ada buat pertandingan mendaki Gunung Kinabalu. Gila wei. Catatan masa mereka naik dan turun dari bawah ke atas hanyalah 2 jam 37 minit. Fuhh... Gila laju. Berlari naik ke atas. Memang power lah.


Pesanan dari penaja.....


Arah jalan



Last photo of the day. Bila satu team pakai baju merah. Baru nampak satu geng.

Selepas makan malam, jam 6:30 petang kami bersiap sedia untuk solat Maghrib dan Isyak secara jamak. Selepas itu, kami  terus tidur.

Nota Kaki :

Penting Giller. Ramai kenkawan dulu cakap, mereka sukar tidur pada malam itu. Pertama kerana nak tidur awal. Sekitar jam 7 dah nak kena tidur. Kita yang tak biasa tidur awal akan rasa susah nak tidur.

Then kita rasa teruja nak daki GK esok. So macam macam bermain di fikiran kita. So, it's either kita tak boleh tidur sebab macam macam fikir. Atau sekitar jam 10-12 malam, kita dah terjaga then tak boleh tidur.

Ramai orang menghadapi masalah ini.

So, penyelesainnya. SILA MAKAN UBAT TIDUR di sini. Sila beli awal awal yer. Beli ubat tidur yang sederhana kuat. Jangan kuat sangat sampai tidur tak bangun nanti.

Masalah lain, bila anda duduk dalam hostel reramai ni, Bukan semua orang ada hati dan perasaan. Bukan semua orang fikir hal orang lain. 

Ada ka patut, masa kami bagus punya nak tidur jam 7 malam tu. Ada 3-4 orang dari team lain dok bersembang sambil bergelak tawa. Kalau nak ikut hati, nak ajer sound suruh diam.

Tapi sebab tak nak cari pasal, saya buat rileks saja. Dan Alhamdulillah. Boleh tidur. Sebab tu kena makan ubat tidur.

Tapi, ada gak kenkawan saya yang tak boleh tidur. Bunyi orang lain bersembang betul betul mengganggu mereka. Mereka cakap, orang tu dok bersembang sampai dekat pukul 10 malam. Huhu...

Betul betul tak ada hati dan perasaan... Sob sob....

8. Pendakian Dari Laban Rata Ke Low Peak (Puncak Gunung)

Seperti dikatakan, even saya makan ubat tidur. Rasa teruja nak mendaki tu menyebabkan saya terbangun awal. Jam 10 malam dah bangun.

Tapi boleh tidur balik.

Namun, ada kawan saya yang tak boleh tidur malam tu sebab sakit kepala. Kepala berdenyut denyut.

Macam macam bermain di fikiran dia. Dia mula rasa macam tak boleh naik dah esok pagi. Dah mula terfikir nak kena duduk sorang sorang di hostel tu esok.

Sekitar jam 12 malam, saya terbangun sekali lagi. Kali ni saya pula rasa macam dah tak boleh tidur balik.

Bila saya bangun, saya tengok member saya bagi tahu dia sakit kepala. Tak boleh nak tidur. Rasa berdenyut yang sangat kuat.

Then saya bagi dia coklat yang saya bawa. Bagi dia makan untuk isi perut. Then saya bagi dia pain killer yang power yang doktor pakar rekemen kat saya. Saya juga suruh dia makan panadol lagi 2 biji.

Alhamdulillah. Lepas tu dia recover.

Alang alang terbangun awal, saya bersiap dahulu. Pergi ke bilik air untuk buat apa yang patut.

Memang tak mandi dah la.

Baju pula, saya dah pakai awal awal dari petang semalam. Pakai siap thermal suit atas dan bawah, then terus pakai seluar dan baju nak hiking pagi tu. So, pagi ni kiranya tak payah nak buat apa apa la.

Memandangkan masih ada masa, pagi tu saya Solat Tahjud, Solat Taubat dan Solat Hajat dahulu di dalam bilik.

Mohon doa Allah mudahkan segala urusan pada pagi itu.

Physically, saya memang rasa fit dan tak sakit. Alhamdulillah, segala supplemen yang diambil dan pain killer yang doktor pakar rekeman memang membantu.

Even semalam mendaki agak teruk, tapi kaki rasa ok ja.

Jam 2 pagi, kami bergerak ke restoren untuk sarapan pagi.


Ramai orang dah bersedia untuk mendaki pagi ini. Rata rata bukan orang Malaysia.


Saya makan roti dua keping, bihun goreng sket dan sosej untuk alas perut pagi ni. Kopi dan teh panas disediakan secara percuma pagi ini.


Kami semua dah ready. Let's go.

Selepas sarapan pagi ni, sekali lagi saya ambil supplemen Shaklee sebagai energy booster kepada badan saya. Saya juga makan pain killer siap siap untuk elak sebarang masalah nanti.


Tepat jam 2:45 pagi kami mula berkumpul dan 2:50 pagi, kami mula bergerak mendaki Gunung Kinabalu.


Jalan bertangga ini akan ditempuhi untuk jarak 1km. All the way tangga tangga dan tangga.


Masa ni memang sejuk.


Siap beli penutup muka lagi. Dan memang kena pakai. Lampu WAJIB ada.


Semua orang mendaki serentak. Since laluan sempit, so memang kena beratur la. Kalau kita tak larat, berhenti di tepi dan beri laluan untuk orang lain potong.


Anda tengok lah, bila kita di atas. Ramai lagi ada di bawah. Lampu suluh memudahkan kita tengok betapa panjangnya line ini.


Sejujurnya, memang laluan ini bertangga all the way. Memula rasa sejuk, tapi bila dah panas sket. Baru rasa lebih cergas untuk meneruskan pendakian.


Dalam hati saya hanya satu, saya tekadkan. By hook or by crook, saya mesti sampai ke atas.


Lampu pekan Ranau di bawah sana.


Perjalanan pagi ni adalah sejauh 3km in total. Kami keluar dari Laban Rata jam 2:50 pagi. Cumanya, kami ada Checkpoint di kilo meter 1.5km. Kami WAJIB sampai di situ jam 5 pagi. Jika tidak, kami tidak dibenarkan untuk meneruskan pendakian dan mesti berpatah balik ke Laban Rata.


Memandangkan kami ada cut off time, kami memang selalu semak jarak dan masa kami. Just to make sure boleh sampai Sayat Sayat sebelum jam 5 pagi.


Masih bertenaga dan steady. Alhamdulillah, suplemen yang saya ambil membantu mengekalkan energy saya. 

Seluar yang saya pakai tu adalah seluar hiking. Ia water proof. Di dalam ada seluar thermal juga.

So, kiranya apa yang saya pakai ni Alhamdulillah. Membantu pendakian saya kali ni.


Saja nak bagi tau anda, ini jamban tertinggi di Asia Tenggara. Kalau anda berak di sini, bermaksud anda orang yang paling tinggi berak di Asia Tenggara pada waktu itu. haha...


Semua orang kena lalu Check Point ini dan tunjuk badge tadi. Alhamdulillah, kami tiba di sini jam 4:15 pagi. Kalau ikut guide tu, dia kata kami well on time. Should not be any problem to reach the peak.


Muka ada senyum... 1.5km dah selamat. Hanya lagi 1.5km lagi untuk sampai ke puncak. Kalau anda perhatikan masa kami catatkan, kami ambil masa sekitar 1 jam setengah untuk mendaki 1.5km ni. Dan masih ada lagi 1.5km, so kami dijangka tiba di puncak pada jam 6:45 pagi jika mengekalkan kelajuan yang sama.


Di Sayat Sayat, kami berehat kejap. Bagus punya dok berehat, tetiba adik umur 7 tahun ni muncul. Wallawoi. Laju jugak ko naik dik. Tak penat ke. Satu benda yang saya tengok, dia langsung tak merungut, tak mengeluh dan dia sangat enjoy.

Kami teruskan perjalanan dan sekitar jam 5:45 pagi, kami berhenti untuk solat Subuh. Kami guna air yang kami bawa guna botol.

Masalahnya, air pada waktu sangat sangat sangat sejuk. Dengan sejuk di atas, di tambah dengan sejuk air. Impaknya sangat sangat maksimum. Dah tak boleh tahan.

Sebelum kami pakai kasut pagi tadi, kami dah ambil wudhuk siap siap. So, kali ni kami ambil wudhuk macam biasa untuk bahagian lain, cuma di kasut. Kami sapu saja air atas kasut sebab kami akan bersolat sambil pakai kasut.

Selepas saya balik, saya share masalah ni dengan seorang ustaz. Ustaz ni kata, lain kali dalam keadaan macam ni. Tayamum sahaja. Tak perlu ambil wudhuk guna air.

Bila saya tanya debu nak cari mana? Dia cakap, cari ajer tanah mana mana, tekap tekap tangan kat situ dah ok. Kalau tak ada jumpa tanah, just tekap tekap tangan atas batu. Tu pun dah ok. Atas batu tu pun ada debu cuma kita tak nampak. Should be ok.

Huhu.. Kalau lah saya tahu awal, lagi lah senang. 

Sorang kawan saya yang sejuk, bila ambil wudhuk dengan air. Lagilah dia sejuk. Dan dia hampir hampir nak give up waktu tu.

Cuaca sangat sejuk. -1 Celcius. Keadaan pulak berangin. Yang bagus, ia tak hujan. So, kenkawan lain cuba buat perlindungan kepada kawan yang sejuk ni. 

Mereka jalan rapat rapat untuk elak angin kena kawan yang sejuk.

Waktu ni, saya sendiri pun dah tak boleh tahan.... Sejuk memang sangat sejuk. Tapi saya gagahkan diri saya. Dalam hati saya, hanya satu, saya nak sampai ke puncak.


Matahari pantas menjelmakan diri. Ini adalah St John Peak. Tingginya adalah 4090 meter dari aras laut. Hanya 5 meter kurang dari puncak tertinggi.

Kawasan saya berdiri ini rasanya hanya 200 meter dari puncak. Dan tiba tiba saya ternampak ada sorang lelaki berpatah balik. Dalam hati saya kata, "Fuhh.. Awalnya dia patah balik..."

Then saya cakap kat dia, "Congratulation... You are lucky number one...."

Then dia jawab, "No no... I don't make it. I can't go up there. It's so cold. My hand is freezing...."

Terus dia lari ke bawah.

Dalam hati saya cakap, "Fuhhhh.... Memang bukan rezeki hang la... Dah 8.7km hang jalan dari bawah sampai sini, tiba tiba lagi 200-300 meter hang patah balik..."

Anda boleh agak tak, ini lah kesan kesan yang boleh jadi kalau tak pakai sarung tangan yang betul.

Trust me, bila kita dah sejuk tak leh tahan, kita hanya fikir nak patah balik ajer.

So, make sure anda bawa peralatan yang betul sebelum naik.

Dan waktu ini lah, kalau ada minyak panas. Ia sangat sangat membantu. So, kat mana bahagian yang rasa sejuk. Boh sikit minyak panas tu. Insya Allah membantu.


Dan ini adalah puncak Kinabalu. Jalan 100 meter terakhir ni adalah memang pacak habis. Kena daki batu batu disitu untuk naik.


Untuk makluman anda, sejak tiba di kawasan berbatu. Memang ada tali sebagai guide untuk kami. So, just jalan ikut tali tu.


Boleh juga guna tali ni untuk tarik diri kita naik ke atas. About 50 meter from the peak. Di sinilah anda akan bersyukur kalau anda pakai kasut yang ada grip yang betul. Kalau tapak kasut tu ok, insya Allah. Anda akan mudah mendaki. Kalau tak, huhu.. Boleh tergelincir. 

Topeng muka yang saya pakai tu juga sangat membantu. Trust me. You might need one.

Senyuman terpancar ketika ini. Dah nak sampai di puncak. 


Akhirnya, Alhamdulillah. Dah sampai ke atas. Ambil gambar dulu.


Puncak dunia telah kau tawan.... Hehe..


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Memang puas hati bila ada di atas.


Dan tiba tiba budak kecik ni pun sampai juga. Menyusul beberapa minit di belakang saya.


Alhamdulillah. We did it.

9.  Turun Dari Puncak Ke Laban Rata

Kami di atas tak lama. Sekitar 5 minit ajer. Kawasan kat atas tu kecik jer. So tak leh ramai ramai at one time. So kena bagi ruang kat orang lain pulak untuk ambil gambar di situ.


Jom turun balik


Saya menunjukkan St John Peak. Hanya 5 meter kurang dari puncak Kinabalu iaitu Low Peak.


We did it.


Sejuk tak sejuk. Sampai air pun jadi ais lah kat atas tu. Cuba bayangkan, kalau cuaca hujan pulak pagi tu. Sejuk dia macam mana.... Fikirlah sendiri yer.


Pot baik nak ambil gambar. Ada reflection air.


Dalam duit RM100, ada gambar ini. Untuk makluman anda, ini bukan puncak Kinabalu yer. Dari dulu saya ingat, ini lah puncak kinabalu. Rupa rupanya bukan.


Been There, Love It, Done That.


Bersambung tak ni duit ni? Hehe...


Jom turun balik. Just ikut tali ni jer. So, jangan risau. Insya Allah tak sesat.


Jalan di sini agak flat. So tak lah susah sangat nak turun dan naik di sini.


Masa patah balik, baru ambil gambar dengan papan tanda KM8.0, maksudnya jarak dari sini ke puncak lebih kurang 1km jer lagi.


Ni Donkey Ears. Dulu ada dua telinga. Tapi lepas gempa bumi 2015, batu atas tu runtuh sebelah kiri. So, dah tak sama tinggi batu tu.


Ni part yang nak turun curam sikit. Tapi kalau guna kasut yang grip betul dan sarung tangan bagus, insya Allah boleh naik dan turun dengan selamat.


Nampak macam bahaya kan, tapi sebenarnya tak pun. Ok jer. Insya Allah selamat kalau kita berhati hati.


Subhanallah. Kami berada lebih tinggi dari awan.


Anda nampak tak ada rekahan warna putih di bahagian atas gunung tu. Di situlah rekahan yang berlaku pada 2015 yang mengorbankan belasan nyawa pendaki GK akibat dihempap batu batu ini.


Batu batu putih di bawah tu semuanya jatuh dari atas tadi. So sesiapa yang berada di laluan ini pada waktu itu memang berisiko besar pada waktu itu. Ramai yang mati di sini.


Habis kawasan berbatu, kami mula turun ikut laluan bertangga pula.


Tangga all the way sampai ke Laban Rata


Jangan ingat nak turun mudah yer. Turun la fasa lebih mencabar dari naik. Sebab waktu ini kita mula tekan lutut kita dan bila force dah lebih letak atas lutut, anda akan mula rasa sakit di bahagian lutut.


Turun lagi...


Ini lah malim gunung kami. Abam Haris...


Sampai kembali ke Laban Rata.

10.  Turun Dari Laban Rata Ke Timpohon

Kami tiba di Laban Rata sekitar jam 8:50 pagi. 

Untuk makluman anda, anda mesti KELUAR DARI HOSTEL DI LABAN RATA SEBELUM JAM 10:30 PAGI.

Jika anda turun lambat dari puncak gunung, dan clear lambat dari hostel, anda akan DI DENDA RM100 bagi setiap jam lewat.

So, fikir fikirkan lah. Jangan lambat yer.

Tiba di hostel, kami berkemas barang barang yang nak di bawa balik.

Jam 9:45 pagi, kami breakfast di restoren yang disediakan. Harga makan di atas ni sudah termasuk dalam pakej yang kita bayar.

Dan sekitar jam 10:30 kami mula turun dari Laban Rata ke Timpohon.


Babai Laban Rata... Jumpa lagi ya.....


Mula turun ikut laluan batu kuning ni...

SEMASA TURUN, ANDA SANGAT SANGAT MEMERLUKAN TONGKAT. ADA SATU BAGUS. TAPI KALAU ADA DUA LAGI BAGUS.

ANDA MUNGKIN TAK FAHAM APA SAYA CAKAP, TAPI KALAU MASA TURUN NANTI... ANDA AKAN FAHAM.

LUTUT AKAN MULA RASA MENGGELETAR KALAU TAK GUNA TONGKAT. ESPECIALLY KALAU ANDA TAK FIT MACAM SAYA.


Nazril yang fit pun pakai tongkat. Tongkat kalau nak beli dari semenanjung, kena check in dalam kargo yer. Tak boleh hand carry. Harap maklum.


Masa turun, kami jumpa potter yang angkut barang naik atas. Ni angkat beras.


Dia cakap barang dia bawa 40kg. Tapi malim gunung saya kata, dia tipu. Dia bawa lebih lagi dari 40kg. Huhu.. 


Bawa barang lagi untuk naik ke atas. Mereka di bayar ikut kilo. So, lagi berat lagi untung dan lagi azab.


Ni legend. Bawa almari siap. Angkat sorang jer.


Saya ambil masa 3 jam 30 minit untuk turun dari Laban Rata ke Timpohon.

Sejujurnya saya yang paling slow dalam group kami. Tapi tour guide saya bagus. Setia menemani saya yang duduk belakang sekali. 


Selamat Kembali !!!! Yessss... We did it.

Syukur Alhamdulillah. Kami semua turun dengan selamat. Kaki tak melecet, kaki tak cramp, badan tak sakit, badan rasa cergas dan bertenaga. 

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Summary :

1. Mendaki Gunung Kinabalu memberikan satu pengalaman manis yang sukar digambarkan dengan kata kata. Pengalaman tersangat indah dan ia kekal sebagai memori dalam hidup ini.

2. Ada orang kata mendaki Gunung Kinabalu berbahaya. Kalau jatuh boleh mati. Sejujurnya saya kata, ia tak lah berbahaya sangat. Track semua dah disediakan.

Bab safety memang mereka utamakan. Cuma, semasa mendaki di bahagian berbatu di bahagian atas, kita kena berhati hati. Jangan main main. Fokus. Insya Allah, boleh selamat.

3. Jangan cakap besar, ego, bongkak dan rasa bagus dalam trip ini. Ada banyak kes kejadian mistik berlaku kepada mereka yang selalu cakap besar, takabbur dan suka menunjuk nunjuk sebelum ini.

4. Jangan risau bab sesat. Sebab ia hanya ada satu jalan sahaja. Kalau anda jenis ikut cakap, sangat tak logik kalau nak sesat. Lain la kalau anda sendiri pi teroka jalan lain yang orang tak suruh jalan.

5. Mendaki Gunung Kinabalu bukanlah sesuatu yang TERLALU MENCABAR. Ia tidak mudah. Tapi.... Tak lah terlalu susah. Bagi mereka yang selalu mendaki gunung, mereka akan cakap Gunung Kinabalu boleh dikategorikan mudah.

6. Semasa nak naik, bawa botol air 500ml sudah cukup. Dalam perjalanan ada banyak pit stop boleh refill air.

7. Bawa ubat gigi, berus gigi jer masa naik. Tak perlu nak bawa sabun, towel besari bagai. Sebab kat atas memang buat yang wajib jer.

8. Kalau anda tak fit, saya cadangkan guna khidmat potter angkat barang anda. Ingat yer, minimum 10kg = RM130. Boleh share dengan kenkawan. Setiap kilo yang anda bawa sendiri akan jadi beban kepada anda. Kalau nak bawa sendiri pun, make sure tak lebih dari 5kg.

9. Beli cover handphone yang kalis air. Di sana selalu hujan, takut kalau hujan nanti, handphone anda boleh rosak.

10. Di Laban Rata, ada banyak plug. So, boleh caj. So, tak perlu bawa power bank yang berat tu. Kalau boleh bawa la kepala charger yang jenis Fast Charging. Dalam sejam dah boleh full.

11. Bawa plastik lebih masa naik atas. Nak isi baju yang anda dah guna nanti. Make sure baju anda dalam beg di balut dengan plastik, takut masa naik hujan. Then baju dalam beg anda basah pula nanti.

12. Bawa penutup beg kalis air, atau bawa aja plastik hitam sampah yang besar tu. In case hujan, boleh cover beg anda. So barang dalam tak lah nak basah.

13. Bawa pain killer, minyak panas, spray kejang, yoko yoko dan ubat tidur. Pilih pain killer yang tak bagi kesan sampingan seperti sakit perut atau rasa nak muntah.

14. Bawa coklat, kurma dan sedikit biskut masa nak naik mendaki. Trust me. Anda perlukan ini. Saya bawa sekilo kurma yang saya bahagikan kepada tiga. Satu bungkus dari Timpohon ke Laban Rata. Satu bungkus dari Laban Rata ke Low Peak. Dan lagi satu bungkus dari Laban Rata ke Timpohon.

Saya juga bawa 3 bar Sneakers. Dan coklat Cadbury Hazelnut yang besar tu. Memang membantu....

15. Nak pergi tu, buatlah training sket yer. Jangan main sondol ajer. Ada mak cik ni, saya jumpa di sana. Macam nak menangis ajer dia tak larat nak jalan. Mungkin sebab tak training. Ingat yer, kalau anda berlaku kemalangan ketika dalam perjalanan dan tak boleh jalan, mereka akan angkat anda turun ke bawah secara PERCUMA. Terus pi hospital untuk pengesahan doktor yang anda tak fit.

Tapi... Kalau setakat terseliuh, kaki melecet, letih, tak larat, pening, nak muntah then tak larat nak jalan. Anda kena turun sendiri yer. Kalau nak guna khidmat "MOUNTAIN TAXI". Cajnya adalah sekitar RM2100 untuk bawa anda turun dari Laban Rata ke Timpohon. Itu pun kalau berat anda bawah 65kg. Kalau berat anda lebih, harga kena bincagn lain.

Sila rujuk macam mana saya buat training sebagai persediaan ke GK. Saya training pun ala kadar saja.

16. Berdoa, banyakkan solat Hajat, minta Allah mudahkan urusan naik dan turun. Mohon anda selamatkan perjalanan anda pergi dan balik.

17. Ambil suplemen untuk kekal cergas bertenaga dan tak cramp. Kalau anda yang tak fit, rasanya anda memang sangat perlu. Kalau nak dapatkan khidmat nasihat, boleh pm Maria di 019-2592731. Nanti dia akan share apa yang anda perlukan.

Rasanya itu sahaja yang ingin saya kongsikan.

Saya doakan anda selamat sampai ke Gunung Kinabalu.

Kalau belum daftar, anda boleh daftar untuk mendaki tahun depan atau tahun 2020. Harga memang ada banyak. Dari mahal sampai ke rendah. Syukur Alhamdulillah, saya dapat pakej yang murah. Hanya RM500 sahaja untuk kos naik termasuk kos Malim Gunung. Kira ini yang paling murah.

Oklah..

Wassalam

Mohd Firdaus Mat Saad
Motivating And Inspiring Others

Nota Kaki :

Ada Soalan? Sila tanya di ruangan komen bawah.

Anda ada nak katakan sesuatu? Sila tulis di ruangan komen di bawah yer.

Adakah Anda Suka Dengan Perkongsian Di Mariafirdaus.com.my? 

Jika Anda Mahu, Saya Boleh Update Terus Whatsapp Ke Phone Anda Bila Saya Buat Posting Posting Baru, Menarik Dan Bermanfaat. Klik Link Ini: 

http://www.wasap.my/60195782515/NakUpdateBlogTerkini

So Lepas Ni Bila Ada Update Terbaru, Saya Akan Broadcast Terus Ke Whatsapp Anda Secara Personal.

5 comments:

  1. Seronok baca pengalaman tuan.
    Bulan depan saya akan ke Kinabalu untuk try climb kali kedua. Tapi berat saya sekarang 100+kg and saya cuba untuk turunkan sampai 90+kg.
    Kali pertama pergi sampai laban rata saja (langsung tak exercise and berat still 100+). Sekarang rasa menyesal tak jaga diri betul2, sedangkan booking dah dibuat 10 bulan lepas ... huhu ... Sekarang ni tinggal sebulan lagi, saya cuba buat jogging, panjat tangga, daki bukit kecil, squat untuk kuatkan kaki sebab saya masih ingat lagi sakit dia macam mane .... sekarang memang tawakal habis ... cuba tak nak give up T_T

    BalasPadam
  2. InsyaAllah saya dan rakan-rakan akan mendaki gunung Kinabalu minggu depan.. Terima kasih atas perkongsian tuan.. Dapatlah serba sikit gambaran apa yg perlu kami hadapi nanti.. Moga Allah permudahkan perjalanan kami dan kami berjaya hingga ke puncak gunung kinabalu.. Aaamiinn

    BalasPadam
  3. Alhamdullilah, punyalah seronok bila membaca pengalaman tuan rasa bersemangat semula. Sebab kali pertama saya mendaki, saya hanya sampai di Sayat sayat dan diminta turun kerana saya demam panas. Dorang takut saya terkena AKUT GUNUNG kalau saya paksa jugak mendaki. Ayat malim paling saya ingat ketika itu, "Semangat kamu kuat, tapi badan kamu lemah". Bila saya baca pengalaman tuan dan nasihat ttg pengambilan supplemen, saya trus kata ooowhhhhhhh... disini kesilapan saya..hahahahha alahai, paling rare lansung tak makan pain killer ketika itu. Apapun saya akan mencuba sekali lagi tahun 2019. Inshaallah.

    BalasPadam
  4. Seronok baca pengalaman Tuan...tak sabar rasanya nak pegi April 2019 nanti..semoga dapat menafaat dan panduan dari pengalam Tuan.

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top