Assalamualaikum,

Terima kasih kepada anda yang menziarahi blog mariafirdaus.com.my ini.

Semoga Allah mudahkan segala urusan anda dan diberi kebahagiaan hidup kepada anda dunia dan akhirat.

Ini adalah sambungan dari entry sebelum ni:-


Lepas turun dari Hot Air Balloon, kami meneruskan lawatan sekitar kota Cappadocia yang sangat unik.


Hentian kami yang pertama adalah Agacin Alt. Ia macam tempat RnR, boleh beli barang souveniour dan ambil gambar.


Di sini kita boleh lebih banyak batu-batu dipanggil The Fairy Chimneys sebab bentuknya macam serobong asap. Ia terjadi secara semulajadi akibat kesan letusan gunung berapi dan hakisan yang terjadi sejak jutaan tahun dahulu. 


Group Photo dulu. 


Benda biru kat belakang ni dipanggil The Blue Evil Eye. Katanya orang Turki dulu-dulu gunakan benda ni macam tangkal untuk elak bad luck. Tapi sekarang banyak dijual sebagai souvenirs di Turki.  


Alhamdulillah, syukur dapat menyaksikan keindahan ciptaan Allah. 


Maria bergaya dengan Tunic dan Shawl dari Butik Dmimi Parit Buntar. 


Saya dengan Kurta yang juga dari Butik Dmimi Parit Buntar. 


Ececeh... Ada gaya Lisa Surihani dan Yusry tak? Haha. 


Ada banyak kedai jual souvenirs di sini.


Maria posing je tu. Bukan nak beli pun. 


Souvenir lagi. 


Hiasan dinding. 

Hand Made Silk Carpet - Yuksel Hali

Di Turki, salah satu kehebatan mereka adalah menenun karpet dengan menggunakan tangan atau fully handmade carpet. 



Kami di bawa ke kilang karpet handmade yang besar, namanya Yuksel Hali. 


Mereka menunjukkan jenis-jenis tenunan karpet.


Tekun pekerja ni menenun karpet sutera.


Bersama seorang lagi tukang tenun karpet. 


Mesin tangan yang digunakan untuk menenun karpet. Anda boleh nampak rupa bentuk karpet yang sedang ditenun. Bukan mudah tau. Ada carpet yang ambil masa 6 bulan, ada yang 1 tahun dan ada yang 2-3 tahun baru nak siap.

Setiap hari, para pekerja hanya boleh bekerja maksimum 2-3 jam sahaja. Sebabnya, kalau mereka buat lama lama dalam sehari, mereka akan hilang fokus dan kualiti kerja akan berkurang.


Mereka tunjukkan cara menghasilkan benang sutera dari ulat sutera. Yang bulat-bulat tu lah ulat sutera yang masih dalam kepompong. Mereka juga antara pembiak ulat sutera terbesar di Turki. 


Inilah rupa benang sutera yang dah dikumpul dan digunakan untuk menenun karpet.


Dan seterusnya, kami dijemput untuk melihat pameran jualan karpet.


Mari mari, lelong lelong, murah murah. Memang "murah" sangat.


Karpet yang saya duduk itu harganya sekitar RM60,000. Kalau beli pastu anak tumpahkan kopi atas karpet, confirm boleh nangis macam tu jer. Haha. 


Yang kecil ni pun dah harga 2-3 ribu ringgit.


Bersama Kak Adzlina dari KL dan Kak Ani dari Johor.  


Kak Jie juga dari Johor.


Karpet handmade ni memang sangat cantik. Tapi harganya pun sangatlah tinggi sebab effort yang besar untuk menenunnya. Sebab tulah harga berkali ganda dari karpet buatan mesin.


Ambik gambar kenangan jer. Rumah kami yang ada 3 small heros tu belum sesuai lagi nak pakai karpet mahal macam ni.

Kalau ada yang minat, datang Turki boleh lah beli. Dapat free shipping seluruh dunia termasuk insurans.

Kaymakli Underground City

Tempat lawatan kami seterusnya adalah di Kaymakli Underground City. 

Untuk makluman anda, tanah Cappadocia terbentuk melalui letupan gunung berapi beratus-ratus kali dalam tempoh jutaan tahun.

Para arkeologi mendapati, struktur tanah di sini mempunyai ratusan lapisan yang berbeza dari segi warna, jenis tanah dan struktur. 

Sebab itulah tanah di sini agak lembut. Bila gunung terhasil dari gunung berapi ini, manusia boleh mengorek tanah dan membuat lubang dan tinggal di dalamnya.

So, jom kita tengok macam mana seni bina rumah dalam tanah.


Tiket masuk ke undergound city.


Di Turki, setiap tempat bersejarah kalau nak masuk mesti ada scanner sebagai langkah keselamatan. 


Underground city.


Tempat ini merupakan penempatan untuk 4000 orang dahulu. Bayangkan betapa canggihnya mereka dahulu.


Pandangan dari atas. Laluan lorong bawah tanah.


Kawasan ini bertingkat tingkat. Siap ada sumber air bawah tanah lagi. 


Tapi yang agak pelik adalah tak jumpa toilet dalam ni. So kat mana mereka buang air kecil dan besar masa duduk dalam ni agaknya ya? Hmm. 


Sebelum masuk ke Underground City, akan ada orang ambil gambar kita. Then masa nak keluar, dia dah siap print dan letak kat piring ni. Harga 10 Turkish Lira. Dalam RM13. So kami beli ajerlah buat kenangan. Tak sampai hati pulak kalau tak beli. 

PIGEON VALLEY

Selesai melawat Underground City, kami meneruskan perjalanan ke Pigeon Valley. Kita boleh nampak banyak lubang-lubang pada batu-batu di sini. Mula-mula ingatkan lubang tu jadi sendiri, rupa-rupanya manusia yang korek lubang pada batu-batu tu. 


Sejarah Pigeon Valley bermula pada zaman kerajaan Rome di mana orang Kristian di sini banyak menanam anggur untuk dijadikan wine. Tapi adakalanya tanaman anggur mereka tak berapa menjadi. 

Kemudian mereka dapati najis burung merpati sangat bagus dijadikan baja untuk tingkatkan kesuburan tanaman anggur. 

Sebab itu lah mereka mula membuat lubang-lubang yang banyak pada batu-batu ni untuk dijadikan pigeonholes. Kemudian mereka kutip najis burung di dalam lubang-lubang batu untuk dijadikan baja.

Jadilah tempat ini dinamakan Pigeon Valley. 

Selain untuk pigeonholes, mereka juga korek batu-batu ni untuk dijadikan tempat tinggal.


Nampak kan lubang-lubang kat batu di belakang tu.


Pihak agen telah mengatur kami lunch di restoren hotel "orang kaya" iaitu UCHISAR KAYA HOTEL RESTAURANT AND CAFE, berhampiran Pigeon Valley. 

Memang kaya sungguh la tu sebab nama pun kaya. Hehe.


Shahnom sebagai Tour Leader berkhidmat dengan baik untuk kami semua. Bila makan, pastikan kami semua makan dengan cukup.


Selalunya makanan disediakan secara buffet. 


Tempat makan pun selesa. 


Dah beberapa hari travel bersama, ahli group kami dah saling kenal antara satu sama lain.


Dah siap lunch, jom naik bas balik. Ada pula orang curi-curi ambil gambar kami yang tengah wefie dari dalam bas. Hehe.


Naik bas untuk ke destinasi seterusnya.  


Kat sini kita boleh tengok lebih dekat lagi batu-batu yang unik ni.


Siap ada unta lagi. Siapa nak naik sila lah bayar.  


Sangat cantik pemandangan ni. Dulu-dulu orang tinggal rumah dalam batu ni jer.


Abang Wan dan Kak Ani. Best lah diorang datang ke Turki ditaja oleh company. 


Yang ni pun best juga. Dapat pi Turki ada orang belanja :)


Batu ni paling legend, membentuk seekor unta. 

ZULTANITE GEMSTONE (SULTAN OF GEMS)

Next destination kami di bawa melawat ke kedai menjual barang perhiasan dari batu permata.

Di sini mereka tunjukkan batu permata yang sangat unik dinamakan Zultanite, bermaksud "Sultan of Gems". 

Batu Zultanite ni boleh bertukar macam-macam warna bergantung keadaan cahaya sekitar. 

Bila mereka tunjuk demo batu tu bertukar-tukar warna bawah lampu berbeza,  kejap hijau, kejap purple, kejap perang, wowwww.....saya pun rasa kagum kejap. 

Seumur hidup saya tak pernah tengok lagi batu yang macam ni.


Warna batu Zultanite di bawah cahaya berbeza. 

Yang lagi unik, batu Zultanite ni pertama kali ditemui pada tahun 1970an, dan setakat ni hanya dijumpai di satu tempat sahaja di dunia iaitu di kawasan Pergunungan Anatolia di Turki berada setinggi lebih 4000 kaki dari paras laut. 

Haaa, unik ke unik? Memang unik lah kan sebab cuma dijumpai di Turki saja. 


Lepas demo, mereka bagi kami menjamu mata tengok barang-barang sekeliling kedai. Bawah lampu ni, batu Zultanite jadi warna hijau. Memang cantik. Tapi depan Maria saya buat rileks aja la.

Semasa pusing pusing kedai ni, saya jaga rapat-rapat Maria. Takut dia berkenan. Haha. 

Dalam dok jaga tu pun, sekali dia tercakap.. "Bang, cincin batu Zultanite ni cantik la, boleh tukar-tukar color, ada kat Turki je pulak tu....."

Wallawei...mendalam betul maksud ayat Maria tu. 

Saya pun tengok dulu harga, "Perghhh.... harga jualan dalam USD wei...."

Dalam hati, "Sabar Firdaus, sabar...... Bawa mengucap..."

Then saya cakap kat Maria, "Tak per, tengok dulu mana yang berkenan. Nanti kalau harga ok kita beli."


Dalam hati ku berdoa, "Ya Allah, kalaulah aku beli cincin yang bini ku suka, mudah mudahan aku menggembirakan hati isteriku ni, nanti Kau lapangkan lagi rezeki ku..."

Berdoa dulu. Kalau dia nak, then saya akan uruskan dari segi harga.

Sekali dia berkenan ngan satu cincin, saya cakap. "Belilah... Bini sorang tak per. Kalau bini ramai susah gak...." Sempat lagi ku bergurau.


Akhirnya Maria berkenan kat satu cincin emas 18k dengan batu Zultanite.

Tengok muka Maria, senyum dia lain berbanding senyuman dalam gambar lain.
Haa.... Senyuman tu memberi kebahagiaan dalam hati saya. Phewit...


Lepas deal harga, saya pun membayar sambil tersenyummmm.


Kena buat wayang sarung cincin sekali. Jari manis Maria dah ada cincin yang beli masa 10th anniversary haritu, sekarang nak beli untuk jari tengah pulak.

Kalau tak cukup, nanti kita beli cincin untuk semua jari ala-ala Datok Vida pulak yer sayang. 


Alhamdulillah... terus pakai cincin batu Zultanite dari Turki. Senyuman penuh makna tu. Hehe.

"Bahagiakanlah isteri mu, insya Allah, Allah akan memurahkan rezeki mu."

Turkish Ice Cream Yang Sedap

Tour guide kami, Eren ni sangat bagus. Dia tanya kami, nak tak makan Turkish Ice Cream yang sedap.

So kami semua setuju untuk berhenti makan aiskrim pulak.


Nama kedai ni, Mado.


Ada pelbagai perisa aiskrim. Satu scoop hanya 4TL.


Semua orang serbu nak pilih aiskrim yang berkenan.


Bayar dulu.


Makan sorang satu, so 8 TL untuk dua aiskrim ni.


Dengan Eren dan Abang Hafiz.


Lepak lepak makan aiskrim kat luar best juga, sejuk dan nyaman. Habis makan aiskrim kami pun balik ke hotel.

Hari ini, jadual agak rileks. Tak rushing sangat. Jam 5 petang kami dah sampai ke hotel dan sempat bersolat Jamak Takhir di hotel. 

Hari ke 6 pula kami ke Ankara. Jemput baca kisah seterusnya di sini:-

Travelog Turki - Day 6 : Salt Lake - Ankara - Anatolian Civilizations Museum - Ataturk Memorial Tomb

Thanks for reading! :)

Wassalam

Mohd Firdaus Mat Saad
Motivating And Inspiring Others


~~~~~~~~~~~~~~~~

Jika Anda Ingin Mengikuti Trip Sebegini, Sila Hubungi Nombor Di Bawah Yer



Harga yang ditawarkan adalah RM3999 + RM200 ( Tipping ) = RM4199 Sahaja.. 
Trip Untuk Tahun 2018 Sudah Dibuka Sekarang.

Jika berminat, anda boleh Whatsapp :  019-302 6460

Cakap ajer, nak pakej Turki macam Maria Firdaus ambil. 


Atau Klik Link Ini : http://bit.ly/kembarasufi-turkey Anda Akan Direct Whatsapp Ke Kembara Sufi

Jika Ada Mana Mana Travel Agen Yang Ingin Mendapatkan Khidmat Penulisan Berinformasi Sebegini Dalam Trip Anda, Sila Hubungi Saya. 019-5782515. Just Bawa Saya Ikut Trip Anda Dan Saya Akan Mempromosikan Syarikat Anda Secara Percuma.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top